• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο διαφορετικός Νοέμβρης του 2020 βρίσκει τα Τενάγη εντελώς στεγνά. Πέρσι τέτοια εποχή οι συνεχόμενες βροχές τα είχαν μετατρέψει σε μια μεγάλη λίμνη. Φέτος είναι αλλιώς. Δεν έχουμε καθόλου βροχές (αλλά έχουμε μπόλικο κορωνοϊό)…

 


 

Η διακοπή λειτουργίας (από σήμερα)των δημοτικών σχολείων- νηπιαγωγείων- παιδικών σταθμών σημαίνει ότι ακόμη περισσότερες καθαρίστριες του Δήμου Καβάλας μένουν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Θα προστεθούν σε αυτές των Γυμνασίων- Λυκείων, οι οποίες βρίσκονται από μέρες μέσα σε άδεια σχολικά κτίρια. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Καβάλας έχει πέραν των 100 καθαριστριών και καθαριστών αλλά δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο προσωπικό η εργασία για την οποία προσλήφθηκε. Σημειώνουμε ότι αυτές οι προσλήψεις (μόνιμου και εποχιακού προσωπικού, πλήρους ή μερικής απασχόλησης) έγινε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Οι οποίες εν τω μεταξύ άλλαξαν.

 

Θυμίζουμε επίσης ότι αυτό το προσωπικό δεν επαρκούσε… Έτσι έλεγαν κάποιες καθαρίστριες και κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ασκήθηκαν μάλιστα πιέσεις για ακόμη περισσότερη απασχόληση- νέες προσλήψεις κτλ. Προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές.

 

Στη νέα κατάσταση που από σήμερα διαμορφώνεται και θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες, πρέπει να υπάρξουν προτάσεις- ιδέες κτλ για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου προσωπικού. Είναι φως φανάρι ότι κάποιοι από αυτούς – θέλουν δεν θέλουν- θα εργάζονται λίγο και θα κάθονται περισσότερο. Θα πληρώνονται δε κανονικά.

 

Όλα αυτά δεν προέκυψαν σκόπιμα και δεν είναι αντικείμενο καταγγελίας- αντιπαράθεσης κτλ. Από την άλλη πλευρά πρόκειται για μια πραγματική κατάσταση. Για την οποία δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα; Δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις; Ο λόγος στη διοίκηση και φυσικά στη λαλίστατη (όταν ανέκυψε το θέμα της καθαριότητας των σχολείων) αντιπολίτευση. Τι κάνουμε τώρα;

 

Τα επιπλέον μέτρα της καραντίνας εφαρμόζονται και με το παραπάνω στην Καβάλα. Από την πρώτη στιγμή. Καλού κακού είναι στους δρόμους η Αστυνομία αλλά ελέγχει περιοχές που δεν έχουν κανέναν άνθρωπο. Ταυτόχρονα τα κρούσματα στο Νομό μας συνεχίζουν να είναι σε έξαρση. Άρα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο έως ότου αποδώσουν τα μέτρα. Υπομονή, ψυχραιμία και προσοχή στις μετακινήσεις μας. Στις επαφές μας κτλ.

 

Πριν λίγες μόνο ημέρες δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής ένα σύντομο κείμενο. Σε αυτό ασκείται κριτική στο κράτος (στο δημόσιο, στην κυβέρνηση ή και στις κυβερνήσεις) όταν αποδεδειγμένα δεν στηρίζει τις επενδυτικές προτάσεις. Τις οποίες κατά τα άλλα επιζητά. Το κείμενο ταιριάζει γάντι στην υπόθεση της επένδυσης Γεωργούλια, ο οποίος προσπαθεί χρόνια τώρα να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Κι όλο πλησιάζει στην επένδυση, κι όλο απομακρύνεται. Χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε ευθύνη. Όποιος λοιπόν έγραψε το κείμενο στην Καθημερινή μπορεί και να είχε στο μυαλό του τη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Το σύντομο κείμενο αναφέρει: «Μία από τις πληγές της χώρας είναι η συνεχής και χωρίς προειδοποίηση αλλαγή των όρων που ισχύουν για τις επενδύσεις. Πρόκειται για φαινόμενο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν αξιοπιστία και σταθερότητα. Όταν μάλιστα μιλάμε για αλλαγές που ισχύουν αναδρομικά, το πλήγμα είναι συντριπτικό. Μια κυβέρνηση που έχει σημαία της τις επενδύσεις πρέπει να διδαχθεί από τις αποτυχίες. Και να μην καθιστά με τους χειρισμούς της απωθητικούς τομείς για τους οποίους μοιάζει να υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους».

 

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου μίλησε σε ενημερωτική εκπομπή του Αντένα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης. Αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας κι επανέλαβε γνωστές διεκδικητικές του απόψεις- προτάσεις και αιτήματα. Δυστυχώς στη διάθεση του ήταν πολύς λίγος χρόνος.

 

Οι αφίσες που βλέπουμε στις βιτρίνες των (κλειστών λόγω κορωνοϊού) καταστημάτων μας προσκαλούν στις εκδηλώσεις του Cosmo Classical, εκδηλώσεις που τελικά δεν θα γίνουν. Όσοι έβαλαν τις αφίσες στα μαγαζιά τους, ξέχασαν να τις απομακρύνουν. Δίδεται έτσι η εντύπωση ότι οι εκδηλώσεις άρχισαν και συνεχίζονται…

 

Απίστευτο μα αληθινό. Κυκλοφόρησε προ λίγων εβδομάδων- μέσα στην κρίση του κορωνοϊού- μια νέα τοπική εφημερίδα. Είναι εβδομαδιαία κι έχει τίτλο «24/7». Η εφημερίδα ασχολείται με όλα τα θέματα της πόλης και του Νομού Καβάλας.

 

Στη Διαύγεια της Περιφέρειας ΑΜΘ η επιλογή νέου συνεργάτη για τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας: « Επιλέγουμε για την θέση του Ειδικού Συμβούλου προς συνεπικουρία του έργου του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον  Ανδρεάδη Αλέξανδρο Διπλωματούχο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, επειδή κατέχει τα απαιτούμενα προσόντα, όπως αυτά περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη».

 

Το απόγευμα του Σαββάτου στην κλινική Covid του Νοσοκομείου νοσηλεύονταν πέραν των 80 ασθενών! Όταν πρωτολειτούργησε η ίδια κλινική οι ασθενείς της ήταν 30. Μήπως η αύξηση οφείλεται σε περιστατικά του Ν. Δράμας; ρωτήθηκε ο κ. Κλειτσιώτης. Φέρεται να απάντησε ότι τα περιστατικά των Δραμινών είναι 5 με 6 κι ότι επιπλέον ασθενείς από τη Δράμα το Νοσοκομείο Καβάλας δεν θα δεχθεί. Γεγονός που οφείλεται στην αύξηση περιστατικών από την πόλη και το Νομό Καβάλας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων της αρμοδιότητας του. Μεταξύ των οποίων και του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα». Να υποθέσουμε ότι θα «τρέξουν» κι αυτές των περιφερειακών λιμανιών; Μπορεί. Τώρα το κράτος βιάζεται αφού έχει ανάγκη τα χρήματα που θα εισπράξει. Προφανώς για τις ανάγκες που προκύπτουν από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Σημειώνουμε ότι γρήγορα εξελίσσεται και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, από την οποία υπολογίζονται δημόσια έσοδα 1 δις. Ευρώ!

 

Ο γιατρός Περικλής Αμπεριάδης με ανάρτηση του δηλώνει αντίθετος στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αντί αυτών προτείνει μια άλλα αντίδραση: «…μαζώξεις και πορείες, όσα μέτρα και να ληφθούν, είναι επικίνδυνες. Σε μερικές μέρες 2,3,4 ίσως ( μακάρι όχι) δεν θα υπάρχει κρεβάτι στα νοσοκομεία και θα βιώσουμε σκηνικά από το πρόσφατο παρελθόν άλλων χωρών. Μια συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο δεν είναι απλή συγκέντρωση 100 ατόμων όπου μπορείς να λάβεις μέτρα πρόληψης και προστασίας και το κυριότερο δεν την διοργανώνει μόνο ένα κόμμα.Το σύνθημα του Πολυτεχνείου Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, να γίνει Ψωμί Υγεία Παιδεία Ελευθερία. Φέτος ας κρεμάσουμε αυτό το σύνθημα στα μπαλκόνια μας, την 17 Νοέμβρη, αντί για χειροκρότημα μόνο, συμπαραστεκόμενοι στους υγειονομικούς συναδέρφους που δίνουν τον αγώνα της ζωής. Και θα τον κερδίσουμε στο τέλος».

 

Όσα γράφει ο έμπειρος ιδιώτης γιατρός είναι απολύτως σωστά. Είναι αυτά που δεν θα κάνει το ΚΚΕ μέσω των σωματείων του ΠΑΜΕ. Στην δική μας περίπτωση η συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη ανακοινώθηκε ήδη. Όχι η ώρα πραγματοποίησης της. Πονηριές των εργαζόμενων- συνδικαλιστών κτλ για να μπερδέψουν την Αστυνομία. Η οποία είναι σαφές ότι θα τους … περιμένει στην πλατεία.

 

Όλα αυτά φυσικά και δεν αρέσουν. Αφήστε που είναι πιθανό να θεωρηθούν όχι επαναστατικά αλλά υποτιμητικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η οποία ας μη ξεχνάμε ότι σε δύσκολες εποχές «άνοιξε» το δρόμο για να επανέλθει στη χώρα η δημοκρατία.

 

Στην πρόσφατη φωτιά περίπου πάνω από τη Τόσκα, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες συνέδραμαν και οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (παράρτημα Καβάλας). Η σχετική ανάρτηση της ομάδας αναφέρει: «Το παράρτημα της Ελληνικής ομάδας διάσωσης Ν. Καβάλας το βράδυ της Πέμπτης ενημερώθηκε για μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Δήμο Καβάλας. Το παράρτημα συμμετείχε με 4μέλες κλιμάκιο για την κατάσβεση και αποκατάσταση υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 

Θυμάστε την πόλη Σεντζέν της Κίνας; Είναι πόλη αδελφοποιημένη με την Καβάλα, την οποία επισκέφθηκαν –μεταξύ άλλων- και δύο πρώην Δήμαρχοι της Καβάλας. Αυτά είναι τα νέα της Σεντζέν: «Το κέντρο της τεχνολογίας στην νότια Κίνα, η Σεντζέν, που φημίζεται για τις υπερβολικές ώρες που εργάζονται οι κάτοικοί της, θα γίνει η πρώτη πόλη στην Κίνα που θα καταστήσει υποχρεωτική την λήψη άδειας μετ΄αποδοχών για τους εργαζόμενους, μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση των κρουσμάτων υπερκόπωσης και η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της χώρας».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης