μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας είναι μια εύστοχη ανακάλυψη του συστήματος από την εποχή των πρώτων μνημονίων. Έπρεπε τότε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της ανεργίας κι η Ευρώπη μέσω του ΕΣΠΑ έβαλε την πινελιά της. Προσωρινή απασχόληση για πολλούς με όρους που είναι μια οικονομική παρηγοριά. Μια προσωρινή βοήθεια. Σήμα κατατεθέν του προγράμματος το ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση (κυρίως σε αυτήν) ξεκινούν τα … βαψίματα. Είναι τόσο πολλοί οι προσληφθέντες, καλύπτουν διάφορα κενά και στο τέλος κρίνεται σκόπιμο να γίνουν και άλλες δουλειές. Μικρής σημασίας. Όπως το βάψιμο κάγκελων, περιφράξεων κτλ. Δουλειές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν σε καμία καθημερινή δραστηριότητα. Ιδού λοιπόν η απόδειξη για το τρέχον πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Άρχισαν τα βαψίματα! Στη φωτογραφία βάφεται η κεντρική είσοδος και η περίφραξη των δημοτικών αποθηκών στο πρώην στρατόπεδο Κωτσάλου. Σε μια άλλη ίδια εργασία βάφεται η περίφραξη – μετά τις εισόδου από την οδό Φαναρίου- στο γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου».

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε το πρόγραμμα. Με αυτό γίνονται και άλλες δουλειές, περισσότερο σημαντικές. Αλλά να, αυτά τα βαψίματα είναι το σήμα κατατεθέν της όλης ιστορίας. Ευχόμαστε το δυναμικό που ενισχύει τη λειτουργία και του Δήμου Καβάλας σήμερα, να είναι στη διάθεση της πόλης και την ερχόμενη Άνοιξη. Τότε που οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες.

 

Ο συμπολίτης καθηγητής φυσικής αγωγής Δημήτρης Παπαδόπουλος (φωτογραφία) ασχολείται καθημερινά με τα νούμερα του κορωνοϊού. Εξάγει σημαντικά συμπεράσματα κι ας μην είναι ειδικός. Αμέσως μετά τα αναρτά στη σελίδα του στο διαδίκτυο. Την Τρίτη συγκρίνοντας αριθμό κρουσμάτων κτλ κατέληξε –επιτέλους- σε αισιόδοξο συμπέρασμα: «Η θετικότητα (δηλαδή η σχέση κρούσματα προς τεστ) φαίνεται να μειώνεται. Από 10,13% της 21/11/2020, σήμερα (24/11/2020) ήταν 9,61%. Αν συνεχίσουμε έτσι η καραντίνα θα είναι αποτελεσματική. Το όριο ασφαλείας είναι το 4,00%. Βέβαια έχουμε δρόμο ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι στις 4/5/2020, όταν βγήκαμε από την πρώτη καραντίνα, η θετικότητα ήταν 3,25%». Παρακολουθείστε τον στο facebook, πληκτρολογώντας το όνομα του.

 


 

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι πολύ ιδιαίτερη και πάρα πολύ δύσκολη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ότι το αφορά ξεπέρασε προ πολλού τις αντοχές του. Ακόμη κι αν τα νέα κρούσματα περιοριστούν σημαντικά, στο Νοσοκομείο υπάρχουν σήμερα πέραν των 100 αρρώστων που θέλουν το χρόνο τους. Κι είναι σαφές ότι δεν θα τα καταφέρουν όλοι. Μακάρι να συμβεί το αντίθετο, αλλά δεν το βλέπουμε.

 

Στο Νοσοκομείο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί ζουν το πρόβλημα. Το ζουν κάθε μέρα. Δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχει. Δεν μπορούν να το αμφισβητήσουν, ούτε να κρυφτούν από αυτό. Ακόμη κι όταν η λοιπή κοινωνία ανακουφιστεί με την χαλάρωση των μέτρων, στο Νοσοκομείο θα έχουν δρόμο μπροστά τους. Θα επανέλθουν στην κανονική λειτουργία του ιδρύματος τελευταίοι.

 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στο Νοσοκομείο και στους ανθρώπους του. Οι δωρεές που διαβάζουμε ότι γίνονται αρκετά συχνά έχουν μεγάλη σημασία αφού για τους εργαζόμενους είναι μια απόδειξη ότι δεν τους ξεχνάμε. Πρέπει να συνεχιστούν. Η λοιπή κοινωνία πρέπει να πει με πράξεις ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό αφορά όλους εμάς. Κάποιοι παλεύουν με τον ιό κάθε μέρα. Ρισκάρουν την ατομική τους υγεία. Δεν πρέπει να είναι μόνοι, ούτε να αισθάνονται απομονωμένοι από την τοπική κοινωνία.

 

Γνωστή εταιρία κρουαζιέρας κάνει προσφορές για το προσεχές Καλοκαίρι, μειώνει τις τιμές κάθε ταξιδιού αρκεί ο ενδιαφερόμενος να συμφωνήσει και να πληρώσει σήμερα. Όλα αυτά με την ευκαιρία του Black Friday. Διαβάζουμε λοιπόν στις προτάσεις της εν λόγο εταιρίας και την κρουαζιέρα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη στους Φιλίππους. Άρα το πλοίο θα αφιχθεί και στην Καβάλα. Μακάρι. Μακάρι να υπάρξει ενδιαφέρον και το προσεχές Καλοκαίρι να είναι φυσιολογικό. Για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό συνολικά.

 

Με απόφαση του ΕΟΔΥ τα σημερινά τεστ στην Καβάλα θα γίνουν με ειδική διαδικασία και ενώ ο εξεταζόμενος θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο του. Είναι μια συνήθης απόφαση του ΕΟΔΥ για τα τεστ στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ο ΕΟΔΥ επιθυμεί όσοι περιμένουν να κάνουν το τεστ να μην είναι όρθιοι, να μην κρυώνουν και να μην ταλαιπωρούνται. Δυστυχώς έτσι συγκεντρώνονται στην περιοχή των τεστ πολλά αυτοκίνητα αλλά αυτό για τον ΕΟΔΥ είναι το μικρότερο κακό της υπόθεσης.

 

Το άλλο στοίχημα των σημερινών τεστ είναι να προσέλθει ο κόσμος. Χθες λέγονταν ότι υπάρχουν για τους καβαλιώτες 140 τεστ. Ελπίζουμε να μην είναι αληθινό το μικρό νούμερο. Από την άλλη πλευρά ευχόμαστε οι πολίτες να ενδιαφερθούν και φυσικά να μην φοβηθούν το τεστ. Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, δεν περιλαμβάνει κανέναν πόνο και το αποτέλεσμα προκύπτει πολύ γρήγορα.

 

Η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ οργάνωσαν τη σημερινή πανελλαδική απεργία, καλούν σε συμμετοχή σε αυτήν. Ναι αλλά θα γίνει στην πόλη μας απεργιακή συγκέντρωση; Από την τοπική ΑΔΕΔΥ σίγουρα όχι. Για το ΠΑΜΕ ουδείς είναι σίγουρος. Ακόμη και χθες κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του λέγοντας ότι είναι απόφαση των σωματείων το τι θα πράξουν σήμερα. Εννοώντας τα σωματεία της δύναμης του. Σίγουρα προετοιμάζεται κάποια έκπληξη, όπως την 17η Νοέμβρη με την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Με τα δεδομένα που ίσχυαν χθες το απόγευμα και παρά τη συμμετοχή στην απεργία της ΠΝΟ, κανονικά θα εκτελεστούν σήμερα τα δρομολόγια των φέρι μποτ. Και στην γραμμή της Καβάλας και στην γραμμή της Κεραμωτής.

 

Με την ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψης του στη Δράμα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ρωτήθηκε για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων στην Καβάλα. Η διαδικασία όπως είπε προετοιμάζεται, για να βγει στον αέρα ως το τέλος του έτους. Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν και ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για την απαραίτητη αίτηση.

 

Ο Χριστόφορος Παπαϊωάννου του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου, ρωτήθηκε χθες από την Πρωϊνή για το τρέχον «λοκ ντάουν». Είπε μεταξύ άλλων ότι «… ο κόσμος δεν έχει υπομονή. Είναι κουρασμένος. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα». Σύντομος, σωστός, περιεκτικός.

 

Αρνητικός σε τεστ κορωνοϊού ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σιμιτσής. Σχετικά με τη συζήτηση για την πεσμένη γέφυρα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, σύμφωνα με την εμπειρία του ως πρώην Δήμαρχος Καβάλας, υποστήριξε: « Ποτέ δεν είχαμε την αίσθηση ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας».

 

Στη συνεδρίαση του την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε κατά πλειοψηφία για την κοπή 6 δέντρων στον Αμυγδαλεώνα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν στη διάθεση τους εισήγηση της υπηρεσίας, εξήγηση για τον λόγο κοπής κάθε δέντρου αλλά και φωτογραφία αυτού. Δεν πείσθηκαν και δεν συμφώνησαν στην κοπή και των 6 δέντρων η παράταξη του κ. Βέρρου και ο Χρήστος Ποτόλιας.

 

Σημαντική δωρεά της εταιρίας Ικτίνος ΑΕ στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αντιγράφουμε την είδηση: «Με δεύτερο μοριακό αναλυτή για εξετάσεις covid-19 εξοπλίζεται το Νοσοκομείο της Δράμας. Ο νέος αυτός αναλυτής θα ανήκει στο Νοσοκομείο Δράμας, μετά από δωρεά της μαρμαροβιομηχανίας ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.».

Σταθερά καλή ήταν και χθες η κατάσταση της υγείας του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Συνεχίζει να νοσηλεύεται στην κλινική Covid του Νοσοκομείου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης