• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Κι η δεύτερη χθεσινή εκδήλωση της ΔΙΑΜΑΘ για το έργο (και πρόγραμμα) Urbanwaste έγινε παρουσία «συγγενών και φίλων». Αν δεν υπήρχαν οι επίσημοι, στις θέσεις του κοινού θα βρίσκονταν 5 άνθρωποι! Ένα δύο ξενοδοχεία κι ένα δύο επαγγελματίες της εστίασης.

Ανεπηρέαστοι από την άδεια αίθουσα οι δύο Δήμαρχοι (Καβάλας και Δράμας), υπέγραψαν μαζί με τον πρόεδρο του ΟΛΚ σύμφωνο συνεργασίας για την υλοποίηση μέτρων διαχείρισης απορριμμάτων.

Η πρωτοβουλία είναι σημαντική αλλά η ΔΙΑΜΑΘ δεν μπορεί να βρει σωστό τρόπο επικοινωνίας με την τοπική αγορά. Το προσπαθεί καιρό τώρα αλλά στις εκδηλώσεις που οργανώνει οι αίθουσες είναι άδειες. Κι αν στην πρώτη εκδήλωση υπήρξε μια κάποια προσέλευση, χθες τα πράγματα ήταν χειρότερα. Κατά συνέπεια ισχύει στην περίπτωση η λαϊκή φράση «πάρ’ το αλλιώς».

=================================================================

Αυτές τις μέρες τμήμα του Εκθεσιακού Κέντρου στη Νέα Καρβάλη μετατράπηκε σε στούντιο, για τις ανάγκες εκπομπής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Δεχόμαστε τις εξηγήσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τις οποίες για τους όρους της συμφωνίας τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα. Αυτή είναι η εύκολη πλευρά του ζητήματος. Η δύσκολη αφορά τη λειτουργία του χώρου ως εκθεσιακό ή συνεδριακό κέντρο. Όταν δεν υπάρχουν εκθέσεις και συνέδρια, τότε στο κτίριο βιντεοσκοπούνται εκπομπές ψυχαγωγικού περιεχομένου.

 

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα. Ήταν χειρότερα αφού τόσο καιρό το Εκθεσιακό λειτουργούσε δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Υποτίθεται ότι παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια στο Επιμελητήριο για να έχει καλύτερη τύχη, οι ενέργειες του οποίου δεν είχαν αποτέλεσμα.

 

Καλά που είναι κι η τηλεοπτική εκπομπή, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος. Αν δεν υπήρχε κι αυτή, ο χώρος θα γίνονταν λειτουργικός το Φθινόπωρο πάλι. Για την KavalaExpo. Το μοναδικό σίγουρο γεγονός στο ακίνητο. Το οποίο σήμερα «πνίγεται» εξωτερικά από ακούρευτα και εξ αυτού του λόγου μεγάλα χόρτα.

 

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Επιμελητηρίου (πριν από λίγους μήνες) συζητήθηκε η προοπτική ανάπτυξης δραστηριότητας, οι περισσότερες και σταθερότερες εκθέσεις. Πρόσφατα υποσχέθηκαν τεχνογνωσία στο Επιμελητήριο οι εκπρόσωποι της HELEXPO. Όλα αυτά είναι κάτι. Με αυτό το κάτι δυστυχώς δεν αλλάζει η πορεία των πραγμάτων. Ούτε σώζει την κατάσταση μια τηλεοπτική εκπομπή.

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας πρέπει σε αυτό το δυσμενές οικονομικά περιβάλλον ( όπου ακόμη και πετυχημένες εκθέσεις δοκιμάζονται) να τολμήσει τον άλλο δρόμο. Τον οποίο γνωρίζει καλά. Να βρει ιδιώτη, στον οποίο θα αναθέσει την δύσκολη αποστολή να γεμίσει το Εκθεσιακό. Ακόμη και με συνέδρια. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, μόνο αυτή η επιλογή υπάρχει. Όλα τα άλλα τα προσπάθησαν, αλλά δεν έγινε ότι είχαν στο μυαλό τους.

 

Την Τετάρτη το απόγευμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συνάντησαν τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Συζήτησαν μαζί του το θέμα των άδικων διοδίων στην Παράκαμψη. Μετά το τέλος της συνάντησης υπήρξαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της. Όχι το απαραίτητο, συγκεκριμένο και επίσημο δελτίο τύπου. Και μόνο από το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά.

 

Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Κώστας Μορφίδης μίλησε για το ίδιο θέμα στους δημοσιογράφους της Καβάλας. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ προσέρχονταν σε συνάντηση με το σύλλογο των κτηνοτρόφων. Ήταν αισιόδοξες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα διόδια στην Παράκαμψη μάλλον δεν θα λειτουργήσουν. Λάβαμε σοβαρά υπόψη μας τις δηλώσεις, το περιεχόμενο των οποίων δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε στο ραντεβού της Τετάρτης.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ελέγχονται δια την σιωπή τους. Αντιδρούν σπασμωδικά, κάνοντας κακό στους εαυτούς τους και στα πραγματικά γεγονότα. Μόλις αισθάνονται θετικά τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης (στην προκειμένη περίπτωση των διοδίων), μιλούν. Μόλις αυτά αλλάζουν, το πράγμα δυσκολεύει, ψάχνεις να τους βρεις μα δεν τους βρίσκεις πουθενά…

 

Όπως διαβάζουμε στον φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας», υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Η ανάρτηση του σταθμού  έγινε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης: «Την αποδοχή από μεριάς των Θεσμών για άμεση δημιουργία και λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων επιβεβαίωσε, σε συνάντηση που είχε με τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στους νομούς απ’ όπου διέρχεται η οδός Εγνατία, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Πλέον, οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ένα ισχυρό χαρτί το οποίο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κυρίως με τη δήμαρχο Καβάλας, θα χρησιμοποιήσουν για να σταματήσουν την κατασκευή μετωπικών διοδίων πάνω από την πόλη. Την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν με την κ. Τσανάκα για να προγραμματίσουν τις επόμενες, από κοινού, κινήσεις».

 

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη στην Καβάλα του Αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Τσιρώνης μας έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι, με πρόγραμμα «γεμάτο». Που ολοκληρώνεται ένα 24ωρο μετά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσιρώνης στην Καβάλα: Θα παρουσιάσει βιβλίο που έγραψε ο ίδιος, θα επισκεφθεί τον Θόδωρο Μαρκόπουλο και την Δήμητρα Τσανάκα, σκοπεύει να επισκεφθεί ακόμη και το Ινστιτούτο των Αλιευτικών Ερευνών στη Νέα Πέραμο.

 

Κάθε πρωί τοπογράφοι του ΤΑΡ εργάζονται στα χωράφια των 11 χιλιομέτρων από το Ζυγό ως τα Λασπόλουτρα. Βάζουν πασσάλους, οριοθετώντας την όδευση του αγωγού.  Κάθε απόγευμα για άγνωστους λόγους οι πάσσαλοι εξαφανίζονται. Τους ξαναβάζουν την επόμενη μέρα το πρωί. Ως το απόγευμα που ξαναβγαίνουν…

 

Περίεργα πράγματα. Τουλάχιστον περίεργα. Χθες το πρωί κυκλοφορούσε στους δρόμους του Αγίου Λουκά μικρό αυτοκίνητο του Δήμου (ημιφορτηγό), η πίσω πόρτα του οποίου δεν ήταν κλεισμένη σωστά. Ανοιγόκλεινε επικίνδυνα και για τα άλλα αυτοκίνητα και για τους πεζούς. Ο οδηγός του αυτοκινήτου (μάλλον δημοτικός υπάλληλος) είχε δέσει πρόχειρα στην οροφή δύο στρώματα. Από αυτά που οι πολίτες βγάζουν στα σκουπίδια, επειδή δεν τα χρειάζονται άλλο.  Δεν έμοιαζε με όχημα της υπηρεσίας Καθαριότητας.

 

Φωτογραφία από τον οικισμό Σαράντα στη Νέα Ηρακλείτσα δείχνει την ανευθυνότητα ορισμένων πολιτών και την ανεπάρκεια της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Παγγαίου. Στη φωτογραφία που λάβαμε από αναγνώστη, φαίνεται αριστερά και δεξιά από τον κάδο ένα στρώμα και μια πλαστική δεξαμενή νερού. Όλα αυτά στην οδό Μαύρης Θάλασσας (πίσω από το κατάστημα Lidl).

 

Μας είναι γνωστός από δύο επισκέψεις του στην Καβάλα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Εκλέγεται στην περιοχή του Νομού Ηλείας. Όπως διαβάζουμε στον τύπο του Πύργου, κατηγορείται ότι επεδίωξε και πέτυχε εξαίρεση του νομού του από την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση! Κι όπως λένε στον Πύργο, η δράση του Υφυπουργού αποκαλύφθηκε όταν δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της πόλης ευχαριστήριο προς αυτόν από ιδιοκτήτη ιδιωτικού παιδικού σταθμού!

 

Κρίμα. Αν και στην Καβάλα γνωρίζαμε έγκαιρα τις συγκεκριμένες δυνατότητες του, σίγουρα θα καταβάλλονταν προσπάθεια να γίνει κι εδώ ότι έγινε στον Πύργο. Εδώ δοκιμάσαμε την οδό των εξωδίκων, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Όσοι παρακολούθησαν τη δίκη με κατηγορούμενο τον Θόδωρο Μουριάδη που έγινε χθες στο Τριμελές, ήταν σίγουροι για την αθώωση του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου. Η πρόβλεψη αργά χθες το μεσημέρι δεν επιβεβαιώθηκε. Η ποινή μειώθηκε πολύ αλλά ο συμπαθής κ. Μουριάδης καταδικάστηκε και πάλι.

 

Για να ξέρουμε τι συμβαίνει. Οι εξαγγελίες του κ. Κουρουμπλή τον Μάρτιο του 2017, έφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για να υλοποιηθούν όπως ακριβώς ανακοινώθηκαν (παραχώρηση στο Δήμο Καβάλας τμήματος του Πάρκου και όλου του Καρνάγιου) χρειάζεται (δυστυχώς) κι άλλη υπομονή. Η γραφειοκρατία κάτι την υπόθεση εκνευριστικά ενδιαφέρουσα. Κι όποιος αντέξει!

=========================================================================

Από την Καβάλα στην εκδήλωση των Γρεβενών

Στις 9 και 10 Ιουνίου, στην πόλη των Γρεβενών διεξάγεται η 3η Χορωδιακή Συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν επτά (7) χορωδίες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ένα γεγονός σημαντικό για τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία της περιοχής. Συνολικά γύρω στα διακόσια (200) άτομα, μέλη των χορωδιών, αναμένονται για δύο ημέρες να προσφέρουν μια μουσική πανδαισία με τραγούδια κορυφαίων μουσικών δημιουργών της χώρας μας.  Στην 3η  Χορωδιακή Συνάντηση συμμετέχουν: Χορωδίες: Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας – Ομίλου Ερευνών Πηλίου – Δήμου Φαρσάλων – Λιτοχώρου – SOLARTISSIMO – Λίγεια Γρεβενών – Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών.

 

Διαβάστε επίσης