• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι Κινέζοι λέγεται ότι το είπαν πρώτοι. Στη συνέχεια η φράση τους, το συμπέρασμα τους,  υιοθετήθηκε απ’ όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Μια φωτογραφία είπαν, μπορεί και να μιλά μόνη της. Κάποιες φορές είναι (μια φωτογραφία) χίλιες λέξεις…

Θα είχαν στο μυαλό τους κάτι φωτογραφίες σαν αυτήν. Αυτήν που δημοσιεύουμε σήμερα. Ας περιγράψουμε το περιεχόμενο της για όσους δεν το κατάλαβαν. Χθες το πρωί έξω από την τράπεζα Πειραιώς. Κατάστημα στην οδό Ομονοίας. Οι πολίτες στριμώχτηκαν στο στενό πεζοδρόμιο. Κάποιοι παρόλα αυτά είχαν και τις ομπρέλες τους ανοιχτές. Με αυτόν τον τρόπο κι ενώ περίμεναν στην ουρά, προφυλάσσονταν από τα καιρικά φαινόμενα. Κυρίως από τη βροχή. Ίδιες εικόνες υπήρξαν χθες κι αλλού. Όλες στο κέντρο της πόλης. Έξω από τράπεζες και άλλα καταστήματα πληρωμής πάσης φύσεως λογαριασμών.

Από τη μια τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού κι από την άλλη η ταλαιπωρία του κόσμου επειδή βρέχει. Θα μπορούσαν όλα να ήταν διαφορετικά. Κι αφού αυτό δεν το σκέφθηκαν οι τράπεζες, η χαρακτηριστικότερη δηλαδή περίπτωση αναμονής, δεν το σκέφθηκε κανείς άλλος.

Ας ευχηθούμε να μην βρέχει σήμερα, πρώτη μέρα του νέου μήνα. Να μην βρέχει ποτέ όταν ο μήνας αρχίζει ή τελειώνει. Τότε άλλωστε υπάρχουν αυτά τα προβλήματα έξω από τα τραπεζικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Τα οποία κατά τα άλλα συνεχίζουν να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια… Ας κοιτάξουν πρώτα να διορθώσουν τα απλά και για τα άλλα έχουμε καιρό!

 


 

Με βροχή και γιορτή (του Αγίου Ανδρέα) τέλειωσε χθες ο μήνας. Ο αξέχαστος Νοέμβρης του 2020. Οι γιορτές υπήρξαν και τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες. Οι βροχές όχι. Χθες ήταν η πρώτη βροχερή μέρα του μήνα. Όταν αυτός τέλειωνε κι έφευγε. Ούτε οι γιορτές, ούτε οι βροχές είναι προτεραιότητα μας. Ο Νοέμβρης του 2020 έφυγε με περισσότερα από 1.100 κρούσματα Καβαλιωτών στον κορωνοϊό. Το ρεκόρ των ρεκόρ. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι το προηγούμενο τοπικό ρεκόρ αφορούσε τα 186 κρούσματα του Οκτώβρη! Η διαφορά είναι μεγάλη.

 

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Νοέμβρη του 2020. Κοντά σε αυτά τα περιστατικά υπήρξε και κάτι χειρότερο. Τουλάχιστον 10 συμπολίτες έχασαν τη ζωή τους για τον ίδιο λόγο. Μια τραγωδία που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Κι όμως δεν είναι κακό όνειρο. Είναι η πραγματικότητα.

 

Μικρή σημασία έχει αν το περιμέναμε ή όχι. Μικρή σημασία έχει η βελτίωση που φαίνεται να έρχεται. Εξίσου μικρή είναι η σημασία και συμβολή των μέτρων, τα οποία τηρούνται. Ε και; Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων σκορπούν τον κορωνοϊό σε όλο το Νομό. Κάνουμε προσπάθεια να αλλάξουμε την ατμόσφαιρά μα η κανονικότητα μοιάζει με άπιαστο στόχο. Θα συνεχιστούν καιρό ακόμη τα μέτρα κι ας είναι πιο ήπια. Πάλι μέτρα θα είναι.

 

Καλημερίζουμε τον Δεκέμβρη, σκεφτόμαστε τα διαφορετικά Χριστούγεννα που έρχονται. Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις μπας και γίνει θαύμα. Μέσα σε λίγα 24ωρα όλα αλλάξουν. Δεν το βλέπουμε. Όλοι επηρεάστηκαν από τον φετινό Νοέμβρη. Θα τον έχουν στο μυαλό τους συνεχώς. Ακόμη κι όταν θα αποφασίζουν τη χαλάρωση όσων ισχύουν. Θα είναι πολύ προσεκτικοί καθώς θα τους τρομάζει ένα ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος».

 

Ο Πρωθυπουργός έχει προβλέψει οριστική λύση του προβλήματος μόνο με το εμβόλιο. Κάτι παραπάνω γνωρίζει. Επειδή το εμβόλιο αργεί, ας πάρουμε απόφαση το τι θα γίνει το υπόλοιπο του Χειμώνα. Τους τρεις επόμενους μήνες. Θα είμαστε πάνω κάτω στα ίδια. Τελικά δεν περιμένουμε την χαλάρωση των μέτρων. Περιμένουμε την Άνοιξη. Αν το εμβόλιο μας την φέρει λίγο νωρίτερα, πάλι καλά. Αλλά θα γίνει κάτι τέτοιο;

 

Τόσο η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όσο και της Αγίας Βαρβάρας στολίστηκαν. Έβαλαν τα γιορτινά τους για τις δύο εορτές που πλησιάζουν. Κι όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα φέτος θα είναι αλλιώς. Ακούμε ότι λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου δεν θα γίνει. Όπως άλλωστε δεν έγινε στην γιορτή του πολιούχου Απόστολου Παύλου.

 

Ο Απόστολος Μουμτσάκης και ο Κώστας Πεφάνης ήταν πρωί πρώι χθες στο σημείο των Rapid τεστ στο κεντρικό λιμάνι. Πρόθυμοι να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ. Έτσι ώστε αυτοί να μας ξανάρθουν. Η βροχή τροποποίησε τα σχέδια των πολιτών, δεν πήγαν όλοι όσοι θα ήθελαν. Πάντως ο πρώτος που χθες έκανε το τεστ στο λιμάνι ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Πεφάνης βρέθηκε αρνητικός.

 

Όσοι γνωρίζουν τη διαδικασία επισημαίνουν αυτή της περασμένης Παρασκευής. Τότε, δηλώνουν με μεγάλη σιγουριά, έγιναν στα δημοτικά κοιμητήρια 7 συνεχόμενες κηδείες. Από αυτές οι 2 –λένε- αφορούσαν περιστατικά Covid. Οι άλλοι 5 θάνατοι επήλθαν από άλλο λόγο.

 

Άρχισε η προπώληση προκειμένου και φέτος να «απελευθερωθούν» φαναράκια στον ουρανό της Καβάλας. Λόγω των ειδικών συνθηκών αυτό θα γίνει από κάθε οικογένεια χωριστά. Στο μπαλκόνι της ή στην ταράτσα της πολυκατοικίας που διαμένει. Την πρωτοβουλία έχει η Action Team,η οποία (χωρίς καμιά συμμετοχή από το Δήμο Καβάλας) άρχισε να διαθέτει τα γνωστά φαναράκια. Η σχετική ανάρτηση –μετά μεγάλης χαράς κτλ επειδή θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο- δεν κάνει λόγο για το πόσο κοστίζει το κάθε ένα. Αυτή είναι μια … λεπτομέρεια που αφορά όποιον μπει στη διαδικασία να τηλεφωνήσει κτλ.

 

Κι επειδή στις μέρες μας τα φαναράκια δεν είναι το σημαντικότερο διακύβευμα, καλό είναι ο Δήμος Καβάλας να προχωρήσει συγκεκριμένα σε αυτό που ήδη ανακοίνωσε. Να αγοράσει αμέσως τα 1.000 Rapid τεστ προκειμένου να τα διαθέσει στους πολίτες του. Με τρόπο που θα αποφασίσει ο ίδιος, σε συνεργασία μάλλον και με τον Ιατρικό Σύλλογο. Χθες μια κυρία κάτοικος Καβάλας που πήγε να κάνει ένα τέτοιο τεστ διαμαρτυρήθηκε. Αντί για τιμή 10 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, το πλήρωσε- μας δήλωσε χαρακτηριστικά- 30 ευρώ.

 

Όπως κι άλλη φορά σημειώσαμε το ευρισκόμενο σε εξέλιξη «λοκ ντάουν» επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, θίγει ειδικότερα τους μικρομεσαίους. Εμποδίζει μα δεν σταματά την επιχειρηματικότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται οι εργασίες για ένα ακόμη γυμναστήριο. Σε όροφο, επί ακινήτου στην Ομόνοια.

 

Δύο τουλάχιστον τροχαία ατυχήματα υλικών μόνο ζημιών σημειώθηκαν χθες μέσα και έξω από την Καβάλα. Και στις δύο περιπτώσεις ρόλο έπαιξε η ολισθηρότητα του οδοστρώματος λόγω της βροχής. Το ένα έγινε στο Παληό, εκτροπή επιβατικού. Το δεύτερο ήταν μία ακόμη καραμπόλα στη Ραψάνη. Αυτήν την φορά η καραμπόλα δεν έγινε στον συνηθισμένο τόπο, δηλαδή στη διάβαση που υπάρχει στην ίδια περιοχή.

 

Την Κυριακή αποδείχθηκε μία ακόμη φορά ότι η Καβάλα διαθέτει ένα ισχυρό δυναμικό εθελοντών. Ανθρώπων που είναι πάντα στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών. Περισσότεροι από 50 άνδρες και γυναίκες- όλοι εθελοντές- προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο με την εξαφάνιση του Κώστα Δασκάλου. Ανεξάρτητα από το ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις έρευνες της Κυριακής, αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους μαζί με την Αστυνομία συμμετείχαν στις έρευνες.

 

Μέσα ενημέρωσης της Δράμας χαρακτηρίζουν σπάνιο το χθεσινό γεγονός, η διοικητής του Νοσοκομείου της γειτονικής πόλης να συναντήσει τους δημοσιογράφους και να μιλήσει σε αυτούς για τα προβλήματα από την πανδημία. Συχνά η κ. Καρατζόγλου αναφέρονταν στη συνδρομή του Νοσοκομείου Καβάλας ενώ μία γιατρός από το ΚΥ Ελευθερούπολης αποσπάστηκε προσωρινά στο Νοσοκομείο της Δράμας.  Η κ. διοικητής του Νοσοκομείου της Δράμας είπε επίσης και ότι «…διακομίζουμε περιστατικά όπου υπάρχουν κενές κλίνες νοσηλείας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα και παρά την καραντίνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι μόλις την Πέμπτη, είχαμε 30 εισαγωγές. Δυστυχώς έχουμε και ανθρώπινες απώλειες σε συμπολίτες μας και στο προσωπικό»

Διαβάστε επίσης