μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής παίρνει αφορμή από τα γεγονότα στις ΗΠΑ, τα συγκρίνει με αυτά που θεωρεί παρόμοια. Όσα έγιναν στην Ελλάδα την εποχή που ήταν βουλευτής του Νομού Καβάλας. Το κείμενο του κ. Παπουτσή αναφέρει: «Κροκοδείλια δάκρυα…Πολλοί από αυτούς που χαρακτηρίζουν αυτά που έγιναν χθες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ εικόνες ντροπής, κάποτε φώναζαν στο Σύνταγμα, «να καεί να καεί το μπουρ..λο η Βουλή»… Και υπήρχαν τότε και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί που κατέβαιναν και τα σκαλιά της Βουλής για να τους συναντήσουν στην πλατεία της αγανάκτησης, για να γίνουν ένα…Όπως και έγιναν…

ΥΓ1:Και φυσικά, η συνέχεια είναι γνωστή… Μαζί με τον Πάνο Καμένο, την Ραχήλ Μακρή και αμέτρητες πολιτικές γραφικότητες, του αυτού είδους, του μίσους και του διχασμού, αλλά και πολλούς πρόθυμους ΠΑΣΟΚους, που πριν τους σκυλοέβριζαν και αυτοί στη συνέχεια αυτομόλησαν, πηγαίνοντας με τους υβριστές και συκοφάντες τους για μια χούφτα βουλευτικών, ή υπουργικών ημερών και μετά όλοι τους μαζί αυτοί, έβγαλαν τον λαό από τη φτώχεια, αφού εν τω μεταξύ προηγήθηκαν το συνεχές κάψιμο της Αθήνας, η δολοφονία τριών εργαζομένων στη MARFIN, οι κρεμάλες στο Σύνταγμα, οι βλακώδεις υποσχέσεις τους για Σεισάχθειες κλπ, για να φορτώσουν στη συνέχεια και πάλι φυσικά τον λαό, ως κυβέρνηση και πάλι όλοι τους μαζί, με ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, με κόψιμο του ΕΚΑΣ, με δέσμευση για 100 χρόνια, ή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και λοιπές μεγάλες επιτυχίες, ων ουκ έτσι αριθμός…

ΥΓ2: Και αφού προηγήθηκε, αλλά και παράλληλα στη συνέχεια πορεύτηκε και μία ΧΑ με τους επίσης φανατικούς και μισαλλόδοξους οπαδούς της, με τους οποίους ήταν καθημερινές οι κοινές τραμπικές διαμαρτυρίες τους έξω από την Βουλή και από το 2012 μέχρι το 2019 αδιατάρακτη η σχέση τους και μέσα στη Βουλή…

 

Πανηγυρική θεία λειτουργία έγινε χθες το πρωί στην εκκλησία του Άη Γιάννη που γιόρταζε. Με τα προηγούμενα δεδομένα. Κανείς πιστός εσωτερικά. Η πόρτα κλειστή. Ο κόσμος γνώριζε την ώρα ολοκλήρωσης της θείας λειτουργίας. Περίμενε εκτός κι έτσι έλαβε εκτός του ιερού ναού το αντίδωρο. Τα ίδια θα γίνουν την Κυριακή. Όλες οι εκκλησίες θα κάνουν την θεία λειτουργία αλλά χωρίς πιστούς. Για την ερχόμενη εβδομάδα βλέπουμε. Ανάλογα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου… Γιατί οι αποφάσεις της Κυβερνήσεως αποδείχθηκε ότι δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν την εκκλησία.

*Στην θεία λειτουργία της Τετάρτης, εορτή των Θεοφανείων, δεν είδαμε τους επισήμους. Τους αιρετούς. Υπό άλλες συνθήκες θα στριμώχνονταν. Θα ήταν όλοι παρόντες. Φέτος ακολούθησαν τις οδηγίες του κράτους και δεν πήγαν στους ιερούς ναούς (όσοι λειτούργησαν με τους γνωστούς όρους και προϋποθέσεις).

 


 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης υποδέχθηκε χθες το πρωί στο νοσηλευτικό ίδρυμα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Επέβλεψε την διαδικασία παραλαβής και αποθήκευσης τους σε κατάλληλο (ως προς τη θερμοκρασία) χώρο. Αργότερα χθες έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει τα αιτήματα των δημοσιογράφων και των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

 

Η διαδικασία του εμβολιασμού στο Νοσοκομείο Καβάλας ξεκινά σήμερα χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη! Οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές μένουν εκτός ιδρύματος. Αρχικά τα σχέδια ήταν διαφορετικά. Ο εμβολιασμός θα ξεκινούσε πανηγυρικά, όπως άλλωστε έγινε στην Αθήνα. Η αλλαγή έγινε για λόγους που αφορούν την αρνητική δημοσιότητα των προηγούμενων ημερών σχετικά με αυτούς που έκαναν και δεν έκαναν –στην ώρα τους- το εμβόλιο.

 

Εμμέσως πλην σαφώς αντιλαμβανόμαστε ότι γενικά στους υγειονομικούς του ΕΣΥ το Υπουργείο Υγείας στήριζε περισσότερα. Αυτοί ωστόσο δεν είναι και τόσο πρόθυμοι όπως όλοι περίμεναν. Και θα έπρεπε. Άρα ξεκινάμε αθόρυβα. Σεμνά και ταπεινά. Στην πορεία βλέπουμε.

 

Οι ανεπίσημες διαδικαστικές πληροφορίες εν τω μεταξύ δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Πρώτοι το εμβόλιο πρόκειται να κάνουν σήμερα τόσο ο κ. Ντίνος Κλειτσιώτης όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αχιλλέας Γερόπουλος. Αμέσως μετά γιατροί και νοσηλευτές.

 

Δύο και πλέον μήνες ζούμε αυτήν την ιδιαιτερότητα, αυτήν την καραντίνα (μετά του γνωστού «λοκ ντάουν»). Παρά την εμπειρία που υποτίθεται ότι αποκτήσαμε, αρκετοί από μας δεν έμαθαν ακόμη να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα. Τη φορούν λάθος. Ακόμη και σε κλειστούς χώρους. Δεν έμαθαν π.χ. ότι πρέπει να προστατεύουν και τη μύτη τους. Σίγουρα κάποιοι το κάνουν επίτηδες, από … συμπάθεια προς τη μάσκα. Υπάρχει φυσικά και η άλλη κατηγορία. Φοράμε τη μάσκα στο… σαγόνι κι ανάλογα την ανεβάζουμε ή την κατεβάζουμε στο πρόσωπο μας. Μεσοβέζικες καταστάσεις από τις οποίες κανείς δεν πρόκοψε. Κυρίως δεν βρήκε την υγειά του.

 

Με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής ο Γιάννης Πασχαλίδης μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή. «Κανείς δεν περίμενε όσα έγιναν στην Αμερική» σχολίασε τα πέραν του Ατλαντικού πολύ πρόσφατα εκείνη την ώρα γεγονότα. Στο ερώτημα αν μετά την πανδημία είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν και όπως είπε «… δεν έχω σχετική πληροφόρηση». Κατά τον κ. Πασχαλίδη αυτήν την ώρα «… προέχει η αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας».

 

Απαισιόδοξος για τα θέματα του κορωνοϊού δήλωσε στην Πρωινή ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Χρόνια στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα, σχολίασε για το οξύ πρόβλημα: «Δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Βλέπουμε άλλωστε το τι παρόμοιο γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις 6 πρώτες μέρες του 2021, πρώτη στα κρούσματα στην ΑΜΘ είναι η Ροδόπη με 131. Στη δεύτερη θέση είναι ο Έβρος με 75 και στην τρίτη η Ξάνθη με 57. Η Καβάλα έχει 50 και η ταλαιπωρημένη το προηγούμενο διάστημα ΠΕ Δράμας μόνο 15. Η Θράκη με λίγα λόγια προηγείται της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πιο πάνω αριθμοί δείχνουν επίσης ότι τα κρούσματα τις πρώτες μέρες του Γενάρη είναι σαφώς λιγότερα συγκρινόμενα με τις πρώτες μέρες τόσο του Νοέμβρη όσο και του Δεκέμβρη. Τα πράγματα βελτιώνονται αφού οι νέοι πάσχοντες λιγοστεύουν. Λιγοστεύουν συνεχώς. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε αυτό να οριστικοποιηθεί και τα κρούσματα να περιοριστούν κι άλλο το προσεχές διάστημα.

 

Δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά για τη Θράκη. Η κυβέρνηση θέλει να μεγαλώσει τον χώρο μεταναστών- προσφύγων στον Έβρο κι ο … «διαγωνισμός» είναι σε εξέλιξη. Ποιος θα υποσχεθεί τα περισσότερα, ποιος θα αντιδράσει ισχυρότερα κτλ. Ο Υπουργός Μηταράκης θα πάει στην Κομοτηνή και τον Έβρο την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά έκτακτη συνεδρίαση και πολλά άλλα τέτοια.

 

Συμπολίτης που έκανε τη βόλτα του στο Πάρκο του Φαλήρου βρήκε παραβιασμένη την ηλεκτρική εγκατάσταση κοντά στο υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ. Είναι η εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροδότηση πάσης φύσης εκδήλωσης στην περιοχή. Κάποιοι της… έβαλαν χέρι! Πιθανόν αυτή να μην μπορεί να λειτουργήσει αν δεν προστεθεί ο εξοπλισμός που –ως συνήθως- κλάπηκε.

 

Ανέλαβε χθες τα καθήκοντα του ο νέος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν ήταν πάλι σε αυτήν τη θέση. Ήταν τα χρόνια που μόλις άρχιζε η δύσκολη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η εποχή λίγο πριν τα πρώτα μνημόνια. Σε επίσκεψη του τότε στο Επιμελητήριο Καβάλας είχε ζητήσει «… να κάνουμε την κρίση ευκαιρία». Όσοι δεν ήξεραν μπορεί και να τον πίστεψαν. Όσοι τον πίστεψαν προσγειώθηκαν ακόμη πιο ανώμαλα. Στην πορεία καταλάβαμε το ακριβώς αντίθετο. Καμία κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία οποιασδήποτε ανάπτυξης! Η οικονομική κρίση «γεννά» μνημόνια κι η υγειονομική κρίση «λοκ ντάουν» και καραντίνες.

 

 

Διαβάστε επίσης