• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο αναρτήσεις (και ειδήσεις) με ενδιαφέρον από το Δήμο Παγγαίου. Στην πρώτη περίπτωση, με σχετική τη φωτογραφία, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων κηδεμόνων στο Κοκκινόχωμα διαμαρτύρεται για τα πολλά σκουπίδια κοντά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείου. Γράφει: «Αυτές οι όμορφες εικόνες είναι από το στέγαστρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.  Στο σχολείο που γυμνάζονται, παίζουν και περνούν ώρες τα παιδιά ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Λοιπόν επειδή πραγματικά έχει καταντήσει αηδία και κουραστικό να επαναλαμβανόμαστε, όποιος πιαστεί μέσα στον χώρο του σχολείου, πέραν του σχολικού ωραρίου και θεωρηθεί ύποπτος θα προχωρούμε σε καταγγελία. Δεν είναι ούτε η καθαρίστρια ούτε οι δάσκαλοι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν αποτσίγαρα, μπουκάλια και να μην αναφέρω τι άλλο. Τέλος».

Στην δεύτερη περίπτωση μια πραγματικά καλή είδηση, διοργάνωσης εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ακροβούνι: «Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Μικρασιατικού και Ποντιακού Συλλόγου Χρυσοκάστρου σας προσκαλεί στην ημέρα αιμοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28/2/21 στο σχολείο Ακροβουνίου…. Ώρες προσέλευσης 9πμ- 13.00μμ. Η παρουσία σας είναι ένα δώρο ζωής για τον συνάνθρωπο μας».

 

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας οι περισσότερες δίκες έχουν σταματήσει μέχρι τον Μάρτιο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά οι ποινικές υποθέσεις. Χθες ωστόσο το πινάκιο είχε δύο. Μία έγινε κανονικά, η δεύτερη έλαβε αναβολή. Οι δύο υποθέσεις ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες του Μονομελούς που αναβλήθηκαν, λόγω ειδικών συνθηκών και προθεσμιών. Το γεγονός ότι δικαστήρια δεν γίνονται έχει τη σημασία του. Στο Δικαστικό Μέγαρο η κίνηση είναι περιορισμένη ενώ οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για τη δουλειά που δεν έχουν. Και αυτοί όπως τόσοι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

 


 

Συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου Καβάλας, περίπου 10 άνθρωποι, εργάστηκε χθες στην περιοχή του Αγίου Λουκά. «Εισέβαλε» σε κοινόχρηστο χώρο- χώρο αναψυχής- κοντά στο δημοτικό σχολείο της συνοικίας. Τα «σκούπισε» όλα. Τα κούρεψε, τα κλάδεψε, τα καθάρισε! Το αποτέλεσμα της εργασίας ήταν εντυπωσιακό αφού στο τέλος ο χώρος ήταν αγνώριστος. Με την καλή έννοια. Έχουμε ξαναγράψει για τη δυνατότητα που υπάρχει αυτό το διάστημα ώστε να γίνονται συχνά τέτοιες εξορμήσεις. Όλα έχουν σχέση με την αύξηση του προσωπικού μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Το οποίο θα συνεχίσει να εργάζεται ως και την Άνοιξη.

 

Θέμα μας είναι η καλή, η συντονισμένη δουλειά που μπορεί να κάνει το δυναμικό του Δήμου εφόσον είναι αρκετό και μπορεί και συνεργάζεται. Κανείς δεν έχασε από τη συνεργασία. Αυτή έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Στα πάρκα, στους δρόμους και στα έργα είναι περισσότερο ορατά. Αλλού υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσο ευδιάκριτα.

 

Τι έκανε ο Κλεισθένης; Ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στην αυτοδιοίκηση, να υποστηρίξει κάποιες συγκεκριμένες συνεργασίες. Μεταξύ αυτών που ως τότε ήταν μόνο αντίπαλοι. Και μάλιστα φανατικοί. Προεκλογικά άπαντες στήριξαν τον Κλεισθένη. Υποσχέθηκαν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Μετεκλογικά αυτό δεν έγινε πουθενά. Ο Κλεισθένης καταργήθηκε στην πράξη ενώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να τον … διορθώνει με τη διαδικασία της εξουδετέρωσης του!

 

Τι ήταν τελικά ο Κλεισθένης; Ήταν μια ευκαιρία για μια διευρυμένη συνεργασία. Μια μεγάλη συνεργασία των πολλών. Κι ενώ όλοι δήλωναν πρόθυμοι, μετά τις εκλογές όλοι ξεχώρισαν για την απροθυμία τους. Τα γεγονότα στο Δήμο Καβάλας από το Καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα μιλούν από μόνα τους. Σπρώχνουν τις συνεργασίες στο καλάθι των αχρήστων. Δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Στην ισχυρή πλειοψηφία της διοίκησης και σε έναν δήμαρχο «παντοκράτορα».

 

Σήμερα λοιπόν και μπροστά στα νέα δεδομένα (δηλαδή στο νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζεται) συναντώνται στο Δημαρχείο ο Θόδωρος Μουριάδης με τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων. Συζητούν αυτό ακριβώς. Το νέο εκλογικό νόμο. Έχει γούστο. Όσοι επιμελώς δεν συνεργάστηκαν, να συμφωνήσουν ότι καλύτερος του νέου νόμου είναι ο προηγούμενος. Ο Κλεισθένης! Για όλα είναι ικανοί, ακόμη και για αυτό.

 

Η Κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις της κι έτσι κι αυτό το ποτάμι δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Ο Κλεισθένης (ή ότι απέμεινε από τον Κλεισθένη) σύντομα θα είναι παρελθόν. Ιστορικά θα αναφέρεται ως μια ευκαιρία που χάθηκε. Δεν είναι θέμα κομμάτων. Δεν είναι θέμα ιδεολογιών. Κυρίως είναι θέμα ανθρώπων. Παντού στην Ελλάδα, σε όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες. Ή δεν υπήρξαν συνεργασίες ή όπου υπήρξαν συκοφαντήθηκαν. Επ’ αυτού χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΑΜΘ. Ο Μέτιος συνεργάστηκε με δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά αυτό ήταν το … μεγαλύτερο λάθος του. Οι δε  συνεργαζόμενοι καταγγέλλονται ως έμμισθοί. Πιθανόν από αυτούς που τους ζηλεύουν. Από αυτούς που θα ήθελαν να έχουν τη θέση τους.

 

Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει καλά το προηγούμενο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σπεύδει σε αυτό αφού ζητά σταθερότητα τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες. Τη σταθερότητα αρκετών προηγούμενων δεκαετιών. Μια συντηρητική επιλογή, η οποία επανέρχεται ισχυρή. Το προοδευτικό δοκιμάστηκε κι απέτυχε παταγωδώς. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.

 

Κινητοποίηση χθες το μεσημέρι στο Κ.Υ. Καβάλας. Κτίριο πρώην ΙΚΑ. Κατέφθασαν και παραλήφθηκαν τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τα οποία γίνονται καθημερινά με ραντεβού και στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης. Κι όπως ακούμε όλα πηγαίνουν πολύ καλά.

 

Ίδια ομαλή διαδικασία και στο Νοσοκομείο. Και στα τρία εμβολιαστικά κέντρα. Οι ηλικιωμένοι, αυτοί εμβολιάζονται συχνότερα, φθάνουν αποφασισμένοι. Συνοδεύονται από συγγενείς τους. Κάνουν το εμβόλιο γρήγορα και χωρίς να ταλαιπωρηθούν. Αναμένουν λίγα λεπτά κι αναχωρούν για το σπίτι όταν οριστικά δεν παρουσιάζονται παρενέργειες. Τόσα εμβόλια έγιναν στο Νοσοκομείο αυτό το διάστημα, πουθενά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

 

 

Διαβάστε επίσης