μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι της μόδας και της … καραντίνας τόσο η βόλτα όσο και η ατομική άθληση. Στη φωτογραφία φαίνεται κάτι μικτό, κάτι που αφορά ατομική άθληση αλλά και εξυπηρέτηση κατοικίδιου. Φωτογραφία πρόσφατη από τη συνοικία του Περιγιαλίου. Εκεί όλα είναι διαφορετικά. Είναι αλλιώς. Εκεί δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου το αστικό τοπίο. Τα χαρακτηριστικά μιας τσιμεντούπολης. Εκεί είναι η εξοχή. Η φύση. Κι οι κάτοικοι του Περιγιαλίου απολαμβάνουν τη διαδικασία, όλες τις εποχές του χρόνου.

 


 

Το πρόγραμμα έργων στη συνοικία της Παναγίας απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας όταν αυτό ήταν πολύ πρόσφατο. Κι οι γενικότερες συνθήκες τόσο διαφορετικές. Αν η ίδια πρόταση εισάγονταν προς συζήτηση σήμερα, θα εγκρίνονταν. Όχι ομόφωνα αλλά θα εγκρίνονταν. Δυστυχώς ο Δήμος Καβάλας δεν είχε και δεν έχει αυτήν την πάντα χρήσιμη δεύτερη ευκαιρία. Η οποία ευτυχώς παρουσιάζεται μέσω των ενεργειών του βουλευτή κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Ο βουλευτής της ΝΔ διασώζει τη δυνατότητα κάτι περισσότερο να γίνει στην ιστορική συνοικία της πόλης. Κι όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του, ενισχύει την πρόταση με τις συνεργασίες που εξασφαλίζει.

 

Δεν είναι μόνο ένας βουλευτής. Είναι ένας Δήμος, μια Περιφέρεια. Είναι μια Περιφερειακή Ενότητα και τουλάχιστον μία ακόμη υπηρεσία. Η Αρχαιολογία. Είναι επίσης ένα άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο έχει τον περίεργο (για την ουσία του έργου) τίτλο «Leader Αλιείας». Είναι δυνατόν; Ναι είναι. Ένα πρόγραμμα αλιείας θα βοηθήσει την παραθαλάσσια συνοικία της Καβάλας να βελτιώσει τις υποδομές της.

 

Όσοι γνωρίζουν την πηγή χρηματοδότησης θα θυμούνται ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτή δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε προτάσεις έργων που προέρχονταν από πόλεις. Επειδή η ύπαιθρος δεν μπόρεσε να απορροφήσει τόσα και τόσα κονδύλια, το Leader Αλιείας επεκτάθηκε. «Αγκάλιασε» και τις πόλεις. Τις μεγάλες πόλεις. Τις πρωτεύουσες νομών. Να λοιπόν που το πράγμα ξανάρχεται εκεί που ήταν τον Οκτώβρη του 2019.

 

Ευτυχώς δεν μεσολαβεί, ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να χρειάζεται, κάποια απόφαση συλλογικού οργάνου. Γιατί όσο κι αν είμαστε σίγουροι ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενέκρινε, δεν γνωρίζουμε υπό ποιες προϋποθέσεις και απόψεις. Κάποιοι για να μην γίνει τίποτα στην Καβάλα είναι ικανοί για όλα. Για τα πάντα. Ανώνυμες καταγγελίες, επώνυμες καταγγελίες και παραποίηση της αλήθειας είναι όλα έτοιμα στο γνωστό τους οπλοστάσιο. Αυτοί οι λίγοι και γνωστοί είναι πάντα πρόθυμοι. Αυτούς πρέπει να έχει στο μυαλό του ο κ. Λαζαρίδης. Αυτοί είναι ικανοί να προσπαθήσουν πάλι ώστε (και εκτός συλλογικών οργάνων) να καταστρέψουν αυτό που πάει να συμβεί.

 

Στην πρώτη σελίδα της σημερινής Πρωινής δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μάρκου Δέμπα στην ΕΤ3. Αξίζει να δει και να ακούσει κάποιος το απόσπασμα. Είναι μια συνέντευξη 8 περίπου λεπτών. Ο κ. Δέμπας επαναλαμβάνει ότι για τους φορείς της αγοράς και της επιχειρηματικότητας προτεραιότητα έχει η υγεία. Σωστό. Σπεύδει στη συνέχεια να μεταφέρει πολύ χρήσιμες προτάσεις για την αγορά. Σωστότατες. Άραγε τον ακούει η Κυβέρνηση; Λέει ότι τον ακούει. Ως εκ τούτου την περιμένουμε να δράσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 

Και ο Μάρκος Δέμπας, όπως και πολλοί άλλοι, απορρίπτει τις διαβεβαιώσεις για στήριξη της αγοράς από τις τράπεζες. Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι μόνο λόγια. Παχιά και μεγάλα. Στο τέλος δεν κάνουν δεκτά τα αιτήματα. Ανακαλύπτουν συνεχώς λόγους για να δώσουν αρνητική απάντηση. Το κατώφλι των τραπεζών δεν μπορούν καν να περάσουν οι μικροί, πολύ μικροί και μικρομεσαίοι. Για αυτούς το δάνειο είναι σήμερα ένας απαγορευμένος καρπός.

 

Στις δηλώσεις του προχθές ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν εύστοχος γιατί ήταν σύντομος, περιεκτικός και συγκεκριμένος. Πιθανόν να μετέφερε και τις προτάσεις άλλων. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι η αγορά ζητά συγκεκριμένα και λογικά πράγματα κι η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί. Γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Την Κυριακή ο Αθηναϊκός τύπος δημοσίευσε την είδηση για το μέλλον των τραπεζικών καταστημάτων στην επαρχία. Το 2021, διαβάσαμε, θα κλείσουν 500 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια να ερευνηθεί το θέμα απέτυχε. Ακόμη και σήμερα οι ιστοσελίδες των τραπεζών δεν λένε όλη την αλήθεια. Εμφανίζουν να λειτουργούν κανονικά καταστήματα τους που έκλεισαν προ μηνών ή και ετών.

 

Δεν τις δικαιολογούμε. Απλώς καταλαβαίνουμε ότι οι τράπεζες έχουν τα δικά τους. Πρέπει να κοιτάξουν τα αποθεματικά τους, να διορθώσουν τις επιδόσεις τους. Να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον του σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Σιγά μην ασχοληθούν με τον οποιοδήποτε μικρομεσαίο στην οποιαδήποτε Καβάλα…

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα το μεσημέρι ετέθη εκ νέου το θέμα της λειτουργίας του ΚΕΠ του Αμυγδαλεώνα. Λόγω covid και της φωτιάς στο «κίτρινο» δημαρχείο- εξήγησε υπηρεσιακός παράγοντας- καθυστέρησε η προμήθεια των επίπλων του νέου ΚΕΠ. Η λειτουργία του οποίου μετατέθηκε για το νέο έτος. Τα εγκαίνια του επίσης. Εδώ που τα λέμε το ΚΕΠ άργησε. Είναι κτιριακά έτοιμο εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δεν έχει μόνο αυτό που αναφέρθηκε. Έπιπλα… Οι υπάλληλοι υπόσχονται να συντομεύσουν τις διαδικασίες αλλά 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος; Μάλλον κανείς. Με το νέο έτος λοιπόν.

 

Η καραντίνα, τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη, «πάγωσε» τις διαδικασίες επιλογής του συστήματος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ελεγχόμενης στάθμευσης. Αρχικά ο Δήμος Καβάλας ήταν σχεδόν έτοιμος να συνεργαστεί με τη ΔΑΕΜ ΑΕ. Δημοτική επιχείρηση του Δήμου της Αθήνας. Αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Όσες «οχλήσεις» κι αν υπάρχουν. Το θέμα, λένε όσοι ξέρουν, έχει σχέση και με την υπόθεση της «Ροδόπης» και με τη λειτουργία όλων των κεντρικών χώρων στάθμευσης της πόλης. Λέτε να είναι έτσι; Τότε που παρουσιάστηκε η προοπτική συνεργασίας του Δήμου Καβάλας με τη ΔΑΕΜ μόνο κάποιοι είχαν αντιδράσει. Είχαν διακριτικά διαφωνήσει. Κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι.

 

Όσο καιρό συνεχίζεται η καραντίνα και το «λοκ ντάουν», συνεχίζεται το ειδικό και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων όλου του Ν. Καβάλας. Π.χ. στην πόλη της Καβάλας όλα τα φαρμακεία είναι ανοιχτά (Δευτέρα με Παρασκευή) από το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Στη συνέχεια υπάρχουν ομάδες φαρμακείων που εξυπηρετούν και τα βράδια αυτό που διανυκτερεύει.

 

Προ πολλών ετών ο Λευθέρης Κατσικαρέλης επισκέπτονταν αρκετά συχνά την Καβάλα ως εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίστηκε και μάλιστα καλά με τα τοπικά στελέχη του κόμματος . Πρόσφατα ο Λευθέρης Κατσικαρέλης έφυγε από τη ζωή. Με σύντομο κείμενο στο facebook τον αποχαιρετά ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ Καβάλας Ιορδάνης Χοροζίδης: «Αισθάνθηκα μεγάλο πόνο με το που πληροφορήθηκα την απώλεια του συντρόφου μας Κατσικαρέλη Ελευθερίου και παράλληλα ξαφνιάστηκα γιατί η ένταση του ψυχικού πόνου ήταν αντίστοιχη με αυτήν που αισθάνθηκα για την απώλεια προβεβλημένων και άξιων στελεχών, ανδρών και γυναικών, του χώρου μας κατά το παρελθόν. Αρκεί τελικά για να κερδίσεις τις καρδιές των συντρόφων σου με το να είσαι συνεπής και ανένδοτος αγωνιστής, αθόρυβος χωρίς μεγάλα λόγια αλλά πάντα στοχοπροσηλωμένος και εντατικά εργαζόμενος για την προώθηση του έργου και των αξιών της Παράταξης. Ελπίζω για τους νέους που τον γνώρισαν να λειτουργεί ως πρότυπο σεμνότητας και ανιδιοτέλειας. Αιωνία η μνήμη του».

 

Προ λίγων ημερών πέθανε και ο Χρήστος Σαγάνης, δημοσιογράφος και εκδότης εβδομαδιαίας εφημερίδας στη Θάσο. Γνωστός για την μεγάλη αγάπη προς τον τόπο του. Προς τη Θάσο. Μεταξύ άλλων τον αποχαιρέτησε με σχετική ανάρτηση και ο δήμαρχος του νησιού. Ο Χρήστος Σαγάνης κινούνταν μεταξύ Θεσσαλονίκης και Θάσου. Ήταν μια άλλη εποχή όπου εκτός από τον Χρήστο Σαγάνη στη Θάσο υπήρχε και ο Σταμάτης Χατζησταματίου. Κι αυτός έφυγε νωρίς. Πολύ νωρίς. Κάπως έτσι τα δεδομένα άλλαξαν αλλά οι εβδομαδιαίες εφημερίδες στη Θάσο συνεχίζουν να υπάρχουν. Και να αυξάνονται, όπως γράφαμε πρόσφατα.

 

Η δημοσιογράφος Μελίνα Σιδηροπούλου θυμήθηκε χθες, ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου, τον Λευθέρη Αθανασιάδη. Ζήτησε να τιμηθεί από τον Δήμο Καβάλας. Της απάντησε ο κ. Μουριαδης: «Του χρόνου συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του Λευτέρη , ο Δήμος θα τον τιμήσει όπως του αξίζει» .

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης