• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το ένα μετά το άλλο τα μουσεία της πόλης επαναλειτουργούν αλλά το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο (περιοχή Ραψάνης) περιμένει οδηγίες από το Δήμο Καβάλας! Αυτό αναφέρει ανάρτηση των φίλων και εθελοντών που μία ακόμη φορά θα αναλάβουν τη λειτουργία του: «Μετά από τηλεφωνήματα φίλων από πολλά μέρη της Ελλάδος που επιθυμούν να επισκεφτούν το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, τους ενημερώνουμε ότι αναμένουμε οδηγίες από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου εθελοντικά οι Φίλοι του Δ.Ν.Μ.Κ. να επαναλειτουργήσουν το Μουσείο σύμφωνα με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς». Από την ίδια πηγή πληροφορούμαστε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συντηρήθηκαν κτλ οι τορπίλες που βρίσκονται στην αυλή του μουσείου: «Με νέα όψη μετά τη συντήρηση και τον χρωματισμό παρουσιάσθηκαν η τορπίλη και οι δύο τορπιλοσωλήνες που με εντολή του ΥΠΕΘΑ κ Ν. Παναγιωτόπουλου παραχωρήθηκαν στο Δ.Ν.Μ.Κ. από το Πολεμικό μας Ναυτικό».

 


 

Οι εκδηλώσεις για τη διπλή γιορτή της πόλης κορυφώθηκαν χθες με το καθιερωμένο πρόγραμμα, το οποίο λόγω της πρόληψης του κορωνοϊου ήταν πιο προσεκτικό. Και καθόλου «φορτωμένο». Απουσίαζαν από τις περισσότερες εκδηλώσεις (ακόμη κι από αυτές στην εκκλησία του Αγίου Παύλου) οι πολίτες. Μία ακόμη φορά επωφελήθηκαν της αργίας και με αφορμή την ζέστη έσπευσαν στις παραλίες, τις ταβέρνες κτλ.

 

Οι πάσης φύσεως επίσημοι δεν επηρεάστηκαν. Ούτε ενοχλήθηκαν που και πάλι ήταν τόσο μόνοι. Κάτι που ήταν ολοφάνερο ειδικά χθες το πρωί. Περίμεναν αυτήν την κατάσταση, προσποιήθηκαν ότι ισχύει το αντίθετο κι έτσι έκαναν όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμα και το πρωτόκολλο.

 

Φέτος οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων άρχισαν και συνεχίζονται χωρίς τη συμμετοχή των συλλόγων και των γεγονότων τους. Αποδεικνύεται μία ακόμη φορά τι σημαίνει ένας «ζωντανός» συνοικιακός ή πολιτιστικός σύλλογος, πόσο καλός συνεργάτης είναι σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν τους έχουμε τους συλλόγους κοντά μας, δεν το εκτιμάμε. Όταν αυτοί απουσιάζουν, τότε αντιλαμβανόμαστε την αξία τους.

 

Το κακό είναι ότι εκτός λίγων περιπτώσεων, οι περισσότεροι και πιο δραστήριοι τοπικοί σύλλογοι έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για όλο το υπόλοιπο του Καλοκαιριού. Ως εκ τούτου αυτή η κατάσταση που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες είναι η ίδια που θα συνεχιστεί ως τον Σεπτέμβρη ή και Οκτώβρη. Θεού θέλοντος, κορωνοϊού επιτρέποντος…

 

Η επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά χθες το πρωί στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σύντομη. Στο πρόγραμμα του είχε κι άλλες ίδιες επισκέψεις κι έτσι ίσως και να βιάζονταν να τελειώνει ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν σίγουρος για την επιτυχία των μέτρων και των ελέγχων στο «Μέγας Αλέξανδρος» αφού όπως εξ αρχής παρατήρησε «… το αεροδρόμιο διαθέτει όλους τους απαραίτητους και άνετους χώρους».  Συνεννοήθηκε εύκολα με την Fraport, την Πολιτική Προστασία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις άλλες υπηρεσίες. Οι οποίες –οι περισσότερες- ήταν όπως φάνηκε απόλυτα προετοιμασμένες.

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε συζήτηση με τον Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο λόγω των πολλών κρουσμάτων στη Ξάνθη ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση. Ο κ. Μέτιος έφυγε τρέχοντας από το αεροδρόμιο καθώς ήθελε να προλάβει να είναι στην Καβάλα για το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων.

 

Ας επανέλθουμε στο βασικό θέμα. Στα μέτρα πρόληψης στους επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, οι οποίες από την Πέμπτη αναμένονται στο «Μέγας Αλέξανδρος»: Υπό όλες αυτές τις καλές και αισιόδοξες συνθήκες το αεροδρόμιο της πόλης θα τα καταφέρει από την Πέμπτη, ημέρα άφιξης της πρώτης πτήσης από το εξωτερικό. Φέτος οι πτήσεις εξωτερικού δεν θα είναι τόσο πολλές όσο τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός αναμενόμενο.

 

Εκτός του Νίκου Παναγιωτόπουλου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης, εδώ ήταν (την Κυριακή) και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Εθεάθη να συντρώγει με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, να κάνει βόλτα στη Νέα Ηρακλείτσα με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Λέγεται ότι νωρίτερα το ίδιο βράδυ είχε περάσει και από τη Βίλα Ρομάντικα στο Παληό. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι άλλοι επίσημοι παρακάθισαν σε γεύμα χθες το μεσημέρι στο «Ψαράκι», στην περιοχή του ΝΟΚ.

 

Την Παρασκευή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών στη Νέα Πέραμο (ΙΝΑΛΕ). Εκεί την περίμενε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης και δύο εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ. Ο Μπάμπης Δράκος και ο Ιορδάνης Παπαντίδης. Η κ. Αραμπατζή δεν φαίνεται να έδωσε μεγάλη σημασία στην επίσκεψη της στο ΙΝΑΛΕ αφού για αυτήν δεν έκανε καμία ανακοίνωση (π.χ. δελτίο τύπου) ή ανάρτηση. Όπως συνηθίζει για τις άλλες της επισκέψεις και δραστηριότητες.

 

Το λιμενικό έργο στην ακτή της Ραψάνης άρχισε να εκτελείται προ λίγων μόλις ημερών. Η καθυστέρηση του είναι πολύ μεγάλη κι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, έσπευσε με απόφαση που έλαβε να καλύψει την καθυστέρηση χορηγώντας παράταση ως το τέλος Σεπτέμβρη. Αντίστοιχα ως τότε θα χρησιμοποιείται από τον ανάδοχο ο μικρός κόλπος κάτω από τον φάρο της Παναγίας. Οι εργασίες που γίνονται στη Ραψάνη έχουν σχέση με την αποκατάσταση της ζημιάς σε έναν από τους δύο φάρους, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση θα έπρεπε να είχαν τελειώσει! Στα χαρτιά. Στην πράξη μόλις τώρα αρχίζουν. Μαζί με το έργο τώρα αρχίζουν και οι παρατάσεις στην προθεσμία ολοκλήρωσης του.

 

Οι παρατάσεις στα δημόσια έργα συνεχίζουν να είναι ένα γενικό, πανελλαδικό φαινόμενο. Ισχυρός κανόνας χωρίς καμία εξαίρεση. Ως εκ τούτου δεν είναι είδηση η παράταση που δόθηκε (και) στο λιμενικό έργο στο Λιμένα της Θάσου. Έργο στο νέο λιμάνι για να αποκατασταθούν τα βάθη στο σημείο πρόσδεσης των φέρι μποτ. Η παράταση δόθηκε επειδή α) χρειάστηκε επιπλέον των προβλεπομένων άδεια που άργησε να χορηγηθεί β) οι εργασίες δεν έγιναν αρκετές προηγούμενες ημέρες λόγω κακοκαιρίας.

 

Στην ξαφνική τους πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία οι Μητσοτάκης- Ερντογάν μίλησαν – διαβάζουμε- για τον κορωνοϊό και τον τουρισμό. Οι δύο άνδρες φαίνεται να επιθυμούν άνοιγμα των μεταξύ των δύο χωρών συνόρων. Ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι τους θέλουμε τους Τούρκους τουρίστες αφού περιγράφονται ως άριστοι πελάτες των τοπικών επιχειρήσεων. Τους θέλουμε με την προϋπόθεση να είναι υγιείς.

 

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Στα πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπάρχει το αίτημα παραχώρησης σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της καπναποθήκης «Κούφλερ». Το οποίο παρά τις πληροφορίες, δεν απασχόλησε ούτε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Μήπως τα δεδομένα άλλαξαν και το αίτημα πλέον δεν υφίσταται;

 

Οι αθηναϊκές εφημερίδες έγραψαν την Κυριακή κάποια λίγα καλά πράγματα για το υπό μελέτη έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα. Απόδειξη ότι το στηρίζουν. Σχετικό κείμενο στο Βήμα συνδέει αυτήν την σύνδεση με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ) της ΑΜΘ αλλά και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

 

Η νέα διοίκηση του Βιοτεχνικού Πάρκου φρόντισε ώστε να κοπούν τα χόρτα στην ίδια περιοχή ώστε αυτή να μην δείχνει ξεχασμένη και ευρισκόμενη σε παρακμή. Από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να εισπράχθηκαν μισθώματα προηγούμενων ετών, ούτε φυσικά να πληρώθηκαν τα γνωστά χρέη που έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν.

 

Γράφαμε τις προάλλες για τις μεσίστιες σημαίες έξω από τις εκκλησίες, ζητώντας αυτό να σταματήσει και να διορθωθεί. Φέραμε ως παράδειγμα τις ευρισκόμενες σε κανονική θέση σημαίες έξω από την εκκλησία του Αγίου Λουκά. Το σχόλιο της στήλης είχε ως αποτέλεσμα οι σημαίες και της συγκεκριμένης εκκλησίας να κυματίζουν μεσίστιες….

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης