• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τώρα που η ατομική και καθημερινή άθληση είναι κάτι που το επιβάλλουν οι γενικότερες συνθήκες, αρκετοί συμπολίτες ανεβαίνουν στο περιαστικό δάσος. Η βόλτα τους φθάνει μέχρι τον γνωστό σταυρό. Ακριβώς πάνω από την πόλη. Περιοχή με πολύ όμορφη θέα. Εκεί βλέπουν τον μεγάλο σταυρό (που ως γνωστόν φωτίζεται μόλις νυχτώσει) να έχει υποστεί ζημιές. Στη βάση του είναι σπασμένος και η ζημιά πρέπει να διορθωθεί. Αρκεί να βρούμε τον αρμόδιο αφού αυτό δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο.

Η ίδια περιοχή διέθετε κι ένα κιόσκι για ανάπαυση και αναψυχή. Που εδώ και χρόνια δεν υπάρχει. Το θυμίζει μόνο η τσιμεντένια βάση του. Οι πράξεις καταστροφής ήταν τόσο συχνές που στο τέλος το κιόσκι εξαφανίστηκε και δεν επανήλθε. Εκεί κοντά υπάρχει πυροφυλάκειο που κι αυτό φαίνεται εγκαταλελειμμένο από τους αρμόδιους.

Όλη αυτή η προβληματική κατάσταση καταλαβαίνουμε ότι οφείλεται στις παθογένειες του συστήματος και στις επιθετικές ενέργειες όσων αισθάνονται ότι μπορούν μόνοι στο δάσος να κάνουν ότι θέλουν. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αναφερόμαστε σε μια διαδρομή, σε ένα σημείο που θα έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο. Με όλα τα ρίσκα που ανακύπτουν. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι ενοχλητικό να καταλαβαίνεις ότι στο τέλος επικρατούν αυτοί που ρημάζουν τα πάντα. Και όχι αυτό που συμφέρει την Καβάλα και τους ανθρώπους της. Αξίζει λοιπόν να ξαναπροσπαθήσουμε, ξεκινώντας από αυτά που μπορούν (και πρέπει) να διορθωθούν εύκολα. Και χωρίς πολλά χρήματα.

 


 

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης δεσμεύτηκε ποσό 100.000 ευρώ για το περιβόητο έργο της ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Η πράξη είναι περισσότερο συμβολική, δείχνει ότι η ΠΕ Καβάλας συνεχίζει να ωριμάζει τις απαραίτητες μελέτες. Το έργο γενικότερα. Με την ίδια απόφαση φαίνεται ότι τελικά αυτό, και όταν έρθει η ώρα να δημοπρατηθεί, θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Θα είναι αυτή η ώρα σύντομη; Θέλουμε να το ελπίζουμε. Το συγκεκριμένο έργο άρχισε να προετοιμάζεται από την εποχή του Γρανά, το προετοίμασε 5 χρόνια ο Θ. Μαρκόπουλος. Συνεχίζει στην ίδια διαδικασία και ο Κώστας Αντωνιάδης.

 

Αυτήν την φορά ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός Star των Αθηνών. Μεσημβρινή του εκπομπή χθες ασχολήθηκε με το περιστατικό του θανάτου του Κώστα Δασκάλου. Το ρεπορτάζ υιοθέτησε το δημοσίευμα της Εσπρέσο, το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε. Αυτό έγινε με τις δηλώσεις των γονέων του άτυχου συμπολίτη και του κατοίκου της περιοχής που φέρεται να καταθέτει γεγονότα τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα της υπόθεσης. Είναι όντως έτσι; Προς το παρόν οι αστυνομικές αρχές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται.

 

Σε μια περίεργη κατάσταση κορωνοϊού είναι από χθες ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Θετικός μα και εντελώς ασυμπτωματικός! Μόλις το τεστ που έκανε βγήκε θετικό άρχισε να ενημερώνει όλους όσους το προηγούμενο διάστημα συνάντησε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής που είχε συνεργασία μαζί του, είναι επίσης στην οικία του. Ακόμη κι αν είναι κι αυτός θετικός, δεν έχει κι αυτός κανένα απολύτως σύμπτωμα.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε έργο βαψίματος των διαβάσεων στο κέντρο της πόλης. Ξεχωρίζουμε την κατασκευή και το βάψιμο της διάβασης στην οδό Βενιζέλου, στο ύψος της Στρατιωτικής Λέσχης. Είναι η καλύτερη – με διαφορά μάλιστα- πολλών προηγούμενων. Η ειδική τεχνική που ακολουθήθηκε, η οποία περιλαμβάνει βάψιμο και του οδοστρώματος, την κάνει να ξεχωρίζει από απόσταση. Μια τέτοια διάβαση δεν μπορείς παρά να την λάβεις υπόψη σου. Είτε είσαι οδηγός, είτε είσαι πεζός. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ξαναγίνουν όλες οι διαβάσεις στην Καβάλα. Τόσο στο κέντρο όσο και εκτός κέντρου.

 

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Καβάλας κ. Ρακιτζή δήλωσε ικανοποιημένη που οι ηλικιωμένοι (85 ετών και άνω) κλείνουν ραντεβού να εμβολιαστούν και μέσω των φαρμακείων του Ν. Καβάλας. Όπως είπε αρκετός κόσμος επισκέπτεται ή επικοινωνεί με την ίδια και τους συναδέλφους της για αυτόν τον λόγο. Στην ερώτηση για το βασικό πρόβλημα, τον κορωνοϊό και τα κρούσματα στην Καβάλα, απάντησε: « Υπάρχουν κρούσματα. Υπάρχει και μια ύφεση αλλά χρειάζεται προσοχή».

 

Από τις 13 Οκτώβρη και μετά η Καβάλα έχει κάθε μέρα ένα τουλάχιστον κρούσμα κορωνοϊού. Αυτό το σερί συνεχίζεται, συνεχίστηκε ακόμη και χθες. Ναι μεν τα κρούσματα μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Κι ενώ άλλοι Νομοί της ΑΜΘ είχαν πρόσφατα μέρες ή μία μέρα με μηδέν κρούσματα, αυτό δεν έγινε ως τώρα στην δική μας Περιφερειακή Ενότητα. Συνεχίζουμε να το περιμένουμε.

 

Με ανάρτηση του στο facebook ο συνοικιακός σύλλογος «Δρόμος του Νερού» του Αγίου Κωνσταντίνου γνωστοποιεί στους κατοίκους της περιοχής ότι διαθέτει ποσότητα αλατιού, την οποία μπορεί να τους προμηθεύσει εν όψει της κακοκαιρίας. Και άλλοι συνοικιακοί σύλλογοι συνεργάζονται κι αυτήν την φορά με το Δήμο Καβάλας προκειμένου μέσω αυτών το αλάτι να είναι διαθέσιμο σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους της Καβάλας. Του Δήμου Καβάλας γενικότερα. Κι όπως φαίνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

 

Έχει ενδιαφέρον η ανάμιξη της Καβάλας σε όσα αυτό το διάστημα συμβαίνουν στον Βόρειο Έβρο. Το κράτος θέλει να μεγαλώσει μια προσωρινή δομή φιλοξενίας παράνομων προσφύγων- μεταναστών που υφίσταται κοντά στην Ορεστιάδα. Οι φορείς του Έβρου αντιδρούν και διαμαρτύρονται έντονα. Ο κ. Μηταράκης τους διαβεβαιώνει ότι η παραμονή των παράνομων προσφύγων- μεταναστών θα είναι πολύ σύντομη. Για να τους πείσει τους ανακοινώνει ότι η υπηρεσία Ασύλου θα μεταφερθεί από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα.

 

Τι αλήθεια θέλει να πει ο ποιητής;  Τι σημαίνει αυτή η «μετακόμιση» και ποια είναι η ουσία της; Τόσες και τόσες δημόσιες υπηρεσίες ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία (από την Καβάλα στην Θράκη), γιατί αυτή μας την προσφέρουν; Οι φορείς της Καβάλας που ξέρουν ότι το Ασημακοπούλου έχει άλλον προορισμό, πρέπει να έχουν το νου τους. Πολλές φορές η Καβάλα την… πάτησε προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι οι φίλοι μας της Θράκης.

 

Κάτοικοι των Κρηνίδων αναφέρονται σε μια γενικότερη εξόρμηση που έγινε χθες στην περιοχή μέσω της οποίας αντιμετωπίστηκε το οξύ πρόβλημα των αδέσποτων. Τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν και καταγγελίες και παράπονα. Όχι τόσο για αδέσποτα, αυτά άλλωστε υπάρχουν παντού, αλλά για ορισμένα ιδιαίτερα επιθετικά. Ο Δήμος Καβάλας έκανε τη συνήθη διαδικασία, τα ζώα – είπαν οι αρμόδιοι στους κατοίκους των Κρηνίδων- μεταφέρονται στο δημοτικό κυνοκομείο.

 

Εφόσον την Κυριακή ανοίξει η αγορά, όπως αναφέρουν όλες οι σχετικές πληροφορίες, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να επανέλθουν και τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Γιατί από τη Δευτέρα φαίνεται ότι γενικότερα τα μέτρα θα έχουν μια μικρή μεν αλλά συγκεκριμένη χαλάρωση. Γιατί σε αυτήν να μην περιληφθεί και η επανασύνδεση της Καβάλας με τον Πρίνο;

 

Δικαιολογημένα χαρούμενη ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορφανίου: «Πραγματοποιήθηκε και η 3η εθελοντική αιμοδοσία στο Ορφάνι Καβάλας με μεγάλη επιτυχία! Από τα 86 άτομα που ήρθαν κατάφεραν να δώσουν αίμα οι 73! Δεν έχουμε λόγια να σας ευχαριστήσουμε! Όπως έχουμε πει ξανά η προσφορά αίματος είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ! Εις το επανιδείν».

 

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ Καβάλας εκφράζουν την απογοήτευση τους για τα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα εξ αιτίας των οποίων επανήλθε στο κόμμα η λεγόμενη εσωστρέφεια. Εννοούν την αλλαγή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου με την αρκετά ξαφνική αντικατάσταση του κ. Λοβέρδου. Η Καβάλα ήταν μια οργάνωση με μια νομαρχιακή που στήριζε την πρόεδρο. Με όσα συμβαίνουν τελευταία αυτό φυσικά και έχει αλλάξει.

 

Διαβάστε επίσης