• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτοικος της περιοχής έστειλε στην Πρωινή τη φωτογραφία αποκλεισμού της πρόσβασης σε οδό λόγω στάθμευσης οχήματος. Η εξήγηση και περιγραφή της κατάστασης, αν χρειάζεται, έχει ως εξής: Τα σκαλάκια της φωτογραφίας (στην οδό Θέμιδος) ενώνουν την οδό Γ. Κίτσου με την οδό Ευμένους. Εκεί όπου ο πεζός θα βγει στην Ευμένους βρίσκει μπροστά του εμπόδιο. Το παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κάπου να βρεθεί χώρος για το απαραίτητο παρκάρισμα. Αυτός πρέπει να είναι κατάλληλος ώστε να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα, πολύ περισσότερο στους πεζούς. Στην προκειμένη περίπτωση τούτο δεν ισχύει. Ο οδηγός παρκάρισε, οι πεζοί έπρεπε με… άλμα να περάσουν πάνω από το αυτοκίνητο. Άλλη λύση μάλλον δεν υπάρχει. Φωτογραφία χθεσινή και μεσημβρινή.

 

 

Συνέχισε τις επισκέψεις του σε υπηρεσίες και τοπικούς φορείς της Καβάλας χθες ο Μακάριος Λαζαρίδης. Με όλα όσα συμβαίνουν στην περίοδο που διανύουμε. Κατά την άφιξη του λοιπόν στο Κ.Υ. Καβάλας (πρώην ΙΚΑ) του έγινε θερμομέτρηση. Κι εφόσον βρέθηκε στη σωστή θερμοκρασία, μπήκε στο χώρο για τα προγραμματισμένα του ραντεβού.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η διαδικασία στην μοναδική είσοδο του κτιρίου (από την οδό Φ. Εταιρίας) γίνεται σε όλους. Με αυστηρό αλλά απόλυτα δικαιολογημένο τρόπο. Ας μη ξεχνάμε ότι η μονάδα είχε στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν τα δικά της περιστατικά. Από τότε όλοι προσέχουν περισσότερο. Και πολύ καλά κάνουν.

 


Η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων από χθες στηρίζει, ενισχύει την οικονομία. Αυξάνει την κίνηση στο κέντρο και στις συνοικίες. Δημιουργεί καταστάσεις ακόμη πιο κοντά σε αυτό που είχαμε. Αλλά λόγω κορωνοϊού χάσαμε. Μας ανοίγει την όρεξη. Να τρέξουμε, να βιαστούμε και να επανέλθουμε. Εκεί που ήμασταν τέτοιον καιρό πριν ένα χρόνο.

 

Θαρρείς και μας καταλαβαίνουν οι ειδικοί, σπεύδουν να μας συγκρατήσουν. Το επιχειρούν με κάθε τρόπο. Ακόμη και τρομάζοντας μας. Μας φωνάζουν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε μα με το πρόβλημα δεν τελειώσαμε ακόμη. Σημειώνουν ότι έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας. Έχουν δίκιο αλλά τους ευρισκόμενους σε καραντίνα διαρκείας δύσκολα μπορείς να τους τιθασεύσεις. Δύσκολα μπορείς να τους κρατήσεις κι άλλο μέσα. Μέσα στο σπίτι, στην εργασία κτλ.

 

Από εδώ και πέρα σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι καιρικές συνθήκες. Αν όπως λέγεται με τον Χειμώνα σχεδόν τελειώσαμε, τότε τα πλήθη θα βγουν μαζικά έξω κι… όποιον πάρει ο χάρος. Κάτι που σε γενικές γραμμές το είδαμε στην πόλη μας προχθές Κυριακή. Αν αντίθετα επανέλθει ο Χειμώνας, ο πραγματικός Χειμώνας, τότε η καραντίνα θα συνεχιστεί. Όχι λόγω των αποφάσεων της Κυβέρνησης αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών. Κάποιες άλλες σημαντικές λεπτομέρειες θα παίξουν κι αυτές το ρόλο τους από εδώ και πέρα. Γιατί ναι μεν μας έμεινε μόνο η ουρά (μιας και το… φάγαμε το γάιδαρο), πολλοί από μας δεν την βλέπουν καθόλου την ουρά. Είναι έτοιμοι ακόμη και να βγάλουν τη μάσκα!

 

Ήρεμα λοιπόν και κυρίως συγκρατημένα. Αν διαβάσουμε τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες θα καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι η εξαίρεση σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή δυσκολία. Για μας φαίνεται ότι το δεύτερο κύμα τέλειωσε πιο νωρίς. Αν εν τω μεταξύ είχαμε και τα εμβόλια, όλα θα ήταν καλύτερα. Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε κι αυτήν την ατυχία. Την αστοχία με τα εμβόλια.

 

Τα πανηγύρια για τον έλληνα επιχειρηματία που τα προμηθεύει παντού έγιναν καταγγελίες, διαμαρτυρίες για την ασυνέπεια των πολυεθνικών. Κι ενώ αλλιώς τα είχαμε προγραμματίσει, αλλιώς μας βγαίνουν. Αν δεν λάβει η Ελλάδα τα εμβόλια των άλλων εταιριών δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για το Καλοκαίρι! Τελικά αυτό που άπαντες επιζητούν και επιθυμούν είναι το Καλοκαίρι του τουρισμού. Αλλά σε αυτό θα φθάσουμε στην ώρα μας και με την προϋπόθεση να έχουμε (οι εμπλεκόμενοι) εμβολιαστεί.

 

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Παπουτσής παραμένει θυμωμένος. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το συμπέρασμα προκύπτει και από πρόσφατη, μόλις προχθεσινή του, ανάρτηση: «Ο άνθρωπος που έγινε Πρωθυπουργός, βρίζοντας και κατασυκοφαντώντας μαζί με τον συνοδοιπόρο του για 5 ολάκερα χρόνια, Πάνο Καμμένο, τον πρ. Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όλο το ΠΑΣΟΚ και σχεδόν όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, έκανε αγωγή αποζημίωσης κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων για πρόκληση ηθικής βλάβης εις βάρος του εξ αιτίας προσβολής της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του, επειδή του άσκησαν κριτική…».

 

Μπόλικη και αυστηρή κριτική στη διοίκηση Μέτιου (και στους συνεργαζόμενους με αυτόν) έκανε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Η συνέντευξη ωστόσο του ξεκίνησε διαφορετικά. Κλήθηκε να σχολιάσει τον διαφορετικό φετινό εορτασμό του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη (απ’ όπου κατάγεται). Επ΄αυτού είπε: « Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι που έγινε πρώτη φορά. Δυστυχώς και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Συγχαίρω τόσο το εκκλησιαστικό συμβούλιο όσο και τους κατοίκους του χωριού μου για τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και τηρήθηκαν. Ομοίως συγχαίρω την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου».

 

Ο διευθυντής της διοργάνωσης του αεροπορικού σόου στην Καβάλα κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης σχολιάζει όσα είδε και διάβασε στα ρεπορτάζ της Κυριακής (προχθές) για τον αγνοούμενο πιλότο- μαθητή της σχολής Egnatia Aviation: «Μέχρι στιγμής, διάφορα “εγκυρότατα” και πανελλήνιας φήμης ΜΜΕ (κρατικά και μη) για την υπό εξέλιξη έρευνα εντοπισμού του απολεσθέντος αεροσκάφους της Egnatia Aviation, έχουν στην αρχική φωτογραφία της ανάρτησης η του ρεπορτάζ, Τ-6 , Τ-41D , Tecnam , Υπερελαφρά , Ελικόπτερα και !!! τριάδα F-4 (ΕΘΝΟΣ στην αρχή, μετά την απέσυραν ) F-35 (SKAI). Αυτή είναι η γελοία πλευρά (ασχετοσύνη με πρόκληση σοκ για απόσπαση προσοχής). Ίσως εμφανιστεί σε λίγο και κανένα ιστιοπλοϊκό ! Από την άλλη την τραγική πλευρά, είναι ότι η βουλιμία παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο ….. για μια δύστυχη στιγμή για την οικογένεια της αεροπορίας, με την ευχή ο φέρελπις πιλότος από το Ιράκ να βρεθεί ζωντανός».

 

Σε πλήρη κινητοποίηση ήταν το απόγευμα της Κυριακής το προσωπικό του ΕΚΑΒ Καβάλας. Δύο ασθενοφόρα έσπευσαν στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, σε κατοικία, για να βοηθήσουν σε έκτακτο περιστατικό ηλικιωμένου άνδρα. Συχνά κι όταν χρειάζεται (υπάρχει κι η σχετική δυνατότητα) το προσωπικό επιλαμβάνεται περιστατικού ακόμη πιο οργανωμένα και με περισσότερα άτομα.

 

Συχνά πυκνά αναρτώνται στο διαδίκτυο φωτογραφίες άνδρα που στρώνει και κοιμάται τα βράδια έξω. Συχνά στην είσοδο της Δ. Βιβλιοθήκης, άλλοτε σε χώρο τραπεζοκαθισμάτων καφετέριας στους πεζόδρομους κτλ. Οι άνθρωποι που τον βλέπουν ανησυχούν για την κατάσταση του, απορούν που δεν υπάρχει φροντίδα και παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος άνδρας έχει απασχολήσει πολλές φορές την τοπική κοινωνία. Για τον ίδιο λόγο. Άπαντες όσοι νοιάστηκαν κι ασχολήθηκαν γρήγορα κατάλαβαν ότι αυτή η διαβίωση είναι δική του επιθυμία. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

 

Ευχαριστήριο του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Βουνοχωρίου προς τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Ειδικότερα ο κ. Βασίλης Ελευθεριάδης αναφέρει: «Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια άρχισε ο καθαρισμός των δεξαμενών νερού που πηγαίνουν στα χωριά μας (Βουνόχωρι Λιμνι και Λυκόστομο). Αρχή γενομένης από τους πρόποδες, εν συνεχεία δεξαμενή μαστλακια και δεξαμενές των τριών χωριών.. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Χρόνη Απόστολο όπως επίσης και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας».

 

Γενέθλια χθες το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Κώστας Χιόνης γιόρτασε χθες με τους φίλους του. Μαζεύτηκαν κοντά στο άγαλμα, του ευχήθηκαν και κεράστηκαν. Ο κ. Κώστας Χιόνης έγινε χθες 80 ετών. Έχει όμως ενέργεια και διάθεση εφήβου.

 

 

Διαβάστε επίσης