• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προς γενική έκπληξη και εύλογη απορία, ένας από τους ιστούς των σημαιών στο Δημοτικό Κήπο γέρνει επικίνδυνα. Δεν αποκλείεται να κινδυνεύει ακόμη και με πτώση. Τι προκάλεσε το γεγονός; Μιας και η περιοχή μας δεν επηρεάστηκε από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, πιθανότερο είναι να ξέσπασαν στον ιστό κάποιοι από αυτούς που κυκλοφορούν νύχτα. Άτομα (τις περισσότερες φορές νεαρής ηλικίας) που τέτοιες ζημιές τις συνηθίζουν. Τούτη την φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους αφού κατάφεραν και στράβωσαν ακόμη και σίδερα!

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη ετέθη από την αντιπολίτευση ερώτηση για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Προετοιμασμένος ο κ. Μέτιος, απάντησε αμέσως. Ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις του. Η απάντηση του ήταν και μία σύγκριση του παρόμοιου προγράμματος της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας: ««Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Κατά τον ίδιο μίλησε για 7.000 επιχειρήσεις. Έλαβε υπ’ όψιν του τα χαρακτηριστικά της Κεντρικής Μακεδονίας και ανακοίνωσε το πρόγραμμα του οποίου δεν άρχισε η εκταμίευση. Εμείς είχαμε ανακοινώσει πολύ νωρίτερα την πρόθεσή μας. Δεν ανακοινώνω συνήθως προθέσεις, αλλά κρίναμε τότε ότι έπρεπε στις 22 Ιουνίου. Σίγουρα έπρεπε να γίνει επεξεργασία των επίσημων στοιχείων. Είμαστε σε τελικό στάδιο.Αν θα είναι καλύτερο από αυτό του κου Τζιτζικώστα θα το κρίνετε. Θα έχει πολλούς πόρους και θα το κρίνετε κι εσείς. Θα δούμε πότε θα ξεκινήσει η εκταμίευση. Είναι θέμα λίγων ημερών. Λίγες ημέρες υπομονή. Θα είναι μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Σε λίγες ημέρες θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις».

 


 

Τα πρόσφατα κρούσματα μαθητών σχολείων του Ν. Καβάλας δοκίμασαν τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. Η έως τώρα αντίδραση τους κρίνεται άκρως ικανοποιητική αν και το μόνο που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν τις οδηγίες που τους είχε δώσει ο ΕΟΔΥ. Παρόλα αυτά όλα πήγαν καλά και φαίνεται να συνεχίζουν.

 

Αυτά τα δύο σχολικά περιστατικά (ένα εκ των οποίων έληξε πολύ σύντομα) δείχνουν τι μας περιμένει το προσεχές διάστημα. Έρχεται δύσκολο Φθινόπωρο, ακολουθεί δύσκολος Χειμώνας κι όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε. Κατ’ αρχήν τα μέτρα ατομικής προστασίας θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Με λίγα λόγια δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε λεπτό. Ταυτόχρονα οφείλουμε να αντιδρούμε ψύχραιμα σε οποιοδήποτε σχετικό γεγονός μιας και εδώ που φθάσαμε όλα είναι πιθανά. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι και αντιμετωπίσιμα.

 

Καταλαβαίνουμε ότι τα «λοκντάουν» (τοπικά και άλλα) εμείς τα αποφασίζουμε αφού με την στάση μας τα προκαλούμε. Ή τα απομακρύνουμε. Στο … δρόμο για το Χειμώνα 2020-2021 πρέπει να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ευαισθησία μας, το αίσθημα της ατομικής μας ευθύνης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι πρόσφατες αντιδράσεις μιας μειοψηφίας πολιτών που δεν ήθελαν μάσκα στα παιδιά τους, είναι ότι χειρότερο. Τα δύο τρία σχολεία στο Ν. Καβάλας που έχουν απόντες μαθητές επειδή οι γονείς τους δεν συμφωνούν με τη μάσκα, είναι το προς αποφυγήν παράδειγμα.

 

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε το προσεχές διάστημα (περιμένοντας και το εμβόλιο) είναι να ακούμε τους ειδικούς. Τους γιατρούς ή πολύ περισσότερο το γιατρό μας. Αυτοί θα μας βοηθήσουν προκειμένου να αποφύγουμε τη νόσο. Κάθε νόσο. Όλοι οι άλλοι που τάχα ενημερώνουν, δημιουργούν προβλήματα και δεν λύνουν. Τα εμπόδια που μας παρουσιάζονται μέσω των κρουσμάτων (υφιστάμενων ή προσεχών) μπορούν να μας βγουν σε καλό. Αρκεί να μην παρεκκλίνουμε από τη συγκεκριμένη πορεία και στάση. Συνεχώς προσοχή, πρόληψη και προστασία διαρκείας.

 

Αναρτήθηκε και δημοσιεύτηκε στον τύπο η πρόσκληση της ΕΤΑΔ σε επενδυτές προκειμένου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το Ξενία της Κομοτηνής. Η διαδικασία που θα γίνει είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση του ίδιου ξενοδοχείου.

 

Όσοι στο Παγγαίο γνωρίζουν πρόσωπα- πράγματα- καταστάσεις λένε με σιγουριά ότι η φωτιά το βράδυ της Παρασκευής κοντά στους Αντιφιλίππους ήταν εμπρησμός. Οι ίδιες συζητήσεις αναφέρονται ακόμη και σε συγκεκριμένα ονόματα! Δυστυχώς όλα αυτά δύσκολα θα αναφερθούν επίσημα π.χ. στις καταθέσεις ώστε να δράσουν όπως επιβάλλεται οι αρχές. Είναι πράγματα (αλήθειες) που συνήθως τα λέμε μόνο όταν μιλάμε μεταξύ μας.

 

Τελικά μόνο ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ΚΕΠ των Λιμεναρίων. Στην ίδια εκδήλωση το Νίκο Παναγιωτόπουλο εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Φρατζεσκάκη. Η κορδέλα κόπηκε από τους προαναφερθέντες, όπως επίσης από τον Δήμαρχο της Θάσου και τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο. Σειρά τώρα έχει το ΚΕΠ Αμυγδαλεώνα, ο χώρος είναι έτοιμος κι απομένουν να εγκατασταθούν μόνο τα έπιπλα.

 

Δύο ερωτήσεις σχετικές με την Καβάλα κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος. Η πρώτη αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου των λιπασμάτων και το ενδεχόμενο να υπάρχει ρύπανση στην ατμόσφαιρα. Στην ίδια ερώτηση αναφέρεται επίσης ότι δεν λειτουργεί κρατικός σταθμός μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Η δεύτερη ερώτηση έχει σχέση με την εξέλιξη της ανακύκλωσης στο Δήμο Καβάλας. Ο κ. Βελόπουλος ζητά στοιχεία για το τι ακριβώς γίνεται με αυτήν.

 

Η γνωστή ως «επένδυση Γεωργούλια» στο κεντρικό λιμάνι φαίνεται να απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΚ. Στη διάρκεια της συζήτησης το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να την υποστήριξε προκειμένου επιτέλους να ολοκληρωθεί. Μιας και για αυτήν απέμειναν λίγες ακόμη ενέργειες (εγκρίσεις και αποφάσεις) εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Στήριξη στην επένδυση λέγεται ότι έδωσαν και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων (μελών του ίδιου διοικητικού συμβουλίου). Κατόπιν τούτου κι εφόσον οι πληροφορίες μας είναι αληθινές, το πράγμα συνεχίζεται και σε λίγο τελειώνει. Η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα εδώ και περισσότερο από 5 χρόνια! Η καθυστέρηση που διαπιστώνεται τις πιο πολλές φορές- ειδικά το τελευταίο διάστημα- δεν οφείλεται στον επενδυτή.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης Καβάλας- Δράμας- Ξάνθης κ. Κώστας Τάτσης ανακοίνωσε χαρούμενος ένα ακόμη συγγραφικό του έργο. Το οποίο κυκλοφορεί ηλεκτρονικά. Πρόκειται για μυθιστόρημα με τίτλο «Ο αστυνόμος, τριπλή δολοφονία στη Σαμοθράκη». Καλή επιτυχία.

 

Την εκδήλωση προς τιμήν του Τάξου Μεταξά την εμπνεύστηκε ο καλός του φίλος Μάκης Δημητριάδης. Την υλοποίησε πρόθυμα- πολύ καλά έπραξε- η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας. Ο Μάκης Δημητριάδης έμεινε στο βάθος του χώρου, μακριά από τους άλλους. Κι έκλαιγε από την αρχή του γεγονότος έως το τέλος του. Μαζί με τον εκλιπόντα έδρασαν όσο κανείς άλλος το προηγούμενο διάστημα. Στα θέματα του Επιμελητηρίου, του Εκθεσιακού Κέντρου και σε πολλά άλλα.

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης στη μνήμη του Τάσου Μεταξά πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων του Ν. Καβάλας αναδιοργάνωσε το διοικητικό του συμβούλιο. Νέος πρόεδρος, στη θέση του Τάσου Μεταξά, εξελέγη ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης. Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Παρασκευής ευχήθηκε να αγοραστούν και να είναι έτοιμοι για λειτουργία, σώζοντας ζωές, όσο το δυνατόν περισσότεροι φορητοί απινιδωτές.

 

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του «Ασημακοπούλου» η κ. Τάνια Ελευθεριάδου σχολίασε και την προσπάθεια οι κάθε είδους προμήθειες για τη λειτουργία της να γίνονται από την τοπική αγορά. «Υποστηρίζω την προσπάθεια» είπε η κ. Ελευθεριάδου. Είναι μια προσπάθεια που άρχισε από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, βρήκε θετικό τον Δημήτρη Ρέμμο κι έτσι συνεχίζεται για να φθάσει στον στόχο της.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος και εκπαιδευτικός Δημήτρης Λυμπεράκης, μίλησε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο της Πρωινής, σχολίασε την λειτουργία των σχολείων από τις 14 Σεπτέμβρη. Επέμενε στα πολλά μέτρα πρόληψης λέγοντας «… είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά» αλλά επέμενε στον μεγάλο αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη. Θέμα για το οποίο ζήτησε αλλαγές και μείωση του αριθμού των μαθητών.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης