• 27 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας διαθέτει αυτό το διάστημα αρκετό προσωπικό, μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για μια απαραίτητη εξόρμηση στην Περιμετρική. Στην άκρη του δρόμου και από την πλευρά του δάσους (όχι δηλαδή εκεί όπου είναι το πεζοδρόμιο)υπάρχουν πάρα πολλά σκουπίδια. Προφανώς τα πέταξαν από το παράθυρο του αυτοκινήτου οδηγοί και άλλοι επιβάτες. Σε όλο το μήκος του δρόμου. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συνολική προσπάθεια η περιοχή να γίνει πιο καθαρή.

 


 

Αυτοί που νόσησαν κι αυτοί που νοσούν. Αυτοί που κινδύνευσαν. Όσοι νοσηλεύτηκαν. Ακόμη κι αυτοί που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή. Όλοι τους στέλνουν σε όλους τους υπόλοιπους το ίδιο δυνατό μήνυμα. Μια σαφή προειδοποίηση: Προσέξτε- λένε με τον τρόπο τους- και λάβετε τα μέτρα σας. Προφυλαχτείτε!

 

Οι αποδέκτες του συγκεκριμένου μηνύματος το αξιολογούν κι αποφασίζουν. Το τηρούν και προχωρούν ασφαλείς. Το αγνοούν κι αναλαμβάνουν το σχετικό ρίσκο. Οφείλουμε δηλαδή κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που μας μίλησαν για την περιπέτεια τους. Για το φόβο τους. Ακόμη και σε αυτούς που μας συγκλόνισαν με το θάνατο τους. Τους χρωστάμε ένα ευχαριστώ γιατί αυτά που υπέστησαν έγιναν για τους υπόλοιπους το προς αποφυγήν παράδειγμα.

 

Η τοπική κοινωνία σοκαρίστηκε την Παρασκευή με το δυσάρεστο νέο του χαμού ενός νέου, χαμογελαστού και αισιόδοξου ανθρώπου. Ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε. Από αυτά που συχνά λέμε ότι δεν γίνονται. Κι όμως, στην περίπτωση του αρχιμανδρίτη αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν αστειεύεται καθόλου. Μια κορυφαία στιγμή θλίψης και δοκιμασίας. Τελικά, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, όλα είναι πιθανά.

 

Ακόμη και οι αντιεξουσιαστές, οι ντόπιοι αντιεξουσιαστές, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε. Θέτουν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού πάνω και πριν απ’ όλα. Ακόμη κι αυτοί προσέχουν. Κι έτσι τίμησαν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο διαφορετικά. Προσεκτικά και χωρίς συνωστισμό. Μια μέρα πριν την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του. Το γεγονός, αναφέρουν πληροφορίες, αιφνιδίασε την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Που περίμενε την κινητοποίηση τους την Κυριακή και όχι το Σάββατο.

 

Αυτοί που δεν πείσθηκαν κι επιμένουν να κινούνται οριακά ως προς την τήρηση των μέτρων είναι οι άνθρωποι του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην Καβάλα. Ναι μεν προσέχουν και τηρούν τα μέτρα αλλά ταυτόχρονα θέλουν να δείξουν ότι δεν υποχωρούν μπροστά στις κυβερνητικές αποφάσεις και απαγορεύσεις. Ευτυχώς για το προσεχές διάστημα δεν φαίνεται να υπάρχει νέος λόγος  κινητοποίησης- συγκέντρωσης- διαμαρτυρίας τους.

 

Τα δελτία τύπου και οι ανταποκρίσεις των προηγούμενων ημερών πρόβαλαν το Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ παρακολουθούσε την τελική φάση της άσκησης «Μέδουσα 10». Στις σχετικές φωτογραφίες τον είδαμε να φορά διπλή μάσκα! Το μήνυμα το λάβαμε και με το παραπάνω. Μια μάσκα δεν αρκεί, δεύτερη και βλέπουμε…

 

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης υποσχέθηκε περισσότερη ενημέρωση για το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε συνάντηση του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αυτή θα γίνει εντός των ημερών. Ελπίζουμε να γίνει γιατί θα είναι μια καλή ευκαιρία επικοινωνίας της διοίκησης με την αντιπολίτευση. Από την οποία ουδείς θα χάσει. Το αν και πότε θα γίνει, εξαρτάται από τον κ. Μουριάδη. Εν τω μεταξύ η έφεση στην υπόθεση των εργαζόμενων του «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή λόγω των μέτρων του covid. Ουσιαστικά αναβλήθηκε για τις 23 Απριλίου 2021. Κορωνοϊού επιτρέποντος φυσικά.

 

Τρεις ακόμη σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Καβάλας αναβαθμίστηκαν. Από μερικής απασχόλησης έγιναν πλήρους. Αυτό οφείλεται στο δημόσιο, το οποίο ζήτησε από τον Δήμο να αναλάβει την πλήρη καθαριότητα και του δημόσιου ΙΕΚ στο Περιγιάλι. Το αίτημα έγινε δεκτό με την προαναφερθείσα εξέλιξη ως προς αυτούς που θα καθαρίζουν.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Πέμπτη δεν ειπώθηκε σχεδόν τίποτα για τη διακοπή των δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου. Δεν ρώτησε κανείς, δεν μίλησε για την νέα κατάσταση η διοίκηση του Δήμου. Άπαντες προσπέρασαν το γεγονός ως κάτι φυσιολογικό. Τυχαίο; Φυσικά και όχι. Ακόμη κι αυτοί που θα έπρεπε να διεκδικούν, ακόμη κι αυτοί αντιλήφθηκαν ότι για τη συγκεκριμένη ιστορία τα … χειρότερα έρχονται.

 

Με ανακοίνωση της η αεροπορική εταιρία Aegean έκανε γνωστό ότι αυξάνει τις πτήσεις εξωτερικού αλλά από αεροδρόμια της περιφέρειας. Εξέλιξη που είναι εις βάρος του αεροδρομίου των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μάλλον δεν είναι είδηση το ότι στα αεροδρόμια που επωφελούνται – όλα της περιφέρειας- δεν περιλαμβάνεται αυτό της Καβάλας. Την Καβάλα και το αεροδρόμιο της η Aegean τα έχει ιδιαίτερη… συμπάθεια. Το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Αθηναϊκών εφημερίδων και ιστοσελίδων, δεν θα υπάρξουν νέα ως τις γιορτές για την ιδιωτικοποίηση τόσο του λιμανιού της Καβάλας όσο και της Αλεξανδρούπολης. Το ΤΑΙΠΕΔ περιγράφεται να ελέγχει τα δικαιολογητικά των κοινοπραξιών που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους, ζητά – λέγεται- επιπλέον έγγραφα εκεί όπου διαπιστώνει ελλείψεις. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου των δικαιολογητικών θα υπάρξει με καθυστέρηση και μετά την περίοδο των εορτών. Μέχρι τότε θα περιμένουμε, θα ενημερωνόμαστε και θα διαβάζουμε τα υπονοούμενα ή τις προβλέψεις του Αμερικανού πρέσβη. Ο οποίος συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι και τα δύο λιμάνια της ΑΜΘ θα μείνουν σε δυτικά χέρια…

 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στο πλαίσιο συμμετοχής του σε τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το 2021 το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει το νέο νόμο των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κλεισθένης καταργείται οριστικά, η διαδικασία επανέρχεται εκεί που ήταν πριν το 2019. Σε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα, στο οποίο ο νικητής των δημοτικών εκλογών θα έχει άνετη πλειοψηφία στο κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Αναμενόμενη η εξέλιξη, θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν οι υποψήφιοι των εκλογών του 2023. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του 2023 θα είναι παντού λιγότεροι σε σχέση με αυτούς του 2019.

 

Η εστίαση συνεχίζει να δοκιμάζεται. Δεν γιατρεύει τις πληγές της από τη διαδικασία του take away που συχνά υιοθετεί. Κι όμως αντιστέκεται. Στο κέντρο της πόλης ετοιμάστηκε και σύντομα λειτουργεί νέο κατάστημα. Η ανακαίνιση του άρχισε μαζί με την καραντίνα. Αρχές του περασμένου μήνα. Συνεχίστηκε και δεν σταμάτησε. Ο χώρος φαίνεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Χαρά στο κουράγιο του επαγγελματία.

 

Ο δραστήριος σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας είναι από τους πρώτους που ανακοίνωσε ευχές για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχονται: «Ο σύλλογος μας εύχεται στα μέλη και στους φίλους του ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ . Σε αυτούς που μας βοήθησαν στην ευόδωση του έργου μας και την δύσκολη αυτή χρονιά , βάζοντας το χέρι στην τσέπη από πολύ βαθιά μέχρι την δεκαρούλα τους , ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας και τις πολλές ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα . Λέμε να πάει στο καλό το 2020 και παρόμοιο του να μη ξαναδούμε .Για το 2021 ευχόμαστε να είναι απαλλαγμένο από ιούς και ασθένειες και να μας φέρει ΥΓΕΙΑ , ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ . Να μας δώσει πίσω την ζωή που χάσαμε. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά απαλλαγμένη από Ιούς και αρρώστιες».

 

Λίγος κόσμος χθες και προχθές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σύντομες διαδικασίες και για το άναμμα του κεριού και για το προσκύνημα στην εικόνα του εορτάζοντα Αγίου. Κι εκπρόσωποι του ιερού ναού παρόντες, να καθαρίζουν συνεχώς. Να επιβλέπουν και να μην επιτρέπουν τον παραμικρό συνωστισμό.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης