• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όπως είναι γνωστό η Καβάλα συνδέεται με την Αίγυπτο ιστορικά. Το γεγονός χρησιμοποιήθηκε από το Νίκο Παναγιωτόπουλο για μια ακόμη καλύτερη προσέγγιση με τον σημερινό πρόεδρο της χώρας Ελ Σίσι. Όταν ο κ. Σίσι επισκέφθηκε την Αθήνα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να του μιλήσει για το Καβαλιώτη Μοχάμετ Άλι. Την ιστορία του οποίου ο στρατηγός Ελ Σίσι φυσικά και γνώριζε. Τις προάλλες, με αφορμή την άσκηση «Μέδουσα», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε στην Αίγυπτο κατάλληλα προετοιμασμένος. Με εικόνες από το επιβλητικό άγαλμα του Μοχάμετ Άλι στην Παναγία και άλλο υλικό για το σπίτι και το μουσείο Μοχάμετ Άλη (φωτογραφία). Στο τέλος αυτής της συζήτησης ο κ. Παναγιωτόπουλος προσκάλεσε τον Ελ Σίσι στην Καβάλα. Πρόσκληση που ο Αιγύπτιος πρόεδρος δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Ο Ελ Σίσι ξεχωρίζει τον Καβαλιώτη Υπουργό, συζητά μαζί του για το βίο και τα κατορθώματα του Μοχάμετ Άλη κι έτσι δεν αποκλείεται να μας επισκεφθεί. Αρκεί να τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια με τον κορωνοϊό.

 


 

Με κίνδυνο να αδικήσουμε τα κρούσματα όλου του Δεκέμβρη – ο οποίος πρόσφατα άρχισε- αξίζει να θέσουμε υπόψη των αναγνωστών το εξής στατιστικό στοιχείο. Κατά τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, τις πρώτες 5 μέρες ειδικότερα, τα κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας ήταν 163. Στο αντίστοιχο διάστημα των 5 πρώτων ημερών του Δεκέμβρη τα κρούσματα πάλι στην ΠΕ Καβάλας μετρήθηκαν περισσότερα. Ειδικότερα 251. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το υπόλοιπο του Δεκέμβρη να διαψεύσει την συγκεκριμένη κατάσταση. Να διορθώσει προς το καλύτερο την σύγκριση.

 

Για τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη στην ΑΜΘ, πρώτη σε κρούσματα είναι η ΠΕ Δράμας. Ακολουθεί η ΠΕ Ξάνθης. Η Καβάλα είναι στην 3η θέση. Τέταρτη είναι η ΠΕ Έβρου ενώ τα λιγότερα κρούσματα έχει η ΠΕ Ροδόπης. Η πρωτιά της Δράμας από πλευράς κρουσμάτων είναι σταθερή. Πρώτη σε κρούσματα τέλειωσε τον Νοέμβρη, πρώτη συνεχίζει τον Δεκέμβρη.

 

Κι ένα ακόμη στατιστικό περί Covid. Προέρχομενο από την Αλεξανδρούπολη, όπου δύο μέρες την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τεστ rapid: «Δέκα ήταν οι θετικές διαγνώσεις στον κορωνοϊό, κατά τον διήμερο έλεγχο (3 και 4 Δεκεμβρίου) που διενήργησε στην Αλεξανδρούπολη ο ΕΟΔΥ στους 652 συνολικά πολίτες που προσήλθαν στο πάρκινγκ του δημοτικού σταδίου «Φώτης Κοσμάς» και έκαναν rapid tests χωρίς να βγουν από το όχημά τους (drive through)». Οι 652 κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης που έκαναν το τεστ το συγκεκριμένο διήμερο είναι σαφώς αρκετά περισσότεροι από τους καβαλιώτες που έκαναν το τεστ σε μια ίδια διήμερη διαδικασία στο κεντρικό λιμάνι της πόλης μας.

 

Λειτούργησε κανονικά χθες το πρωί το σούπερ μάρκετ στο Περιγιάλι που 2,5 μέρες ήταν κλειστό λόγω πολλών περιστατικών Covid. Η εταιρία έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα κι ας έδρασε με καθυστέρηση. Το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους που νοσούν παραμένει ενώ λέγεται ότι άρρωστοι από κορωνοϊό είναι και στενά συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Ευχόμαστε γρήγορα το πρόβλημα να λήξει για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Που δεν είναι και λίγοι.

 

Οι ντόπιοι αντιεξουσιαστές έκαναν γρήγορα γρήγορα την κινητοποίηση τους για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο το μεσημέρι του Σαββάτου. Παρόλα αυτά από το μεσημέρι της Κυριακής και για αρκετές απογευματινές ώρες η πλατεία Καπνεργάτη είχε αρκετούς αστυνομικούς. Όπως και οι γύρω περιοχές. Ειδικά προς τη συνοικία του Άη Γιάννη. Τα Κυριακάτικα μέτρα αποδείχθηκαν αχρείαστα. Επειδή ωστόσο αυτές ήταν οι διαταγές για όλη την Ελλάδα, υλοποιήθηκαν. Χωρίς στην πλατεία Καπνεργάτη να γίνει –την Κυριακή- το παραμικρό.

 

Εκτός από τον Κώστα Κουνάκο που για δικούς του λόγους προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη κατά της γνωστής απόφασης των ανταποδοτικών τελών του 2021, προσφυγή κατέθεσε και η Διοίκηση του Δήμου. Την υπογράφουν ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κυριάκος Σταυρίδης. Αυτές οι δύο προσφυγές σημαίνουν ότι η Αποκεντρωμένη θα ασχοληθεί σίγουρα με την περιβόητη απόφαση, μελετώντας της και στη βάση των δύο προσφυγών.

 

Συνέντευξη τύπου με τηλεδιάσκεψη δίνει σήμερα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Θέμα της συνέντευξης τύπου το ιδιοκτησιακό του παλιού Νοσοκομείου. Λεπτομέρειες των ανακοινώσεων δεν έγιναν γνωστές. Φαίνεται ωστόσο, από την σπουδή για τη συνέντευξη τύπου, ότι τα νέα είναι καλά. Θα δούμε που, πως και πόσο.

 

Σήμερα το πρωί στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στα δημοτικά κοιμητήρια θα γίνει η κηδεία της επί 8 χρόνια δημοτικής συμβούλου Καβάλας Θωμαής Παρτσώλη. Η Θωμαή πέθανε χθες. Ήταν 69 ετών. Συνδέθηκε με τις δύο θητείες Εριφυλλίδη στο Δήμο Καβάλας αν και στο τέλος της δεύτερης (εκλογές του Φθινόπωρου του 2006) είχε υποστηρίξει τον Ανδρέα Καραμπουρνιώτη. Μέσω της ΑΚΕΠ και του τότε επικεφαλής Στάθη Εριφυλλίδη «γνώρισε» τη διαδικασία ενασχόλησης με τα κοινά. Αγάπησε το Δήμο Καβάλας, ασχολήθηκε με αυτόν με τον γνωστό τρόπο. Στηρίζοντας τον όπως επίσης τους δημότες του. Χαμογελαστή συνεχώς, αισιόδοξη και σταθερά αυθόρμητη- άρα αληθινή-  προσπάθησε και κατάφερε να είναι άξια της εμπιστοσύνης αυτών που την ψήφιζαν.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης με ανάρτηση του χθες το απόγευμα προανήγγειλε μετάθεση ημερομηνιών για το δημοφιλές πρόγραμμα: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων (lockdown)».

 


 

Η διαμαρτυρία του γιατρού Βασίλη Αδαμόπουλου

Ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Βασίλειος Αδαμόπουλος δηλώνει την παρουσία του στις τελευταίες συνεδριάσεις, σε όλα τα θέματα που συζητούνται και εγκρίνονται ή απορρίπτονται. Ταυτόχρονα καταθέτει πάντα την ίδια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση: «Ενημερώθηκα για τη μετακίνηση του πρόσφατα διορισμένου στο Νοσοκομείου μας Θωρακοχειρουργού προς το Θεαγένειο με εντολή της ΥΠΕ. Σε ένα νοσοκομείο το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για COVID και το οποίο η τοποθέτηση βηματοδοτών ήταν ο λόγος για τον οποίο προτάθηκε ο κατά προτεραιότητα διορισμός του, η μετακίνηση αυτή είναι όχι απλά σκανδαλώδης αλλά και επικίνδυνη λόγω μη κάλυψης πια της καρδιολογικής κλινικής στη τοποθέτηση βηματοδοτών. Επιπλέον καλούνται ιατροί άσχετων ειδικοτήτων να καλύψουν τις κλινικές του κορονοϊού. Κλινικές πρώτης γραμμής όπως χειρουργικές, παθολογικές πνευμονολογικές αποδυναμώνονται μέσω στελέχωσης τους με επικουρικούς ιατρούς. Ενώ έγιναν διορισμοί ειδικοτήτων τρίτης και τέταρτης γραμμής όπως φυσιάτρων και ρευματολόγων. Υπενθυμίζω ότι στις πρώτες γραμμές των αναγκών είχαν τεθεί τόσο από τη προηγούμενη όσο και από την νυν διοίκηση, απόφαση πάλι της κεντρικής εξουσίας επεμβατικοί ακτινολόγοι, επεμβατικοί καρδιολόγοικαι νευροχειρουργοί και όχι ειδικότητες ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου μας. Η συνδρομή γενικών ιατρών από τα κέντρα υγείας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν δεν είναι η αναμενόμενη πάλι με εμπλοκή της ΥΠΕ. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι σε οριακό σημείο και το λοιπό προσωπικό είναι σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη του COVID κ.Τεροβίτου στέλνει δραματική έκκληση στον ιατρικό σύλλογο για κάλυψη των αναγκών με ειδικότητες εμπλεκόμενες άμεσα με COVID λόγω κόπωσης. Τα μέτρα ασφάλειας είναι πλημμελή και οι ασθενείς δεν λαμβάνουν την απαιτουμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα λόγω της έλλειψης των απαραιτήτων ειδικοτήτων ενώ ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς είναι ιδιαίτερα αυξημένος.Η ευθύνη βαρύνει τόσο τη διοίκηση της ΥΠΕ όσο και όλους όσους συναινούν στη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης και δεν την καταγγέλλουν επίσημα. Σας καλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των παραπάνω δυσλειτουργιών. (Μέχρι τότε ο Θωρακοχειρουργός μπορεί να μετακινείται στο νοσοκομείο μας τις μέρες που τοποθετούνται βηματοδότες προκειμένου να υπάρχει η ανάλογη κάλυψη). Μέχρι τότε ως ένδειξη διαμαρτυρίας θα δηλώνω παρών στο Δ.Σ.». (Παρόμοια στάση αλλά για άλλον λόγο είχε κρατήσει στο πρόσφατο παρελθόν η πρόεδρος του σωματείου κ. Κατερίνα Πετράκη. Η δική της διαμαρτυρία, με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο, έγινε όταν διοικητής στο Νοσοκομείο ήταν ο κ. Τάσος Καρασαββόγλου).

Διαβάστε επίσης