• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κανονικά πραγματοποιήθηκαν το πρωί και το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στη γνωστή αίθουσα στο ισόγειο του Διοικητηρίου, οι θεωρητικές εξετάσεις πολλών υποψήφιων οδηγών. Άπαντες φορούσαν μάσκα ενώ η αίθουσα είχε απολυμανθεί την προηγούμενη μέρα. Στην φωτογραφία μας χαμογελούν πίσω από τη μάσκα που φορούν οι υπεύθυνοι υπάλληλοι της διαδικασίας. Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΕ Καβάλας. Η έμπειρη και ακούραστη Κατερίνα Βλαστού και ο Τάσος Βογιατζής. Από τους παλαιότερους και καλούς υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας. Τα έφερε έτσι η ζωή (και ο κορωνοϊός) που και οι δύο είχαν και αυτήν την εμπειρία. Εξετάσεις με μάσκα.

 


 

Δεν ήταν λίγοι όσοι συμπολίτες σκέφθηκαν να επιλέξουν τη Θάσο για τις φετινές τους σύντομες διακοπές. Επηρεάστηκαν θετικά από το μήνυμα στήριξης τοπικών προϊόντων (προορισμών, στην προκειμένη περίπτωση), τηλεφώνησαν για να ρωτήσουν τις τιμές. Να κλείσουν δωμάτιο. Κάποιοι ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό. Πήγαν στη Θάσο κι επέστρεψαν ήδη στην Καβάλα. Άλλοι έμειναν με τα σχέδια αφού γρήγορα διαπίστωσαν ότι οι τιμές δεν πήραν  την κάτω βόλτα. Όπως επίσης διαφημίστηκε ή ήταν (και) αναμενόμενο.

 

Τα ίδια ίσως ισχύουν σε όλη την τουριστική Ελλάδα. Οι τιμές και φέτος έμειναν ψηλά. Ο σχολιασμός της κατάστασης στηρίζεται στο τι φαίνεται ότι έγινε και συνεχίζεται να γίνεται στη Θάσο. Με μια ελπίδα και ευχή, αυτό να αλλάξει για τον μήνα Σεπτέμβρη.

 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, σε όλο τους το φάσμα, ζούσαν και ζουν με διάφορες ελπίδες. Τις οποίες συμπληρώνουν και ενισχύουν με διάφορες δικαιολογίες. Η συνηθέστερη είναι αυτή του κόστους των επιπλέον μέτρων. Με αυτό το επιχείρημα εξηγούν τον λόγο για τον οποίο δεν μείωσαν τις τιμές τους. Ακόμη κι αν δεν είναι ίδιες με τις περσινές, είναι παραπλήσιες. Οι δε εκπτώσεις μικρές κι ας προβάλλονται ως μεγάλες.

 

Ελπίζουν ακόμη και σήμερα σε κάποιο θαύμα και αλλαγή των δεδομένων. Σκέπτονται και το επόμενο Καλοκαίρι. Προτιμούν ως εκ τούτου να μείνουν άδειοι παρά να πουλήσουν φθηνά. Σε τιμές προσιτές στους έλληνες και δη τους Καβαλιώτες. Η φετινή κρίση είναι για ορισμένους μια βάση. Μια αρχή ώστε με αυτήν να οδηγηθούν σε αυξήσεις ή διατήρηση «συνηθισμένων» τιμών το Καλοκαίρι του 2021. Αν αντίθετα έκαναν το αυτονόητο, τις μεγάλες μειώσεις, πώς θα επανέρχονταν του χρόνου;

 

Η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από τους πελάτες. Από τους καταναλωτές. Είναι μια επιχειρηματική τακτική που την καταλαβαίνουν μόνο οι επιχειρηματίες. Οι λοιποί τηλεφωνούν και ρωτούν, ακούν νούμερα μεγάλα. Κλείνουν το τηλέφωνο βγάζοντας συμπέρασμα που δεν βοηθά στον βασικό στόχο και σκοπό. Κατόπιν τούτου φέτος το Καλοκαίρι μάλλον δεν θα είναι περισσότεροι οι Καβαλιώτες που θα προτιμήσουν τη Θάσο για τα μπάνια τους.

 

Άλλοι μας διηγούνται αυξημένες τιμές και στην εστίαση. Υπό αυτές τις συνθήκες ακούς συχνά παράπονα. Εννοούμε τα παράπονα των Καβαλιωτών που είτε πήγαν στη Θάσο και το πλήρωσαν ακριβά, είτε σκέφθηκαν να πάνε αλλά υπήρξε οικονομικό εμπόδιο.

 

Φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τη Θάσο. Παντού τα ίδια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η τιμολογιακή πολιτική στο διαφορετικό Καλοκαίρι που τελειώνει είναι η αφετηρία. Κανείς σχεδόν δεν μείωσε τις τιμές. Κι αν το έκανε, δεν το έκανε όσο έπρεπε. Προτιμούν να διαμαρτύρονται, να γκρινιάζουν παρά να «προσγειωθούν» στην πραγματικότητα. Στο κάτω κάτω της γραφής ένα Καλοκαίρι ήταν. Πρώτα ο Θεός από του χρόνου θα επανέλθουν στα γνωστά. Τα οποία λόγω μιας εξαίρεσης, δεν κινδύνευαν καθόλου.

 

Κάτι σαν πρωινός καφές. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης δέχθηκε στο γραφείο του τα μέλη της ομάδας διοίκησης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Τους οποίους ενημέρωσε για τα θέματα της τοπικής επικαιρότητας. Στη μιας ώρα κουβέντα έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Κωστής Σιμιτσής, ο Αλέξης, Πολίτης, ο Αρχέλαος Γρανάς κτλ. Το κλίμα ήταν πολύ καλό κι άπαντες συμφώνησαν να επαναλαμβάνουν συχνά αυτή τη συνάντηση.

 

Η άφιξη του πλοίου της γραμμής αργά το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι δημιούργησε το γνωστό κυκλοφοριακό κομφούζιο. Κι ενώ το Λιμεναρχείο Καβάλας είχε προσωπικό εντός του κεντρικού λιμανιού, κανείς εκπρόσωπος του δεν ρύθμιζε την κίνηση στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Συνέπεια της κατάστασης η ουρά και η καθυστέρηση στο φανάρι πίσω από το Ταχυδρομείο (Ερυθρού Σταυρού και Αβέρωφ). Εκεί το Λιμεναρχείο ξέχασε να λάβει μέτρα τροχαίας αν και θα έπρεπε. Κατά τα άλλα το Λιμεναρχείο ενοχλούνταν από το συνωστισμό των νέων…

 

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Παγγαίου κάνει φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των απορριμμάτων κι αυτό το Καλοκαίρι. Η οποία διαπιστώνεται εκεί όπου ο πληθυσμός αυξάνεται προσωρινά. Στον οικισμό Σαράντα οι τρεις διελεύσεις την εβδομάδα των απορριμματοφόρων δεν αρκούν. Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Πριονίδης έχει συνεχώς το νου του αφού οι κάδοι γεμίζουν γρήγορα. Κι όποτε χρειάζεται και είναι εφικτό υπάρχουν έκτακτα δρομολόγια για να απομακρυνθούν σκουπίδια που «ξεχειλίζουν» και βρίσκονται εκτός κάδων.

 

Μια καθαρίστρια δούλεψε Πέμπτη και Παρασκευή στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, το οποίο καθάρισε και καθαρίζει. Αυτή η κινητικότητα μπορεί να είναι σύμπτωση, μπορεί να είναι απόδειξη ότι πλησιάζει η ώρα το έργο να παραδοθεί προς χρήση. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτόν τον μήνα μία από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων προγραμματίζεται να γίνει στο ιστορικό αυτό κτίριο της πόλης.

 

Δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο η προβλεπόμενη από το νόμο ανακοίνωση δικηγόρου που γνωστοποιεί την ίδρυση συλλόγου επαγγελματιών στη Νέα Πέραμο. Ο τίτλος του συλλόγου είναι «Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Νέας Περάμου». Ο σκοπός και οι δράσεις του συλλόγου αφορούν τα αυτονόητα. Καλή του επιτυχία.

 

Δύο γεγονότα για τα οποία ήμασταν αρκετά σίγουροι έμειναν σχέδια… Ούτε ο Μάκης Βορίδης επισκέφθηκε το Ν. Καβάλας, ούτε το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» συνδέθηκε με το Βουκουρέστι. Η επίσκεψη Βορίδη μετατέθηκε για αργότερα, οι αεροπορικές πτήσεις από και προς Ρουμανία για του χρόνου.

 

Μέσα σε όλα τα άλλα υγειονομικά θέματα και προβλήματα των ημερών, την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο ακόμη κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά συνέπεια πρέπει να έχουμε το νου μας και στο τσίμπημα των κουνουπιών.

 

Όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο επανέρχεται η ηρεμία στο Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας. Μαζί της οριστικοποιούνται τα νέα δεδομένα ως προς την αλλαγή του διοικητή. Εν τω μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει ένα άριστο στέλεχος της. Έναν αφοσιωμένο αστυνομικό, που καλώς ή κακώς έπαψε να είναι διοικητής στην Ασφάλεια Καβάλας. Που θα τον τοποθετήσουν άραγε; Ευχόμαστε να μην συνεχιστούν τα λάθη κι η έως τώρα προσφορά του να εκτιμηθεί όπως της αξίζει. (Λάβαμε χθες ανώνυμο e mail σχετικά με τις αλλαγές και τις παραιτήσεις στο Τμήμα Ασφαλειάς. Τα ανώνυμα μηνύματα δεν διορθώνουν τίποτα. Κάνουν την κατάσταση χειρότερη).

 

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Στέφανος μίλησε το Σάββατο στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Αντένα. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα newsbeast διατυπώθηκαν ενστάσεις για την απαγόρευση των λιτανειών: «Κατά την κρίση κάθε Ποιμενάρχη, θα αποφασίσει αν θα γίνουν οι λιτανείες. Να προσθέσω και κάτι άλλο… Δεν μπορεί η έννοια μιας λιτανείας να ταυτίζεται με τη διαδικασία κλεισίματος ενός μπαρ ή όταν λέμε σταματούν τα πανηγύρια, ποια πανηγύρια; Η προσευχή μέσα σε μια εκκλησία είναι πανηγύρι». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε και στα κρούσματα σε γάμους λέγοντας ότι αυτά δεν εντοπίστηκαν μέσα στην εκκλησία, αλλά στα γλέντια που γίνονται απ’ έξω».

 

Διαβάστε επίσης