• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη θα συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα της καραντίνας και του «λοκ ντάουν». Κατόπιν τούτου οι σκηνές θα είναι ίδιες. Έρημοι οι κεντρικοί δρόμοι, ειδικά το απόγευμα. Πολύ περισσότερο το βράδυ. Αυτή η ερημιά θα ενταθεί αφού έρχονται και βροχές.

Στη φωτογραφία κεντρικός πεζόδρομος άδειος. Μόνο που μεσημέρι και πρωί οχήματα μπαίνουν στους πεζόδρομους αρκετά, ακριβώς επειδή εκμεταλλεύονται το περιορισμένο της υπόλοιπης κίνησης. Μόλις βρουν την ευκαιρία, για την οποία καιροφυλαχτούν, οι έλληνες οδηγοί σπεύδουν να κοιτάξουν την ευκολία τους. Αδιαφορώντας για όλα τα άλλα.

 


 

Ως το περασμένο Σάββατο 28 Νοέμβρη δύο άνθρωποι -από αυτούς που φιλοξενούνταν στο Προκόπειο ίδρυμα και νόσησαν- είχαν πεθάνει. Κι όμως, αρχικά δίνονταν εντελώς διαφορετικές και αντίθετες πληροφορίες. Σε σημείο που το όλο θέμα ήταν σαφές ότι υποβαθμίζονταν. Τόσο από το Νοσοκομείο όσο και από το ίδιο το ίδρυμα. Κακώς. Λάθος. Η τοπική κοινωνία ζητά την αλήθεια, η οποία έτσι κι αλλιώς στο τέλος θα επικρατήσει.

 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό ως προς την έλλειψη ενημέρωσης επί των κρουσμάτων, των θανάτων από Covid κτλ. Οι κάτοικοι του Νομού Καβάλας θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει κι αυτό ως τώρα γίνεται: 1) Από τις ανακοινώσεις κάθε απόγευμα του ΕΟΔΥ, 2) Τις ανεπίσημες ανακοινώσεις δια του διοικητή του Νοσοκομείου. Ειδικά  δεύτερος κάνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να μην μένει τίποτα κρυφό.

 

Αυτά δυστυχώς δεν αρκούν. Το αντιλαμβανόμαστε στην πράξη, ειδικά τώρα που το πρόβλημα ξέφυγε. Μεγάλωσε. Ζητούμε λοιπόν μια ακόμη καλύτερη και καθημερινή ενημέρωση. Θέλουμε να γνωρίζουμε αναλυτικά πόσοι νοσηλεύονται, πόσοι είναι στη ΜΕΘ, πόσο τα κατάφεραν και πόσοι όχι.

 

Αν αντίθετα συνεχιστεί αυτό το … θολό τοπίο, τότε ο καθένας θα μπορεί να λέει ότι θέλει. Το μακρύ του και το κοντό του. Αυτό μερικώς το βιώνουμε και δεν είναι σωστό. Όταν υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα (που δεν προσφέρεται για καμία εκμετάλλευση), λες όλη την αλήθεια και κάνεις σωστούς λογαριασμούς με όσους σε παρακολουθούν. Με αυτόν τον τρόπο και σε εμπιστεύονται και ακολουθούν τις οδηγίες που όταν χρειάζεται τους δίνεις.

 

Ένα ακόμη βήμα προκειμένου να αρχίσει το δημοτικό έργο στην αυλή του παλιού Νοσοκομείου. Ο Δήμος Καβάλας είναι έτοιμος να πληρώσει 3.500 ευρώ στον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ για τη μετακίνηση στύλου του. Ο οποίος είναι γνωστό ότι ενοχλεί αφού βρίσκεται ουσιαστικά εντός της αυλής. Αφού ο Δήμος πληρώσει το προβλεπόμενο ποσό, ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει επιτέλους την μετακίνηση του στύλου και του μετασχηματιστή που είναι σε αυτόν.

 

Την Παρασκευή το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή δήλωση των παρατάξεων Δ. Τσανάκα- Β. Παππά. Ένα κοινό σχόλιο επί των όσων έγιναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη της επόμενης χρονιάς. Οι δύο παρατάξεις θέτουν θέμα συνεργασίας και συνεννόησης με τη διοίκηση. Δεν επαναλαμβάνουν τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση που πάρθηκε τελικά δεν θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη. Κάτι για το οποίο η διοίκηση του Δήμου ήταν και παραμένει σίγουρη.

 

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο παρατάξεις υπογράφουν κοινή δήλωση, γεγονός που σχολιάζεται ποικιλότροπα για το τι θα μπορούσε επίσης να σημαίνει. Έρχονται (ή θα έρθουν) δημοτικές εκλογές κι έτσι όλα αυτά τα γεγονότα έχουν πάντα και την άλλη τους πλευρά. Και κάτι ακόμη.

 

Ακούγεται στο Δημαρχείο ότι σύντομα θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαβούλευση για τον προϋπολογισμό του 2021 προκειμένου στο τέλος της το σχέδιο να εισαχθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ποιος όμως προϋπολογισμός θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης; Τι δηλαδή θα προβλέπει στο θέμα των ανταποδοτικών; Αυτή είναι μια μεγάλη απορία και ερώτηση.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος μπροστά σε όλα αυτά κι έχοντας ψηφίσει την εισήγηση της διοίκησης για τα ανταποδοτικά, είναι σε φανερή αμηχανία. Το Σάββατο έκανε μια ανάρτηση στο facebook περί της πεσμένης γέφυρας, στην οποία επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες απόψεις του. Κουράζει αλλά κάπως έπρεπε να αντιδράσει… Η συγκεκριμένη προσπάθεια μπας και αλλάξει η συζήτηση, δείχνει την αδυναμία στην οποία βρίσκεται. Όπως λέει και το τραγούδι του Μπιθικώτση «…πήραμε την κάτω βόλτα».

 

Σωστή αποδεικνύεται η διαμαρτυρία γονέων- κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου των Κρηνίδων για το έργο στο ίδιο σχολικό κτίριο που είναι ώριμο μεν αλλά εκτός χρηματοδοτήσεων δε. Πολλά χρόνια υπάρχει ως αίτημα. Κι ενώ το αίτημα συνεχώς χαρακτηρίζεται σωστό, το έργο δεν βρίσκει τα χρήματα που χρειάζονται. Στο μεταξύ το τρέχον ΕΣΠΑ τελειώνει. Αν δεν ενταχθεί και δεν προχωρήσει τώρα, θα πάει για το επόμενο! Δηλαδή ζήσε Μάη μου….

 

Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Καβάλας λειτουργεί με 11 άτομα αφού τα υπόλοιπα έλαβαν την προβλεπόμενη άδεια ειδικού σκοπού. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μουμτσάκης. Ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι παρόλα αυτά γίνονται καθημερινά περίπου 70 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Η υπηρεσία συνεχίζει να μην έχει επιβάλλει κανένα πρόστιμο! Αυτά τα αφήνει για την Ελληνική Αστυνομία.

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας είναι άριστα οργανωμένη για τους ίδιους ελέγχους, υλοποιεί με αυτόν τον τρόπο τις οδηγίες του αρχηγείου. Μαθαίνουμε ότι με μέριμνα του Διευθυντή Ταξίαρχου Γιάννη Καραμανλή μοιράστηκαν σε όλα τα τμήματα τα μπλοκάκια της βεβαίωσης του προστίμου. Προκείμενου όλα τα τμήματα να μπορούν να κάνουν ελέγχους κι όποτε χρειάζεται να επιβάλλουν πρόστιμο.

 

Την δική της εξήγηση δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα συχνά περιστατικά δασικών πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα. Τα συνδέει με τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι εκτιμά ότι ανάβουν φωτιά για το φαγητό τους αλλά φεύγοντας δεν την σβήνουν μιας και δεν έχουν μαζί τους αρκετό νερό. Όσο έχουν το κρατούν για να το πιούν. Μια αναμμένη φωτιά στο δάσος, χωρίς κάποιος να την παρακολουθεί, γίνεται συχνά δασική πυρκαγιά με όλα όσα επακολουθούν. Την Παρασκευή το μεσημέρι πάνω από την Άσπρη Άμμο οι πυροσβέστες φέρονται να βρήκαν (εκεί όπου η φωτιά ξεκίνησε) μαγειρικά σκεύη.

 

Προχθές Σάββατο λειτούργησε μία ακόμη φορά η δεύτερη λαϊκή της πόλης στην Καλαμίτσα. Με αρκετούς παραγωγούς και πολύ κόσμο. Είναι ένας μήνας τώρα που η συγκεκριμένη λαϊκή προοδεύει από κάθε άποψη κι έτσι βάζει βάσεις προκειμένου να μονιμοποιηθεί. Να υπάρχει κι όταν λήξει ο συναγερμός για τον κορωνοϊό.

 

Σε ιστοσελίδες της Αθήνας διαβάζουμε για τον καυγά(!) μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών επενδυτών σχετικά με το ιδιωτικοποιημένο λιμάνι του Πειραιά. Το οποίο ανήκει στους Κινέζους της Cosco. Κάπου ανάμεσα στα πολλά σχόλια και υπονοούμενα μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων διαβάζουμε ότι οι Κινέζοι θεωρούν βέβαιο ότι Αμερικάνοι θα αναλάβουν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας!

 

Φωτογραφία που «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο δείχνει το φέρι μποτ «Στέλιος Φιλιάγκος» στο νέο του χώρο, εκεί όπου εδώ και μήνες εκτελεί δρομολόγια. Έχει άλλο χρώμα, λευκό, και φυσικά άλλο όνομα. Το φέρι μποτ έφυγε προ έτους από τη γραμμή της Θάσου και βρίσκεται στα θαλάσσια νερά της Κροατίας.

 

Η τοπική ΝΔ τόσο ως νομαρχιακή επιτροπή όσο και ως μεμονωμένα στελέχη αποχαιρέτησαν όπως έπρεπε τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Δεν θα έπρεπε άραγε να υπάρξει ανακοίνωση και από την κεντρική διοίκηση του κόμματος; Άλλο πράγμα η νομαρχιακή επιτροπή, οι βουλευτές κτλ κι άλλο πράγμα η κεντρική διοίκηση.

 

Λειτουργεί από προχθές το βράδυ το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και στην Ελευθερούπολη. Οι 4 Δήμοι του Νομού στολίζουν παντού, σε μικρές και μεγάλες περιοχές. Σε όσο το δυνατό περισσότερα χωριά. Κανείς τους δεν ανακοίνωσε εκδηλώσεις, που μάλλον δεν θα γίνουν, αλλά στο στολισμό επιμένουν. Άλλο οι εκδηλώσεις, άλλο τα φωτάκια κτλ.

 

Με ανάρτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης (και υποψήφιος Περιφερειάρχης ) κ. Κώστας Κατσιμίγας εντοπίζει ένα ακόμη πρόβλημα λόγω δικαιολογημένου αυξημένου ενδιαφέροντος περί τον κορωνοϊό: «Με τον κορωνοϊό και την πανδημία ξεχάσαμε ότι εφέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από της ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος. Ας ελπίσουμε ότι τα 100 χρόνια ελεύθερης ελληνικής ζωής θα τα γιορτάσουμε όπως αρμόζει το 2021 μαζί με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης