μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώθηκε το έργο της ασφαλτόστρωσης στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας που από σήμερα θα επανέλθει στην κυκλοφορία. Μέχρι την Τετάρτη (το αργότερο) θα συνεχιστεί η απαγόρευση στάσης- στάθμευσης προκειμένου να γίνουν εργασίες στα καπάκια των φρεατίων (στις άκρες του δρόμου). Η συγκεκριμένη ασφαλτόστρωση είναι η τελευταία εντός πόλης για το τρέχον έτος. Η ίδια εργολαβία θα επανέλθει με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας την προσεχή Άνοιξη. Επόμενες ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους της Χρ. Σμύρνης και Τενέδου.

 


 

Οι διαδοχικοί θάνατοι Καβαλιωτών από κορωνοϊό (τουλάχιστον 3 το προηγούμενο διάστημα) φυσικά και επηρεάζουν την όλη κατάσταση. Την κάνουν ακόμη πιο δύσκολη. Εν τω μεταξύ κι άλλοι συμπολίτες κινδυνεύουν, νοσηλεύονται από μέρες στο Νοσοκομείο. Κάποιοι μάλιστα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Με αυτόν τον δραματικό τρόπο παρουσιάζεται μπροστά μας η αλήθεια. Η πραγματικότητα. Μπας και βάλουμε μυαλό. Τηρήσουμε ακόμη πιο αυστηρά τα μέτρα, πάψουμε να αστειευόμαστε. Να αμφιβάλλουμε.

 

Αποδεικνύεται ότι η υγεία σωστά είναι η πρώτη προτεραιότητα. Τα άλλα λίγο έως πολύ διορθώνονται. Δύσκολο μεν αλλά μπορούν να επανέλθουν όπου ήταν. Με μία συγκεκριμένη προϋπόθεση, η οικονομική στήριξη να είναι μεγαλύτερη και στην ώρα της. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα καταλαβαίνουμε ότι: Δίδεται μάχη για να μείνουν ζωντανοί όσοι κινδυνεύουν ενώ δεν ικανοποιούνται οι ανησυχίες της αγοράς. Που κι αυτή ζητά κι άλλα. Πιο πολλά μέτρα στήριξης. Εδώ και τώρα.

 

Η προσπάθεια γίνεται παράλληλα. Ταυτόχρονα. Δεν είναι ίδιο πράγμα η υγεία με την οικονομία. Ωστόσο όσοι ανέλαβαν να λύσουν αυτά τα μεγάλα προβλήματα που στα ξαφνικά ανέκυψαν, οφείλουν να προσπαθήσουν κι άλλο. Για τους γιατρούς- νοσηλευτές κτλ είμαστε σίγουροι. Το κάνουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι Κυβερνήσεις έχουν χρέος να βρουν κι άλλες λύσεις αφού αυτές που παρουσιάζονται- διαφημίζονται ως οι κατάλληλες- δεν αρκούν. Είναι μια κατάσταση ίδια σε όλη την Ευρώπη που όπως φαίνεται μόνο η Ευρώπη (δια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει. Γρήγορα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας δρα στοχευμένα, επιμένει να ασχολείται με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας αμέσως μετά την πτώση της γέφυρας (Νοέμβρης 2018). Αυτό γίνεται και για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους. Η συνέντευξη με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι απέδειξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνει την κριτική του στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Και στον κ. Μπάμπη Δράκο. Λιγότερη κριτική γίνεται στην πρώην Δήμαρχο. Κι ενώ στη συνέντευξη τύπου έγινε μια επανάληψη γνωστών απόψεων, υπήρξαν και κάποιες διαφορετικές αναφορές και ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

 

Η Τάνια Ελευθεριάδου για παράδειγμα συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη δικαιοσύνη αν και όπως εξηγεί αυτή μπορεί να γίνει από πολίτες που έχουν- όπως σημειώνει- έννομο συμφέρον. Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «κουκούλωμα» ευθυνών, υπαινιγμός που αφορούσε τον κ. Μέτιο. Η συνέντευξη τύπου της Παρασκευής σημειώνουμε ότι είχε συντονιστή τον πρώην βουλευτή κ. Κώστα Μορφίδη και διήρκεσε δύο περίπου ώρες. Μεταδόθηκε live από το διαδίκτυο κι έτσι την παρακολούθησαν και άλλοι. Όχι μόνο οι δημοσιογράφοι που προσκλήθηκαν και συμμετείχαν.

 

Με ανάρτηση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου έκανε γνωστό ότι σήμερα το μεσημέρι (ώρα 15.00) συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής η ερώτηση της για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στο Ν. Καβάλας. Θα την απαντήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας. Η συζήτηση μεταδίδεται live από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

 

Και η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας γίνεται με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Ξεκινά νωρίτερα από ότι συνήθως, στις 6 το απόγευμα (αντί στις 7). Τα θέματα στην ημερήσια διάταξη λίγα. Ξεχωρίζουν αυτά των δημοτικών τελών του επόμενου έτους. Για να μην εγκριθεί η πρόταση της διοίκησης (η οποία ήδη εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή) πρέπει να υπάρξει άλλη. Από την αντιπολίτευση. Είναι δύσκολο να συμβεί αυτό. Κατά συνέπεια πιθανότερο είναι να γίνει μια γενική συζήτηση με κριτική προς τον κ. Μουριάδη αλλά στο τέλος η πρόταση του θα επικρατήσει και θα ισχυροποιηθεί ως απόφαση.

 

Αυτή η κουβέντα θα γίνει ενώ: Το δεύτερο «λοκ ντάουν» συνεχίζεται και ενοχλεί πολύ τους επαγγελματίες. Η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μείωσης των τελών (λόγω του πρώτου «λοκ ντάουν») εκκρεμεί στις αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες για τελική της έγκριση. Ο δε Υπουργός Εσωτερικών ενισχύει τους Δήμους με χρήματα ώστε αυτοί να μην ζητήσουν δημοτικά τέλη όσο τα μαγαζιά είναι κλειστά.

 

Δημοτικού ενδιαφέροντος και τα ακόλουθα ζητήματα. Ο κ. Μουριάδης έκανε νέο τεστ στον κορωνοϊό αλλά (την Παρασκευή) έμαθε ότι είναι αρνητικός. Σάββατο και Κυριακή συνεχίστηκε δημοτικό έργο συντήρησης των διαβάσεων. Αυτήν την φορά στο κέντρο. Χθες το πρωί κλαδεύτηκαν και κόπηκαν δέντρα στη βόρεια πλευρά του Πάρκου, πλησίον της οδού Ερυθρού Σταυρού.

 

Με περισσότερους μικροπωλητές, περισσότερα αγροτικά προϊόντα και γενικά «ζωηρότερη» κίνηση λειτούργησε το Σάββατο η λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας. Οι παραγωγοί πηγαίνουν μαζικά στην Καλαμίτσα μιας και με τα νέα μέτρα δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι τους στην κεντρική λαϊκή. Ταυτόχρονα κι οι καταναλωτές, φαίνεται να έχουν κι αυτοί μια παρόμοια αντίδραση. Πηγαίνουν πιο πολλοί στην καινούργια λαϊκή της πόλης.

 

Λάβαμε και δημοσιεύουμε διαμαρτυρία κατοίκου των Κρηνίδων. Μας γράφει: « Εδώ και 8 μέρες υπάρχει διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης στις Κρηνίδες, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου (οδός Κολοκοτρώνη). Τι περιμένει η ΔΕΥΑΚ και δεν ήρθε να επισκευάσει τη βλάβη; Είναι αμαρτία να χάνεται τόσο νερό».

 

Μήνυμα και από τον Μανώλη Φρατζεσκάκη, «επίθεση» στον τοπικό και όχι μόνο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση για την πεσμένη γέφυρα. Γράφει ο κ. Φρατζεσκάκης: « Ρε ντόπιοι Συριζαίοι… Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε; Ισχυρίζεστε ότι ενώ ήσασταν κυβέρνηση είχατε 3 Καβαλιώτες βουλευτές και ταυτόχρονα τη θέληση να στήσετε πάλι την πεσμένη γέφυρα. Δεν το κάνατε γιατί δεν σας άφησε η Τσανάκα και η ΝΔ Καβάλας που ήταν αντιπολίτευση τότε. Υπόσχεστε δε ότι θα γίνετε κυβέρνηση και θα κάνετε το έργο. Η σημερινή βουλευτίνα σας απειλεί. Ναι θα στήσετε τη γέφυρα όπως σχίσατε το μνημόνιο. Όπως καταργήσατε τον ΕΝΦΙΑ. Άντε ρε συνώνυμα του ψεύδους και την πολιτικής απάτης. «Παίξτε με το κουβαδάκι σας».

 

Με ανάρτηση της η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Κατερίνα Πετράκη διαμαρτύρεται και μάλιστα έντονα. Γράφει σχετικά: «Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της αθλιότητας του διαίρει και βασίλευε, επιχειρούν να διχάσουν για μία ακόμα φορά τους εργαζομένους στο ΕΣΥ με ένα οικονομικό βοήθημα που θέλουν να το δώσουν επιλεκτικά. Συγκεκριμένα, με επείγον μήνυμα που απέστειλαν χθες οι ΥΠΕ στα Νοσοκομεία , ζητούν να τους δοθούν καταστάσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται όχι όλοι οι εργαζόμενοι αλλά ένα μέρος τους, με πρόσχημα ότι δήθεν όλες οι κατηγορίες εργαζομένων δεν εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του covid-19. Αλήθεια κύριοι, πίσω από την ασφάλεια του γραφείου σας, δεν σας ενημέρωσε κανείς ότι στην αντιμετώπιση του covid ,εκτός των ΜΕΘ –ΜΑΦ- τμήματα covid, εμπλέκονται και οι Τραυματιοφορείς, Χειριστές, Παρασκευαστές, Βιοχημικοί, Βιολόγοι, ΤΕΠ, Αναισθησιολογικό, Χειρουργείο, Καθαριότητα, Εστίαση ,Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις, Διοικητικό προσωπικό;».

 

Από την Πέμπτη μέχρι και χθες το πρωί έκαιγαν φωτιές σε καλαμιές κοντά στο Αγίασμα, στη Κεραμωτή κτλ. Άλλοτε έσβηναν κι άλλοτε άναβαν πάλι. Η Πυροσβεστική υπηρεσία της Χρυσούπολης δεν μπορεί μόνη της. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση προκειμένου τα περιστατικά να σταματήσουν. Προς το παρόν ισχύει το αντίθετο. Είναι πολύ συχνά.

 

Το ΠΑΜΕ Καβάλας προετοιμάζει την κινητοποίηση του για την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοέμβρη. Παντού στην Ελλάδα θα επιχειρηθούν να γίνουν συγκεντρώσεις μαζί με απεργία. Προς το παρόν τα σχέδια του τοπικού ΠΑΜΕ δεν έγιναν γνωστά. Ίσως πάλι να τα κρατήσουν μυστικά, κάτι σαν έκπληξη προς την Αστυνομία!

 

Διαβάζουμε ενδιαφέρουσα είδηση στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, για μια κινητοποίηση αγροτών που κατέληξε σε επιβολή προστίμου στον πρόεδρο του διοργανωτή συλλόγου: « Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από την αστυνομία στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Παναγιώτη Ζησίδη, ως υπεύθυνου για τη διοργάνωση της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς στα Δίκαια, με αίτημα να μην κλείσει το τραπεζικό υποκατάστημα».

Διαβάστε επίσης