μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης έκανε την αρχή για ένα πιο όμορφο, πιο καθαρό και πιο λειτουργικό κτίριο. Ένα Διοικητήριο όνομα και πράγμα. Ο κόσμος που το επισκέπτεται ξαφνιάζεται από τις αλλαγές. Τις πρώτες μικρές αλλαγές. Τους πιο καθαρούς χώρους και φυσικά τους πίνακες ζωγραφικής στο έως πρόσφατα άχαρο και άχρωμο κλιμακοστάσιο. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά. Ταυτόχρονα ζητά οι αλλαγές να συνεχιστούν. Υπάρχουν κι άλλα απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και με λίγα χρήματα. Με εξίσου καλά αποτελέσματα. Το ιστορικό Διοικητήριο της Καβάλας δεν το πρόσεξαν όσο θα έπρεπε πολλοί και διάφοροι. Ειδικά το εσωτερικό του. Αυτό ξεκινά και γίνεται τώρα. Όμως όλα όσα πρέπει να αλλάξουν μόλις τώρα άρχισαν να βελτιώνονται. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Αν ο κ. Αντωνιάδης είναι αποφασισμένος (που είναι), τότε κάτι περισσότερο θα καταφέρει.

 


 

Γεμάτη κίνηση και χθες η Καβάλα. Ουρές τα αυτοκίνητα, πλήθος οι προκλητικά παράνομες σταθμεύσεις. Βλέπουμε κάθε μέρα παρκάρισμα διπλή σειρά ακόμη και στη Βενιζέλου! Στο τμήμα της από την Αβέρωφ ως την Φιλελλήνων! Η ατιμωρησία συνεχίζεται, δίνει θάρρος στους οδηγούς που σταματούν για λίγο αλλά δημιουργούν μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους. Όλα αυτά σε μέρες καραντίνας. Ή μήπως κάνουμε λάθος και η καραντίνα έληξε;

 

Όποιος δεν ξέρει, όποιος κρίνει σύμφωνα με όσα βλέπει στους κεντρικούς δρόμους είναι βέβαιο ότι θα μπερδευτεί. Θα νομίζει – με τόση κίνηση αυτοκινήτων- ότι τα μέτρα έληξαν και ο κόσμος όχι απλώς βγήκε από το σπίτι του αλλά κυριολεκτικά ξεχύθηκε στο κέντρο για να ξεσκάσει! Που να δείτε τι έχει να γίνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κάποιοι βάζουν από τώρα στοίχημα ότι τελικά κι οι ψησταριές θα ανάψουν, οι μουσικές θα ακουστούν και το παραδοσιακό γλέντι της τελευταίας μέρας του έτους θα γίνει κανονικά!

 

Στο ουσιαστικό τους μέρος είναι αυτές τις μέρες οι εργασίες στην αυλή του παλαιού Νοσοκομείου. Άρχισε το σκάψιμο πλησίον του τοιχίου που θα μετακινηθεί. Επειδή το έργο είναι σημαντικό, έχει σημασία να συνεχιστεί γρήγορα. Όπως γίνεται έως τώρα. Αν πάει το ίδιο γρήγορα τότε ο δρόμος μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο μπορεί να γίνει διπλής κυκλοφορίας μέχρι το Πάσχα! Τολμηρό. Για τα ελληνικά δεδομένα ίσως. Ρεαλιστικά είναι ένας εφικτός στόχος το προσεχές Πάσχα.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το θέμα του παρκινγκ της Ροδόπης επιχειρείται να γίνει επίκαιρο τώρα. Αρκετά πριν την ώρα του, αρκετές μέρες πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες που συνοδεύουν τη γνωστή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Τα οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι φανερό ότι καιροφυλαχτούν. Αφού έκαναν καλά Χριστούγεννα, επανέρχονται. Βιάζονται. Βιάζονται πολύ. Τάχα για την τήρηση της νομιμότητας. Σκοπεύουν ωστόσο και κάπου αλλού. Πρώτα ο χώρος θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί. Στη συνέχεια να … «κατακτηθεί».

 

Εκτός όμως από τα οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα (τον ρόλο των οποίων ως ένα βαθμό κατανοούμε κι αποδεχόμαστε), υπάρχουν και τα άλλα συμφέροντα. Τα σημαντικότερα. Της πόλης και των δημοτών. Αυτά όποιος τα υποτίμησε, έχασε. Αυτά είναι που προέχουν. Όποιοι δεν το καταλαβαίνουν, κακό του κεφαλιού τους. Η υπόθεση έχει μέλλον. Μπόλικο. Κανείς από τους εμπλεκόμενους, απολύτως κανείς, δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα έτσι εύκολα… Η πρόβλεψη μας παραμένει ίδια. Ραντεβού στα δικαστήρια!

 

Το εμβόλιο του κορωνοϊού έκανε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Καιρός να πάμε παρακάτω» σχολίασε στην ανάρτηση της σχετικής φωτογραφίας του. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως και άλλοι υπουργοί της Κυβέρνησης, εμβολιάστηκε χθες το πρωί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου έδωσε στη δημοσιότητα το απολογιστικό της δελτίο τύπου «news letter» για όσα έκανε εντός και εκτός Βουλή το 2020. Ήταν μια δύσκολη χρονιά γεμάτη μάχες, γράφει στον τίτλο του ηλεκτρονικού της εντύπου.

 

Στην αγορά της Καβάλας (και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους) τα καφέ take away αυξάνονται συνεχώς. Έμμεσα και άμεσα. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν επηρεάζεται και δεν σταματά από τον κορωνοϊό, από το λοκ ντάουν κτλ. Συνεχώς νέες προσπάθειες, ίδιου περιεχομένου. Μακάρι να αντέξουν όλες.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης δεν ακυρώνει μόνο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Καμιά φορά τις εγκρίνει κιόλας. Ενέκρινε την πρόσφατη απόφαση για τα τέλη της άρδευσης του νέου έτους αλλά και την σχεδόν ομόφωνη απόφαση για τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων κτλ.

 

Η σύμπραξη των εταιριών Αναπτυξιακή ΕΠΕ- Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ θα αναλάβει το έργο της δημιουργίας δομών στήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Καβάλα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα διαγωνισμού του Επιμελητηρίου ενώ το πρόγραμμα είναι το γνωστό των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου. Το Επιμελητήριο συνεργάζεται στο πρόγραμμα με το Δήμο Καβάλας και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας.

 

Αναπτυξιακό οργανισμό θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Νέστου. Εξ αυτού του λόγου θα συνεργαστεί με τον πρώην Περιφερειάρχη στην ΑΜΘ κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, από τον οποίο θα λάβει την κατάλληλη νομική συμβουλή και καθοδήγηση. Χθες ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης του ανέθεσε την εργασία με αμοιβή περίπου 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

 

Ιδού το πρόγραμμα που επιθυμούν και ζητούν σταθερά οι επαγγελματίες του τουρισμού. Το πρόγραμμα στήριξης τους. Το ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης: «Σχεδιάζουμε αυτή την περίοδο, και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί, το νέο πρόγραμμα βασισμένο στα 3 εκατ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν μεν, στήριξαν τον ελληνικό τουρισμό το 2020, αλλά είχαν ζημιές και πρέπει να τις ενισχύσουμε για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά». Εφόσον το πρόγραμμα το προετοιμάζει το Υπουργείο, να συνεχίσει να προετοιμάζει το δικό της η Περιφέρεια ΑΜΘ; Ιδού η απορία.

 

Ανησύχησε ο συνοικιακός σύλλογος του Αγίου Κωνσταντίνου «Ο Δρόμος του Νερού» κι εξέδωσε τη Δευτέρα την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σήμερα το απόγευμα δύο νεαροί στη περιοχή του Βύρωνα και της Αγίας Παρασκευής πουλούσαν λαχεία στο όνομα του συλλόγου μας. Σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος του Αγίου Κωνσταντίνου «Ο δρόμος του νερού» δεν έχει καμία σχέση με αυτό και αν κάτι πέσει στην αντίληψη σας να μας ενημερώσετε.Ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία».

 

Δωρεά εταιρίας προς τους πρόσφυγες μετανάστες του «Ασημακοπούλου». Μαζί με την απαραίτητη ευχαριστήρια δήλωση του διοικητή της δομής Δημήτρη Ρέμμου: «Ευχαριστούμε την ΓΚΟΥΣΤΕΡΑ ΑΕ για την ευγενική προσφορά φρέσκων φρούτων εποχής στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας».

 

Δραστηριότητα και από τον φιλοζωϊκό σύλλογο της Καβάλας, τον γνωστό Αίσωπο. Διαπιστώνει ότι τις προηγούμενες ημέρες εγκαταλείφτηκαν σε διάφορα σημεία του Δήμου Καβάλας πολλά μικρά σκυλάκια (κουτάβια). Τα προσφέρει λοιπόν προς υιοθεσία. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Αίσωπου στο facebook.

 

Ειδικά αυτήν την περίοδο ο ΕΟΔΥ πηγαίνει παντού στην Ελλάδα και κάνει πολλά γρήγορα τεστ στον κορωνοϊό. Κάπως έτσι συνεχίζει τα τεστ στο νησί της Θάσου (για δεύτερη μέρα χθες) , είναι καθημερινά στο Ν. Έβρου κτλ. Αλήθεια, δεν θα πρέπει να επωφεληθεί της ευκαιρίας κι ο υπόλοιπος Ν. Καβάλας; Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα τεστ ράπιντ εκτός από αξιόπιστα είναι και δωρεάν. Κάποιος δεν πρέπει να καλέσει τον ΕΟΔΥ στην πόλη για παράδειγμα;

 

Επί των ημερών του Μητροπολίτη Στέφανου η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου έκοβε τη βασιλόπιτα της για το νέο έτος την τελευταία μέρα του προηγούμενου. Αυτή η εκδήλωση, στο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης, δεν θα γίνει φέτος. Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

 

 

Διαβάστε επίσης