μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυξημένα το τελευταίο διάστημα τα τροχαία ατυχήματα εντός της πόλης. Τα περισσότερα –αν όχι όλα- είναι ευτυχώς μόνο υλικών ζημιών. Κι αυτά ωστόσο δημιουργούν προβλήματα και κυρίως έξοδα. Τα ατυχήματα προκύπτουν εκεί που δεν το περιμένει κάποιος, σε δρόμους που ξέρουμε καλά αφού τους χρησιμοποιούμε συχνά. Παρόλα αυτά δεν προσέχουμε κι έτσι τις τσαλακώνουμε τις λαμαρίνες…

Μπορεί να είναι και θέμα ψυχολογίας. Με τόσα να συμβαίνουν γύρω μας, με όλη αυτήν την πίεση από τα τακτικά και τα έκτακτα προβλήματα, μάλλον πατάμε παραπάνω το γκάζι. Κι όταν πρέπει, δεν προλαβαίνουμε να πατήσουμε το φρένο. Ψυχραιμία λοιπόν και προσοχή. Δεν είναι καιρός για επιπλέον έξοδα. Στη φωτογραφία η σύγκρουση των δύο επιβατικών την περασμένη Παρασκευή στο Βύρωνα (οδός Θράκης).

 

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνεργασία των επαγγελματιών των Σφαγείων με το Δήμο Καβάλας. Αποτέλεσμα της να φωτιστεί περισσότερο το μικρό λιμάνι που έτσι έγινε ακόμη πιο όμορφο. Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την περιοχή βράδυ και να αντιληφθεί το ωραίο της υπόθεσης. Το προηγούμενο διάστημα ο φωτισμός είχε αρχίσει να επηρεάζει τα Σφαγεία, κυρίως το ομώνυμο κτίριο. Τώρα επεκτάθηκε στον μικρό λιμενοβραχίονα.

 


 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας είναι έτοιμη για μια δαπάνη 6.000 ευρώ περίπου προκειμένου να κάνει μυοκτονία- απολύμανση- απεντόμωση στο κτίριο που της παραχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κτίριο Κούφλερ στο Περιγιάλι. Αυτή η παρέμβαση είναι απαραίτητη λόγω του ότι τα 5.600 τμ του κτιρίου ήταν κλειστά πολλά συνεχόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη ενέργεια σημαίνει επίσης ότι η υπηρεσία της Αρχαιολογίας σύντομα θα αξιοποιήσει τμήμα του ίδιου κτιρίου.

 

Παρά το ότι βρισκόμαστε στον καιρό της πανδημίας, οι καβαλιώτες πάντα στοχεύουν στα τουριστικά. Πρόσφατα η Πολεοδομία Καβάλας ενέκρινε τη μετατροπή ισόγειου καταστήματος σε κατοικίες. Προφανώς ενοικιαζόμενες. Το ακίνητο είναι κοντά στο κέντρο (άρα προνομιακό), πολλά προηγούμενα χρόνια φιλοξενούσε εκπαιδευτήριο.

 

Αν και η κριτική είναι πάντα εύκολη (και άμεση), διαβάσαμε εύστοχο σχόλιο συμπολίτη με αφορμή το … διάσημο πάρτι που έγινε προ ημερών στο Δύσβατο του Δήμου Νέστου. Από το οποίο προήλθαν αρκετά κρούσματα. Το κείμενο αναφέρει: «Κάντε οι νεολαίοι πάρτι στο Νομό Καβάλας και βλέπω τους γονείς σας και τους παππούδες σας να μην προλαβαίνουν να κάνουν Χριστούγεννα».

 

Το ίδιο πάρτι προκάλεσε το ενδιαφέρον και των τηλεοπτικών σταθμών στην Αθήνα. Εκπομπή του Μέγκα προσκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης το Δήμαρχο Νέστου. Ο οποίος ενώ ήταν έτοιμος να μιλήσει αναλυτικά για το γεγονός, του δόθηκε ελάχιστος χρόνος 2,5 περίπου λεπτών. Ο παρουσιαστής Νίκος Ευαγγελάτος τον «ξεπέταξε» στα γρήγορα αφού όπως αποδείχθηκε το θέμα του Νέστου δεν ήταν αυτό που περίμενε. Το σύντομο βίντεο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι και στην ιστοσελίδα του Δήμου Νέστου.

 

Στη Θράκη περιόδευσε τις προηγούμενες ημέρες η κ. Ελίζαμπεθ Λι. Η νέα γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Είναι σαφές ότι στην περιοδεία της την «προσπέρασε» την πόλη της Καβάλας. Η οποία δεν την ενδιαφέρει τόσο, όσο η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη. Μήπως αυτό είναι κι ένα μήνυμα για τις προθέσεις των Αμερικανών επενδυτών  στον αυριανό διαγωνισμό υπό παραχώρησης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’»;

 

Ο μήνας με τα κρούσματα ρεκόρ του Νομού Καβάλας είναι –με διαφορά- ο Αύγουστος. Τότε είχαμε 88. Πρόσφατα ο Οκτώβρης έγινε ο δεύτερος «καλύτερος». Έχουμε 38 (ως την προχθεσινή Τρίτη) και συνεχίζουμε μιας και ο Οκτώβρης διαθέτει 10 ακόμη μέρες. Με 38 κρούσματα ήδη τον Οκτώβρη ξεπεράστηκαν τα 34 του Ιουλίου.

 

Η συζήτηση με τον Δημήτρη Λυμπεράκη χθες άρχισε με θέματα από το σχολείο, τον Γκόνη και την πρόληψη του κορωνοϊού. Επεκτάθηκε και στα ζητήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας (με την παράταξη Κατσιμιγα) είπε σχετικά: « Κάθε μέρα ανακύπτουν πολλά θέματα και προσπαθούμε να τα αναδείξουμε». Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ήταν να συνεδριάσει αυτές τις ημέρες. Τελικά θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Όσο για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ο Περιφερειάρχης λέγεται ότι θα συνεχίσει να μην αντιδρά σε όσα του καταλογίζουν επαγγελματικοί φορείς κυρίως του Νομού Καβάλας. Τηρεί στάση αναμονής. Κι αν πει κάτι, θα επιλέξει- ίσως- τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Ο Δήμος Καβάλας εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει αυτός τεστ κορωνοϊού μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως έκανε στην περίπτωση του 14ου Νηπιαγωγείου. Ο κ. Μουριάδης παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχει αυτή η σκέψη αν και τα τεστ που θα πρέπει να γίνουν θα είναι πολλά. Τα οποία θα κοστίζουν αρκετά χρήματα. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με το διοικητή του Νοσοκομείου ώστε αυτά τα τεστ να γίνουν στο Νοσοκομείο. Δια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το όλο θέμα παραμένει «ανοιχτό».

 

Στη χθεσινή για την ανακύκλωση συνέντευξη τύπου του κ. Μουριάδη έγινε μια έμμεση αναφορά στα δημοτικά τέλη του 2021. Ο κ. Δήμαρχος «πλησίασε» το θέμα, χωρίς φυσικά να είναι συγκεκριμένος. Από αυτά που ακούσαμε καταλάβαμε ότι τα τέλη της επόμενης χρονιάς μάλλον δεν μειώνονται.

 

Το πρόσφατο κρούσμα κορωνοϊού σε υπάλληλο που εργάζεται στο Διοικητήριο επανέφερε τα αυστηρά μέτρα και τον έλεγχο στην είσοδο του κτιρίου. Όλα πλέον τσεκάρονται. Κάθε πολίτης που έχει δουλειά στο Διοικητήριο καλό είναι πριν το επισκεφθεί να επικοινωνήσει και να συνεννοηθεί με την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει.

 

Ειδική η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ενημερωτική, για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επειδή η επικαιρότητα «τρέχει» υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκύψει και κάτι άλλο. Στο θέμα του προέδρου (κυρίως αυτού) είναι να επιτρέψει προ ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις ή όχι. Ανάλογα με τα κέφια τους και τα κέφια του. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, όλα είναι πιθανά.

 

Οι σχέσεις της ΔΕΥΑΚ με τη δικαιοσύνη ήταν και παραμένουν στενές. Ας είναι καλά οι άνθρωποι και τα σκάνδαλα που τάχα ανακαλύπτουν. Ένα πρόσφατο… «σκάνδαλο» δημιουργεί μια πρώτη δαπάνη 1.000 ευρώ. Αυτή είναι η αμοιβή του δικηγόρου που θα συντάξει το υπόμνημα όλων όσων ήταν στη διοίκηση της από το 2006 έως το 2010!

 

Σε αυτήν την… ιστορική αναδρομή φθάσαμε μετά από μια γενική καταγγελία, έναν υπαινιγμό. Που κάποιος δικαστής άκουσε, στη συνέχεια θεώρησε σωστό να ερευνήσει. Η καταγγελία είναι επώνυμη- ευτυχώς- αλλά άπαντες καταλαβαίνουν τι θα γίνει στο τέλος. Μπόλικη γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και στο τέλος απολύτως τίποτα. Υπεύθυνος είναι γνωστός «ανακατωσούρας». Δρα συνεχώς με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο μπας και αποκτήσει μια δημοσιότητα και προβολή.

 

Αν η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΚ θέλει να ψάξει κάτι ενδιαφέρον, ας δει τα ποσά που πληρώθηκαν στους δικηγόρους αυτό και τα προηγούμενα χρόνια. Μια περιουσία ξοδεύεται στους δικηγόρους. Τις περισσότερες φορές για ασήμαντο λόγο. Μόνο αυτές τις δαπάνες να περικόψει, σώθηκε η ΔΕΥΑΚ!

 

Ούτε χθες έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των τεστ των κατοίκων του Ελαιοχωρίου. Στο χωριό υπάρχει ανησυχία και δυσφορία για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Έχουν απόλυτο δίκιο. Λέγεται ότι τα δείγματα ενώ μπορούσαν να ελεγχθούν στο Νοσοκομείο Καβάλας, στάλθηκαν στην Αθήνα! Κι έτσι υπάρχει μια εξήγηση-ας πούμε- στην καθυστέρηση. Μόνο που η συγκεκριμένη εξήγηση δεν πείθει όσους με αγωνία περιμένουν.

 

 

Διαβάστε επίσης