• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεργείο του Δήμου Καβάλας εργάστηκε και την Παρασκευή στην αυλή του παλιού Νοσοκομείου. Καθάρισε ακόμη καλύτερα την περιοχή. Την προηγούμενη μέρα ο Δήμαρχος είχε κάνει μια επίσκεψη μέσα στο μεγάλο κτίριο. Όσα είδε θα επηρεάσουν τις επόμενες αποφάσεις για τον καθαρισμό εσωτερικά.

Όλα αυτά είναι ενέργειες χαράς και ικανοποίησης επειδή πρόσφατα έληξε η σημαντική εκκρεμότητα περί του ιδιοκτησιακού. Τις πραγματικά μεγάλες αλλαγές στο ακίνητο θα τις δρομολογήσει ο επενδυτής. Όταν και αν υπάρξει. Εν τω μεταξύ πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας αφού π.χ. η πρόσβαση στο «γυάλινο» κτίριο είναι ακόμη και σήμερα ελεύθερη. Κακώς.

 


 

Η πρόσφατη είδηση προέρχεται από τη γνωστή Ολλανδική πόλη του Άμστερνταμ. Διαβάσαμε ότι σε αυτήν εγκρίθηκε νέος κανονισμός σχετικά με τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό των κατοικιών. Θα ισχύει από τον Δεκέμβρη του 2021. Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό ο στολισμός και των κατοικιών του Άμστερνταμ θα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις. Αν μάλιστα κάποιος δεν τηρήσει τον κανονισμό τότε ο Δήμος του Άμστερνταμ θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ακόμη και πρόστιμα. Ο κανονισμός εγκρίθηκε για λόγους περιορισμού της σπατάλης της ηλεκτρικής ενέργειας και ομοιομορφίας (όσο αυτό γίνεται) του στολισμού των κατοικιών. Στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των οποίων θα ανάβουν μόνο φωτάκια τεχνολογίας led. Όλα τα άλλα θα απαγορεύονται.

 

Η πρωτοβουλία υπήρξε από το Ολλανδικό κράτος σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Το Δήμο του Άμστερνταμ. Δείχνει πόσο μπροστά είναι οι ευρωπαίοι σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτή η καινοτομία και η προστασία του περιβάλλοντος (μαζί με τον περιορισμό της ενέργειας) είναι για την Ελλάδα κάτι πολύ μακρινό. Σαν τα όνειρα που δεν θα γίνουν ποτέ πράξη. Η καινοτομία και η υιοθέτηση της από τους πολίτες και με την απειλή των προστίμων, είναι έργο κοινωνιών που γνωρίζουν από τώρα ποιο θα είναι το μέλλον τους. Για το οποίο αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι τα επόμενα γεγονότα.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, όπως και το κράτος άλλωστε, είναι … «μαλωμένοι» και με την καινοτομία και με τις προς το καλύτερο αλλαγές. Ενώ στο Άμστερνταμ σκέπτονται από τώρα για τα επόμενα Χριστούγεννα, στην Ελλάδα … βράζουμε στο ζουμί μας. Και στη μιζέρια μας. Χάνουμε συνεχώς χρόνο, στη συνέχεια τρέχουμε για να μην χάσουμε τις ευκαιρίες. Οι οποίες με τη δεύτερη ή και με την τρίτη προσπάθεια θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μόνο μια προοπτική αλλαγής. Υποτίθεται προς το καλύτερο.

 

Ας δούμε τη δική μας αυτοδιοίκηση. Αυτήν της πόλης μας. Χάρηκε επειδή οριστικοποιήθηκε το αυτονόητο στο ιδιοκτησιακό του παλιού Νοσοκομείου. Πέρασαν ακόμη και 10 χρόνια για κάτι που ήταν βέβαιο εξ αρχής. Αμφισβητήθηκε, «πολεμήθηκε» αλλά στο τέλος επικράτησε αυτό που ήταν ολοφάνερο. Πέρασαν 10 χρόνια. Πρόσφατα επανήλθαμε εκεί που βρισκόμασταν το Καλοκαίρι του 2010. Τώρα προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε την δική μας περιουσία. Καλή μας επιτυχία.

 

Το άλλο επίσης επίκαιρο θέμα έχει σχέση με την ιστορία των χώρων στάθμευσης, τα οποία λειτουργούν παράτυπα. Γιατί; Γιατί κάποτε πήγαμε για τα πολλά… Εν τω μεταξύ και τα πολλά δεν καταφέραμε και τα λίγα κινδυνεύουμε να απολέσουμε. Ας είναι καλά όσοι καταγγέλλουν. Καταγγέλλουν αυτοί που έχουν οικονομικά συμφέροντα, καταγγέλλουν κι όσοι κάνουν αντιπολίτευση της καταστροφής… Να μην μείνει τίποτα όρθιο στην πόλη γιατί έτσι θεωρούν ότι θα αποδείξουν την ανικανότητα όσων σήμερα διοικούν.

 

Πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσε στην Καβάλα ένας κινηματογράφος. Η ταινία που προβάλλονταν είχε μεγάλη επιτυχία. Ουρές ο κόσμος. Κι ένας αρμόδιος που δεν βρήκε θέση να καθίσει, να δει την ταινία, θύμωσε. Το επόμενο πρωί έκανε καταγγελία ότι η κινηματογραφική αίθουσα δεν λειτουργούσε νόμιμα. Η καταγγελία του επιβεβαιώθηκε κι ο κινηματογράφος τελικά έκλεισε. Επειδή ο καταγγέλλον δεν βρήκε θέση να καθίσει και ταλαιπωρήθηκε ως την επόμενη προβολή!

 

Αυτή είναι η Ελλάδα. Τόσο διαφορετική από την Ολλανδία και το Άμστερνταμ. Εδώ βέβαια δεν είναι μια ταινία, μια προβολή και μια κινηματογραφική αίθουσα. Εδώ είναι το μίσος που κάποιοι συνεχίζουν να αισθάνονται σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτή η ελληνική κακία γίνεται απωθημένο, ένα ξέσπασμα. Προς τον νικητή. Στο βάθος προς όλους αυτούς που δεν ψήφισαν… σωστά. Αυτοί είναι άλλωστε που θα υποστούν τις συνέπειες αν η πόλη μένει χωρίς χώρους στάθμευσης.

 

Τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στην υπόθεση, επωφελούνται παραλλήλως και ταυτοχρόνως. Σύντομα θα διαπιστώσουμε και τις δικές τους προθέσεις. Τα λεφτά στην υπόθεση των σταθμεύσεων (και του ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης) είναι πολλά…

 

Αργά αλλά σταθερά εξελίσσεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση (και) της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα, στην νέα και καθοριστική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά για το δρόμο. Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η οποία φέρεται να προσφέρει ποσό άνω του 1 δις ευρώ. Η ίδια εταιρία κατέθεσε πρόταση για την υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού της Καβάλας. Ενδιαφέρεται για το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» αλλά και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης! Με λίγα λόγια τα θέλει όλα.

 

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης δεν δημιουργεί μόνο κέρινα ομοιώματα. Ζωγραφίζει κιόλας. Ζωγράφισε την τραγουδίστρια Χριστίνα Μαραγκόζη. Τον πίνακα της τον έστειλε ως δώρο. Κι η καταγόμενη από το Δήμο Νέστου γνωστή τραγουδίστρια τον ευχαρίστησε σχετικά. Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο.

 

Το 2021 είναι και έτος εκλογών. Οι οποίες δεν έγιναν σχεδόν καθόλου το 2020. Εννοούμε σημαντικές τοπικές εκλογές. Του χρόνου λοιπόν θα γίνουν εκλογές στον δικηγορικό σύλλογο της Καβάλας και στο Επιμελητήριο. Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στο Επιμελητήριο άρχισε. Αυτό αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης ετοιμάζεται.

 

Διάφοροι Καβαλιώτες προσάρμοσαν την παρουσία τους στο facebook έτσι ώστε να δηλώσουν αμέσως ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους. Με τη φωτογραφία τους γνωστοποιούν το συμπέρασμα τους σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον εμβολιασμό. Μόνο έτσι, μας λένε με τον τρόπο τους, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

 

Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο κ. Κατερίνα Πετράκη είναι μία από τους συμπολίτες που δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Πετράκη μίλησε σε «ζωντανή» δημοσιογραφική εκπομπή του Κόντρα τσάνελ.

 

Και ο Δήμος Νέστου έλαβε απόφαση να ενισχύσει οικονομικά τις σχολικές του επιτροπές προκειμένου αυτές να αγοράσουν τάμπλετ. Τα οποία θα προωθηθούν στους μαθητές που τα έχουν ανάγκη για την από απόσταση εκπαίδευση. Ίδια απόφαση έλαβε πρόσφατα και ο Δήμος Παγγαίου.

 

Υπήρξε μια κινητικότητα στην αγορά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ του Σαββάτου. Κατέβηκαν στα μαγαζιά τους οι έμποροι ώστε να τα προετοιμάσουν για την υπό Click Away διαδικασία. Δεν τους άρεσε είναι βέβαιο. Θα την δοκιμάσουν κι αυτήν μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. Που δεν το πιστεύουν. Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Βασίλης Λεμονίδης έλαβε μέρος σε διαδικτυακή έκταση συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΣΕΕ.

 

Κυρίως την Κυριακή εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, περισσότερο στο Facebook, οι ανακοινώσεις τοπικών επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στο Click Away. Δήλωναν τα τηλέφωνα στα οποία μπορούσαν να γίνουν οι παραγγελίες ώστε στη συνέχεια- στην είσοδο του καταστήματος- να πραγματοποιηθούν οι παραλαβές.

 

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας κ. Βασίλης Αδάμπας ορίστηκε μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής.Αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατάρτιση σχεδίου νόμου κύρωσης σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Στην επιτροπή μετέχουν 14 επιστήμονες- καθηγητές νομικής- αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Η επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Μαΐου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης