μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία είναι πολύ πρόσφατη. Προέρχεται από τη σελίδα του Δήμου Νέστου στο facebook. Προβάλει το εκτελούμενο έργο συντήρησης των διαβάσεων σε δρόμους της Χρυσούπολης. Αυτό γίνεται με αυτεπιστασία δηλαδή με υλικά και προσωπικό του Δήμου Νέστου. Τι μας θύμισες τώρα…

Παλιά όλοι οι Δήμοι έκαναν μόνοι τους αυτές τις δουλειές (και πολλές ακόμη), το δε αποτέλεσμα ήταν μάλλον καλύτερο από αυτό των διαφόρων εργολαβιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας δικό της προσωπικό μπορούσε να παρεμβαίνει άμεσα και να μην περιμένει πότε θα … ευκαιρήσει ο κάθε ιδιώτης. Κι αν η αρχική δουλειά δεν ήταν καλή, επανέρχονταν άμεσα για να τη βελτιώσει. Ή και να την επαναλάβει.

Στην Καβάλα οι δύο τελευταίοι υπάλληλοι με αυτήν την αρμοδιότητα συνταξιοδοτήθηκαν προ λίγων ετών. Το συγκεκριμένο συνεργείο δεν επανήλθε. Έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν. Έκτοτε τις διαβάσεις τις… περιποιούνται οι ανάδοχοι. Με τελικό αποτέλεσμα που «σηκώνει» μπόλικη συζήτηση. Οπότε η φωτογραφία από το Δήμο Νέστου είναι λίγο «προηγούμενων εποχών» (ειδικά οι μπαντανόβουρτσες) αλλά αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται πιο αξιόπιστη από τη διαδικασία των ειδικών εξοπλισμών και των σύγχρονων μηχανημάτων. Οι διαβάσεις είναι περισσότερο ευκρινείς όταν τις κάνεις με τα χεράκια σου (τα χεράκια των υπαλλήλων σου) και όχι όταν αυτό το αναλαμβάνει ανάδοχος που συχνά δεν είναι καν από την Καβάλα. Την κάθε Καβάλα. Με αποτέλεσμα όταν τον χρειάζεσαι, τον ψάχνεις μα δεν μπορείς να τον βρεις!

 


 

Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια τόσο το κράτος όσο και η αυτοδιοίκηση άκουσαν την τοπική κοινωνία κι έσπευσαν να ελέγξουν τους ρύπους στα ανατολικά της πόλης. Υπήρξαν αποτελέσματα μετρήσεων, τα οποία επειδή δεν έδειξαν τίποτα το μεμπτό αμέσως αμφισβητήθηκαν.

 

Το ίδιο διάστημα γίνονταν λόγος για μια ακόμη πιο άμεση δράση. Έναν ή περισσότερους φορητούς σταθμούς που θα μπορούσαν να μετρήσουν εκεί που ήταν το πρόβλημα. Κι η καταγγελία. Σε σύντομο χρόνο από τη διατύπωση της. Αυτό κάνει πράξη ο Κώστας Αντωνιάδης και μπράβο του. Θέτει στη διάθεση της κοινωνίας όχι έναν ακόμη σταθμό αλλά έναν κινητό σταθμό. Ο οποίος θα βρίσκεται σε όχημα και το όχημα θα σπεύδει όπου χρειάζεται.

 

Είναι στο χέρι της υπηρεσίας και των φορέων (συλλογικοτήτων κτλ) να συνεργαστούν προκειμένου ο φορητός σταθμός να μην είναι μια προσωρινή κατάσταση. Να υπάρχει πάντα στην Καβάλα. Να χρησιμοποιείται όταν και όπου υπάρχει λόγος. Με μία συμφωνία. Τα αποτελέσματα του να είναι αποδεκτά απ’ όλους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάλογο και συνεργασία. Αν μάλιστα υπάρξει κοινή απόφαση για τους ρύπους που θα ελέγχονται, ακόμη καλύτερα.

 

Ο κ. Κώστας Αντωνιάδης έδρασε χωρίς εντυπωσιακές κινήσεις, δελτία τύπου και πανηγυρικές προαναγγελίες. Έκανε κάτι που έπρεπε. Οφείλει να συνεργαστεί ώστε αυτό που δρομολογεί να πετύχει. Κι αν πετύχει θα είναι καλό για όλους μας. Για όλους όσους συνυπάρχουμε στην Καβάλα όλα αυτά τα χρόνια.

 

Τα έλεγε χθες (και) ο Ηλίας Καλανταρίδης. Μίλησε για τη συνεργασία στην αυτοδιοίκηση με την αφορμή του Κλεισθένη. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης πολύ σωστά σημείωσε ότι η συνεργασία πρέπει να είναι μια καθημερινή πρακτική. Μια διαδικασία σταθερή που θα αφορά τους πάντες και τα πάντα. Συνέχεια αυτής τα όσα θα συμβαίνουν σε έναν Δήμο, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεν μάθεις να συνεργάζεσαι γενικά δεν μπορείς να συνεργαστείς ειδικότερα.

 

Η συνεργασία με λίγα λόγια είναι χρήσιμη και επιβεβλημένη κάθε μέρα. Στην οικογένεια σου, στη δουλειά σου κτλ. Τόσο ατομικά όσο και σε ένα οποιοδήποτε σύνολο. Κι αφού την κάνεις καθημερινό σου κανόνα τότε την εφαρμόζεις κι εκεί που βρίσκεσαι ως αιρετός. Αν αντίθετα την αποφεύγεις (προτιμώντας τους καυγάδες και τις αντιπαραθέσεις) αυτό θα συνεχίσεις κι όπου αλλού εκλεγείς και συμμετέχεις.

 

Το πρόσφατο παράδειγμα πετυχημένης συνεργασίας στην Καβάλα είναι αυτό που παραπέμπει στην προσφυγή που έγινε δεκτή. Η προσφυγή του Δήμου Καβάλας αλλά και των επαγγελματιών. Των εμπόρων. Των καταστηματαρχών της εστίασης. Γιατί αλήθεια πέτυχαν καθώς παρουσίασαν τα επιχειρήματα τους στην επιτροπή του άρθρου 152; Μα φυσικά και γιατί συνεργάστηκαν.

 

Ένα άλλο παράδειγμα πιθανής συνεργασίας (μέσω διαλόγου) είναι αυτό που επιχειρήθηκε και χθες πέριξ του δικαστηρίου. Η δίκη δεν έγινε αφού δόθηκε αναβολή. Κι όμως, οι εκπρόσωποι των κατηγορούμενων έκαναν συζήτηση με τους μάρτυρες κατηγορίας. Μια άτυπη διαδικασία που έχει σχέση με τη ΒΦΛ, η οποία μπορεί και να βγει σε καλό. Ρόλο ίσως έπαιξε και το ότι Γραμμένος Γιώργος- Βογιατζίδης Νίκος είναι συνάδελφοι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

 

Αυτή κι αν δεν είναι είδηση. Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συνεδριάζει – με τηλεδιάσκεψη- το απόγευμα της Δευτέρας και με μόνο 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη! Μια συνεδρίαση, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος, για την αντιπολίτευση. Να ρωτήσει, να κάνει κριτική και φυσικά να καταγγείλει.

 

Υλοποιείται η απόφαση του Αυγούστου της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο σύλλογος των επαγγελματιών της Νέας Περάμου ενισχύεται με ποσό 400 ευρώ προκειμένου να κάνει δράσεις υπέρ των μελών του, την προβολή τους όπως επίσης την προβολή της Νέας Περάμου. Κάτι ανάλογο που έκανε πετυχημένα το προηγούμενο Καλοκαίρι ο ίδιος σύλλογος της Νέας Ηρακλείτσας.

 

Οριστική είναι η απόφαση του Δήμου Καβάλας να εγκαταστήσει ένα καινούργιο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία. Αυτό που για χρόνια υπήρχε – και συχνά δεν δούλευε- θα απομακρυνθεί. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η πρώτη δέσμευση ποσού περίπου 70.000 ευρώ. Με αυτήν την ενέργεια ξεκινά η διαδικασία που αφορά προμήθεια και τοποθέτηση του νέου συστήματος. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι γίνει να έχει μακρά λειτουργία μέσω αντοχής στους διάφορους βανδαλισμούς.

 

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καβάλας προετοιμάζει εκδήλωση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτώβρη. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους έφεδρους αξιωματικούς. Τα αποκαλυπτήρια ετοιμάζονται να γίνουν από το Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 25 Οκτώβρη, ημέρα Κυριακή. Το σημείο του μνημείου είναι στην πλατεία Κρίτωνος Κονσουλίδη, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο.

 

Χρήστος Μέτιος και συνεργάτες του ξεκίνησαν από χθες το μεσημέρι μια επικοινωνιακή «επίθεση» παντού. Σε όλη την ΑΜΘ. Προβάλλοντας το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή. Τους καταλαβαίνουμε αφού τόσο καιρό κατηγορούνταν ότι δεν κάνουν τίποτα. Απέδειξαν το αντίθετο. Κι αν άργησαν, αυτό οφείλεται στο ότι «… το καλό το πράγμα αργεί να γίνει».

 

Αντιγράφουμε το σχετικό σχόλιο στο διαδίκτυο του περιφερειακού συμβούλου κ. Αλέξη Πολίτη: «Μπράβο στον κ. Χρήστο Μέτιο για τη στοχευμένη δουλειά, όπως επίσης πολλά μπράβο για το γεγονός ότι δεν παρασύρθηκε από τις Κασσάνδρες, δεν βιάστηκε, απαίτησε και διεκδίκησε, σχεδίασε και ανακοίνωσε το πιο φιλικό στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους πρόγραμμα, σε σχέση με όλων των υπολοίπων Περιφερειών».

 

Για το τέλος μια ανάρτηση του βουλευτή κ. Γιάννη Πασχαλίδη: «Επισκέφθηκα το Κτίριο Διοίκησης των ΕΛΤΑ στην Αθήνα και συναντήθηκα με ιθύνοντες της Διεύθυνσης Λιανικής Πώλησης. Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα, αφότου έγινα δέκτης ανησυχιών από τους κατοίκους του Πρίνου Θάσου για το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία του καταστήματος ΕΛΤΑ στον Πρίνο. Τόνισα στους ιθύνοντες των ΕΛΤΑ πως το συγκεκριμένο κατάστημα επιτελεί λειτουργίες βασικές για την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού και η λειτουργία θα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Έλαβα υπόψη τις δίκαιες ανησυχίες των κατοίκων και κατάφερα να ευαισθητοποιήσω τους αρμόδιους υπαλλήλους στη Κεντρική Διοίκηση του ΕΛΤΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Βοήθησα στο να αντιληφθούν τη σημασία του καταστήματος στη περιοχή του Πρίνου και δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τη λειτουργία του ως έχει. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον τους για το νησί μας και τους κατοίκους του».

 

Διαβάστε επίσης