• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συζήτηση για τους νόμιμους και μη νόμιμους χώρους στάθμευσης στην Καβάλα ξεκίνησε προ λίγων ημερών. Συνεχίζεται δημόσια και σχεδόν καθημερινά. Κάποιοι ενέπλεξαν σε αυτήν και τα παρκινγκ των σούπερ μάρκετ. Φαίνεται να έχουν δίκιο αν και ρόλο παίζει ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης έξω από κάθε σούπερ μάρκετ. Στη φωτογραφία πινακίδα (έξω από σούπερ μάρκετ) που περιγράφει τον χώρο ως χώρο στάθμευσης. Είναι όντως τέτοιος ή ο χαρακτηρισμός ισχύει μόνο στα λόγια;

 


 

Χθες το μεσημέρι υπήρξε περιστατικό πιθανής φωτιάς στο κέντρο της πόλης. Για το οποίο κλήθηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καβάλας. Τα οχήματα της έφθασαν γρήγορα στο σημείο. Κι ας κινήθηκαν μέσα από πεζόδρομους. Ρόλο φυσικά έπαιξε το ότι και χθες δεν λειτουργούσε η εστίαση. Δεν υπήρχαν με λίγα λόγια εμπόδια- τραπεζοκαθίσματα. Άραγε θα συνέβαινε το ίδιο αν καφετέριες κτλ ήταν ανοιχτές; Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι.

 

Η συναίνεση και η συνεργασία υπέρ των συμφερόντων της πόλης είχαν χθες μια πρώτη, μια μικρή επιτυχία. Εμφανίστηκαν από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Ενώ όλοι τις είχαν ξεγράψει. Νομικοί όλων των δημοτικών παρατάξεων φέρονται να συνεργάστηκαν άριστα ως προς την εξεύρεση προσωρινής λύσης για το παρκινκ της Ροδόπης. Μακάρι να είναι έτσι (όπως φαίνονται) τα πράγματα. Αυτή η αλλαγή του κλίματος θα κριθεί στην πορεία κι αφού μεσολαβήσουν (αν μεσολαβήσουν) κι άλλα τέτοια γεγονότα. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ. Δουλειά που κάποιοι συνεχίζουν να αποφεύγουν…

 

Κι επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά, όλα θα εξαρτηθούν από τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη. Ο οποίος έδωσε νέες υποσχέσεις διαλόγου την περασμένη Δευτέρα και δεν γνωρίζουμε αν από τότε έως σήμερα υπήρξαν κάποιες ενέργειες ή συναντήσεις του. Οι μέρες περνάνε γρήγορα κι οι ευκαιρίες δεν είναι για να χάνονται.

 

Σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζεται αυτή η νέα μέθοδος απόπειρας απάτης, στην οποία τάχα πρωταγωνιστεί αντιδήμαρχος. Στην περίπτωση μας χρησιμοποιήθηκε το όνομα του αντιδημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου. Ευτυχώς ο επαγγελματίας που έλαβε το τηλεφώνημα δεν «τσίμπησε». Οι απατεώνες που του τηλεφώνησαν δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Γιατί στο μεταξύ ο κόσμος φαίνεται ότι ευτυχώς ξύπνησε. Κάτι είναι κι αυτό.

 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και μια άλλη ιστορία, μια απόπειρα απάτης που κι αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Όλα είναι άριστα οργανωμένα προκειμένου ο πολίτης- στόχος να πέσει στην παγίδα. Ευτυχώς αυτό δεν γίνεται. Προσέξτε πως λειτουργεί το κύκλωμα: «Με πήρε κάποιος που ήθελε να αγοράσει 230€ λάδι. Του έδωσα λογαριασμό να μου καταθέσει τα 230. Μετά από λίγο μου έστειλε αποδεικτικό κατάθεσης 2300€. Με πήρε σε πανικό ότι εκανε λάθος και να του επιστρέψω αμέσως τα χρήματα γιατί πρέπει να πληρώσει κάποιες υποχρεώσεις του. Φυσικά και αρνηθηκα να του τα επιστρέψω αφού δεν είχε μπει τίποτα στο λογαριασμό (θα φαινοταν η κατάθεση μετά από δύο μέρες). Συνέχιζε να με πιέζει να του τα καταθέσω πιο επιθετικά. Του είπα όταν μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό μου ευχαρίστως. Μετά μου είπε ότι θα πάρει κάποιον γνωστό του από την τράπεζα μου την εθνική να επικοινωνήσει μαζί μου (στις 3 ώρα το μεσημέρι)! Μετά από 10 λεπτά μου ήρθε ως δια μαγείας ένα μήνυμα από την εθνική τράπεζα ότι έγινε κατάθεση στο λογαριασμό μου 2300€. Τσέκαρα το λογαριασμό μου κ φυσικά δεν είχε μπει τίποτα. Συνέχισε να τηλεφωνεί και να με πιέζει να του επιστρέψω τα χρήματα. Του είπα ότι ούτε καν έχω 2300 στο λογαριασμό μου και μου είπε να του βάλω ότι έχω ο θεούλης! Στο ενδιάμεσο επικοινώνησα με την ασφάλεια και με καθοδήγησε πως να το χειριστώ… Μου έστειλε πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης και το πιο τρομακτικό είναι ότι αυτό το κύκλωμα μπορεί και στέλνει μήνυμα στο κινητό με ψεύτικα στοιχεία της τράπεζας που φαίνονται σαν αληθινά…».

 

Στην κέντρο αποκατάστασης Λυδία είναι φιλοξενούμενος ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Πετρόπουλος. Εκεί θα «προπονηθεί» περίπου 3 εβδομάδες. Μετά από μια δύσκολη αλλά πετυχημένη χειρουργική επέμβαση, η κατάσταση της υγείας του συνεχώς βελτιώνεται. Η παραμονή του στη Λυδία γίνεται για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση αφού τον περιμένουν πολλά και διάφορα. Με το καλό να επανέλθει σε όλα αυτά.

 

Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται οι ετήσιες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι άπαντες παραμένουν στη θέση τους ως πετυχημένοι. Τόσο στα θέματα των προσφύγων στον Έβρο όσο και στα Ελληνοτουρκικά. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

 

Ήταν δεν ήταν 15 άνθρωποι χθες το μεσημέρι έξω από το Διοικητήριο, στην παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών της Καβάλας προς το Υπουργείο Παιδείας. Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη του νέου έτους. Και δεν ήταν πετυχημένη ως προς την προσέλευση των άμεσα θιγόμενων. Πάμε για την επόμενη…

 

Η ιστορία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καβάλας με τη Θάσο είναι μακρά. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε η διαδικασία της επιδότησης. Το μέτρο ξεκινά τώρα. Στηρίζεται στις ειδικές συνθήκες λόγω του κορωνοϊού. Επιδότηση στη γραμμή του Πρίνου είχε ζητήσει γραπτώς η εταιρία Φιλιάγκου. Οι άλλες δύο, και παλαιότερες, το απέφευγαν. Ίσως γιατί δεν το πίστευαν. Να όμως που έγινε κι αυτό…

 

Πλέον κάθε χρόνο τον Χειμώνα που θα μειώνονται τα δρομολόγια, οι εταιρίες θα ζητούν και θα διεκδικούν την επιδότηση. Κι όταν δεν θα την εξασφαλίζουν, θα πιέζουν ακόμη περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην γίνει η αρχή. Το προσεχές διάστημα θα μάθουμε και την οικονομική πλευρά του ζητήματος αφού το Υπουργείο θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος του κάθε δρομολογίου προκειμένου να το καλύψει.

 

Ο συμπολίτης κ. Γιώργος Τσακίρης, στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με την οργάνωση Καβάλας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρακολουθεί στενά και καθημερινά το διεθνές ρεπορτάζ. Σε ερώτηση για το γνωστό και υπαρκτό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης προβλέπει: « Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα δύο λιμάνια θα συνεχιστεί. Θα ενδιαφερθούν επίσης επιχειρηματίες κι από άλλες χώρες του εξωτερικού. Ακόμη κι από χώρες της περιοχής».

 

Ηλικιωμένοι άνθρωποι που διαμένουν στην Καβάλα διαμαρτυρήθηκαν χθες στην Πρωινή για τις συχνές διακοπές νερού. Εννοούσαν τις πιο πρόσφατες (χθες και στις 19 Ιανουαρίου) της ΔΕΥΑΚ. Περιέγραψαν αναλυτικά τα προβλήματα που τους δημιουργούν τονίζοντας ότι είναι άνθρωποι με προβλήματα υγείας και δεν γίνεται μέρα παρά μέρα να μην έχουν νερό στο σπίτι τους. Φυσικά και έχουν δίκιο.

 

Η διαδικασία του εμβολιασμού στο Νοσοκομείο εξελίσσεται καθημερινά κι «ανοίγει» σε περισσότερους. Χθες για παράδειγμα κι εκτός από τους ηλικιωμένους που είχαν τα ραντεβού τους, εμβολιάστηκαν και άνδρες- γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας. Της Πυροσβεστικής κτλ.

 

Είδηση από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ Καβάλας: Επιστολή στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, με επίκεντρο την αποζημίωση των παραγωγών σταφυλιού της περιοχής οι οποίοι επλήγησαν από τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. «Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και Θάσου θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκαιο αίτημα των παραγωγών να αποζημιωθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

 

Προχθές ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε μία ακόμη επίσκεψη στα Τενάγη των Φιλίππων. Συναντήθηκε με αγρότες, στους οποίους ανακοίνωσε ότι δημοπρατήθηκε ένα ακόμη έργο καθαρισμού. Το έργο θα ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλλον όχι αυτόν ή τον επόμενο μήνα. Καθαρισμός από την Άνοιξη.

 

Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Ορεστιάδας διαβάσαμε συνέντευξη της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αλεξανδρούπολης. Άσκηση πίεσης για να εξελιχθεί γρήγορα το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ: «Σαν έμποροι περιμένουμε τα χρήματα αυτά τα οποία είναι από το πρώτο lockdown. Ζητάμε να δοθούν αυτά τα χρήματα στους επαγγελματίες έτσι ώστε τώρα που έχει ανοίξει η αγορά και τα χρειάζονται για τα εμπορεύματα τους να πέσουν στην αγορά,» ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βίβιαν Κουρμπανιάν .

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης