• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Καβάλας εκδήλωση για τα κλειστά κτίρια της πόλης, εκδήλωση ενταγμένη στο φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων. Αρκετοί άνθρωποι περπάτησαν στις παλιές καπναποθήκες. Άκουσαν την άποψη του γνωστού δημοσιογράφου κ. Νίκου Βατόπουλου. Από την περιήγηση της Δευτέρας οι φωτογραφίες. Μια γενική, της μεγάλης παρέας και μια ειδική. Συγκεκριμένη. Του κ. Βατόπουλου με την συμπολίτισσα μηχανικό Σαπφώ Αγγελούδη.

 


 

Η Πρωινή και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία των ελέγχων (τεστ) και των βεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Επικεντρώνονται στο Νοσοκομείο, έχουν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του Διοικητή Ντίνου Κλειτσιώτη. Παρά ταύτα η καταγραφή όλων των κρουσμάτων τοπικά δεν είναι εύκολη δουλειά. Το πράγμα συχνά περιπλέκεται αφού: 1) Επίσημη καταγραφή μόνο των τοπικών κρουσμάτων δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον δεν προκύπτει να υπάρχει). 2) Συχνά οι αρμόδιοι «ξεχνούν» κάποια συγκεκριμένα κρούσματα επειδή αυτό το θεωρούν σωστό. Τις προάλλες «ξέχασαν» να αναφέρουν το κρούσμα της γιατρού του ΚΥ Ελευθερούπολης. Το μάθαμε αργά κι από άλλη πηγή.

 

Άλλη πηγή (ο συμπολίτης γιατρός Ξ. Κροκίδης) δήλωσε την Τρίτη ότι στη Θάσο υπήρξαν ήδη 15 «εισαγόμενα» κρούσματα, άνθρωποι από τα Βαλκάνια που έμειναν για λίγα 24ωρα στο ξενοδοχείο καραντίνας. Τα «εισαγόμενα» κρούσματα σε όλη την Ελλάδα απλώς αναφέρονται, χωρίς άλλες πληροφορίες.

 

Οφείλουμε να σημειώσουμε δύο σημαντικές λεπτομέρειες της ίδιας διαδικασίας. Στην Καβάλα υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που δουλεύουν «copy paste». Για αυτά δεν υπάρχει καμία έρευνα, καμία αγωνία ή προσπάθεια. Μόνο αντιγραφή. Υπάρχουν επίσης αναγνώστες- ακροατές και τηλεθεατές που δεν πιστεύουν τίποτα απ’ όσα για το θέμα διαβάζουν ή βλέπουν. Για αυτούς τους λίγους ανθρώπους κορωνοϊός δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ!

 

Το κράτος όφειλε να ενημερώνει συνεχώς, υπεύθυνα κι αναλυτικά. Ειδικά τώρα που είναι κοινά αποδεκτό ότι μας ταλαιπωρεί μια πανδημία. Αυτό γίνονταν και συνεχίζεται κεντρικά. Αντίστοιχα έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο κτλ. Υπάρχουν κοντινές μας περιοχές και κοινωνίες που ενημερώνονται –για τα κρούσματα τους- μόνο από τον ΕΟΔΥ. Στην δική μας περίπτωση είμαστε τυχεροί. Πρόθυμοι αρκετοί, με πρώτο και καλύτερο το διοικητή του Νοσοκομείου. Σε όλους όσους ενημερώνουν τους πολίτες αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτή η ενημέρωση ακόμη και για τον κορωνοϊό δεν είναι δεδομένη και δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι αυτονόητη. Όπως θα έπρεπε.

 

Επειδή η έρευνα γίνεται με τον τρόπο που προαναφέραμε, συχνά διαπιστώνονται λάθη. Τα λάθη όταν εντοπιστούν πρέπει να διορθωθούν. Στο τέλος κυρίως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν έναν μακρύ κατάλογο κρουσμάτων, με όσα στοιχεία μπορούν να εξασφαλίσουν για κάθε ένα από αυτά. Μόνο έτσι η ενημέρωση της κοινωνίας θα είναι υπεύθυνη, θα έχει αξία. Αυτή η προσπάθεια γίνεται, όχι απ’ όλους όπως ήδη σημειώσαμε, και θα συνεχίσει να γίνεται. Αν μπορούσε να γίνει πιο εύκολα, θα ήταν ευχής έργο. Η ευκολότερη ενημέρωση είναι κάτι που εξαρτάται από τους κρατικούς λειτουργούς και εκπροσώπους. Από κανέναν άλλον.

 

Χθες λοιπόν «ανακοινώθηκαν» 3 νέα κρούσματα. Το ένα εκ των τριών δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ. Μάλλον το είχαν ξεχάσει… Όταν όμως νόσησε και η σύζυγος, τότε αποκαλύφθηκε ο αρχικά θετικός σύζυγος. Κουτσά στραβά τη βρίσκουμε την άκρη. Στο τέλος είναι φυσικό να επικρατεί η αλήθεια. Τόσο χρήσιμη για την εποχή που διανύουμε, για το θέμα που αφορά τους πάντες και τα πάντα.

 

Καταλαβαίνουμε κι έχει σημασία να το τονίσουμε ότι ο καλά ενημερωμένος πολίτης είναι ο πολίτης που ευκολότερα θα λάβει τα μέτρα αυτοπροστασίας και θα τα τηρεί για όσο χρειαστεί. Ο πολίτης αντίθετα που δεν ενημερώνεται είναι αυτός που θα υποτιμήσει την κατάσταση. Δεν θα προφυλαχθεί. Στο τέλος είναι ο βασικός υποψήφιος να κολλήσει τον έως τώρα ανίκητο κορωνοϊό.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και παρά το ότι οι μέρες περνούν, δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με την κρίση που περνά το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας.  Κρίση που οφείλεται στην αλλαγή του διοικητή και στον τρόπο που αυτή έγινε. Τα πράγματα παραμένουν ίδια. Οι απόψεις ίδιες. Η διαφωνία ισχύει κι είναι έντονη. Ευχόμαστε αυτό το θέμα να λήξει όσο το δυνατό συντομότερα.

 

Δεν ανακοινώθηκε ούτε χθες η επίσκεψη Βορίδη στην Καβάλα, η οποία προετοιμάζεται και θα γίνει. Η ΝΟΔΕ έχει έτοιμη πρόταση για το επίσημο γεύμα προς τον Υπουργό. Εκεί που τρώνε και πίνουν συχνά φέτος το Καλοκαίρι οι επικεφαλής της. Ωραίο περιβάλλον, κοντά στη θάλασσα κτλ.

 

Ένα πρώτο μέτρο στήριξης της Θράκης (σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία) είναι το έργο κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου. Οι οικιακές συνδέσεις στις πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης πολύ περισσότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες συνδέσεις σε Καβάλα και Δράμα. Άρα το οικιακό φυσικό αέριο είναι ένα πρώτο μήνυμα όσων θα ακολουθήσουν…

 

Μπράβο στους εθελοντές που στήριξαν κι αυτήν την φορά τη διανομή τροφίμων του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου. Επώνυμους κι ανώνυμους. Μπράβο στους παλαιότερους και έμπειρους Φωτεινή Κόγια- Παύλο Χαβιαρόπουλο. Μπράβο στη δημοτική σύμβουλο Έλσα Βακιρτζή (η οποία είναι πάντα πρόθυμη για τέτοια δραστηριότητα) αλλά και σε απλούς πολίτες που συνέδραμαν.

 

Για τους πολίτες της Καβάλας μικρή σημασία έχει το αν δόθηκαν ή δεν δόθηκαν προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων και του φεστιβάλ Cosmopolis. Οι προσκλήσεις αφορούν τους ευρισκόμενους στο πρωτόκολλο, αρχές και αιρετούς. Όχι το ευρύ κοινό. Αυτό πλήρωνε και πληρώνει εισιτήριο. Τα προηγούμενα Καλοκαίρια έγινε «πάρτι» με αυτές τις προσκλήσεις. Φέτος οδηγηθήκαμε από το ένα στο άλλο άκρο. Να μην δοθεί καμία πρόσκληση.

 

Συμβαίνουν αυτά. Ειδικά στην Ελλάδα. Εδώ δεν μπορούμε να βρούμε το σωστό και κυρίως – όταν το βρούμε- να το τηρήσουμε. Προκειμένου να βγούμε από τη δύσκολη αυτή δουλειά, καταργούμε τα πάντα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας (όπως άλλωστε αναμένονταν) το πρόσφατο θέμα αλλαγών στον κανονισμό ελεγχόμενης στάθμευσης. Αλλαγές που μεταξύ άλλων δίνουν τη δυνατότητα βεβαίωσης κλήσης παράνομης στάθμευσης και για δίκυκλα. Αυτό έγινε μετά από συζήτηση και ψηφοφορία στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

 

Το δια ταύτα της απόφασης αναφέρει: «Η κ. Τσανάκα ως επικεφαλής της παράταξής της ψήφισε ναι. Ο κ. Παπαδόπουλος ως επικεφαλής της παράταξής του ψήφισε ναι λέγοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης δικύκλων. Ο κ.  Παππάς Ε., ως επικεφαλής της παράταξής του ψήφισε ναι. Ο κ. Βέρρος ως επικεφαλής της παράταξής του ψήφισε όχι. Ο κ. Ποτόλιας ψήφισε όχι. Ο κ. Βογιατζής ψήφισε ναι. Ο κ. Κουνάκος ψήφισε όχι».

 

Συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας μετέδιδαν χθες το πρωί ότι ο ανασχηματισμός είναι προγραμματισμένος από τον Πρωθυπουργό να γίνει σήμερα! Στον Σκάι «έπαιζε» συνέντευξη του βουλευτή κ. Καιρίδη. Κάτι σαν μήνυμα; Σαν υπενθύμιση; Λέτε να μπει (και) ο Καιρίδης στην Κυβέρνηση; Αλλά θα γίνει σήμερα ο ανασχηματισμός ή όλα αυτά είναι σενάρια προς γενική κατανάλωση;

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης