μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόσφατη ανάρτηση στο διαδίκτυο. Στο γνωστό facebook. Καβαλιώτικη ανάρτηση. Υποτιθέμενη υπεύθυνη πληροφορία και είδηση. Η οποία γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Να λοιπόν μια μεγάλη διαφορά του facebook με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Στο facebook διαβάζεις τα πάντα, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για αυτόν που γράφει ότι του κατέβει. Τα μέσα ενημέρωσης αντίθετα ελέγχονται. Άμεσα ή έμμεσα.

Θα μπορούσε να γράψει μια εφημερίδα αυτήν την … «είδηση»; Θα μπορούσε να την μεταδώσει ένας ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός; Φυσικά και όχι. Διότι στα μέσα ενημέρωσης ισχύει πάντα ο κανόνας της διασταύρωσης της κάθε πληροφορίας ενώ στο διαδίκτυο αυτός έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Αυτά λοιπόν που ήδη διαβάσαμε στο διαδίκτυο, για τα οποία τρομάξαμε ή απλώς παραπλανηθήκαμε, δεν είναι τα χειρότερα. Τα χειρότερα είναι όσα θα διαβάσουμε τις επόμενες ημέρες…

 


 

Πέρασαν δεν πέρασαν 3 μήνες από τότε που πρώτη φορά μαθεύτηκαν τα νέα. Γνωστή Καβαλιώτισσα αρρώστησε και μάλιστα σοβαρά. Ο κόσμος επηρεάστηκε, ενδιαφέρθηκε και φυσικά συγκινήθηκε. Πολύ περισσότερο όταν οι προβλέψεις για αυτήν ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες.

 

Από τότε και σε καθημερινή βάση φίλοι και γνωστοί επέμεναν να ισχυρίζονται ότι η γυναίκα «φεύγει». Οριστικά. Οι φήμες την «τέλειωσαν» πολλές φορές ήδη. Ανόητη διαδικασία συνεχών διαδόσεων που δεν αντιμετωπίζεται, δεν νικιέται με τίποτα. Την ώρα που κάποιος άνθρωπος μάχεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, τα κουτσομπολιά τον στέλνουν στον άλλο κόσμο. Καθημερινά και συστηματικά.

 

Η γυναίκα ήταν και είναι πανέξυπνη. Έφθασε στο σημείο κάθε φορά που απαντούσε στα τηλεφωνήματα, να μιλά με τον ίδιο τρόπο. «Είμαι ζωντανή. Όχι μόνο δεν πέθανα αλλά τα πάω περίφημα με τον γιατρό και τη θεραπεία που ακολουθώ». Οι φίλοι της αρνούνταν οτιδήποτε απαισιόδοξο αλλά μετά το τέλος κάθε συνομιλίας τους έσπευδαν να δηλώσουν μεγάλη απορία. «Της τηλεφώνησα. Μια χαρά ακούγονταν αν και…».

 

Αυτή η αμφιβολία. Αυτή η υποψία και η σιγουριά του θανάτου που ακόμη κι αν αργήσει κάποτε θα έρθει, είναι το κακό των μικρών κοινωνιών. Οι οποίες ξέρουν καλά να … πεθαίνουν πριν την ώρα του κάθε σοβαρά πάσχοντα. Έτσι πήγε να γίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, από τις λίγες των ημερών. Η γυναίκα προσήλθε επίτηδες για να γλιτώσει τα επόμενα σχόλια και τηλεφωνήματα. Ήταν σε άριστη κατάσταση αφού στο μεταξύ κατάφερε και αντιμετώπισε το πρόβλημα με την υγεία της. Περπάτησε μπροστά απ΄όλους. Ήθελε να την δουν, να την σχολιάσουν. Ελπίζοντας ότι τούτη την φορά κι οι πιο δύσπιστοι θα παραδέχονταν ότι έπαιξαν έξω. Η κυρία δεν πέθανε. Ζει, βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει!

 

Η σύντομη αυτή –πραγματική- ιστορία είναι αφιερωμένη σε όσους τούτη την περίοδο δίνουν τη δική τους μάχη και τους οποίους τους πέθαναν τα λόγια του κόσμου. Αυτοί όμως παραμένουν όρθιοι, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους. Σε μια επόμενη εκδήλωση να προσέλθουν καμαρωτοί, να απαντήσουν με την παρουσία τους στα λόγια του κόσμου.

 

Ενός κόσμου βιαστικού, ο οποίος πολλά πράγματα όντως γνωρίζει. Κι είναι κρίμα για όλα όσα δεν γνωρίζει να ισχυρίζεται το αντίθετο. Προκειμένου δε να πείσει για τις υποτιθέμενες έγκυρες πληροφορίες του, προτιμά ακόμη να πεθαίνει κόσμο! Στενούς ή μακρινούς φίλους, ακόμη και συγγενείς του.

 

Επίσκεψη στην Καβάλα έκανε χθες ο αρχηγός της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Η οποία όπως φαίνεται έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα. Τον κ. Βελόπουλο τον είδαν να βγαίνει από το Διοικητήριο όπου επισκέφθηκε τον Κώστα Αντωνιάδη.

 

Παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη θέση του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Κράνης. Στο διάστημα που ήταν στο Υπουργείο επισκέφθηκε (και) την Καβάλα, ειδικότερα το Δικαστικό Μέγαρο. Η επίσκεψη του έγινε την περασμένη Άνοιξη, με την ευκαιρία της σταδιακής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.

 

Ανακοίνωση για τον τουρισμό κρουαζιέρας εξέδωσε την Κυριακή ο κ. Χρήστος Ποτόλιας. Αυτή στηρίζεται στο ενδεχόμενο να ξαναβγούν κρουαζιερόπλοια στη θάλασσα κι έτσι να έρθουν και στο δικό μας λιμάνι. Μόνο που το σενάριο μοιάζει απίθανό. Ο συγκεκριμένος τουρισμός «άνοιξε» αλλά μόνο στα λόγια. Στο Αιγαίο δεν κυκλοφορεί και δεν θα κυκλοφορήσει κανένα κρουαζιερόπλοιο ως το Φθινόπωρο.

 

Ανάρτηση του συμπολίτη δικηγόρου Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, φυσικά για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή: «Η αντιμετώπιση των πολλών κρουσμάτων στην Καβάλα είναι προβληματική και πρόχειρη και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Αφενός το σχέδιο “βλέποντας και κάνοντας” δεν έπιασε, αφετέρου ο υπερσυγκεντρωτισμος Χαρδαλια εντείνει την παραπληροφόρηση και τον φόβο. Θα πρέπει να εκδίδονται καθημερινά και ξεχωριστά δελτία τύπου του Νοσοκομείου Καβάλας και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ με αναλυτική ενημέρωση για τα τεστ και τα κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται ούτε δηλώσεις, ούτε διαρροές, ούτε τίποτα παρεμφερές.

Γραπτά και περιεκτικά δελτία τύπου. Δεν θέλει πανικό αλλά σοβαρή και αποτελεσματική διαχείριση. Να μην διαλύσουμε όσα χτίζαμε τόσο καιρό».

 

Τα δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ ήταν αυτά που το Σαββατοκύριακο μετέδιδαν συνεχώς τις ίδιες πληροφορίες περί πιθανού τοπικού λοκντάουν στην Καβάλα. Τα άλλα κανάλια και δελτία ειδήσεων απέφευγαν τις αναφορές σε ενδεχόμενο λοκντάουν. Ακόμη και χθες ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν το επιθυμεί όχι μόνο στην Καβάλα αλλά πουθενά στην Ελλάδα.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Παναγιώτης Αρσονιάδης ενημερώνει για την περιπέτεια με την υγεία που έχει ο αδελφός του: «Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι πελάτες του αδερφού μου ανησυχούν για την υγεία τους, καθώς και κάποιοι φίλοι και γνωστοί για την υγεία του αδερφού μου. Ενημερώνω τους πάντες λοιπόν ότι ο αδερφός μου Αλέξης ο κομμωτής στις Κρηνιδες, έκανε δύο τεστ για τον covid και βγήκαν και τα δύο αρνητικά. Σήμερα νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Καβάλας με διάγνωση βαριά πνευμονία (με κάποιο μικρόβιο που μεταφέρθηκε στους πνεύμονες). Δεν είναι διασωληνωμένος, έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και η κατάσταση του είναι σταθερή. Κατά την ολιγόλεπτη επίσκεψη μου σήμερα, μου είπε να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες του για το ενδιαφέρον όλων σας, συγγενών, φίλων, γνωστών και πελατών. Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για το ενδιαφέρον σας και σας υπόσχομαι να σας κρατώ ενήμερους κατά διαστήματα».

 

Ενδιαφέρουσα μια άλλη ανάρτηση από τη Νέα Πέραμο, έχει την υπογραφή του κ. Γιώργου Μουμτζή: «Φαίνεται ότι τα νέα του covid από την Νέα Πέραμο είναι καλά. Από πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι αρνητικοί. Είναι το κατάστημα που τις προηγούμενες ημέρες ένας εργαζόμενος ανιχνεύτηκε θετικός (κόλλησε από την μαμά γιατρό). Άρα επισκεπτόμαστε τα καταστήματα της Νέας Περάμου – ενισχύουμε την τοπική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να προσέχουμε πολύ, μη χάσουμε αυτό που με τόσο κόπο χτίσαμε…».

 

Σύντομη ανάρτηση του συμπολίτη γιατρού Βασίλη Τραϊφόρου, σχετική με τον κορωνοϊο: «Ευθύνη είναι η υποχρέωση που έχουμε ως άτομα ή ως πολίτες απέναντι στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Είναι μια αξία ως στάση ζωής, που σημαίνει ότι αγαπάς, σέβεσαι και εκτιμάς τον εαυτό σου και τους άλλους. Με αφορμή την δυσάρεστη τροπή της πανδημίας στη χώρα μας, έχουμε έντονη την επίκληση της κυβέρνησης στην ευθύνη να ακολουθούμε την τριάδα απόσταση, πλύσιμο χεριών, μάσκα. Και πολύ σωστά. Τι γίνεται όμως με την λεγόμενη “πολιτική ευθύνη”, την τόσο σημαντική αλλά και τόσο ανώδυνη για τους πολιτικούς δυστυχώς; Γιατί λάθη και παραλήψεις από την κυβέρνηση έγιναν. Διάχυτη είναι η γνώμη του κόσμου ότι «στην πρώτη περίοδο η κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλά ,αλλά στη δεύτερη, τώρα, τα έκανε μούσκεμα». Και διάχυτο είναι το ερώτημα: Γιατί δεν εμφανίζεται ο κ. Τσιοδρας που είναι ο πλέον αξιόπιστος και γιατί όχι αγαπητός στον κόσμο; Μήπως Υπάρχει διαφωνία με τη κυβέρνηση στους χειρισμούς της πανδημίας; Σε κάθε περίπτωση η τουριστική περίοδος για Καβάλα-Θάσο έκλεισε. Ας προσέξουμε τους εαυτούς και τους γύρω μας,με περίσσια προσοχή και υπευθυνότητα».

 

 

Διαβάστε επίσης