• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτές τις ημέρες έγινε ένα ακόμη βήμα προκειμένου το πρώην ΤΕΙ Καβάλας να μάθουμε να το αποκαλούμε με το καινούργιο, το σωστό του όνομα: «ΔΙΠΑΕ Καβάλας». Εκτός της αρχικής ταμπέλας στην είσοδο, προχθές προστέθηκε μία ακόμη. Επίσης στην είσοδο των εγκαταστάσεων. Εσωτερικά χρειάζονται κι άλλες αφού π.χ. έξω από το κτίριο διοίκησης φαίνεται ακόμη και σήμερα (βρίσκεται σε εμφανές σημείο) το σήμα που διέθετε επί σειρά δεκαετιών το ΤΕΙ. Για να επικρατήσει το όνομα «ΔΙΠΑΕ Καβάλας» πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια. Οι διάφορες αλλαγές μπορεί να αργούν αλλά είναι όλες προς τη σωστή κατεύθυνση.

*Παράλληλη και απαραίτητη δραστηριότητα εντός του ΔΙΠΑΕ Καβάλας το κόψιμο των χόρτων. Υπάρχει ήδη ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα αλλά και πολλά ακόμη μεγάλα χόρτα που θα πρέπει κι αυτά να κοπούν.

 

Μιας και χθες το απόγευμα και το βράδυ συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, κατάλληλη είναι η φωτογραφία του δημοτικού συμβούλου Ηλία Καλανταρίδη. Αυτήν την φορά ως ποδηλάτης με πλήρη μάλιστα εξοπλισμό. Ένας κυριολεκτικός ποδηλάτης δεν φανταζόμαστε να ενοχλείται ιδιαίτερα όταν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνεται η ζωή του ποδήλατο…

 


 

Κι ενώ εδώ στην Καβάλα συνεχίζουμε να έχουμε τα δικά μας – τοπικά θέματα συζήτησης- στην Αθήνα η «κόντρα» της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καθημερινή κουραστική διαδικασία. Η οποία ως συνήθως οδηγεί στην γνωστή και άκρως ελληνική πόλωση. Τώρα μαλώνουν για τον Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά. Για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο είναι ικανοί να μας πουν ότι δεν υπήρξε ποτέ!

 

Ότι κι αν κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η πόλωση που επιθυμούν να δημιουργηθεί απέχει παρασάγγας από την ιστορική ίδια κατάσταση την εποχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε φυσικά και ήταν αλλιώς. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων είχαν άλλο ειδικό βάρος κι ο κόσμος –κυρίως αυτός- είχε άλλες διαθέσεις. Πλέον η ένταση που κακά τα ψέματα προέρχεται και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ κάνει και τα δύο κόμματα το ίδιο απωθητικά. Ο μέσος και απλός πολίτης συχνά μοιάζει να μονολογεί: «Έχω σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ!».

 

Διαβάζουμε στα κείμενα των Αθηνών, στις ειδήσεων των εφημερίδων και των ιστοσελίδων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει στα χέρια του πρόταση Δημάρχων για την πλήρη αλλαγή του εκλογικού συστήματος που αφορά Δήμους και Περιφέρειες. Αυτή, γράφουν, θα υιοθετηθεί. Θα γίνει νόμος του κράτους σύντομα. Κατόπιν τούτου οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο νικητής υποψήφιος θα είναι επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων. Ο γνωστός μας «Κλεισθένης» θα καταργηθεί. Στις εξετάσεις άλλωστε που δώσαμε, σε όλα τα θέματα των συνεργασιών, αποτύχαμε παταγωδώς….

 

Αν αυτήν την αλλαγή την προσαρμόσουμε στα τοπικά δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα «μετρήσουμε» απώλειες. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στις επόμενες εκλογές θα είναι λιγότεροι μιας και δεν θα μπορούν να σταθούν και να υπάρξουν περιπτώσεις όπως αυτή του Ξανθόπουλου (μετά των υποστηρικτών του Σώρρα). Περιπτώσεις σαν του Νίκου Ξανθόπουλου θα πρέπει να βρουν ασφαλές καταφύγιο κάπου αλλού.

 

Στην τοπική και όχι μόνο επικαιρότητα και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Λυχούνας. Ο τρόπος που επεδίωξε να βρει το δίκιο του στο εκτελούμενο έργο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων μας φέρνει στο μυαλό μια λαϊκή παροιμία. Για κάποιον που πήγε για μαλλί μα στο τέλος βγήκε κουρεμένος….  Η διαρκής επίθεση που χαρακτηρίζει τα κείμενα του φαίνεται να ξεπέρασε τα όρια κι αυτήν την φορά.

 

Πριν από μία περίπου εβδομάδα σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Αγίου Σίλα, τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Όλοι παράτυποι μετανάστες. Οι τραυματίες αμέσως μεταφέρθηκαν και νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο. Το γεγονός προκάλεσε μια αναστάτωση λόγω των θεμάτων του κορωνοϊού.

 

Οι τραυματίες, προερχόμενοι από το Πακιστάν, δεν ξέφυγαν του κανόνα. Σε όλους έγινε τεστ κορωνοϊού. Λίγες μέρες μετά υπήρξαν τα αποτελέσματα, στα οποία όλοι βγήκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Κάπως έτσι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο ησύχασαν… Μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα (προχθές) τρεις από τους συγκεκριμένους τραυματίες συνέχιζαν να νοσηλεύονται στο τοπικό ίδρυμα. Φρουρούμενοι.

 

Τη Δευτέρα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα των πολλών απορριμμάτων σε διάφορα παραλιακά σημεία του Δήμου. Οι αιρετοί βρέθηκαν μπροστά σε μια γνωστή κατάσταση. Το πρωί απομακρύνουν τα σκουπίδια, το βράδυ οι πολίτες τα επαναφέρουν! Ο αντιδήμαρχος Ελευθερών κ. Χρήστος Πριονίδης που μελέτησε το πρόβλημα, πρότεινε εγκατάσταση και λειτουργία καμερών. Μόνο έτσι, είπε, θα βρεθούν αυτοί που ρυπαίνουν και καταστρέφουν καθαρές τουριστικές περιοχές. Η ιδέα είναι καλή αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα ακριβή.

 

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι φθάσαμε στο τέλος Ιουνίου αλλά ο Νομός Καβάλας δεν κατέγραψε ως τώρα κανένα περιστατικό πνιγμού! Ή μάθαμε να κολυμπάμε ή είμαστε τυχεροί. Πάντως ο Ιούνιος με την αστάθεια, τις βροχές και τις δροσιές δεν βοήθησε ώστε πολύς κόσμος να βρεθεί στις παραλίες. Κατά συνέπεια το στατιστικό στοιχείο θα επιβεβαιωθεί το υπόλοιπο του φετινού Καλοκαιριού.

 

Τα Καλοκαίρια οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αρχίζουν στις 8 το απόγευμα. Δεδομένης της καθυστέρησης και της φλυαρίας, αν αυτή η καλοκαιρινή ώρα εφαρμοστεί τότε οι συνεδριάσεις θα ολοκληρώνονται ακόμη πιο πρωί την επόμενη μέρα! Προβλέπουμε ως εκ τούτου να διατηρηθεί η ώρα έναρξης 7 το απόγευμα σε όλη την προσεχή περίοδο. Άσχετα αν οι συνεδριάσεις είναι δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

 

Σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής υπάρχουν δημοσιευμένες οι δηλώσεις του Μανώλη Κελαϊδάκη. Αφορούν τις επαφές που έκανε στην Αθήνα το σωματείο των Πετρελαίων σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του Πρίνου. Στη συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή ο πρόεδρος του σωματείου ρωτήθηκε και για την πορεία της διοίκησης του Δήμου. Ως δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την ΚΑΠ του Βαγγέλη Παππά, ο Μανώλης Κελαϊδάκης απάντησε: « Η δημοτική μας παράταξη έχει μια προσέγγιση δημιουργικής αντιπολίτευσης. Τη συνεργασία για την οποία μιλούσαν προεκλογικά δεν την είδαμε πουθενά. Μόνο αποσπασματικά. Εμείς μεσολαβούμε πυροσβεστικά. Η διοίκηση του Δήμου που φυσικά και κάνει λάθη δεν θα πρέπει να φοβάται με όσα ακούει».

 

Εργασίες συντήρησης εξελίσσονταν χθες μέσα και έξω από το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών. Είναι φανερό ότι η κινητικότητα έχει σχέση με τις εορταστικές εκδηλώσεις της ερχόμενης Δευτέρας και την επίσημη επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου.

 

Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Αλεξανδρούπολη έκαναν χθες τη δική τους κινητοποίηση. Ζήτησαν τα γνωστά, αυτά που ζητούν οι επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα. Στο ψήφισμα που έδωσαν στη δημοσιότητα ζητούν επίσης να κλείσουν τα σύνορα των Κήπων για να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία έλληνες. Είναι ύποπτοι –επιστρέφοντας- να μας φέρουν τον κορωνοϊό αφού -όπως γράφουν- η κατάσταση στην Τουρκία με τη νόσο είναι εκρηκτική!

 

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ευχαριστεί θερμά τον Όμιλο «Κοθάλη» και ιδιαίτερα την κυρία Δέσποινα Κοθάλη, για την ευγενική δωρεά ξενοδοχειακού εξοπλισμού την οποία έκανε προς το Κέντρο.

Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον κ. Παναγιώτη Αγαπητό, Αντιπρόεδρο του Σωματείου «Φίλοι Παιδόπολης ”Άγιος Γεώργιος” Καβάλας», για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εν λόγω δωρεάς.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης