• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μάριος Τσάκας είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ, της εταιρίας που ετοιμάζει και δημοπράτησε πρόσφατα τα έργα κατασκευής του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των νομών της ΑΜΘ. Με άρθρο του σε ιστοσελίδα των Αθηνών δηλώνει αισιόδοξος για την εταιρία στη νέα χρονιά. Εξηγεί τους λόγους σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι: «Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ θα ξεκινήσουν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021 από τρεις Περιφέρειες της χώρας -την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα- και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023. Επιπλέον, μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2021 και το 2022 θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα έργα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Για την τροφοδοσία των πόλεων θα αξιοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες – μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, με τη δημιουργία εξόδων του TAP, μέσω μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), μέσω μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) – παρέχοντας και σε κατοίκους περιοχών όπου δεν έχει αναπτυχθεί το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή την καθαρότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας».

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτό που συζητούσαμε όταν ο αγωγός ΤΑΡ κατασκευάζονταν, τελικά θα γίνει πράξη. Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν δεν θα μεταφέρεται μόνο στην δυτική Ευρώπη. Καθώς περνά και από την ΑΜΘ, μέρος του θα χρησιμοποιείται για τις οικιακές παροχές των πόλεων. Συμπεριλαμβανομένης της Καβάλας. Αυτό ήταν κάποτε βασικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Τότε μας έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει πράξη. Δεν είναι τεχνικά εφικτό, μας εξηγούσαν. Να λοιπόν που το αδύνατο έγινε δυνατό.

 


 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη 2020 συζητήθηκε επενδυτική πρόταση – κατασκευή ξενοδοχείου 3 αστέρων και 190 κλινών. Έπρεπε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι ενός ξενοδοχείου που θα κατασκευάσει αλλοδαπός σε περιοχή της Δ.Ε. Ορφανού του Δήμου Παγγαίου. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου ήταν θετική αλλά όχι ομόφωνη!

 

Υπήρξαν περιφερειακοί σύμβουλοι (όχι της Καβάλας) που καταψήφισαν και άλλοι που δήλωσαν μόνο την παρουσία τους. Όλοι αυτοί είπαν όχι στην επένδυση επειδή προορίζεται σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη Natura. Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει τρόπος τα ξενοδοχεία να κατασκευάζονται και η προστασία του περιβάλλοντος να εξασφαλίζεται. Όποιες προϋποθέσεις κι αν ισχύουν. Στην Ελλάδα ακόμη κι ένα ξενοδοχείο που θα γίνει με ξένα κεφάλαια και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ακόμη κι αυτό έχει τους αρνητές του!

 

Στην αγορά της Καβάλας επικρατεί μια σύγχυση, ένας εκνευρισμός. Οφείλεται στις αντικρουόμενες πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα. Άλλες είναι αισιόδοξες κι άλλες όχι. Οι συμπολίτες καταστηματάρχες κάνουν καθημερινά ένα σκοτσέζικο ντουζ (πότε κρύο, πότε ζέστη) αφού άλλοτε ετοιμάζονται να λειτουργήσουν (από την προσεχή Δευτέρα) κι άλλοτε καταλαβαίνουν ότι έχουν μέρες μπροστά τους. Με κλειστές τις επιχειρήσεις τους. Η Κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να τους συμπαρασταθεί. Να περιορίσει τις εκτιμήσεις και τις φήμες. Να αφήσει στην άκρη σκέψεις και συλλογισμούς. Να αποφασίσει άμεσα για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα. Κι αφού το αποφασίσει, να το ανακοινώσει σε όλους όσους την περιμένουν. Την περιμένουν με αγωνία. Είναι κρίμα αυτή η κατάσταση να έχει και το προαναφερθέν σπασπένς. Κάποια πράγματα πρέπει να τελειώσουν, να ξεκαθαρίσουν τώρα.

 

Όποιος κάνει μια βόλτα στην αγορά, π.χ. το πρωί, θα την βρει έτοιμη να ξεκινήσει πάλι. Αυτός ο εμπορικός κόσμος (συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των επιχειρήσεων) αξίζει μιας καλύτερης μεταχείρισης. Κι αφού μέτρα στήριξης καλύτερα των υφιστάμενων δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ας γίνει κάτι απλό και ανέξοδο. Ένας καλύτερος λογαριασμός. Μια έγκαιρη και υπεύθυνη συνεννόηση. Είναι Τετάρτη σήμερα, η επιτροπή των ειδικών μαζί με την Κυβέρνηση μπορούν να ανακοινώσουν ακόμη και σήμερα το τι θα ισχύει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Πετυχημένη εθελοντική αιμοδοσία έκαναν χθες στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας οι αστυνομικοί που εργάζονται στο Νομό μας. Η προσέλευση τους ήταν ικανοποιητική. Το αίμα που συγκεντρώθηκε θα ενισχύσει τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Από σήμερα και κάθε Τετάρτη εθελοντική αιμοδοσία θα γίνεται στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου.

 

Οφείλουμε να συγχαρούμε τους αστυνομικούς για την ευαισθησία τους. Ήταν η 6η φορά που κάλεσαν το προσωπικό του Νοσοκομείου για να δώσουν αίμα. Κι είναι εξίσου θετικό ότι αυτή η διαδικασία έγινε στη διάρκεια των μέτρων της πανδημίας. «Δεν είμαστε μόνο για να ελέγχουμε και να επιβάλλουμε πρόστιμα. Είμαστε και εμείς μέρος της τοπικής κοινωνίας» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Ν. Καβάλας κ. Λευτέρης Θεοτόκης.

 

Έπιασαν δουλειά και εργάζονται καθημερινά στο Διοικητήριο οι 4 νέοι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας. Ασχολούνται μόνο με τον κορωνοϊό και κάνουν ιχνηλάτηση. Μόνο ιχνηλάτηση. Ο χώρος εργασίας τους είναι στον 2ο όροφο του Διοικητηρίου. Θυμίζουμε ότι είναι εποχιακοί, με απασχόληση 8 συνολικά μηνών.

 

Με δελτίο τύπου του ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης επαναφέρει την πρόταση του για επιδότηση των δρομολογίων των φέρι μποτ της γραμμής του Πρίνου. Όπως επίσης διαβάζουμε έκανε γνωστή την πρόταση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας. Πρόκειται για λάθος πρόταση αφού το υφιστάμενο πρόβλημα δεν είναι σωστό να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτημα επιδότησης δεν θέτουν καν οι εταιρίες. Τα δρομολόγια πρέπει να ξαναρχίσουν, να είναι αρκετά και χωρίς επιδότηση. Η … επιδότηση των εταιριών υπάρχει κάθε Καλοκαίρι. Ειδικά από την αυξημένη κίνηση στην γραμμή της Κεραμωτής. Αυτή η … επιδότηση είναι αρκετή. Δεν χρειάζεται επιπλέον.

 

Για την τρέχουσα μόνο εβδομάδα ισχύει η διακοπή δικών και στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Για τις υποθέσεις που ορίστηκαν από τη Δευτέρα (18/1) και μετά θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση. Αρχικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη συνέχεια των κατά τόπους δικαστικών υπηρεσιών. Η νέα απόφαση αναβολής ή όχι των ποινικών υποθέσεων αναμένεται το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. «Θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή» παρατήρησε σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος. Ο κ. Γραμμένος είπε χθες ότι το θέμα των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ δικαστικών υπαλλήλων έληξε έγκαιρα και χωρίς περαιτέρω διασπορά της νόσου. «Τώρα τα μέτρα τηρούνται ακόμη πιο ευλαβικά απ’ όλους στο δικαστήριο» σχολίασε.

 

Η βροχή και η κακοκαιρία το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας δεν επηρέασαν την ατομική άθληση, την βόλτα και το περπάτημα πολλών συμπολιτών. Άνοιξαν την ομπρέλα τους, χρησιμοποίησαν την κουκούλα τους και βγήκαν όπως κάθε απόγευμα. Περίεργες καταστάσεις που δικαιολογούνται μόνο από την καραντίνα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα βροχερό απόγευμα ή βράδυ – όπως το προχθεσινό- δεν θα κυκλοφορούσε άνθρωπος. Τώρα όμως συνέβη το αντίθετο. Υπάρχουν μάλιστα σκεπασμένοι χώροι, προστατευμένοι από τη βροχή, που είχαν αρκετές παρέες. Μια συζήτηση, ένας καφές. Έτσι για να περάσει η ώρα. Μια διαφορετική ατομική άθληση στο κέντρο της πόλης κι ας είναι κλειστή η εστίαση.

 

Ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης ανέφερε χθες αλλαγή των δεδομένων. Ουσιαστικά σημείωνε ότι δύο θα είναι από εδώ και πέρα τα Νοσοκομεία αναφοράς της ΑΜΘ. Της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. «Αυτό άλλαξε, δεν ισχύει» διόρθωσε το δημοσίευμα ο κ. Κλειτσιώτης. Εξήγησε ότι ήταν κάτι που πήγε να γίνει αλλά τελικά δεν έγινε. Σύμφωνα με το μη ολοκληρωμένο σενάριο, στην Αλεξανδρούπολη θα νοσηλεύονταν τα κρούσματα κορωνοϊού όλης της Θράκης και στην Καβάλα και αυτά της Δράμας.

 

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης είπε επίσης χθες ότι η κατάσταση ετοιμότητας συνεχίζεται για το Νοσοκομείο Καβάλας μέχρι και τις 20 Γενάρη. Υπολογίζει εκτός από την κινητικότητα λόγω της Πρωτοχρονιάς και την κινητικότητα λόγω της εορτής των Φώτων. Αν περάσει η 20η Γενάρη, αφήνει να εννοηθεί, και δεν αυξηθούν τα κρούσματα τότε όλα θα είναι σίγουρα καλύτερα. Δικαιολογημένα πιο αισιόδοξα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης