• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

«Στολισμένη» με συνθήματα κόκκινης μπογιάς υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η τράπεζα Πειραιώς στο Φάληρο είχε χθες πολύ κόσμο. Κυρίως έξω από το κατάστημα, εκεί που πάλι σχηματίστηκε ουρά αναμονής. Η είσοδος γίνονταν με προσοχή και τμηματικά. Η αναμονή στο πεζοδρόμιο ή στα σκαλάκια βασανιστική. Ως που κάποιος δεν άντεξε. Ζήτησε βοήθεια! Αμέσως βγήκε από το κατάστημα πολυθρόνα ενώ του προσφέρθηκε και νερό. Αυτές οι στιγμές, αυτές οι σκηνές έξω από τις τράπεζες φαίνεται να είναι ένας ακόμη λόγος που οι άνθρωποι δεν τις συμπαθούν. Αντί να φροντίσουν να περιποιηθούν όσους περιμένουν ώρα, δρουν μόνο όταν υπάρξει ένα έκτακτο και διαφορετικό περιστατικό. Ελπίζοντας ότι ασχολούμενες με αυτό αργά, θα αποφύγουν τα χειρότερα. Είναι κάτι που δεν αλλάζει κι ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχία. Πάντα να αποφεύγονται τα χειρότερα.

 


 

Στις 12 χθες το μεσημέρι η θέα της Καβάλας από τον Άγιο Σίλα δεν ήταν μόνο όμορφη. Ήταν καταπληκτική. Βοηθούσε και η ηλιοφάνεια και η καθαρή ατμόσφαιρα. Μπορούσες να δεις αρκετά καθαρά μέχρι την Κεραμωτή. Τη Θάσο, τα εμπορικά πλοία στον κόλπο και πολλά άλλα. Ποιοι επωφελήθηκαν; Οι εκδρομείς της χθεσινής μέρας. Όλοι τους Θεσσαλονικείς.

 

Ήρθαν στην Καβάλα με τις οικογένειες τους, λόγω και της αργίας στη συμπρωτεύουσα. Οι σκηνές ήταν χαρακτηριστικές. Σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου. Σε τρία διαφορετικά σημεία «κατεβαίνοντας» τον Άγιο Σίλα. Σον Διόνυσο και στις δύο επόμενες παρκίδες. Από εκεί χάζευαν τη θέα. Έβγαζαν φωτογραφίες την όμορφη Καβάλα ή μεταξύ τους. Με φόντο την όμορφη Καβάλα.

 

Αυτή η τουριστική και υπό άλλες συνθήκες συνηθισμένη διαδικασία αποδεικνύει ότι η πόλη μας φιλοξένησε χθες (και χθες) αρκετούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Δεν έκαναν κάτι κακό, ούτε κάτι που απαγορεύεται. «Πετάχτηκαν» ως την Καβάλα αφού βρήκαν ευκαιρία. Χρόνο κτλ. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ήρθαν μόνοι τους. Αυτοί και οι οικογένειες τους. Τον κορωνοϊό ελπίζουμε να τον άφησαν στη Θεσσαλονίκη.

 

Μετά από μακρά- πολυετή παραμονή στο πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου, απομακρύνθηκε χθες το πρωί η πινακίδα που γνωστοποιούσε το έργο του Δήμου Καβάλας στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Η πινακίδα τοποθετήθηκε με την έναρξη των εργασιών. Πριν δηλαδή αρκετά έτη. Χθες ξηλώθηκε μιας και η ώρα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι αρκετά κοντά. Την ερχόμενη εβδομάδα εκεί θα γίνει μουσική εκδήλωση.

 

Τέλειωσαν τα έργα των οπτικών ινών στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Από το ρέμα δίπλα στο παλαιό στρατοδικείο έως τα δημοτικά κοιμητήρια υπάρχει (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καβάλα) ένα μικρό αλλά διακριτό χαντάκι. Το οποίο είναι κίνδυνος- θάνατος για τους οδηγούς των δικύκλων. Ίσως λόγω επικείμενης ασφαλτόστρωσης, η αποκατάσταση των εργασιών των οπτικών ινών δεν έγινε σωστά ή δεν έγινε καθόλου! Μόνο που η ασφαλτόστρωση δεν αφορά όλη αυτήν τη διαδρομή και απόσταση. Θα γίνει- όταν γίνει- από τα δημοτικά κοιμητήρια έως το ύψος του «Ανθή Καραγιάννη».

 

Ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας γιατρός κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης υποδέχθηκε στο ίδρυμα χθες το μεσημέρι ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ. Ήρθαν στην Καβάλα για τις πρόβες και τις παραστάσεις της παραγωγής «Γυάλινος κόσμος». Κι επειδή ήρθαν εδώ από άλλες πόλεις, κρίθηκε σωστό να κάνουν κι ένα τεστ στον κορωνοϊό. Θυμίζουμε ότι ο Βαγγέλης Καμπουρίδης μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

 

Αλήθεια ή ψέμα και υπερβολή; Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ επιχείρησε να βρεθεί στο χωριό Ελευθερές του Δήμου Παγγαίου. Λόγω πολλών κρουσμάτων, προσπάθησε να κάνει όσο το δυνατό περισσότερα τεστ στον κορωνοϊό. Λέγεται ότι δυστυχώς ανταποκρίθηκαν μόνο 15 άτομα-  μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής!

 

Μία ακόμη απορία για ένα διαφορετικό αλλά το ίδιο επίκαιρο θέμα. Λέγεται ότι η επιδότηση από το πρόγραμμα Μέτιου (μη επιστρεπτέας προκαταβολής) θα έχει παρακράτηση 30% εφόσον κάποιος οφείλει στην εφορία. Θα του παρακρατά η εφορία χρήματα έως αυτού του ποσοστού για να πληρώνονται κάποιες από τις επόμενες δόσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Κι αν ο δικαιούχος έχει ρύθμιση και στο ΙΚΑ; Θα του παρακρατά και το ΙΚΑ ένα άλλο 30%;

 

Στην Κομοτηνή ακούγεται ότι άμεσα, εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει ανακοίνωση που θα εξηγεί και θα λύνει απορίες. Θα δίνει οδηγίες και θα διευκολύνει όσους ήδη ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση στο πρόγραμμα από την πρώτη του μέρα. Δηλαδή από τις 4 Νοέμβρη και μετά.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής. Ανάμεσα στα άλλα έκανε λόγο για την «… πανδημία του Ερντογανισμού». Όπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει σε αυτήν με θάρρος. Ο κ. Παπουτσής είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ΚΙΝΑΛ το προσεχές διάστημα.

 

Ακόμη και χθες οι ιστοσελίδες των Αθηνών ασχολούνταν με την υπό παραχώρηση του «Φίλιππος Β’». Προσέγγισαν το θέμα από την πλευρά Λαυρεντιάδη καθώς πολλές μνημόνευαν την πρόταση της PFIC. Την οποία συνέδεαν με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ταυτόχρονα τα ίδια κείμενα περί των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών λιμένων υπενθύμιζαν τη συνέχεια. Σειρά τώρα έχει η Ηγουμενίτσα.

 

Εκεί οι ενδιαφερόμενοι είναι εντελώς άλλοι σε σχέση με αυτούς για Καβάλα και Αλεξανδρούπολη: «Την προσεχή Παρασκευή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κόντρα μεταξύ του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι, που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές, και της Attica Group με την οποία διαγκωνίζεται για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της Αδριατικής. Ενδιαφέρον ακούγεται πως ενδέχεται να εκδηλώσουν και ευρωπαϊκές εταιρείες».

 

Ο επικεφαλής της ΕΤΑΔ μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα. Η ομιλία του αναφέρονταν γενικά στους στόχους της διοίκησης, η οποία δίνει μεγάλη προτεραιότητα στα τουριστικά ακίνητα που διαχειρίζεται. Για την Καλαμίτσα και τις εκκρεμότητες στην Καβάλα ο κ. πρόεδρος της ΕΤΑΔ φυσικά και δεν είπε κουβέντα!

 

Παραμένει ανεξιχνίαστο έγκλημα που έγινε προ εβδομάδων και λίγων μηνών στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας. Θύμα αλλοδαπός εργάτης γης. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν νεότερα, συνεχίζουν να περιμένουν τα συμπεράσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Μήπως και βοηθηθούν από αυτά. Για την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας δεν είναι και τόσο συνηθισμένη η συγκεκριμένη στασιμότητα ερευνών σε ένα δυσάρεστο φυσικά συμβάν.

 

Τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκε γκαζόν στην αυλή του νέου και υπό κατασκευή παιδικού σταθμού του ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι. Αμέσως ο χώρος έγινε πολύ πιο όμορφος. Ελκυστικός ειδικά για τα παιδιά. Ο Οκτώβρης τελειώνει χωρίς να λειτουργεί ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός. Όλα δείχνουν ότι ο Νοέμβρης θα είναι ο μήνας του! Ο μήνας που θα λειτουργήσει.

 

Η διακοπή νερού που επρόκειτο να γίνει χθες στον Αμυγδαλεώνα μετατέθηκε για να γίνει σήμερα. Από το πρωί ως το μεσημέρι.  Η ΔΕΥΑΚ προσπάθησε να διορθώσει έγκαιρα την ενημέρωση των κατοίκων του χωριού μέσω συνεχών αναρτήσεων της στο διαδίκτυο. Αιτία της διακοπής (που ελπίζουμε να γίνει όντως σήμερα) βλάβη και διαρροή.

 

Το ΚΚΕ Καβάλας πάει αντίθετα στα σημεία των καιρών, ετοιμάζει πολιτική εκδήλωση. Την προορίζει για την κεντρική πλατεία στο τέλος της εβδομάδας. Ομιλητής θα είναι στέλεχος του κόμματος από τη Θράκη. Η εκδήλωση θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού.

 

 

Διαβάστε επίσης