μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν φαίνεται να έγινε πρώτη φορά. Στην «πίσω πόρτα» του «Ασημακοπούλου», δίπλα σε έναν μετρίου ύψους τοίχο, στάθμευσε την Κυριακή το απόγευμα φορτηγό αθίγγανων.

Μέσα στο οποίο υπήρχαν μπόλικα φρούτα- λαχανικά κτλ. Από την άλλη πλευρά του τοίχου μαζεύτηκαν αρκετοί πρόσφυγες- μετανάστες. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Κάποιοι πήδηξαν τον τοίχο για διευκολυνθεί η συναλλαγή. Διάλεγαν προσεκτικά και ένα ένα τα προϊόντα των αθίγγανων, αγοράζοντας από μελιτζάνες μέχρι και σκόρδα!

Αυτή η διαδικασία κράτησε αρκετή ώρα, περιελάμβανε τις συνηθισμένες μικρές διαφωνίες. «Θέλουν πριν αγοράσουν τις μπανάνες, να τις ανοίξουν όλες. Να τις δουν όλες. Αυτό δεν γίνεται» διαμαρτύρονταν νεαρός αθίγγανος.

Τα προϊόντα προέρχονταν μάλλον από τις λαϊκές αγορές της περιοχής. Όπου δεν διατέθηκαν κι έτσι προσφέρθηκαν ακόμη φθηνότερα στους πρόσφυγες- μετανάστες. Το πώς συνεννοούνταν οι αθίγγανοι με τους Αφγανούς, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Η περιοχή του πρώην Τεχνικού Λυκείου στο Περιγιάλι δεν είχε ρεύμα την περασμένη Παρασκευή. Από το πρωί ως το μεσημέρι. Ο λόγος της προγραμματισμένης διακοπής του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας φαίνεται στη φωτογραφία. Έγινε κλάδεμα των μεγάλων πεύκων εντός του οικοπέδου του σχολείου γιατί απλά υπήρξε ενόχληση του εναέριου δικτύου.

 


 

Κι αυτήν την φορά υπάρχουν οι μεν και οι δε. Αυτοί που περιμένουν, επιζητούν την τουριστική κίνηση. Ελπίζοντας σε οικονομική ανάκαμψη. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν την θέλουν καθόλου, φοβούμενοι ότι μαζί με τους επισκέπτες θα έρθει και ο «Βαλκανικός» κορωνοϊός. Μεταξύ των δύο ομάδων αναπτύσσονται επιχειρήματα. Διαπιστώνονται εντάσεις. Διαφωνίες. Δυστυχώς δεν μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό. Θα γίνει προσπάθεια, ξεκίνησε από χθες, έτσι ώστε να επανέλθει το ελληνικό. Το τουριστικό Καλοκαίρι. Που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Βούλγαρους, Ρουμάνους κτλ.

 

Το κράτος δια της Κυβέρνησης δήλωσε έτοιμο να αναλάβει το σχετικό ρίσκο. Υπάρχει οργάνωση, ετοιμότητα και συντονισμός. Τα σύνορα το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν εντελώς κι ο Θεός βοηθός. Η αυστηρότητα με την οποία πορευτήκαμε τους προηγούμενους μήνες έχει χαλαρώσει εντυπωσιακά. Αυτό τελικά γίνεται για χάρη της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο το «λοκ ντάουν». Προετοιμάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε αν χρειαστεί να διαχειριστεί περισσότερα κρούσματα. Υπολογίζοντας φυσικά και σε αυτά του τουρισμού.

 

Αυτήν την στάση, αυτήν την τακτική την ακολουθεί όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Ακόμη και οι έχοντες σοβαρότερο πρόβλημα, ακόμη κι αυτοί συμβιβάζονται κι αλλάζουν. Πλέον πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Πρέπει να μην τρομάζουμε στα κρούσματα αφού αυτά περιγράφονται ως κάτι ηπιότερο σε σχέση με όσα αρχικά μας έλεγαν. Τα «γυρίζουν» οι αρμόδιοι γενικώς μα δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά.

 

Για μας μένει μία μόνο επιλογή. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν έχει σημασία αν αυτός που είναι απέναντι μας είναι έλληνας, Βούλγαρος, Ρουμάνος κτλ. Σημασία έχει το τι κάνουμε εμείς. Εμείς προσέχουμε όπως πρώτα. Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε. Όπως έγινε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης.

 

Την Κυριακή (προχθές) η ιστοσελίδα Capital.gr επανήλθε με τις νεότερες πληροφορίες και σενάρια για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών. Για την Καβάλα σημείωνε ότι θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω υπό παραχωρήσεων μόνο το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Αν αυτά είναι αληθινά, η εξέλιξη και αλλαγή (σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες) είναι θετική. Την «γλιτώνει» ο ΟΛΚ. Μαζί του και το κεντρικό λιμάνι ενώ η ιδιωτικοποίηση μόνο του νέου λιμανιού είναι αυτή που πάνω κάτω σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι η κυβέρνηση άλλαξε, οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ όχι. Αυτοί σχεδίασαν την υπό παραχώρηση του «Φίλιππος Β», αυτοί την συνεχίζουν σήμερα. Αν και εφόσον οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι αληθινές. Το ίδιο κείμενο μία ακόμη φορά σημείωνε ότι η περίπτωση του «Φίλιππος Β’» δεν είναι για το ΤΑΙΠΕΔ πρώτη προτεραιότητα.

 

Παραπονιούνται οι καβαλιώτες που καθημερινά κάνουν το μπάνιο τους πίσω από το κεντρικό λιμάνι, στην μικρή παραλία κάτω από τον φάρο της Παναγίας. Εκεί η έτσι κι αλλιώς περιορισμένη ακτή είναι κλειστή, ως ένα βαθμό, λόγω των όγκων που μεταφέρθηκαν για το έργο στη Ραψάνη. Η περιοχή έχει αποκλειστεί (ορθώς) αλλά το έργο μεταφοράς τους στη Ραψάνη δεν έχει αρχίσει ακόμη. Και δεν φαίνεται να ξεκινά σύντομα. Θυμίζουμε ότι η άδεια που δόθηκε από τον ΟΛΚ στην εταιρία (την ανάδοχο εταιρία) είναι συγκεκριμένων και σχετικά λίγων εβδομάδων.

 

Ο γνωστός συμπολίτης δικηγόρος και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Καβάλας Βασίλης Καγκαϊδης σχολιάζει θετικά την ελληνοτουρκική φιλία σε σχέση και με τα τουρκικά σήριαλ που δείχνει η ελληνική τηλεόραση: «Τελείωσε τελικά το τηλεοπτικό έργο «Ο γιατρός, η ιστορία ενός θαύματος». Ένα καταπληκτικό έργο με καταπληκτικούς ηθοποιούς. Με πλειάδα μηνυμάτων έντονου κοινωνικού χαρακτήρα, Ο ισχυρισμός ορισμένων ότι δεν το βλέπω είναι “Τουρκικό “δεν αντέχει στην λογική βάσανο. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με μια πολύπολιτισμικη κοινωνία. Οι λαοί των δυο χωρών δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα γι αυτό οι πολιτικές και θεσμικές εξουσίες θα πρέπει να συντείνουν σε εν α στόχο “Μη πόλεμος “και “Ειρήνη”. Όσο αφορά την θρησκευτική ιδιαιτερότητα ο Χριστός μας είπε

” Αγαπά τον πλησίον σου ως σε αυτόν”. Όχι τον ομόθρησκο σου».

 

Ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς βιάζεται να παρουσιάσει το ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ εντός του δάσους των Πεντακοσίων. Μεταφέρει όμορφες, εντυπωσιακές φωτογραφίες μιας αλλαγής που θα την χαρούν οι κάτοικοι της περιοχής. Η δημοτική παρέμβαση περιελάμβανε κι άλλες αλλαγές, που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Να μην υποτιμούμε την συντήρηση και λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας. Το έργο ωρίμασε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα. Σε αυτό έχουν δοθεί ήδη παρατάσεις.

 

Κανονικά η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια πρέπει να κάνει έναν συνολικό απολογισμό, μια συνολική προβολή κειμένων και ανταποκρίσεων των δημοσιογράφων που πρόσφατα φιλοξένησε στην πόλη. Η αναφορά του κειμένου στο ΒΗΜΑgazino την Κυριακή είναι το ελάχιστο. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το αφιέρωμα στο νέο Cosmopolis «απλώθηκε» σε δύο σελίδες του περιοδικού. Περιλαμβάνοντας έγχρωμες φωτογραφίες προηγούμενων διοργανώσεων αλλά και της Καβάλας.

 

Σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν ακινητοποιημένα οχήματα, χωρίς πινακίδες, στα οποία κάποτε η Δημοτική Αστυνομία έβαλε ειδοποίηση για την απομάκρυνση τους. Ο καιρός πέρασε, η προθεσμία έληξε αλλά τα αυτοκίνητα δεν απομακρύνθηκαν όπως έπρεπε. Μια τέτοια περίπτωση υπάρχει στην οδό Αισώπου, στη συνοικία του Βύρωνα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης προβάλει την έναρξη των εργασιών καθαρισμού της κεντρικής τάφρου στα Τενάγη των Φιλίππων. Εργασία που άργησε αλλά επιτέλους ξεκίνησε. Κι ενώ το πρωί η τάφρος καθαρίζεται, το απόγευμα και το βράδυ ξαναβρέχει. Τα στεγνά χωράφια πλημμυρίζουν πάλι. Κάτι δηλαδή που μας θυμίζει την ιστορία με το γεφύρι της Άρτας. Σημειώστε ότι η αστάθεια και οι βροχές θα έχουν συνέχεια ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης