Το κόψιμο των επικίνδυνων και συνήθως μεγάλων δέντρων στην Καβάλα συνεχίζεται. Μετά από αυτά που κόπηκαν μέσα κι έξω από το Πάρκο του Φαλήρου, το συνεργείο βγήκε στις γειτονιές και σε περιοχές μακριά από το κέντρο. Έτσι την Τετάρτη έκοψε επικίνδυνο δέντρο που έγερνε στο χώρο στάθμευση μπροστά από την οδό Φιλαδελφείας. Περιοχή Περιστέρι.
Πολλές φορές έχει αναφερθεί η μεγάλη ανάγκη μιας διάβασης στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου, νυν είσοδο της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «Ασημακοπούλου». Μικροί και μεγάλοι πρέπει να διασχίσουν έναν δρόμο με κίνηση και αυξημένες ταχύτητες. Αυτό ειδικά όταν σκοτεινιάσει και μετά γίνεται επικίνδυνο. 1000 άνθρωποι μπαινοβγαίνουν. Αξίζουν καλύτερης προσοχής. Το σημείο χρειάζεται και φωτισμό.
Συνεχίζονται καθημερινά οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών στους δρόμους της συνοικίας του Βύρωνα. Τα μικρά και στενά χαντάκια δημιουργούνται με την γνωστή τσαπατσουλιά, την οποία είδαμε πολλές φορές και στο κέντρο της πόλης. Συχνά προκύπτουν διαφωνίες των εργατών με διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται. Άλλες φορές σωστά κι άλλες φορές άδικα.
Το δίκτυο των οπτικών ινών θα επεκταθεί σε όλη την πόλη. Είναι έργο που καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τους δρόμους, αφήνει «σημάδια» και πλήττει το οδόστρωμα. Όσο δε εκτελείται, εκεί που εκτελείται, δημιουργεί μικρές προσωρινές ανωμαλίες. Παγίδες, ειδικά για οδηγούς δικύκλων.
Σήμερα η δουλειά γίνεται στον Βύρωνα, αύριο κάπου αλλού στην Καβάλα. Κι επειδή καλό είναι να βλέπουμε τι άλλο έρχεται, καλό είναι να ετοιμαστούμε. Τα μικρά αυτά χαντάκια θα ανοιχτούν σε όλη την Καβάλα. Με το επιχείρημα ότι φέρνουν την πρόοδο, το γρήγορο ίντερνετ. Κι όταν με το καλό το έργο τελειώσει, όταν τελειώσει, ας ετοιμαστούμε για τα επόμενα χαντάκια και έργα.
Εννοούμε αυτό του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου (όπου γίνει στην Καβάλα) αλλά και τα έργα ΔΕΥΑΚ- ΔΕΔΔΗΕ κτλ. Οι δρόμοι της Καβάλας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Κι όταν σκάβονται, η κατάσταση επιδεινώνεται. Από τη μια ζητούμε έργα ασφαλτοστρώσεων, από την άλλη την υφιστάμενη άσφαλτο δεν την υπολογίζει κανείς. Ούτε φυσικά τους οδηγούς. Σημασία έχει να γίνονται έργα, να κατασκευάζονται τα απαραίτητα δίκτυα.
Στο εξωτερικό κανένα έργο δεν καταστρέφει την κατάσταση που συναντά. Κι οι δρόμοι στο εξωτερικό έχουν από κάτω τους όλα τα δίκτυα αλλά δεν φαίνεται τίποτα. Στην Ελλάδα κάθε σκάψιμο κι ένα χαντάκι σκεπασμένο. Ένα μπάλωμα. Μια προχειρότητα. Έτσι ώστε στο τέλος οι δρόμοι να είναι γεμάτοι από … ενθύμια προηγούμενων έργων. Μετανιώνεις για τα έργα αφού ένα πρόβλημα λύνουν, περισσότερα δυστυχώς δημιουργούν.
Οι κάτοικοι του Βύρωνα γνωρίζουν καλά. Ταλαιπωρούνται μα σιωπούν. Κάνουν υπομονή ή έχουν αποδεχθεί τη διαδικασία. Οι υπόλοιποι είτε έχουμε παρόμοιες αναμνήσεις, είτε οφείλουμε να κάνουμε μια βόλτα στους δρόμους του Βύρωνα για να καταλάβουμε το τι μας περιμένει!
Οι άτυχοι της υπόθεσης, όσοι διαμένουν στην πολυκατοικία της οδού 16ης Ταξιαρχίας, βρίσκονται κάθε μέρα (κάθε πρωί ειδικότερα) στο διαμέρισμα τους. Απομακρύνουν ότι τους είναι απαραίτητο προκειμένου να το έχουν μαζί τους. Εκεί όπου προσωρινά φιλοξενούνται. Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα- δυστυχώς- σύμφωνα με το οποίο θα αργήσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Στα καλά καθούμενα βρέθηκαν μπροστά σε έναν μεγάλο μπελά. Για τον οποίο θα πληρώσουν αρκετά χρήματα.
Ρωτήθηκε χθες η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Δρακονάκη για την έκπτωση 81% σε ένα από τα έργα που δημοπράτησε η Εγνατία Οδός στην πεσμένη γέφυρα. Δεν ξαφνιάστηκε από το υψηλό ποσοστό. Θύμισε ότι πρόσφατο έργο μελέτης για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας είχε έκπτωση το ίδιο μεγάλη. Κοντά στο 80%.
Ο Δήμος Καβάλας (ή μάλλον και ο Δήμος Καβάλας) είναι βέβαιο ότι θα διαθέσει και δικά του χρήματα για τον καθαρισμό των σχολείων. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτά θα αφορούν το υφιστάμενο προσωπικό (με επέκταση συμβάσεων) ή προσωπικό που θα προσληφθεί τώρα. Καινούργιες καθαρίστριες. Ιδού η μεγάλη, η καθοριστική απορία! Σημειώνουμε ότι μετά την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών από το Δήμο, έπαψαν να έχουν σχέση με το θέμα οι δύο σχολικές επιτροπές.
Οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών (σχολές οδήγησης του Ν. Καβάλας) άσκησαν πίεση στον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη προκειμένου οι υποψήφιοι οδηγοί να είναι περισσότεροι στις εξετάσεις κάθε εβδομάδα. Έγινε και σύσκεψη. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν απάντησε στα αιτήματα των εκπαιδευτών μάλλον γιατί δεν βρήκε τη λύση που πρέπει. Ίσως όχι ακόμη, ίσως οριστικά και τελεσίδικα. Αυτή άλλωστε στηρίζεται στην ενίσχυση του προσωπικού της αρμόδιας υπηρεσίας. Κάτι που δεν προβλέπεται…
Όσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα της νέας προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Αλάνας, τόσο περισσότερο φουντώνουν οι φήμες. Για πολλούς ενδιαφερόμενους. Έλληνες και ξένους. Από την περασμένη Άνοιξη ακούμε για την επικειμένη διαδικασία, ακούμε ότι τούτη την φορά θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μέρος της μετακόμισης των δημοτικών υπηρεσιών στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν με λίγα λόγια δημοτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν στους νέους χώρους ή ετοιμάζονται να εργαστούν (σήμερα- αύριο).
Άλλο που δεν ήθελαν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Ζήτησαν από τον κ. Μέτιο να υλοποιήσει πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων, αυτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Το οποίο θα περιλαμβάνει οικονομική στήριξη χωρίς την υποχρέωση τα χρήματα να επιστραφούν! Το κείμενο αν και είναι προσεκτικά γραμμένο (δόθηκε στη δημοσιότητα χθες) έχει λίγο από την γνωστή αντιπαράθεση Μέτιου- Τοψίδη. Ο κ. Τοψίδης παραμένει πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου.
Τα νέα της δομής φιλοξενίας των προσφύγων του «Ασημακοπούλου» δεν τα μαθαίνουμε, ακόμη κι όταν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας την επισκέπτονται. Μαθαίνουμε κάποια μόνο πράγματα. Ελάχιστα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία την δομή επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Ο Μακάριος Λαζαρίδης περίπου προ έτους είχε ανακοινώσει πρώτος την κυβερνητική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία ΚΕΠ στα Λιμενάρια. Η γνωστοποίηση του γεγονότος έγινε από τον κ. Λαζαρίδη τον Αύγουστο του 2019, στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου της Θάσου. Εκείνο το ΚΕΠ που εξαγγέλθηκε τότε εγκαινιάζεται αύριο. Ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί και να λειτουργήσει και το ΚΕΠ του Αμυγδαλεώνα.
Η ΕΛΜΕ Καβάλας τοποθέτησε στις εισόδους αρκετών σχολείων πανό, τα οποία ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας τάξεις με έως 15 μαθητές. Αυτή η πρωτοβουλία έγινε σε Γυμνάσια και Λύκεια όχι μόνο της πόλης. Το ίδιο πανό το βλέπουμε ακόμη και στο Γυμνάσιο Λύκειο της Νικήσιανης.
Μια διαφορετική, μια «δύσκολη» εκδήλωση γίνεται το απόγευμα στον Ζέφυρο. Ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο Τάσο Μεταξά. Έναν άνθρωπο που ακόμη και σήμερα αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι έφυγε από τη ζωή. Με τόσο πρόσφατο το θλιβερό νέο, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον στιγμές συγκινητικές στην εκδήλωση. Ας σκεφθούμε μόνο ότι ο πάντα χαμογελαστός Τάσος θα ήθελε να τον θυμόμαστε. Κάπως αλλιώς. Χωρίς- όσο αυτό μπορεί να συμβεί- δάκρυα. Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκει στους φίλους του. Τους πολλούς και καλούς του φίλους.