μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ξαφνιάστηκαν χθες το μεσημέρι όσοι διαμένουν πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, από την πλευρά της οδού Φιλίππου. Από τις κατοικίες που ανήκουν στην εκκλησία βγήκαν πολλά και μεγάλα πακέτα. Τοποθετήθηκαν στην άκρη του δρόμου. Οι πιο παρατηρητικοί διαπίστωσαν ότι δεν ήταν μόνο άχρηστα – για πέταμα- αντικείμενα. Ήταν και παλιά ρούχα, πιθανόν προϊόν παλαιότερων δωρεών προς την εκκλησία. Από την οποία έγινε γνωστό ότι όλα αυτά θα απομακρυνθούν σήμερα. Με ενέργεια του Δήμου Καβάλας. Ο οποίος (ενημερώθηκε χθες) ελπίζουμε να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε και να απομακρύνει όλα όσα φαίνονται στην φωτογραφία. Στο σημείο ο δρόμος είναι έτσι κι αλλιώς στενός, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες γίνεται ακόμη στενότερος. Κι ως εκ τούτου δύσκολος για τους οδηγούς.

 


 

Η συμπολίτισσα παιδίατρος κ. Δέσποινα Ιατρού, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, επανέλαβε μιλώντας χθες στην Πρωινή όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σχετικά με το εμβόλιο κατά της γρίπης. Επέμενε στη συνεργασία του κάθε πολίτη με τον γιατρό του, μετά από υπόδειξη του οποίου θα υλοποιηθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

 

Σχετικά με τον κορωνοϊό στην ΠΕ Καβάλας η κ. Ιατρού τόνισε: «Δόξα το Θεό η Καβάλα πάει καλά. Οι κανόνες ατομικής προστασίας τηρούνται κι εξ αυτού υπάρχει θετικό αποτέλεσμα». Η κ. Ιατρού τόνισε ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Είπε επίσης ότι αυτές τις ημέρες και μέσω τηλεδιάσκεψης δίδονται οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για τον τρόπο που θα χειριστούν περιστατικά ασθένειας μαθητών στην τάξη. Η διαδικασία αφορά νηπιαγωγούς και δασκάλους.

 

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας έβλεπε προσεκτικά χθες το ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης κι ειδικότερα τον χώρο όπου ήταν η εφημερίδα Πρωινή. Κόλλησε το πρόσωπο του στο τζάμι κι έβλεπε απ’ έξω (και το πεζοδρόμιο) προς τα μέσα. Μία ακόμη απόδειξη ότι το σκάκι παραμένει στο ακίνητο έστω κι αν αλλάζει χώρο στο ισόγειο. Αντί να πάει στο ανατολικό μέρος, θα προταθεί να λειτουργήσει στο δυτικό. Που όμως είναι μικρότερο.

 

Με αφορμή την σύλληψη στη Βουλγαρία του Ανδρέα Χτενά, τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης άρχισαν τα … αφιερώματα. Η σύλληψη του 63χρονου επιχειρηματία «έπαιξε» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντένα. Έγινε θέμα σε μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή του Σταρ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της Βουλγαρίας τον συνέλαβαν την περασμένη Τρίτη 29 Σεπτέμβρη. Άσχετα αν το νέο στην Ελλάδα έφθασε λίγες μέρες μετά. Η είδηση πρώτη φορά αναφέρθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο 3 Οκτώβρη.

 

Οι περαστικοί από τον Αμυγδαλεώνα διαπιστώνουν ότι ο χώρος του νέου ΚΕΠ είναι έτοιμος από μέρες. Η πόρτα του συνεχώς ανοιχτή για να υπάρχει ο απαραίτητος αερισμός. Από αυτόν απουσιάζουν μόνο τα έπιπλα. Μόλις παραληφθούν και τοποθετηθούν όλα θα είναι έτοιμα. Για να λειτουργήσει και να εγκαινιαστεί το νέο ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης για έναν αναλυτικό απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας του. Η συνέντευξη τύπου θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Ο Χρήστος Μέτιος δίνει συνέντευξη αύριο στην Κομοτηνή για να παρουσιάσει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Χρήματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΑΜΘ.

 

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Πήγε να ενημερωθεί για τα θέματα της πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτό έγινε στη συνάντηση με τον διοικητή κ. Ντίνο Κλειτσιώτη. «Ο κ. Διοικητής μου είπε ότι για την Καβάλα η κατάσταση ελέγχεται» σχολίασε ο κ. Ιωσηφίδης.

 

Η πρωτοβουλία του κ. Ιωσηφίδη έτυχε των συγχαρητηρίων και του Μιχάλη Αμοιρίδη. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ξάνθης – συνάδελφος του κ. Ιωσηφίδη- ενημερώθηκε από τη σχετική ανάρτηση στο facebook και έγραψε: «Εξαιρετική πρωτοβουλία, δείχνει το ενδιαφέρον σου μακριά από σκοπιμότητες. Συγχαρητήρια στον διοικητή μαθαίνω εξαιρετικά για τη δουλειά που κάνει».

 

Στην περιοχή των πεζόδρομων περπάτησε και χθες ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Μαζί με το διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας. Επέβλεψε τα νέα δεδομένα με τα οχήματα των χρηματαποστολών, το γεγονός ότι πλέον δεν θα φθάνουν ως τον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Μουμτσάκης ήταν ικανοποιημένος από αυτά που είδε. Λύθηκε ένα πρόβλημα πολλών προηγούμενων ετών.

 

Ποσό 30.000 ευρώ σκοπεύει να ξοδέψει ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να αντικαταστήσει κι άλλους πυροσβεστικούς κρουνούς σε διάφορα σημεία της πόλης. Αυτό το πρόγραμμα αντικαταστάσεων κτλ υλοποιείται σε ετήσια βάση και μετά από σχετική υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

 

Το περιοδικό «Γαστρονόμος» κυκλοφορεί μία Κυριακή το μήνα με την Καθημερινή. Στο προσεχές τεύχος, την ερχόμενη Κυριακή, υπάρχει αφιέρωμα σε συνταγές από χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Ένα από αυτά αναφέρεται ότι είναι η Φωληά Παγγαίου. Χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Τα υπόλοιπα, σημαντικά και ουσιαστικά, την Κυριακή στο περιοδικό. Το εισαγωγικό κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι εξαίσιες μαγείρισσες μας καλοδέχτηκαν στο σπιτικό τους, μας γνώρισαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διηγήθηκαν τις ζωές τους, αλλά και των προγόνων τους».

 

Την περασμένη Κυριακή οι επαγγελματίες της εστίασης στην Καβάλα άρχισαν να ελπίζουν. Πίστεψαν ότι ο περιορισμός του ωραρίου (λειτουργία ως τα μεσάνυχτα) δεν θα συνεχιστεί. Δυστυχώς οι ελπίδες τους δεν δικαιώθηκαν. Τη Δευτέρα και είδαν και διάβασαν την παράταση του μέτρου σε όλη την ΑΜΘ στο σχετικό φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης.

 

Μετά από ολιγοήμερη απουσία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν χθες σε όλα τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Αιτία η ομιλία του στη Βουλή. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα capital.gr: «Την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υποβρυχίων που διαθέτει η χώρα μας- παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν κάποιοι ισχυρίζονταν ότι γέρνουν- εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. “Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι. Έχουν ένα σιωπηλό σύστημα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά!”, σημείωσε με νόημα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε εκείνη την φιλολογία για τα υποβρύχια που γέρνουν και σημείωσε ότι όντως στις πρώτες δοκιμές παρατηρήθηκε μια κλίση. Ομως όπως εξήγησε, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πρωτότυπο σκάφος. “Διορθώθηκε αυτή η ελάχιστη κλίση, παραλήφθηκαν σε άριστη κατάσταση τα υποβρύχια και απέδειξαν την αξία τους στην πρόσφατης κρίση! Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι».

 

Κυκλοφορεί από χθες το διαφημιστικό έντυπο κτλ υλικό της έκθεσης ζωγραφικής καβαλιωτών καλλιτεχνών. Μια κοινή προσπάθεια με οργανωτή τον Γιάννη Εριφυλλίδη. 19 καλλιτέχνες θα εκθέσουν έργα τους στην Δ. Καπναποθήκη για το διάστημα 14 με 23 Οκτώβρη. Η Δημωφέλεια κι ο Δήμος Καβάλας είναι στους συνδιοργανωτές. Δυστυχώς και αυτή η έκθεση δεν θα λειτουργεί Σαββατοκύριακο.

 

Γενική συνέλευση θα κάνει το προσεχές διάστημα το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών των φορέων του Ν. Καβάλας. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε προ πολλών ετών, συνεχίζεται αθόρυβα και ουσιαστικά. Αν και τώρα με την πανδημία υπάρχουν τα προβλήματα που εμφανίζονται σε όλον το δημόσιο τομέα.

 

Με τίτλο «Καβάλα, η βασίλισσα της Ανατολικής Μακεδονίας» η εκπομπή που είναι έτοιμη να προβληθεί σε 11 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η προαναγγελία της ξεκίνησε από το διαδίκτυο. Οι δημιουργοί του αφιερώματος αναφέρουν: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Καβάλα δεν είναι μόνο αυτή είναι πολύπλευρη και οι εικόνες της δε σε αφήνουν να την ξεχάσεις. Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την εκπομπή πολιτιστικό ημερολόγιο σε 11 περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρουσίαση-παραγωγή: Σουζάνα Καζάκα. Σκηνοθεσία-Φωτογραφία :Ζωή Γανίτη.  editing: Αλεξάνδρα Νικολούδη. Ηχοληψία: Παναγιώτης Κούσβας

 

 

Διαβάστε επίσης