• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μια κατάλληλη για τα δεδομένα της Καβάλας στιγμή, η Κυβέρνηση υπενθυμίζει την απόφαση της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο εκλέγονται τόσο οι Δήμαρχοι όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια. Η αλλαγή κατά τον Υπουργό Εσωτερικών θα γίνει μέσω κοινοβουλευτικής διαδικασίας τον άλλο μήνα, κατά τον Πρωθυπουργό πιο γρήγορα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν θα ξαναδούμε διοικήσεις Δήμων που στα δημοτικά συμβούλια είναι παράταξη της … μειοψηφίας. Ο Κλεισθένης «διορθώνεται» με τον αναμενόμενο τρόπο και η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση έρχεται κι έχει φόρα. Στην πράξη όλα αυτά θα περιορίσουν τους υποψήφιους Δημάρχους των επόμενων δημοτικών εκλογών. Στις εκλογές του 2019 ένας τρόπος για να εκλεγεί κάποιος απλός δημοτικός σύμβουλος ήταν να δηλώσει και να είναι υποψήφιος Δήμαρχος! Αυτό τελειώνει οριστικά.

Προχθές ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης δήλωσε: «Είμαστε αρκετά έτοιμοι να φέρουμε προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο εντός Φεβρουαρίου. Πρέπει  να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες»

Χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ίδιου Υπουργείου και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: «Aποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».

 

Προσωπικό της Εγνατίας Οδού εργάστηκε προ λίγων εβδομάδων στον κόμβο του νέου λιμανιού. Καθάρισε χώρους μεγάλους που ήταν γεμάτοι δέντρα, κλαδιά και χόρτα. Πρόκειται για χώρους ανάμεσα στους δρόμους, ανάμεσα στις διασταυρώσεις και στους φωτεινούς σηματοδότες. Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο έγιναν όλα αυτά. Ξέρουμε ότι η εικόνα των ίδιων περιοχών είναι φυσικά καλύτερη. Πολύ καλύτερη. Μακάρι η Εγνατία να φροντίσει με τον ίδιο τρόπο κι όλους τους άλλους χώρους της στους διάφορους κόμβους.

 


 

Την ονομαστική του γιορτή είχε χθες ο βουλευτής της ΝΔ Καβάλας κ. Μακάριος Λαζαρίδης. Λόγω κορωνοϊού και υποχρεώσεων στο κοινοβούλιο δέχθηκε ευχές κυρίως τηλεφωνικά. Φυσικά και ήταν πάρα πολλές. Μιλώντας στο ράδιο Πρωινή ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για τη λήξη του προβλήματος της πανδημίας. Μεταξύ άλλων είπε ότι: « Καταλαβαίνω ότι σιγά σιγά θα ανοίγουν δραστηριότητες.  Αρκεί να τηρούνται τα μέτρα κι ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται προσοχή».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος ζητά τη βοήθεια τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζητά συμπαράσταση για να παραχωρηθεί ακίνητο, στο οποίο θα κατασκευαστεί ιερός ναός. Στην περιοχή άνωθεν Ποταμουδίων. Η βοήθεια είναι απαραίτητη αφού το ακίνητο είναι λίγο …. «μπερδεμένο». Φέρεται να είναι χαρακτηρισμένο σχολείο! Άλλωστε είναι κοντά στο σχολείο της περιοχής, κοντά στο 3ο Λύκειο.

 

Ο αποχαρακτηρισμός του είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Επιχειρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν αλλά αντέδρασαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Εξ αυτού του λόγου και στο παρελθόν ζητήθηκε «άνωθεν» υποστηρικτική παρέμβαση. Κι ενώ και τότε ο Μητροπολίτης έλαβε υποσχέσεις, στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Τώρα επανέρχεται αλλά δυστυχώς τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου.

 

Αυτή η πρόταση κατασκευής εκκλησίας στο συγκεκριμένο οικόπεδο «σκοντάφτει» σε δυσκολίες που αυτήν την εποχή συναντούμε και στην υπόθεση του χώρου στάθμευσης της Ροδόπης. Όταν ένα ακίνητο έχει συγκεκριμένο χαρακτηρισμό τότε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τον αλλάξεις ή να τον συμπληρώσεις.

 

Ο κ. Μουριάδης και το Δημοτικό Συμβούλιου του δημιούργησαν κάποιες ελπίδες του αγαπητού Μητροπολίτη αλλά οι ελπίδες δεν είναι βάσιμες. Προτιμότερο θα είναι, για να εξυπηρετηθεί ο βασικός στόχος, να αναζητηθεί και να βρεθεί άλλο οικόπεδο. Στο συγκεκριμένο φαίνεται δύσκολο να κατασκευαστεί εκκλησία. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

 

Αναμφίβολα είναι μια επιτυχία των προέδρων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ η προχθεσινή τους συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μόνο που στο δελτίο τύπου διαβάζουμε ότι συζητήθηκε και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ενδιάμεσος φορέας ΔΕΣΜΟΣ. Με λίγα λόγια στη συνάντηση βρίσκονταν μεταξύ τους νοερά και η μεγάλη… αγάπη των προέδρων των Επιμελητηρίων. Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Μήπως τελικά πήγαν στον Υπουργό μόνο για τον ΔΕΣΜΟ; Κι αυτό δεν αποκλείεται.

 

Χθες ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης έκανε ανάρτηση γεμάτη κριτική στον κ. Μέτιο επειδή δεν προχωρά καθόλου γρήγορα η διαδικασία του προγράμματος της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Απέδιδε το πρόβλημα στους αργούς ρυθμούς εξέτασης των αιτήσεων από το προσωπικό του ενδιάμεσου φορέα. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον Περιφερειάρχη με ένα εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Πολύ πιο άμεσο. Τώρα είναι μια πορεία προς το άγνωστο!

 

Ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα το μεσημέρι. Αποδοχή της δωρεάς ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω του συλλόγου ΦΙΛΟΣ. Οι υπολογιστές θα έρθουν από τη Νυρεμβέργη, είναι τουλάχιστον 50. Ο Δήμος Καβάλας θα πληρώσει τα χρήματα της μεταφοράς τους. Στη συνέχεια θα τους μοιράσει εκεί όπου χρειάζονται.

 

Να και μια καλή είδηση. Μια πραγματικά καλή είδηση. Από χθες βρίσκονται στο νέο λιμάνι της Καβάλας δύο μεγάλα πλοία ταυτόχρονα. Φορτώνουν μάρμαρα και χαλίκι. Οι εξαγωγές προϊόντων του Νομού και της περιοχής γενικότερα αντέχουν αν και πέρασαν και αυτές την δυσκολία τους.

 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας βάζει στόχο για το 2021 να αξιοποιήσει, να καταστήσει λειτουργικό το ισόγειο της γνωστής καπναποθήκης Κούφλερ στο Περιγιάλι. Αυτό που θα επιδιώξει κυρίως το Καλοκαίρι είναι να μπει στο ακίνητο ώστε στο ισόγειο του να μεταφέρει αρχαιολογικά ευρήματα που σήμερα είναι στην αποθήκη. Είτε του Αρχαιολογικού Μουσείου, είτε στο Μέγαρο Τόκου.

 

Διαμαρτύρονται συμπολίτες επειδή το απόγευμα και το βράδυ δεν λειτουργούν τα φώτα του δρόμου στην οδό Κολοκοτρώνη. Ο μεγάλος αυτός συνοικιακός δρόμος είναι σα να μην υπάρχει… Αρμόδιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Κι άλλη φορά σε άλλα σημεία της πόλης (συνοικιακούς δρόμους) παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα. Δυστυχώς είναι δύσκολο να διορθωθεί αφού ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται να είναι κάτι αόριστο. Κάτι πολύ μακρινό για τους πολίτες. Κάπως έτσι τα σκοτάδια στην Κολοκοτρώνη διαπιστώθηκαν την Κυριακή, συνεχίστηκαν και προχθές Δευτέρα (απόγευμα και βράδυ).

 

Σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Σέντερ παραπέμπουν οι διοργανωτές της Αλφαβητοπαρέλασης. Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Παρασκευή το μεσημέρι. Εκεί θα υπάρξουν νεότερα για τη φετινή διοργάνωση. Η οποία όπως όλοι αντιλαμβάνονται επηρεάζεται δυστυχώς από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Εδώ και 6 συνεχόμενες μέρες (συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής) η Θάσος έχει κρούσματα. Λίγα αλλά καθημερινά. Συνεχίζονται τα ράπιντ τεστ ενώ χθες το απόγευμα ανακοινώθηκαν από το Δήμο Θάσου τα αποτελέσματα όσων τεστ προηγήθηκαν: «Έπειτα από πληροφόρηση του Δήμου Θάσου από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ Θάσου για τους μαζικούς προληπτικούς ελέγχους με rapid test που πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό Παναγίας στις 18-01-20201 και στον οικισμό Ποταμιάς στις 19-01-2021, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Οικισμός Παναγίας Θάσου: 1 θετικό και 124 αρνητικά tests. Οικισμός Ποταμιάς Θάσου: 0 θετικά και 77 αρνητικά tests».

 

 

Διαβάστε επίσης