μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook τις πρώτες φωτογραφίες από τα μουσεία που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στο εσωτερικό της μεγάλης καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη. Αυτά που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι πολύ όμορφα. Είναι αυτά για τα οποία περιμέναμε τόσα χρόνια. Πόσα αλήθεια; Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια. Το έργο της ανακαίνισης συμπληρώνει αυτό το διάστημα καμιά 20αριά χρόνια που εκτελείται! Πρώτος δε το είχε οραματιστεί και εξαγγείλει ο Λ. Αθανασιάδης. Το 2004 που κάποιες εργασίες ξεκινούσαν, είχε βρεθεί στο ισόγειο κι ένα πηγάδι. Που η Πρωινή είχε φωτογραφήσει.

Αυτό το διάστημα οι εργασίες εντείνονται για να τελειώσουν. Δεν θα είναι όλη η καπναποθήκη λειτουργική. Ένα μεγάλο μέρος της θα παραμείνει κλειστό αφού θα περιμένει να ετοιμαστούν οι μελέτες για τη μεταφορά και λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καπνού. Ωστόσο ένα βήμα θα έχει γίνει. Μετά κόπων, βασάνων και μιας αδικαιολόγητα μεγάλης αναμονής.

 


 

Το τεραστίων διαστάσεων (και δυνατοτήτων) πρώην καπνομάγαζο Κούφλερ «περνά» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αμέσως μετά παραχωρείται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καβάλας! Η ενέργεια είναι και υπερβολική αφού τα τετραγωνικά μέτρα του πολυώροφου ακινήτου δεν είναι απλώς πολλά. Είναι πάρα πολλά. Οι ανάγκες της τοπικής υπηρεσίας υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το συγκεκριμένο κτίριο. Υπάρχει άραγε η ετοιμότητα και η διάθεση να αξιοποιηθεί όλο;

 

Από την άλλη πλευρά ας μην βιαζόμαστε κι ας μη γκρινιάζουμε. Σε μια εποχή που ως Καβάλα ζητούμε από το κράτος τόσα ακίνητα, αυτό δέχεται να μας παραχωρήσει κάτι άλλο. Ένα κτίριο όχι πρώτης προτεραιότητας. Κάθε αυτού του είδους παραχώρηση είναι καλή αρκεί να υπάρχει ουσία. Θα υπάρξει; Δεν είμαστε σίγουροι. Ταυτόχρονα ας μην είμαστε κι απαισιόδοξοι. Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας πρέπει από εδώ και πέρα να βρει τα χρήματα και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται.

 

Σίγουρα μας ανοίγει η όρεξη. Κι έτσι αμέσως υπενθυμίζουμε τις λοιπές ίδιες εκκρεμότητες. Πολλών προηγούμενων ετών: Τι έγινε με το παλιό δικαστήριο; Τι ισχύει με την παλιά Μεραρχία; Τι θα γίνει με το παλιό Νοσοκομείο; Τέλος, πέρασε ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς ουσιαστικά νέα για την παραλία της Καλαμίτσας.

 

Κι ενώ είχαμε και έχουμε το μυαλό μας σε όλα αυτά, μας προκύπτει η παραχώρηση του Κούφλερ. Έκπληξη, ικανοποίηση και πολλά ακόμη σχόλια. Μακάρι η συγκεκριμένη παραχώρηση να είναι η αρχή κι άλλων ίδιων και καλών νέων. Απ’ ότι θυμόμαστε πιο ώριμη απ’ όλες είναι η παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου. Μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καβάλας με το δημόσιο. Δεν ήρθε η ώρα κι αυτό το έγγραφο να συνταχθεί, να υπογραφεί και να τελειώνουμε; Το ετοιμάζουν από την εποχή της προηγούμενης Δημάρχου…  Ή μήπως από πιο παλιά; Από την εποχή του Σιμιτσή!

 

Χωρίς παράταση της προθεσμίας, η οποία ίσως και να ήταν απαραίτητη, έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για την πρόληψη των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Καβάλας. Αν και ηλεκτρονική, η διαδικασία περιγράφονταν σε γενικές γραμμές απλή. Εύκολη. Αρκεί κάποιος να είναι εξοικειωμένος στα θέματα αυτά.

 

Δυστυχώς ενώ όλα έγιναν για καλό, περιπλέχθηκαν επικίνδυνα αφού έστω προσωρινά η συζήτηση άλλαξε. Αντί να συζητούμε για τη κατάθεση των αιτήσεων, συζητούσαμε για τις θέσεις που θα καλυφθούν. Ευτυχώς αυτήν την φορά η διαδικασία είναι σαφώς υπέρ του υφιστάμενου προσωπικού. Τα λάθη που έγιναν στις προσλήψεις του προσωπικού Βοήθεια στο Σπίτι, φαίνεται ότι σαν πάθημα έγιναν μάθημα. Προς κάθε κατεύθυνση.

 

Σύντομα θα «περάσουμε» στο ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης, στο αν θα καθαρίζονται εντατικά και σωστά οι χώροι των σχολείων. Αυτό πρέπει να διασφαλιστεί γρήγορα αφού μπορεί στις 7 Σεπτέμβρη τα σχολεία να ανοίξουν. Αλλιώς μία εβδομάδα μετά. Θα ανοίξουν με την τήρηση ειδικών μέτρων δηλαδή θα καθαρίζονται συχνότερα απ’ ότι συνήθως.

 

Καλώς ή κακώς η επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας συνεδρίαζε και συνεδριάζει πάντα δια ζώσης. Ίσως επειδή τα μέλη της ήταν και παραμένουν λίγα. Αυτό έγινε και χθες. Όλοι φορούσαν μάσκα. Την οποία δεν έβγαλαν ποτέ από το πρόσωπο τους. Η συνεδρίαση ήταν σύντομη και με λίγους παρόντες αφού σε γενικές γραμμές η αντιπολίτευση απουσίαζε. Με εξαίρεση τον Σωτήρη Παπαδόπουλο.

 

Συμπολίτης που διάβασε τα περί μπάζων ακόμη και στο περιαστικό δάσος, μας συμβούλεψε να παρατηρήσουμε τη διαδικασία ανακαίνισης χώρου σε ακίνητο στην ανατολική πλευρά της πόλης. Αυτά τα μπάζα -μας είπε- μεταφέρονται και πετιούνται στο δάσος. Κάλεσε δε το Δήμο Καβάλας να παρακολουθήσει τα υλικά από την ανακαίνιση, την πορεία συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκειμένου να πιάσει τους δράστες στα πράσα!

 

Συνεχίζονται οι ενέργειες του ΟΑΕΔ προκειμένου να λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη ο παιδικός του σταθμός στο Περιγιάλι. Σε εξέλιξη η προμήθεια επίπλων του κτιρίου αντί του ποσού των 20.000 ευρώ περίπου ενώ 4.000 ευρώ πληρώθηκαν στη ΔΕΥΑΚ για τη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης- αποχέτευσης.

 

Εξ αιτίας του γενικότερου προβληματισμού και του φόβου για τον κορωνοϊό έγινε και στην Καβάλα ότι συμβαίνει φέτος το Καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Αγοράστηκαν εισιτήρια μέσω προπώλησης για συναυλίες, την ώρα της συναυλίας οι έχοντες τα εισιτήρια δεν εμφανίστηκαν. Το μετάνιωσαν! Κι ενώ μέσω της προπώλησης υπήρχαν στοιχεία για μια άλφα προσέλευση κοινού, στο τέλος οι θεατές της συναυλίας ήταν λιγότεροι του αναμενομένου.

 

Την είχαν ανάγκη κι αυτήν την διαφήμιση τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Επωφελούνται από χθες μέσω του Καβαλιώτη στην καταγωγή ηθοποιού Θανάση Ευθυμιάδη. Ο οποίος τα επισκέφθηκε με τη σύζυγο του. Την φωτογράφησε κτλ. Όλα τα υπόλοιπα «έτρεξαν» στο διαδίκτυο. Βοηθώντας τα Λασπόλουτρα να υπενθυμίσουν τη λειτουργία τους. Μήνυμα που ηλεκτρονικά «στάλθηκε» σε όλη την Ελλάδα.

 

Είναι είδηση. Το βράδυ της Τρίτης έβρεξε αρκετά στη Θάσο. Ειδικότερα στην περιοχή των Λιμεναρίων, περιοχή με τα γνωστά προβλήματα πριν από μία εβδομάδα. Αυτήν την φορά δεν υπήρξαν ζημιές, δεν υπήρξαν πλημμύρες. Τα νερά κύλησαν ομαλά από το βουνό ως τη θάλασσα.

 

Πολλές πιθανότητες να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού έχουν για αυτό το διάστημα και οι βουλευτές του Ν. Καβάλας. Η Βουλή επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα κι είναι οργανωμένη. Πραγματοποιεί τεστ για τη νόσο όχι μόνο για τους εργαζόμενους της αλλά και για τους βουλευτές. Ως εκ τούτου και της Καβάλας θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι μια χαρά στην υγεία τους.

 

Μέχρι και πρόσφατα τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης είχαν αγαπημένο τους θέμα σε σχέση με την Καβάλα το αμερικάνικο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού. Έγραφαν, αναρτούσαν, μετέδιδαν τις ίδιες και τις ίδιες πληροφορίες.  Τελευταία αυτό άλλαξε. Η Αθήνα αναφέρεται σχεδόν καθημερινά στην Καβάλα αλλά για το έργο που είναι υπό μελέτη, της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη. Τα κείμενα είναι πάλι ίδια ή παρόμοια. Αναφέρουν ότι το έργο ετοιμάζεται. Ωριμάζει.

 

Στην Καβάλα γίνονται από χθες τα «γυρίσματα» του σήριαλ «Ήλιος», το οποίο τον Χειμώνα θα προβληθεί στον Αντένα. Καταλαβαίνουμε ότι οι συντελεστές πρώτα ετοίμασαν και πρόβαλαν το τρέϊλερ (με εικόνες από την Καβάλα), αμέσως μετά ήρθαν στην Καβάλα για την ουσία του πράγματος. Έστω κι έτσι η πόλη μας θα προβληθεί. Κι αυτή η προβολή χρειάζεται.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης