• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα από τα έργα που έγιναν επί των ημερών Καλλιοντζή (θητεία του στη Νομαρχία Καβάλας) ήταν η ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, στο οποίο ο σύλλογος εγκαταστάθηκε και υπάρχει και σήμερα. Εξ αυτού του λόγου το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας συνδέθηκε με τον πρώην Νομάρχη, τον προσκαλούσε πάντα στις εκδηλώσεις του.

Μετά το δυσάρεστο νέο του θανάτου του, το Λύκειο των Ελληνίδων εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας μετά το άγγελμα της είδησης του θανάτου του πρώην Νομάρχη Καβάλας Θεόδωρου Καλλιοντζή, συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη, σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 10.00 π.μ. (Πράξη 13/26.11.2020). Η προσφορά του Θεόδωρου Καλλιοντζή στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας ήταν ιδιαίτερη και πολύτιμη, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε στην χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου ανακατασκευής του κτιρίου του ΛΕΚ, γεγονός σημαντικό στην πολιτιστική κληρονομιά του Σωματείου και του τόπου μας. Για την προσφορά του εκλιπόντος το Διοικητικό Συμβούλιο, ως ελάχιστο φόρο τιμής, αποφάσισε το παρόν ψήφισμα: 1. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για το θάνατο του πρώην Νομάρχη Καβάλας Θεόδωρου Καλλιοντζή. 2. Να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο βαρύ πένθος και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 3. Να κατατεθεί στη μνήμη του, αντί στεφάνου, το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ υπέρ του Σωματείου μας. 4. Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον ιστότοπο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.

(Στη φωτογραφία ο Θόδωρος Καλλιοντζής με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας κατά την εκτέλεση του έργου. Φωτογραφία αρχείου από τον Οκτώβρη του 2007).

 


 

Πέθανε την Τετάρτη το βράδυ στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου από τις προηγούμενες μέρες νοσηλεύονταν, ο πρώην Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής. Η δυσάρεστη αυτή ιστορία- μία ακόμη στις τόσες αυτής της περιόδου- ξεκίνησε φέτος το Πάσχα. Τότε πρώτη φορά διαδόθηκε από στόμα σε στόμα η είδηση. Ο πρώην Νομάρχης ασθενεί. Ο καρκίνος από τότε περιγράφονταν ιδιαίτερα επιθετικός. Τόσο επιθετικός που τα λόγια του κόσμου τον πέθαιναν κάθε μέρα τον Θόδωρο Καλλιοντζή! Όπου πήγαινες και άκουγες σχετικές αυτοδιοικητικές – πολιτικές συζητήσεις, το άκουγες κι αυτό. Ήταν η πρώτη περίοδος της αρρώστιας, ήταν η αρχή μιας μάχης που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σύντομη. Με αρνητικό αποτέλεσμα.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής ξεκίνησε την πορεία του στην κοινωνία ως ένας απλός και αδιόριστος καθηγητής φυσικής. Ένας άνθρωπος που γρήγορα αγάπησε τα κοινά. Ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση αν και ο βασικός –τελικά ανεκπλήρωτος- στόχος του ήταν η Βουλή. Διετέλεσε 12 χρόνια Νομάρχης. Κι όταν στο τέλος της θητείας του κατάλαβε ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής, δοκίμασε να εκλεγεί Δήμαρχος Καβάλας.

 

Ο Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής έκανε λάθη, ήταν επίμονος, συχνά αρκετά εγωιστής. Ταυτόχρονα αγάπησε τη διαδικασία παραγωγής έργου. Κι έτσι έμεινε στην ιστορία. Ως ο Νομάρχης των έργων. Είχε την οικονομική δυνατότητα αφού εκείνα τα όχι και τόσο μακρινά χρόνια η Νομαρχία Καβάλας είχε έσοδα. Δικό της ταμείο και δυνατότητα να κινηθεί αρκετά ανεξάρτητη στο περιβάλλον των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο Καλλιοντζής υπηρέτησε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στην καλύτερη της στιγμή. Κι έτσι έγιναν πολλά πράγματα σε όλον τον Νομό Αυτά του δημιούργησαν μια πολύτιμη περιουσία. Την υστεροφημία του. Έτσι θα τον θυμόμαστε.

 

Από τις δικές του πρωτοβουλίες προέκυψαν άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης πρώτης γραμμής. Πρόσωπα που θήτευσαν κοντά του, έγιναν κάτι σαν μαθητές του. Αυτός τους άνοιξε τον δρόμο. Το λένε οι ίδιοι, το παραδέχονται αμέσως. Δυστυχώς η πανδημία επηρέασε τη διαδικασία του αποχαιρετισμού. Την μίκρυνε αρκετά. Κι άδικα. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής πέρασε στην τοπική ιστορία ως «ο Νομάρχης». Έτσι 12 χρόνια τον αποκαλούσαν φίλοι και αντίπαλοι. Έτσι τον προσφωνούσαν και στο διάστημα που επακολούθησε. Ο Νομάρχης λοιπόν έφυγε νωρίς. Πολύ νωρίς.

 

Ο καθαρός γαλανός ουρανός και ο αρκετά δυνατός ήλιος του Νοέμβρη βοήθησαν χθες προκειμένου 200 και πλέον Καβαλιώτες να βρεθούν στην περιοχή όπου γίνονταν τα τεστ rapid του ΕΟΔΥ. Ένα πρώτο θέμα είναι αν αυτός μας ξέχασε και δεν μας έλαβε στα υπόψη του όταν έπρεπε. Κάτι τέτοιο μάλλον έγινε αλλά χρόνος να υπάρξει διόρθωση φαίνεται να υπάρχει. Άρα χθες έγινε μια νέα αρχή. Μια καλή αρχή που σαφώς και πρέπει να συνεχιστεί.

 

Αυτό φάνηκε και από την προσέλευση. Κι ενώ τα τεστ υποβάλλονταν μόνο σε οδηγούς ή επιβάτες οχημάτων, ο κόσμος πήγε και πεζός και με το δίκυκλο του. Είναι ο κόσμος της Καβάλας που απέδειξε ότι θέλει να κάνει τεστ. Δεν φοβάται τη διαδικασία. Αν υποθέσουμε ότι ο ΕΟΔΥ ήρθε στην Καβάλα και λόγω πιέσεων (από το Νίκο Παναγιωτόπουλο), αυτές σίγουρα πρέπει να συνεχιστούν. Ώστε οι έλεγχοι να επαναληφθούν σύντομα.

 

Στα του Δημοτικού Συμβουλίου τώρα. Κάποιοι κρύφτηκαν πίσω από τον εκπρόσωπο του Σώρρα. Τον είχαν «μπροστινό» φοβούμενοι να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο. Αυτός πρόθυμα έγινε «μπροστινός», πιστεύοντας ότι με αυτήν την στάση του θα προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας. Που σταθερά προτιμά. Ίδιος άλλωστε ήταν ο λόγος που πέρσι το Φθινόπωρο έκανε μέχρι και συλλαλητήριο κατά των προσφύγων στο Ασημακοπούλου. Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι σαφώς μειωτικός και άχαρος. Να όμως που πάντα υπάρχουν πρόθυμοι…

 

Αυτοί που κρύφτηκαν πίσω του χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που τελικά έγιναν αντιληπτοί και σε αυτούς που συνεχίζουν να κρύβονται. Οι της δεύτερης κατηγορίας είναι κατά βάθος δειλοί, ή ευτυχώς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του λάθους τους.  Οι της πρώτης κατηγορίας απέδειξαν ότι τρέφουν μεγάλη … αγάπη στον Μουριάδη. Αυτή τους κατευθύνει. Ορίζει την στάση τους στα πράγματα.

 

Πλέον άπαντες οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά. Να ετοιμαστούν από τώρα για το τι θα γίνει αν και εφόσον η απόφαση «καταρρεύσει» στη διαδικασία του ελέγχου. Αυτό οφείλει να απασχολήσει από τώρα και τη διοίκηση. Η συνεννόηση στα απλά, στα αυτονόητα είναι τελικά δύσκολη. Γιατί την συνεννόηση όλοι την επικαλούνται. Με τον τρόπο που τους βολεύει. Στο τέλος τέλος όλοι την αντιπαθούν. Κάνουν ότι μπορούν ώστε να μην υπάρξει ποτέ στην καθημερινότητα τους.

 

Η αλλαγή του καιρού, το απογευματινό και βραδινό κρύο, επηρεάζουν τους Καβαλιώτες. Βγαίνουν για ατομική άθληση περισσότερο το πρωί και το μεσημέρι. Κίνηση υπάρχει και το απόγευμα αλλά αυτοί είναι που κάνουν ότι αθλούνται και περπατούν. Στην πραγματικότητα παίρνουν τον αέρα τους.

 

Πάει μήνας, τουλάχιστον, από τότε που χάλασε η πόρτα του γκαράζ στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. Η βλάβη δεν διορθώθηκε ακόμη. Αυτός είναι ο λόγος που άπαντες (δικαστικοί λειτουργοί- εργαζόμενοι) σταθμεύουν στον διπλανό του κτιρίου χώρο. Μπροστά από το κατάστημα πρώην κινέζικων ειδών.

 

Λόγω των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών, ο Δήμος Καβάλας λειτούργησε χωρίς εκδήλωση και προαναγγελία τον εορταστικό φωτισμό στην κεντρική πλατεία. Από το απόγευμα της Τετάρτης. Φωτίστηκε ακόμη και το ψηλό μεγάλο κυπαρίσσι που λόγω των εορτών μία ακόμη φορά θα είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Καβάλας.

 

Και η χθεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Καβάλας, δεύτερη στον καιρό των μέτρων της καραντίνας, έγινε με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας. Τίποτα πέραν αυτού. Στην Ξάνθη και χθες έγιναν προσαγωγές. Με αφορμή ίδια δράση του ΠΑΜΕ.

 

Σήμερα – πρώτα ο Θεός- βγαίνει από την κλινική covid του Νοσοκομείου Καβάλας ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Θα παραμείνει σπίτι του λίγες ακόμη μέρες. Μέχρι την οριστική του ανάρρωση και την επάνοδο του στα καθήκοντα του.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης