• 20 Απριλίου 2024,

Η «αρτηριοσκλήρωση» δύο φορέων

 Η «αρτηριοσκλήρωση» δύο φορέων

 

 

  • Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«…να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί (Σ.Σ. για τα Χριστούγεννα) με την απαρέγκλιτη και πιστή τήρηση όλων των προδιαγραφών, των εντολών και των υποδείξεων των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας και, φυσικά, πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα σε αυτόν και τον επόμενο μήνα.

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στη Βουλή:

 «…Επιτίθεστε τώρα και σε όλους, ιδιαίτερα σε μας, προς το ΚΚΕ που θέλουμε να τιμήσουμε για μια ακόμα φορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος βέβαια θα γίνει και συμβολικά και με όλα τα μέτρα προστασίας κ.λπ. κ.λπ…»

«…Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά από χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη…»

 

Δύο διαφορετικοί, από κάθε άποψη, φορείς της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες τις απόψεις τους αλλά και τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση όχι μόνον με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τέθηκαν από την νόμιμα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνον από τις υποδείξεις των καθ’ ύλην αρμοδίων επιστημόνων αλλά και από την απλή και στοιχειώδη ανθρώπινη λογική.

Στον καιρό που η πανδημία κυριολεκτικά θερίζει, που οι ΜΕΘ ασφυκτιούν, που στήνονται ιατρεία εκστρατείας για να περιθάλψουν ασθενείς covid, που είμαστε στα πρόθυρα συνθηκών Μπέργκαμο, η εκκλησία της Ελλάδος από τη μια ζητά να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με ανοιχτούς στο κοινό τους ναούς και από την άλλη το ΚΚΕ δια του Γενικού του Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, δηλώνει απερίφραστα στη Βουλή ότι θα γιορτάσει κανονικά την επέτειο του Πολυτεχνείου σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Πρώτα από όλα γίνεται φανερό ότι οι δυο αυτοί φορείς ταυτίζονται, εν προκειμένω, στην στενοκεφαλιά, στον φανατισμό και στο μονοπώλιο της κατοχής της μόνης αλήθειας, της μαχητικότητας και της αγωνιστικότητας. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι που πειθαρχούμε στις υποδείξεις των ειδικών αλλά και του συντεταγμένου κράτους (με τις όποιες αστοχίες και λάθη της κυβέρνησης που τις καυτηριάζουμε τώρα και θα τις συζητήσουμε διεξοδικά όταν τελειώσει αυτός ο «πόλεμος»), και που αποτελούμε την συντριπτική πλειοψηφία μέσα στην ελληνική κοινωνία, για μεν την εκκλησία είμαστε άπιστοι και αμαρτωλοί για δε το ΚΚΕ συμβιβασμένοι, αντεπαναστάτες και στηρίζουμε το σύστημα.

Αλήθεια τι τους θέλουμε τους επιστήμονες και την επιστημονική κοινότητα, τι τους θέλουμε τους ειδικούς γιατρούς, του λοιμωξιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους παθολόγους, τους μικροβιολόγους και όλους όσους σπούδασε αυτό το ρημαδιασμένο κράτος και τους έθεσε στην υπηρεσία τού επίσης ρημαδιασμένου εθνικού συστήματος υγείας. Τι τους θέλουμε όλους αυτούς αφού έχουμε την Εκκλησία της Ελλάδος και το ΚΚΕ να καθορίζουν την ατζέντα της πανδημίας.

Θα περίμενε κανείς από τους δύο αυτούς φορείς, που ο καθένας έχει τη δική του μακρά παρουσία στη διαδρομή της ιστορίας, αλλά και την επιρροή σε στρώματα της κοινωνίας, μια τουλάχιστον πιο υπεύθυνη στάση αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Κι αυτή η τόσο χαρακτηριστική ταύτιση μήπως αποδεικνύει τελικά πόσο η αρτηριοσκλήρωση είναι το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των δύο φορέων; Λέω μήπως;

 

* Το κείμενο γράφτηκε πριν την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων. Η ουσία του δεν αλλάζει. Τέθηκε όμως προς συζήτηση ένα θέμα δημοκρατίας και ερμηνείας του Συντάγματος.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης