• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτι ήξεραν και κάτι καλό περίμεναν οι έμποροι της Καβάλας εδώ και μέρες. Εξ αυτού του λόγου είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για να ανοίξουν (από σήμερα) τα καταστήματα τους. Εργασίες προετοιμασίας ήταν ορατές και την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Στη φωτογραφία κούτες με νέα εμπορεύματα επί του πεζοδρομίου. Ανοίχτηκαν και τα προϊόντα μπήκαν στη θέση τους. Καλή επαναλειτουργία σε όλους και χωρίς άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

 


Η κακοκαιρία είχε όνομα αλλά δεν είχε χιόνι. Μόνο κρύο. Τσουχτερό και διαρκείας. Ο καιρός βελτιώνεται από τα μέσα της εβδομάδας κι ο Χειμώνας συνεχίζεται. Φαίνεται να έχει μέλλον μπροστά του. Παρακολουθούμε τους εργαζόμενους στο πολύ κρύο, όλους αυτούς που εργάζονται αδιάκοπα έξω. Βρέξει- χιονίσει. Π.χ. στην οδό Βενιζέλου, μπροστά από το κατάστημα της Vodafone βρίσκεται συνεχώς υπάλληλος (εκτεθειμένος στο κρύο) που προσπαθεί να πουλήσει πακέτα κινητής τηλεφωνίας στους περαστικούς. Αυτό συνεχίζεται ακόμη κι όταν στη Βενιζέλου δεν κυκλοφορεί ψυχή!

 

Υπάρχουν πολλά ακόμη ίδια παραδείγματα ανθρώπων που είναι καθημερινά στο πόστο τους ανεξάρτητα από το κρύο. Το χιόνι, τον παγετό. Το ακριβώς αντίθετο, που επίσης μας έρχεται στο μυαλό, είναι όλοι αυτοί που συστηματικά λουφάρουν. Και μονίμως ξεκουράζονται. Κακά τα ψέματα, τέτοιες περιπτώσεις συναντάς ειδικότερα και συχνότερα στο δημόσιο. Εκεί όπου η παραγωγικότητα είχε και έχει πρόβλημα… Εκεί όπου ο έλεγχος απουσιάζει.

 

Κι ενώ οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται κανονικά όπως είναι το σωστό, οι λουφαδόροι των υπηρεσιών υπάρχουν πάντα. Σε αυτές τις συνθήκες του κορωνοϊού και του κρύου έχουν … «πανηγύρι» μιας και ξέρουν καλά τους τρόπους να απουσιάζουν από τις θέσεις τους. Είναι τόσο έξυπνοι και αποτελεσματικοί που δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε καν χρήση άδειας. Αυτό άλλωστε δεν είναι η ελληνική «λούφα και παραλλαγή»; Να δείχνεις ότι δουλεύεις αλλά να μην δουλεύεις!

 

Μπροστά σε δύο αδιέξοδα βρίσκεται ο Δήμος Καβάλας μαζί με το Δημοτικό του Συμβούλιο. Των ανταποδοτικών τελών και των χώρων στάθμευσης. Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μια ευκαιρία. Μια ακόμη. Μια από τις γνωστές. Να συζητηθούν και να αποφασιστούν λύσεις, κοινά αποδεκτές, ή τα πράγματα μέσω αντιπαραθέσεων να γίνουν ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με όσα πρόσφατα παρακολουθήσαμε, πιθανότερο είναι το δεύτερο. Μόνο που αυτό θα είναι ότι το χειρότερο τόσο για την Καβάλα όσο και για τους πολίτες της.

 

Καλούνται με λίγα λόγια να κάνουν την έκπληξη. Την ευχάριστη έκπληξη. Να τα δουν από την Καβαλιώτική πλευρά, να τα συζητήσουν με τον τρόπο που πρέπει. Κι αφού παρουσιαστούν οι διάφορες επιλογές, να συμφωνήσουν στις καλύτερες. Τις οποίες θα επιχειρήσουν να υλοποιήσουν ώστε να βγει η πόλη και από τα δύο αδιέξοδα. Κρατάμε μικρό καλάθι. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Περιμένουμε ταυτόχρονα να τους ακούσουμε μιας και άπαντες θα ισχυριστούν μία ακόμη φορά ότι βασικός τους σκοπός είναι το καλό της πόλης… Εύκολο να το λες, δύσκολο να το αποδεικνύεις με πράξεις.

 

Αναβλήθηκε για αργότερα η επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στον Έβρο. Ο λόγος είναι ο περιορισμός αρκετών αιρετών, η παραμονή στο σπίτι τους λόγω κορωνοϊού. Πρώτος που θα απουσίαζε από το πρόγραμμα του Υπουργού Μετανάστευσης ο θετικός αλλά ασυμπτωματικός κ. Μέτιος. Και όχι μόνο αυτός.

 

Κι ενώ συνεχίζουμε να περιμένουμε τη λειτουργία του νέου παιδικού σταθμού του ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι, η διοίκηση του ίδιου Οργανισμού αποφάσισε τον ανάδοχο του έργου σύνδεσης του κτιρίου με το δίκτυο της ΔΕΗ. Απαραίτητο έργο για να λειτουργήσει σταθμός. Ο ΟΑΕΔ θα πληρώσει για αυτήν την εργασία ποσό που πλησιάζει τις 30.000 ευρώ! Δεν είναι σίγουρο ότι με το συγκεκριμένο έργο λύνεται η τελευταία εκκρεμότητα που υπάρχει. Στην πορεία ίσως ανακύψει κι άλλο πρόβλημα… Ζούμε στην Ελλάδα, ας μην το ξεχνάμε!

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας αποφάσισε να τιμήσει σε ειδική εκδήλωση τον Μηνά Τάτση που συνταξιοδοτήθηκε μετά από 40 χρόνια εργασίας. Ο σημαντικός πρώην εργαζόμενος θα τιμηθεί όταν λήξουν τα μέτρα και οι συνθήκες επιτρέψουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η απόφαση αυτή είναι σίγουρα σωστή.

 

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας δηλώνεται (ανώνυμα αλλά και ουσιαστικά) ότι δεν ευσταθούν δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τάχα νέα στοιχεία στην υπόθεση του Κώστα Δασκάλου. Διαψεύδεται ότι εντός του πηγαδιού βρέθηκε με δεμένα τα πόδια. Είναι υπό αμφισβήτηση η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής που παρουσιάζεται ως νέο στοιχείο της υπόθεσης. Με λίγα λόγια φαίνεται πως η έρευνα δεν έχει αλλάξει καθόλου το αρχικό της συμπέρασμα που αναφέρει πιθανή αιτία θανάτου του άτυχου συμπολίτη το ατύχημα.

 

Λίγο περίεργο και λίγο παράξενο. Δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονταν το πρωί της περασμένης Παρασκευής εντός του χώρου της παραλίας της Καλαμίτσας. Κλάδευαν δέντρα! Στην καρδιά του Χειμώνα τέτοια δραστηριότητα σε παραλία γίνεται πρώτη φορά! Με την ευκαιρία μεταφέρουμε την απόφαση των χειμερινών κολυμβητών της Καλαμίτσας. Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού αποφάσισαν να μην κάνουν φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας τους για το νέο έτος. Θα συνεχίσουν τα καθημερινά τους μπάνια. Σε αυτά είναι άπαντες συνεπείς. Ακόμη κι αυτές τις μέρες με το πολύ κρύο.

 

Συνεχίζονται καθημερινά οι παρεμβάσεις του Δήμου Καβάλας στο δρόμο της ΜΟΜΑ προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα των κατολισθήσεων. Καταλαβαίνουμε ότι η παρέμβαση αυτή έχει αρκετό μέλλον μπροστά της. Άρα ο δρόμος μάλλον θα αργήσει να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία.

 

Κλειστή παραμένει εδώ και καιρό – επίσης λόγω κατολισθήσεων- η οδός Φιλιππουπόλεως στη συνοικία της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Για την εκκρεμότητα συμπολίτισσα συνεχίζει να διαμαρτύρεται. Μας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Για την οδό Φιλιππουπόλεως έστειλα πριν καιρό πολλές επιστολές προς τον Δήμαρχο κ. Θ. Μουριάδη και τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών κ. Γ. Ιακωβίδη. Η οδός είναι εδώ και πολλούς μήνες ένα αδιέξοδο. Ο λόγος; Μια μικρή κατολίσθηση που θα μπορούσε να αποκατασταθεί. Αντί αυτής προτιμήθηκε ο αποκλεισμός. Οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά ασκήσεις δεξιοτεχνίας για να μπορέσουν να πάνε στις δουλειές τους. Υποσχέθηκαν να ανοίξουν τον δρόμο μέχρι τα Χριστούγεννα. Τώρα με την χιονόπτωση οι κάτοικοι είναι δυστυχώς εγκλωβισμένοι. Πρέπει να γνωρίζουν οι κύριοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι σε περίπτωση που θα συμβεί κάποιο ατύχημα θα είναι ποινικά υπεύθυνοι».

 

Η εστίαση δεν το βάζει κάτω ακόμη και στην εποχή που ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Ένα ακόμη take away καφέ ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην αρχή της οδού Ομονοίας, κοντά στα παλιά δικαστήρια. Ένα νέο σνακ μπαρ ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην οδό Αμύντα.

 

Σε φάση τελικών συζητήσεων, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, βρίσκεται η συμφωνία για το μεγάλο κατάστημα δίπλα στο δικαστικό μέγαρο. Η προοπτική είναι πάντα ίδια, να λειτουργήσει εκεί σούπερ μάρκετ. Η συνέχιση των συζητήσεων πολύ σύντομα θα καταλήξει, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε οριστική συμφωνία.

 

Μετά τον συνοικιακό σύλλογο του Αγίου Κωνσταντίνου «Ο δρόμος του νερού» και ο σύλλογος της Χωράφας διαθέτει αλάτι, το οποίο μπορεί να μοιράσει στους κατοίκους της περιοχής. Σχετική ανακοίνωση μέσω ανάρτησης έκανε προ λίγων ημερών η πρόεδρος του δραστήριου τοπικού συλλόγου.

 

Ούτε ο νέος κανονισμός των λαϊκών αγορών θα εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, όταν σε λίγο καιρό το απασχολήσει. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα το τοπικό συμβούλιο κι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Διαφώνησαν σύμβουλοι μιας μόνο παράταξης και ψηφίσαν αρνητικά. Η ερώτηση «ποιάς παράταξης;» είναι περιττή. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!

 

Το καινούργιο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία λειτουργεί καθημερινά, συγκεντρώνει γύρω του αρκετούς Καβαλιώτες. Που όχι μόνο το παρακολουθούν με περιέργεια αλλά το φωτογραφίζουν (ή το βιντεοσκοπούν) κιόλας. Κανείς δεν περίμενε την τόσο μεγάλη επιτυχία του ειδικά σε αυτήν την περίοδο που άλλες φαίνεται να είναι οι προτεραιότητες των ανθρώπων.

 

Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του Covid. Κι ενώ το πρώτο ραντεβού ήταν στις 9, οι ηλικιωμένοι προσήλθαν στο χώρο τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα! Η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν 0 βαθμοί.. Εκεί εκτός από τους γιατρούς- νοσηλευτές κτλ τους υποδέχονταν και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Το απόγευμα του Σαββάτου εμβολιάστηκε ο 93χρονος συμπολίτης συνταξιούχος γιατρός Δημήτρης Αστεριάδης. Χθες Κυριακή δεν έγιναν εμβολιασμοί, αυτοί συνεχίζονται πρωί πρωί σήμερα.

Διαβάστε επίσης