• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή Τετάρτη ήταν για την πόλη της Καβάλας μια πολύ δύσκολη μέρα. Ίσως η δυσκολότερη σε αυτήν την μακρά πορεία των τελευταίων μηνών, σε αυτές τις διαδοχικές μέρες- εβδομάδες- μήνες του κορωνοϊού. Εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται τους λόγους. Κι όσο κι αν προσπαθεί, πάλι δεν μπορεί να εξηγήσει το τι ακριβώς έγινε και κυρίως γιατί έγινε. Λάβαμε τα μέτρα μας, φροντίζαμε τους διπλανούς μας. Κοντινούς και πιο μακρινούς. Φαίνεται- εκ του αποτελέσματος- ότι κάτι δεν έγινε τόσο σωστά όσο πιστεύαμε. Καταλαβαίνουμε και κάτι ακόμη. Ο κορωνοϊός είναι μόνο η αρχή. Η αφετηρία. Με αυτήν την αφορμή εξελίσσονται τόσο κοντά μας μεγάλες δραματικές καταστάσεις. Ναι, είμαστε σε ετοιμότητα. Παρακολουθούμε. Δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε και να τα προλάβουμε όλα και να τα επηρεάσουμε καθοριστικά. Όπως θα επιθυμούσαμε.

 

Η εκ των υστέρων συζήτηση (με κριτική ή χωρίς κριτική) σίγουρα έχει τη σημασία της. Κάποια πράγματα διορθώνονται, άλλα όχι. Ο λαός σοφός, ισχυρίζεται ότι τα παθήματα πρέπει να μας γίνονται μαθήματα. Το κρατούμε στο μυαλό μας ως βασικό συμπέρασμα. Κι επειδή έχουμε μπροστά μας κι άλλα, ας γίνει αυτή η παροιμία το τελικό συμπέρασμα. Ας προσέξουμε κι άλλο ώστε τα χθεσινά να μην επαναληφθούν.

 

Με αυτές τις τραγωδίες να εξελίσσονται στον τόπο μας καταλαβαίνουμε ακόμη καλύτερα το τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες εντός του Νοσοκομείου. Πίσω από τα παράθυρα, από τις πόρτες κτλ. Μέσα στους θαλάμους νοσηλείας. Εκεί υπάρχουν γνωστοί μας. Συγγενείς μας, γείτονες μας. Άνθρωποι που τους έλαχε κι αυτό το μαρτύριο. Να περάσουν μόνοι μια αρκετά δύσκολη περιπέτεια με την υγεία τους. Έως πρόσφατα μπορούσαμε να επισκεφθούμε, να συμπαρασταθούμε στον φίλο ή συγγενή μας όσο αυτός νοσηλεύονταν. Με τον κορωνοϊό είναι τέτοια τα μέτρα που μεταξύ άλλων υπάρχει και μοναξιά. Μεγάλη μοναξιά. Σα να έρχεται να συμπληρώσει το πρόβλημα, να το κάνει ακόμη μεγαλύτερο.

 

Η σημερινή κατάσταση δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Καμίας. Ακόμη κι αυτοί που κάτι αντίθετο προσπαθούσαν να πουν, ακόμη κι αυτοί σιώπησαν. Αφήνουμε τους άρρωστους σε καλά χέρια. Στους γιατρούς και στους νοσηλευτές του ΕΣΥ. Για όλους τους υπόλοιπους που δεν νοσούν αυξημένη προσοχή. Ας μη βάλουμε τα χέρια μας και βγάλουμε τα μάτια μας. Ας μείνουμε σε αυτά τα προβλήματα. Κι ας ευχηθούμε- εργαστούμε ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

Σπεύδουμε στη λοιπή τοπική επικαιρότητα που κι άλλη φορά σημειώσαμε τη … θεραπευτική της ιδιότητα. Ασχολούμαστε- και για να ξεχάσουμε τα σοβαρότερα- με τα φώτα που καιρό τώρα δεν λειτουργούν σε τμήμα της οδού Σηλυβρίας (συνοικία Δεξαμενής). Από το νούμερο 40 έως το 44. Διαμαρτύρονται όσοι διαμένουν στην περιοχή αφού νωρίς το απόγευμα και μετά «απλώνεται» στη γειτονία τους ένα μεγάλο σκοτάδι. Που δεν αξίζουν. Ας σημειώσουν λοιπόν οι αρμόδιοι την περιοχή κι ας κάνουν το αυτονόητο. Ας ανάψουν τα φώτα του δρόμου.

 

Τόσο η Δήμητρα Τσανάκα όσο και ο Μπάμπης Δράκος φέρονται – με πρόσφατες τους δηλώσεις- να παραδέχθηκαν λάθη που έκαναν αμέσως μετά την κατάρρευση της γέφυρας. Φέρονται να παραδέχθηκαν ότι προτίμησαν τη βοήθεια της Περιφέρειας ΑΜΘ και όχι του κράτους, επιλογή που έγινε για πολιτικούς λόγους. Είπαν αυτά για τα οποία κατηγορούνται; Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι. Συνεχίζουμε τη συζήτηση αλλά την αποδεσμεύουμε από κάτι που μπορεί να ειπώθηκε, μπορεί και όχι. Θυμόμαστε ότι αρχικά η τότε διοίκηση του Δήμου Καβάλας είχε αποδεχθεί διαδικασία που είχε συμφωνήσει με το κράτος. Δύο μέρες μετά έκανε «στροφή». Συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη, αθέτησε τη συμφωνία με το κράτος. Αυτό έγινε. Είναι σίγουρο.

 

Το γιατί έγινε είναι ένα θέμα έρευνας. Όση σημασία έχει η έρευνα και το συμπέρασμα στο οποίο αυτή θα καταλήξει. Αν προσεγγίσουμε την ιστορία πιο ουσιαστικά θα καταλάβουμε ότι όντως χάθηκε χρόνος. Κάποιοι μήνες, σίγουρα. Αν τότε δεν γίνονταν «στροφή», σήμερα δεν θα περιμέναμε τη διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών. Θα ήμασταν κάπου πιο «μπροστά». Πάλι θα περιμέναμε αλλά όλα θα ήταν κάπως αλλιώς.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μουριάδη, αν δεν υπήρχε εκείνη η αλλαγή «… σήμερα θα ολοκληρώνονταν οι απαραίτητες μελέτες». Πιθανό. Το τελικό αποτέλεσμα πάλι δεν αλλάζει. Για την αποκατάσταση του προβλήματος θα περιμένουμε αρκετά ακόμη. Πιο πολύ επειδή οι απαραίτητες μελέτες είναι χαμένες κάπου στη … μετάφραση μιας μακράς γραφειοκρατίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έσπευσε να θεωρήσει ως δεδομένα τα λόγια των Δράκου- Τσανάκα, εκτιμά ότι η «στροφή» έγινε σίγουρα για πολιτικούς λόγους. Εκδίδει ανακοίνωση, συνεχίζει την πολιτικολογία. Την κριτική στην Κυβέρνηση. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι έχει δίκιο, υπάρχουν θέματα που πάνω απ’ όλα είναι θέματα τοπικά. Καβαλιώτικα. Σε αυτά πρέπει να συνεννοηθούμε. Ακόμη και τώρα. Κι όχι να τα κάνουμε αφορμή για να συνεχίσουμε μια καθημερινή, κουραστική αντιπαράθεση. Από αυτές που αποδείχθηκε ότι δεν πρόσφεραν και πολλά πράγματα στον τόπο. Τα «γαλάζια» και τα «πράσινα» καφενεία είναι μια πραγματικότητα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέλειωσε, ότι δεν επανέρχεται με διαφορετικούς χρωματισμούς.

 

Ενδιαφέρον πλέον έχει το αν θα απαντήσει στη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας η ΝΟΔΕ Καβάλας. Η οποία έπαψε από καιρό να παρακολουθεί τα τοπικά γεγονότα με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο. Κρατά στάση σιωπής ακόμη κι όταν δεν πρέπει. Τώρα που Φθινοπώριασε, τέλειωσαν οι καλές Καλοκαιρινές στιγμές και συναθροίσεις, ίσως οι εκπρόσωποι της επανέλθουν.

 

Έχει ενδιαφέρον απόφαση που υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος Θάσου. Για προσωπικό 5 ατόμων του προγράμματος Κοινωφελής Εργασία αποφασίζει αναστολή απασχόλησης έως το τέλος του μήνα. Το προσωπικό αυτό απασχολούνταν σε σχολεία που στο μεταξύ διέκοψαν τη λειτουργία τους.

 

Δεν ήταν αιφνίδιος ο θάνατος της Χρυσούλας Βακιρτζή. Δεν είχε σχέση με τον κορωνοϊό. Πάλεψε καιρό με τον καρκίνο αλλά στο τέλος νικήθηκε από αυτόν. Η Χρυσούλα Βακιρτζή είχε τη στήριξη πολλών φίλων. Είχε διάφορα προβλήματα, τα οποία με τους φίλους τα αντιμετώπιζε. Η Καβάλα ήταν κοντά της. Αυτό φάνηκε όλη την ημέρα χθες. Φάνηκε στο διαδίκτυο από τις αναρτήσεις που έκαναν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί συμπολίτες.

 

Από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα πληροφορηθήκαμε χθες το απόγευμα τη νέα και πολύ πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη διαδικασία των συμψηφισμών με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Η διαδικασία ίδια. Το περιεχόμενο της θα πρέπει να μελετηθεί για να σχολιαστεί αμέσως μετά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να σχολιαστεί θετικά.

 

Θετικός στον κορωνοϊό και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης κ. Νίκος Καρακεϊσογλου. Είναι αυτός που συνυπήρξε με το Δήμαρχο την Κυριακή, ο Δήμαρχος είναι από χθες σε νέα καραντίνα. Ο κ. Καρακεϊσογλου γνωστοποίησε στο facebook ότι νοσεί. Μάλιστα σημείωσε ότι η μάσκα δεν αρκεί: Έγραψε ειδικότερα: « Μετά από διπλό τεστ covid επιβεβαιώνω ότι είμαι θετικός. Ασυμπτωματικός. Δεν αρκεί μόνο η μάσκα».

 

Τελικά ο ΕΟΔΥ πάει παντού, εκτός από την Καβάλα. Είδηση χθεσινή από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: «Περίπου 150 rapid tests θα διενεργήσει σήμερα (χθες) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που βρίσκεται από το πρωί μπροστά από το δημαρχείο Ορεστιάδας, για τον έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δομές του δήμου. Την εξέταση όλου του προσωπικού είχε ζητήσει από τον Οργανισμό ο δήμος Ορεστιάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας και του ληξιαρχείου».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης