μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την προηγούμενη εβδομάδα η βουλευτής Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση (δική της αλλά και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) σχετική με το υπό μελέτη αντιπλημμυρικό έργο των Τεναγών των Φιλίππων. Η βουλευτής δεν κρύβει την ικανοποίηση της επειδή το Υπουργείο εξηγεί ότι μόνο υπό προϋποθέσεις τα νερά των πλημμυρισμένων Τεναγών θα καταλήγουν μέσω τούνελ στον κόλπο της Καβάλας. Αυτό μάλιστα, σημειώνει, θα γίνεται όχι μεταξύ Μπάτη- Τόσκας αλλά στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού του Παληού.

 

Ας μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε μαζί της. Ή απλώς να διατυπώσουμε μια άλλη άποψη επί των λύσεων που μελετώνται. Όπως στο ίδιο κείμενο διαβάζουμε, η οριστική απόφαση (πάντα δια της μελέτης) αναμένεται σε περίπου 1, 5 έτος.

 

Οι προϋποθέσεις που βάζει το Υπουργείο για τη διοχέτευση των νερών στην περιοχή του Παληού δεν μας ικανοποιούν και δεν μας καλύπτουν. Η φιλοσοφία παραμένει ίδια και είναι λάθος. Το τούνελ που σκοπεύουν να κατασκευάσουν είναι μεγάλο και πολυδάπανο. Σε γενικές γραμμές οι αρμόδιοι επιστήμονες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε κάτι άλλο. Που ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Τα Τενάγη των Φιλίππων ζητούν λύση τώρα. Χθες. Αυτή που προετοιμάζεται παραπέμπει στην επόμενη 5ετία. Τουλάχιστον.

 

Υπό αυτές τις περίπλοκες και αργές διαδικασίες ξαναγίνεται επίκαιρη η διανομαρχιακή συνεννόηση και συνεργασία. Κάποιος επιτέλους πρέπει να οδηγήσει σε τραπέζι συζήτησης και συμφωνίας τους εκπροσώπους των Π.Ε. Καβάλας- Δράμας και Σερρών. Έτσι ώστε το Φθινόπωρο να καταρτιστεί και να υπάρξει ένα σχέδιο άμεσης δράσης όταν και αν βρέξει. Γιατί και στους τρεις νομούς τα πρόσφατα παθήματα στα Τενάγη των Φιλίππων-  οι πρόσφατες πλημμύρες-  πρέπει να γίνουν καλό μάθημα.

 

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών όλων των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην επιτροπή της Βουλής η οποία θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της Θράκης. Μεταξύ των ονομάτων οι Λαζαρίδης- Καιρίδης. Άτυπα μα ουσιαστικά θα εκπροσωπούν στην επιτροπή την Καβάλα. Δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία. Αυτή είναι όντως μια κάποια παρηγοριά μας.

 

Κακώς το ελληνικό κοινοβούλιο επιλέγει να ασχοληθεί με τα προβλήματα μόνο της Θράκης και όχι όλης της Περιφέρειας. Κακώς επιχειρηματίες της Θράκης παρακάμπτουν την Ανατολική Μακεδονία, συζητούν μόνο για τη Θράκη με τον αρμόδιο υπουργό των Οικονομικών. Η Καβάλα στη δεκαετία του 90 «πλήρωσε» αυτήν την νοοτροπία κι αυτήν τη διαδικασία. Ευχόμαστε να μην γίνει το ίδιο τώρα.

 

Αυτό που διαφαίνεται πρέπει να κινητοποιήσει παράγοντες ή εκπροσώπους της Θράκης που τελευταία ντε και καλά να σώσουν την Καβάλα… Κι αμέσως εξηγούμαστε. Εννοούμε τον κ. Τοψίδη, υποψήφιο Περιφερειάρχη, αλλά και τον κ. Κατσιμίγα. Σε όσους πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένα τη διαφωνία τους με την ίδια πρωτοβουλία περιλαμβάνουμε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Αυτοί και πολλοί άλλοι οφείλουν να θυμίσουν στην Κυβέρνηση και στο κράτος ότι η Θράκη μετέχει σε μια περιφέρεια στην οποία περιλαμβάνεται και η Ανατολική Μακεδονία.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων μέλος του τοπικού συμβουλίου της Καβάλας. Μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν ταιριάζει σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ή σε ελεύθερους επαγγελματίες. Με την τροπή που έλαβαν τα πράγματα τόσο στα δημοτικά συμβούλια όσο και στα τοπικά συμβούλια είναι μάλλον … θαύμα που στους 12 περίπου μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους παραιτήθηκε μόνο ένας. Θα περιμέναμε περισσότερους.

 

Οι άνθρωποι της αγοράς και της εργασίας (όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι οι συνταξιούχοι) συχνά παραδέχονται ότι έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν από το να συμμετέχουν σε κουραστικές διαδικασίες (συνεδριάσεις), οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν οδηγούν πουθενά. Προτιμούν την καθημερινότητα και τον βιοπορισμό τους κι όχι το χάσιμο χρόνου. Αν μπορούσαν θα είχαν αποχωρήσει κι άλλοι αλλά είναι πολλά αυτά που ειδικά τους δημοτικούς συμβούλους τους «κρατούν» σε θέσεις στις οποίες για να εκλεγούν ξόδεψαν αρκετά. Χρόνο και χρήματα.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των συνεδριάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η σύνθεση του οποίου δεν ξεχωρίζει για τη μεγάλη συμμετοχή ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων. Τα προηγούμενα χρόνια, στις περασμένες δεκαετίες, τα συμβούλια των Δήμων είχαν περισσότερους επαγγελματίες. Περισσότερους εργαζόμενους. Αυτό στην πορεία άρχισε να αλλάζει. Στο μέλλον θα αλλάξει ακόμη περισσότερο.

 

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή ο Δήμος Καβάλας μας έκανε γνωστή την προβολή του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του σταθμού της Βουλής. Αυτό όμως που άπαντες περιμένουν – για το ίδιο κτίριο- είναι άλλο. Η ολοκλήρωση του έργου και η χρησιμοποίηση του κτιρίου σε συχνή βάση. Να δοθεί σε χρήση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

Αυξάνονται σιγά σιγά οι συνεντεύξεις τύπου. Σήμερα θα δοθεί συνέντευξη τύπου από δύο σωματεία του ΠΑΜΕ (τα οποία τις προηγούμενες μέρες εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της διοίκησης του ΕΥΚ), αύριο θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Παιδόπολη. Μια προσπάθεια επιστροφής στην δημοσιογραφική κανονικότητα…

 

Επαγγελματίας της εστίασης θεώρησε σωστό να τοποθετήσει σε κοινόχρηστο χώρο δίπλα στην πρώην Εμπορική τράπεζα καρέκλες που προσωρινά δεν χρησιμοποιεί στην επιχείρηση του. Αν και αυτές σταδιακά μειώνονται, δεν είναι και τόσο όμορφο εκεί που περπατάς να «πέφτεις» πάνω σε ένα «βουνό» από καρέκλες.

 

Ο Σάββας Θεοδοσιάδης (επαγγελματίας της εστίασης) και ο Μπάμπης Μαντάς (διευθυντής της Ιχθυόσκαλας) μίλησαν την Παρασκευή το πρωί σε «ζωντανή» σύνδεση με την Ιχθυόσκαλα σε τηλεοπτική εκπομπή του Aplha. Παρουσίασαν τις επιδόσεις της αλιείας και της τοπικής γαστρονομίας. Και οι δύο τα είπαν μια χαρά, προβάλλοντας την Καβάλα σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης