μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα ξεκινήσουμε σήμερα με μια διαφορετική «καλημέρα», προερχόμενη από την αγαπητή Ελένη Βλατσιώτου. Η ανάρτηση της στο διαδίκτυο εκφράζει φυσικά την ίδια αλλά ταυτόχρονα και αρκετούς ακόμη συμπολίτες. Κόσμο που έχασε ένα επιπλέον εισόδημα από τότε που οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ έμειναν σπίτι τους, παρακολουθούν τα μαθήματα διαδικτυακά. Ναι, έχει δίκιο η κ. Βλατσιώτου. Υπάρχει και αυτή η απώλεια, υπάρχει και αυτό το πρόβλημα.

 

Γνωρίζοντας το καλά και από πρώτο χέρι, γράφει: « Καλημέρα. Ακούω συνεχώς για επιδοτήσεις. Εμάς που από το Σεπτέμβριο ξενοικιάστηκαν τα στούντιο από τούς φοιτητές ποιός θα μας αποζημιώσει; Δύο στούντιο έχω. Δεν έχω οικογένειά, ούτε οικονομικό πρόβλημα. Όμως κουράστηκα για να τα αποκτήσω. Πληρώνω φόρο ακίνητης περιουσίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, μεσίτη, ηλεκτρολογικό σχέδιο, μηχανολογικό και ζημιές όσες θέλεις! Ρωτάω τα σχολεία τα ανοίξανε. Πιο υπεύθυνα είναι τα παιδιά των σχολείων από αυτά των ΤΕΙ; Κύριε Υπουργέ της Καβάλας (και οι δύο βουλευτές της ΝΔ) ξέρετε ότι στην Καβάλα μετά το 1989 έφυγαν όλες οι βιοτεχνίες; Γύρω στις 10.000 εργαζόμενες στο δέρμα και στον ιματισμό. Πήγαν στη Βουλγαρία. Επίσης δίνοντας κίνητρα στην Θράκη, έφυγαν αρκετές βιοτεχνίες. Η Καβάλα τα τελευταία χρόνια είχε ορθοποδήσει με τον τουρισμό και τα ΤΕΙ. Πολλά κρούσματα δεν είχαμε με τους μεταφερομένους από τούς γύρω νομούς. Θα συνεχίσει πάλι η οικονομική κατρακύλα. Μην μας τα λέτε όλα ρόδινα από τις τηλεοράσεις. Κοιτάξτε να διεκδικήσετε. Απευθύνομαι σε εσάς γιατί είσαστε κυβέρνηση. Δεν θέλετε να ακούσετε τι σας σέρνει ο κόσμος. Η Καβάλα στενάζει αυτή την στιγμή οικονομικά».

 

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν, η Ελένη Βλατσιώτου διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Καβάλας και δραστήρια συνδικαλίστρια την εποχή του ιματισμού και των πολλών βιοτεχνιών στην πόλη. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Μένει στην Καβάλα αλλά αγαπά ιδιαίτερα και τη Θάσο, απ’ όπου είναι η καταγωγή της. Χαιρετίσματα λοιπόν στην Ελένη κι υπομονή. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα βελτιωθούν. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα προς εκμετάλλευση διαμερίσματα θα ξαναγεμίσουν.

 

Μήνυμα ίδιο, περί της αισιοδοξίας και δη της τεκμηριωμένης, και από το Νοσοκομείο της Καβάλας. Χθες οι άρρωστοι με covid στην κλινική του ήταν μόνο 24. Πολύ λίγοι. Πάρα πολύ λίγοι. Παραπέμπουν στα επίπεδα της νόσου πριν την έξαρση του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη. Με λίγα λόγια ο Ν. Καβάλας τα πάει πολύ καλά τελευταία αν και την Τρίτη πέθανε από κορωνοϊό μία ακόμη γυναίκα. Ιδιαίτερα αγαπητή και γνωστή όπως καταλαβαίνουμε στη Θάσο. Εκεί διέμενε.

 

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο ΟΛΚ δεν είχε απαντήσει στην ανακοίνωση (κάτι σαν καταγγελία) του Δήμου Νέστου. Οι δυο τους συνεργάζονταν χρόνια στην καθαριότητα του λιμανιού της Κεραμωτής. Ο ΟΛΚ θέλει να μειώσει το κόστος, θα καθαρίζει το λιμάνι της Κεραμωτής με δικό του προσωπικό. Κι έτσι διακόπτει τη συνεργασία με το Δήμο Νέστου. Αυτά φαίνεται ότι ισχύουν. Ο Δήμος Νέστου ή κάτι άλλο έχει στο μυαλό του ή δεν δέχεται το προαναφερθέν σκεπτικό. Κι έτσι κάνει παράπονα. Σχεδόν καταγγέλλει τον ΟΛΚ. Προς το παρόν θα περιμένουμε την απάντηση του ΟΛΚ.

 

Δεν την περίμεναν κι έσπευσαν να σχολιάσουν υπέρ του Δήμου Νέστου (και του Δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη) τόσο ο Μανώλης Φρατζεσκάκης όσο και ο Μπάμπης Δράκος. Δηλαδή οι εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ Καβάλας. Έκαμαν αμέσως το θέμα κομματικό ενώ δεν φαίνεται να είναι. Δεν προκύπτει –με τα έως τώρα δεδομένα- κάτι τέτοιο. Ο κ. Φρατζεσκάκης παρουσίασε την ακόλουθη ανάρτηση: «  Ας έχουν υπόψη τους όσοι διορίστηκαν πρόεδροι ή δ.σύμβουλοι ,από την Κυβέρνηση ότι η θέση τους είναι πολιτική. Είναι εκεί για να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο. Σίγουρα δε είναι σε αντίθετη κατεύθυνση ενέργειες που προκαλούν δυσαρέσκεια και ανάλογα δελτία τύπου από δημάρχους με πολλά ένσημα προσφοράς. Ο νοών νοείτω». Ο κ. Δράκος στο πλαίσιο της καλής μεταξύ τους συνεργασίας τον επιβράβευσε και τον συμπλήρωσε: «Ακριβώς έτσι είναι Μανώλη. Ας χαμηλώσουν τους τόνους γιατί θα τους φάει….».

 

Πουλήθηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο Καβάλας». Λέγεται ότι τον αγόρασε ο κ. Τάσος Αποστολίδης και θα τον λειτουργήσει με λιγότερο… κόκκινο και περισσότερη ενημέρωση. Τοπική ενημέρωση. Το όνομα του σταθμού φυσικά και άλλαξε. Ίσως άλλαξε ήδη. Η συχνότητα φυσικά και παραμένει ίδια.

 

Μέχρι τώρα διαβάζαμε ότι η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας έκανε πολλούς ελέγχους αλλά δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο ως προς την τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτό μάλλον άλλαξε. Αν ακούσαμε καλά τότε την παραμονή των Φώτων η υπηρεσία επέβαλλε πρόστιμο 600 ευρώ σε πολίτη που και δεν φορούσε μάσκα και δεν είχε έγγραφο ή sms νόμιμης μετακίνησης. Δύο πρόστιμα στον ίδιο πολίτη. Το περιστατικό φέρεται να έγινε στο κέντρο της πόλης.

 

Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας πρώτη φορά το 2021. Ένα από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι αυτό της μείωσης της εγγύησης στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ. Περνάει; Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ μοιάζει δύσκολο. Είναι η δεύτερη φορά που θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί το ποσό της εγγύησης που ως γνωστόν όσο δεν μειώνεται παραμένει στα 100 ευρώ.

 

Συνεδριάζει τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός αφού η συνεδρίαση έχει ένα και μοναδικό θέμα, τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας για το 2021. Με λίγα λόγια υπάρχουν όντως και χειρότερα.

 

Έβρεξε αρκετά στο Νομό Καβάλας τις προηγούμενες ημέρες. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Κανένα. Ή ήμασταν τυχεροί ή έπιασαν όλες οι προετοιμασίες (μαζί με τα έργα που προηγήθηκαν). Ή όλα αυτά μαζί. Τύχη και έργα. Αντίθετα στη Θράκη, Κομοτηνή και Έβρο, υπήρξαν περιοχές που πλημμύρισαν.

 

Αυτό που δεν μάθαμε ακόμη είναι αν πλημμύρισαν ή όχι τα Τενάγη των Φιλίππων. Δεν μπορεί, αν υπήρχε πρόβλημα κάποιος θα το είχε αναφέρει. Αλλά ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπέρασμα αφού μπροστά μας είναι μία ακόμη κακοκαιρία.

 

Συμπολίτης έλαβε sms ότι θα εμβολιαστεί στο Νοσοκομείο Καβάλας στις 4 Φεβρουαρίου. Άλλος συμπολίτης έλαβε άλλο sms ότι θα εμβολιαστεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Κανείς από τους δύο δεν είναι 85 ετών και άνω. Κανείς από τους δύο δεν είχε στείλει sms ζητώντας σχετικό ραντεβού. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιο λάθος έγινε…

 

Το πρώτο πρόβλημα από την επικείμενη κακοκαιρία έγινε γνωστό χθες το απόγευμα. Αφορά την τροποποίηση των δρομολογίων του «Άκουα Μπλου». Επηρεάζεται όπως φαίνεται και η άφιξη του στο λιμάνι της Καβάλας.

 

Στην γνωστή αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας υπάρχουν αρκετές μεγάλες σακούλες γεμάτες μάσκες. Κάθε σακούλα αφορά διαφορετικό σχολείο. Οι δάσκαλοι κλήθηκαν να παραλάβουν τις μάσκες και να τις μοιράσουν στα παιδιά. Κάποιοι πήγαν αμέσως και τις πήραν, άλλοι όχι ακόμη. Ελπίζουμε οι μάσκες να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό όσο χρειάζονται και διαρκεί το πρόβλημα. Ζούμε στην Ελλάδα κι έτσι ποτέ δεν ξέρεις….

 

Το ΤΕΕ Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα της προτάσεις του για την ανάπτυξη της Θράκης. Προτάσεις προς τη γνωστή διακομματική  επιτροπή της Βουλής. Ζητά ειδικά κίνητρα μόνο για τη Θράκη όταν πρόκειται για επενδύσεις στον τουρισμό! Ειδικότερα ζητά: «Διαμόρφωση σημαντικά υψηλότερου ποσοστού επιδότησης των τουριστικών επενδύσεων στη Θράκη, σε σχέση με τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, κατά τους επόμενους Αναπτυξιακούς νόμους. Στους προηγούμενους Αναπτυξιακούς, η ποσοστιαία διαφορά της επιδότησης, συγκριτικά με λοιπές, τουριστικά “ευνοημένες” ηπειρωτικές ή νησιωτικές περιοχές της χώρας, είναι άκρως αποθαρρυντική για την προσέλευση επενδυτών στη Θράκη, εξαλείφοντας ουσιαστικά κάθε περιθώριο τόνωσης του Τουρισμού στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας».

 

Διαβάστε επίσης