μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής κακοκαιρίας ήταν ο αρκετά ισχυρός νότιος άνεμος. Ένας ακόμη νοτιάς για την πόλη της Καβάλας, όχι ο ισχυρότερος που υπήρξε ποτέ. Μάλλον θα τον ξεχάσουμε γρήγορα αν και δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν κοντά στη θάλασσα για να φωτογραφήσουν όσα προκάλεσε. Η φουσκοθαλασσιά εξαφάνισε την άμμο παντού. Σε όλες τις παραλίες εντός της πόλης. Κι έτσι αποχώρησαν χωρίς να κάνουν το μπάνιο τους οι περισσότεροι θαρραλέοι κολυμβητές. Ειδικά αυτοί που συνεχίζουν το μπάνιο στη θάλασσα κάθε πρωί. Για αυτούς έχουμε και καλά νέα. Ο καιρός θα είναι ήπιος το υπόλοιπο του μήνα κι η θερμοκρασία το ίδιο. Κατά συνέπεια το μπάνιο που έχασαν χθες σύντομα θα το αναπληρώσουν. Και φέτος προβλέπονται για αυτούς μπάνια μέχρι και το Νοέμβρη! Στη φωτογραφία η παραλία του Περιγιαλίου, με παρόντα ερασιτέχνη ψαρά.

 

 


 

Η διοικούσα επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, στο οποίο μετέχει διά «απορροφήσεως» και το πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ, έλαβε χθες την αναμενόμενη και φυσιολογική απόφαση. Για το τρέχον εξάμηνο σπουδών καθιερώνει μαθήματα από απόσταση προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να προφυλάξει τους πάντες από τον κορωνοϊό. Πρωτίστως το ίδιο το πανεπιστήμιο.

 

Παρά το ότι δόθηκε η εντύπωση ότι ήταν θέμα κατάλληλων αιθουσών, στο τέλος κι αυτής της συζήτησης καταλάβαμε κι αποδεχθήκαμε την αλήθεια. Δεν ήταν θέμα χώρων. Ήταν και είναι μείζον ζήτημα πρόληψης του κορωνοϊού. Γιατί αν τα ελληνικά πανεπιστήμια άνοιγαν όπως άνοιξαν τα σύνορα (και ο τουρισμός), αμέσως θα προέκυπταν σοβαρά προβλήματα σε περιοχές όπως η Καβάλα. Με έως τώρα λίγα και ελεγχόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

 

Υπό αυτήν την έννοια έπραξαν το καλύτερο. Δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να έρθουν στην Καβάλα. Τους κράτησαν στο σπίτι τους. Εκεί υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι και υγιείς. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους. Ταυτόχρονα προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην τοπική οικονομία, από αυτά που μόνο στα λόγια θα λύσουν οι υπεύθυνοι. Κι όταν λέμε υπεύθυνοι εννοούμε κυρίως το κράτος.

 

Ακούσαμε το πολύ πρόσφατο παράπονο ενός συμπολίτη, ενός από τους πολλούς που κράτησαν το διαμέρισμα κενό για να το διαθέσουν σε φοιτητή του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Κι ενώ αυτός ήρθε (με τους γονείς του) και το νοίκιασε, αποχώρησε πρόωρα λόγω κορωνοϊού. Το διαμέρισμα είναι άδειο αλλά κι ο φοιτητής, ακόμη και να τον … έδεναν δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει στην Καβάλα! Φοβόνταν τον κορωνοϊό. Τόσο τον «ελεύθερο» όσο και τον συγκεκριμένο, που σίγουρα θα αναπτύσσονταν στον συνωστισμό ενός πανεπιστημίου.

 

Μέση λύση δεν υπάρχει. Τουλάχιστον προς το παρόν. Οι μόνιμοι κάτοικοι προτιμούν την υγεία τους και όχι τους φοιτητές. Οι φοιτητές τα ίδια. Πρώτα η υγεία τους. Κατά συνέπεια τα οικονομικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης έπονται. Αν τα δούμε συνολικά, όλα τα …καλά οικονομικά νέα μαζί, τότε τα πιο πρόσφατα θα συμπληρώσουν και θα επιβαρύνουν τα ήδη γνωστά αρνητικά δεδομένα. Αυτά που ξεκίνησαν από τη μεγάλη μείωση του τουρισμού. Μετά επήλθε φοιτητική … αποψίλωση!

 

Αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται με υπομονή και επιπλέον κρατική βοήθεια. Η οποία δεν υπάρχει όσο και όπως θα περιμέναμε. Κι ενώ κάποιοι στρέφονται πρόθυμα κατά του Μέτιου, άλλοι κοιτούν προς την πλευρά της Κυβέρνησης. Η οποία Κυβέρνηση έπρεπε και πρέπει να στηρίξει περισσότερο. Αυτούς που χάνουν πελάτες λόγω κορωνοϊού, αυτούς που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται θεαματικά για τον ίδιο λόγο. Κανονικά οι πάσχοντες πρέπει να οργανωθούν και να πιέσουν το κράτος. Εδώ και τώρα.

 

Χωρίς ιδιαίτερες ειδήσεις η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Χλιαρές» ερωτήσεις προς τη διοίκηση, σαν το ξαναμασημένο φαγητό. Η αντιπολίτευση δεν ήταν σε φόρμα. Ή μήπως είχε ξοδέψει την ενέργεια της αλλού; Για κάποιους αυτό είναι μάλλον το πιθανότερο. Κάποιοι άλλοι φαίνεται να κουράστηκαν. Ίσως βαρέθηκαν. Κι επειδή αυτά που είπε -η γνωστή αντιπολίτευση- ήταν αυτά που όλοι περίμεναν, την έκπληξη την έκαναν τόσο ο Βαγγέλης Παππάς όσο και ο Κώστας Κουνάκος. Μίλησαν λίγο αλλά αποδείχθηκαν φοβερά εύστοχοι. Η από την πλευρά τους συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

 

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και για άλλα, μη δημοτικά, θέματα δεν καταλήγει σε ομόφωνες αποφάσεις. Δυστυχώς. Πάντως προτείνονται ψηφίσματα, τα οποία στηρίζουν όλοι εκτός του Χρήστου Ποτόλια. Η διαφοροποίηση του κ. Ποτόλια έχει να κάνει με ιδεολογικούς λόγους και δεν είναι πάντα κατανοητή. Εδώ, αγαπητέ Χρήστο, εγκρίνουν τα ψηφίσματα όσο προ έτους τα απέρριπταν και δεν τα εγκρίνεις εσύ;

 

Πέρσι τέτοια εποχή τέθηκε θέμα έγκρισης ψηφίσματος κατά της εξόρυξης του χρυσού στη Θράκη. Απέρριψαν την ιδέα οι Παπαδόπουλος Μάκης- Μούτλιας Γιάννης. Ισχυρίστηκαν ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να εκδίδει ψηφίσματα επί παντός επιστητού και μάλιστα επί θεμάτων που δεν έχουν καβαλιώτικο και δημοτικό ενδιαφέρον. Μέσα σε ένα χρόνο εκείνη η δήλωση τους πήγε περίπατο. Ειδικά οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν από τότε διάφορα ψηφίσματα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα (και όχι μόνο η διοίκηση) άλλα λέει και τα αντίθετα κάνει!

 

Γκρινιάζουν στο Δημαρχείο προς τον κ. Μέτιο. Αναφέρουν ότι είναι ώριμο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου- Λυκείου Κρηνίδων μα η Κομοτηνή τρενάρει. Παίζει καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Πίεση προς την ίδια κατεύθυνση φέρεται να ασκούν όλοι οι Καβαλιώτες Αντιπεριφερειάρχες. Κατόπιν τούτου τα καλά νέα δεν αργούν.

 

Με ανάρτηση του χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με το βουλευτή Καβάλας της Ν. Δ. κ. Μακάριο Λαζαρίδη. Η ανάρτηση συνοδεύεται με τη φωτογραφία, στην οποία και οι δύο φορούν μάσκα: «Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον βουλευτή Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη με τον οποίο είχαμε, όπως πάντα, μια ουσιαστική συζήτηση για σημαντικά έργα και μελέτες στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: Την ολοκλήρωση των μελετών για την περιμετρική της Καβάλας και τον Κόμβο της Πέρνης που εκπονεί η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ. Τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου στα Τενάγη Φιλίππων. Τη διαπλάτυνση του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο με την Εγνατία. Την επέκταση του αρδευτικού δικτύου Χαϊδευτού και την ανάδειξη της Χερσονήσου της Παναγίας».

 

Ο καβαλιώτης Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μίλησε χθες σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Κι ενώ έφερε πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα, κανένα από αυτά δεν έχει σχέση τόσο με την Καβάλα όσο και με τη Θάσο. Γερμανοί επενδυτές ήρθαν ή έρχονται σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας. Πρόκειται σίγουρα για ατυχία, ίσως για σύμπτωση. Ο κ. Φραγκογιάννης θα ήθελε να «παντρέψει» το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον με το Νομό Καβάλας. Προς το παρόν το προξενιό δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια ωστόσο συνεχίζεται.

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Καβάλα συνεχίζει τη δραστηριότητας της, πάντα προσέχοντας να τηρεί μέτρα πρόληψης κορωνοϊού: «Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πιστοποιημένο σεμινάριο από το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης (ERC) που αφορούσε την εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Επίσης οι υποψήφιοι ανανήπτες εκπαιδεύτηκαν και σε άλλες θεματικές όπως θέση ανάνηψης(πλάγια θέση ασφαλείας),πνιγμονή από ξένο σώμα, επιληπτική κρίση, εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με πρωτόκολλο covid-19. Με μεγάλη μας χαρά άλλοι 11 συμπολίτες μας εκπαιδεύτηκαν από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παραρτήματος Ν.Καβαλας οι οποίοι είναι σε θέση να διαχειριστούν ανάλογα περιστατικά σώζοντας μια ζωή. Συγχαρητήρια σε όλους».

 

 

Διαβάστε επίσης