• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σαφώς και επρόκειτο για μια έκπληξη. Μια ευχάριστη έκπληξη. Ενώ συζητούσαμε μόνο τα θέματα του κορωνοϊού, παρακολουθήσαμε χθες την έναρξη της προσπάθειας για να επανέλθει η Καβάλα στον τουρισμό κρουαζιέρας. Οι άνθρωποι- όλοι ή οι περισσότεροι- έχουν το μυαλό τους και σε άλλα ζητήματα. Προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα, στα φυσιολογικά. Το επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες όπου τα κρούσματα δεν αυξάνονται μόνο. Πολλαπλασιάζονται.

Λάβαμε το μήνυμα τους. Η ζωή μας δεν μπορεί να είναι μόνο κορωνοϊός. Πρέπει κοιτώντας μπροστά να ετοιμαζόμαστε για την εποχή που όλα αυτά θα λάβουν ένα οριστικό τέλος. Κι ας φαίνεται μακρινή αυτή η εποχή. Οι τοπικοί φορείς λοιπόν προετοιμάζουν δράση για τον τουρισμό κρουαζιέρας, άλλοι ετοιμάζουν σχέδια για το Καλοκαίρι κτλ. Και με αυτόν τον τρόπο κρατάμε «ζωντανή» στο μυαλό μας τη στιγμή που η πανδημία θα τελειώσει!

 


 

Το απόγευμα της Τετάρτης (προχθές) έγινε μια φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απευθείας διάλογος. Αυτός μεταξύ του Χρήστου Μέτιου και των επιχειρηματιών- επαγγελματιών του Νομού Καβάλας. Όσων θεωρούν ότι αδικούνται με το υφιστάμενο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Κι ενώ συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνάντηση, τελικά αυτή δεν έγινε. Ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες το πρωί στην Κομοτηνή.

 

Γιατί δεν έγινε; Για ασήμαντους διαδικαστικούς λόγους. Ο κ. Δέμπας –είναι συνεχώς στην επίθεση για το θέμα- υποστήριξε ότι ο κ. Μέτιος «… προσκάλεσε στη συνάντηση μέρος των φορέων». Μάλλον περιγράφει σωστά τη διαφωνία. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε ήθελε να είναι παρούσα με πολλά μέλη της αλλά ο Περιφερειάρχης και λόγω κορωνοϊού ζητούσε το αντίθετο.

 

Στην Ελλάδα το έχουμε το… προσόν. Μπορούμε άνετα να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό! Για τον προαναφερθέντα λοιπόν λόγο ο… «πόλεμος» όχι μόνο συνεχίζεται. Σήμερα θα ενταθεί κιόλας. Κι ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, κάποιοι επιλέγουν αντιπαράθεση και όχι διάλογο. Παρασύρονται; Κάνουν λάθος επιλογή; Αποφασίζουν εν θερμώ; Κάτι τέτοιο συμβαίνει. Όταν τους παρουσιάζεται η ευκαιρία που τόσο καιρό ζητούσαν, προτιμούν να τη χάσουν λόγω διαδικασίας.

 

Οι ίδιοι πάνω κάτω άνθρωποι θα συσκεφθούν σήμερα και θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν. Τον Μέτιο. Κι όμως, είχαν τη δυνατότητα να του τα πουν δια ζώσης. Ποιος ξέρει, αν η συνάντηση πραγματοποιούνταν μπορεί και να βρίσκονταν λύση. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα το θέμα δεν είναι οι όροι του πολυσυζητημένου προγράμματος. Μείζον θέμα κατέληξε να είναι ποιοι θα συναντήσουν τον Μέτιο, πόσοι θα είναι και που θα γίνει η συνάντηση!

 

Εύλογα κάποιος αναρωτιέται. Μήπως όλα αυτά τα ζητήματα προκύπτουν σκόπιμα ώστε να αποφύγουμε την ουσία; Καλό λοιπόν είναι να μπει στο… «ψυγείο» ο καυγάς, να δοθεί προτεραιότητα στο διάλογο. Στη συνεργασία. Στόχος όλων ο ίδιος. Ένα όσο το δυνατό καλύτερο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς. Εκτός αν επικρατήσουν οι λίγοι- και γνωστοί- που με την ευκαιρία θέλουν να συνεχίσουν την κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αλλά αυτό είναι όντως κάτι άλλο. Κάτι άσχετο με την υπόθεση.

 

Τοπικοί παράγοντες που κάτι παραπάνω γνωρίζουν, ισχυρίζονται μετά μεγάλης βεβαιότητας ότι τα πολλά κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας οφείλονται όλα στη Θεσσαλονίκη. Ιχνηλατούν με τον τρόπο τους τα περιστατικά (πάρτι, Ελαιοχώρι, σχολεία κτλ) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κάθε μια από τις εστίες είχε την ίδια αρχή. Κάποιος από την Καβάλα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη ή κάποιος ήρθε στην Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη!

 

Κάθε μέρα συνεχίζονται οι εργασίες στη Μεγάλη Λέσχη προκειμένου το έργο –επιτέλους- να ολοκληρωθεί. Γίνονται κυρίως στο ισόγειο από έναν μόνο εργάτη. Ελπίζουμε να προλάβει να τις τελειώσει καθώς σε 15 μέρες από σήμερα στη Μεγάλη Λέσχη ξεκινά το ανανεωμένο Φεστιβάλ Γιάννη Παπαϊωάννου.

 

Δέκα πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ. Δύο οι προερχόμενοι από την ΠΕ Καβάλας. Στην απόφαση του Χρήστου Μέτιου διαβάζουμε τα ονόματα της Φιλιππίας Κοχλιαρίδου και του Απόστολου Τσολακίδη.

 

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας έδωσε άδεια στην εταιρία Wind «…για την εγκατάσταση του δημοσίου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών» (οπτικές ίνες) επί του ερείσματος της Εθνικής Οδού 2 ( Καβάλας – Ξάνθης ) στον Κόμβο της Άσπρης Άμμου. Οι εργασίες προβλέπεται ότι θα γίνουν από τις 29 Οκτώβρη και για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

 

Υπό κανονικές συνθήκες αυτήν την περίοδο ο Δήμος Παγγαίου θα διοργάνωνε και τη Γιορτή του Κάστανου (στο Παλαιοχώρι) και τη Γιορτή του Τσίπουρου (στη Νέα Πέραμο). Η σιγή που υπάρχει από πλευράς διοργανωτών επί των δύο εορτών σημαίνει- εμμέσως πλην σαφώς- ότι οι εκδηλώσεις φέτος δεν θα γίνουν. Λογικό μιας και ο covit καιροφυλαχτεί.

 

Χθες αν και αρχικά ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων μνημείου στην πλατεία Κονσουλίδη, στη συνέχεια υπήρξε αναβολή του γεγονότος. Το μνημείο επρόκειτο να αποκαλύψει την Κυριακή (μεθαύριο) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Προφανώς και θα οριστεί νέα ημερομηνία. Όταν το επιτρέψουν οι καταστάσεις που επικρατούν.

 

Άκαρπη απέβη η χθεσινή τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ για την απόλυση του συνδικαλιστή Γιάννη Γιαγκίδη. Κάθε μία από τις δύο πλευρές παρουσίασε τους ισχυρισμούς της. Έξω από το ΣΕΠΕ και μέχρι τη λήξη της συνάντησης διαμαρτύρονταν για την απόλυση μέλη σωματείων του ΠΑΜΕ.

 

Συγκινητική χθεσινή ανάρτηση από την πρώην δημοτική σύμβουλο Καβάλας Ελένη Βλατσιώτου με αφορμή τον θάνατο του Πέτρου Ζουμπουλάκη: «Καλό σου ταξίδι Πέτρο Ζουμπουλάκη. Ήσουν υπέροχος άνθρωπος. Πολύ γλυκός. Ήσουν από τούς μεγαλύτερους μετόχους που πάλεψες μαζί μας για να κρατηθούν τα Πλαστικά Καβάλας. Βοήθησες κόσμο και κοσμάκη. Στην Καβάλα τελειοποίησες το μαζί με τον αδελφό σου Σωκράτη το Ζουμπουλάκειο Καβάλας. Δεν ξέρω αν στην ζωή σου εισέπραξες την αγάπη που έδωσες όμως η φροντίδα και η θαλπωρή της οικογένειας ήταν μεγάλη! Είναι γνωστό ότι με τούς εργοδότες δεν τα πήγα ποτέ καλά όμως με εσένα δεν μπορούσε κανείς να διαφωνήσει. Συλλυπητήρια στην σύζυγο, στις κόρες σου Μανίνα, Αννούλα και στον γιο σου Μιχάλη».

 

Με απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη ορίζεται ως άμισθος σύμβουλος του ο κ. Στέργιος Κεχαγιάς. Ο κ. Κεχαγιάς ήταν συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης στον ίδιο δήμο αλλά πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση. Σύμφωνα με την απόφαση Αναστασιάδη ο κ. Κεχαγιάς «…θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες:Σε θέματα δημοσίων σχέσεων του Δήμου με την οργάνωση, την επικοινωνία και την δημιουργία επαφών με τους πολίτες του Δήμου καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα ανάμεσα σε αυτούς στις υπηρεσίες του δήμου, στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του, σε θέματα πολιτικής προστασίας και εθελοντισμού, σε θέματα εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού, και γενικότερα σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας με την εμπειρία του στην στήριξη και στην υποβοήθηση του έργου του Δημάρχου. Ο ανωτέρω θα ασκεί καθήκοντα αμιγώς συμβουλευτικά χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώμες προς τον Δήμαρχο στα συγκεκριμένα θέματα και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και με φορείς του Δημοσίου , για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού».

 

Χθεσινή ανάρτηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου Αναγέννηση Λιμεναρίων: «Αυτός που αφαίρεσε το κανόνι και τα λάστιχα ποτίσματος από το γήπεδο Λιμεναρίων καλείται να τα επιστρέψει (σε 48 ώρες) γιατί έχει καταγραφεί από το κύκλωμα καμερών, θα τηρηθεί εχεμύθεια και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις».

Διαβάστε επίσης