• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την επαναλειτουργία της εστίασης. Μόνο κάποιες προσεγγίσεις, εκτιμήσεις. Οι οποίες χωρίζονται στις συνηθισμένες δύο κατηγορίες. Στις αισιόδοξες και τις απαισιόδοξες. Για τις απαισιόδοξες προβλέψεις (που αναφέρουν σε επαναλειτουργία μετά το Πάσχα) ταιριάζει η φωτογραφία. Θα είναι τόσους μήνες κλειστά τα μαγαζιά της εστίασης που όλα σε αυτά θα έχουν παλιώσει, θα έχουν ξεθωριάσει.

Ταυτόχρονα ευχόμαστε οι απαισιόδοξες προβλέψεις τελικά να μην επιβεβαιωθούν. Είναι στόχος εφικτός τα μαγαζιά (καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες κτλ) να ξανανοίξουν το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα, έστω στους εξωτερικούς και μόνο χώρους τους. Θα είναι μια δύσκολη μεν αλλά καλή αρχή. Κάποιοι προβλέποντας ότι κι ο Μάρτιος θα είναι «χαμένος» μήνας, ξεκίνησαν ήδη και κάνουν ανακαίνιση. Να φροντίσουν να την τελειώσουν όταν πρέπει. Όταν θα έρθει η ώρα της επαναλειτουργίας!

 


 

Τα γράφαμε μόλις χθες στην Δευτεριάτικη Πρωινή. Κατά το ήμισυ επιβεβαιώθηκαν. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν και στο άλλο τους μισό! Η Κυβέρνηση γράφαμε, το ξανασκέφτεται με την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Μπορεί, γράφαμε, να υποχωρήσει. Να αλλάξει την απόφαση της αύξησης δυναμικότητας του. Χθες το μεσημέρι η Κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε την ανακοίνωση κι έτσι όλοι τώρα ψάχνουμε να βρούμε που θα πάνε οι πρόσφυγες αφού δεν θα πάνε σίγουρα στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου.

 

Ευχόμαστε, ελπίζουμε να μην έρθουν- προσωρινά- στο Ν. Καβάλας. Έναν Νομό που έχει αναλάβει και με το παραπάνω το μερίδιο που του αναλογεί στο προσφυγικό. Ρόλο παίζει τι θα γίνει με το γραφείο ασύλου. Για αυτό η Κυβερνητική εκπρόσωπος δεν είπε τίποτα χθες. Αν το γραφείο ασύλου όντως έρθει (από την Αλεξανδρούπολη που είναι σήμερα) στην Καβάλα, τότε ναι. Πρέπει να ανησυχούμε. Τόσο για την πρώην Φωνή της Αμερικής όσο και για κάθε άλλο «κατάλληλο» χώρο στην περιοχή μας.  Εκτός αν το γραφείο ασύλου μείνει στην Αλεξανδρούπολη… Κάτι που δεν προκύπτει από τις απαντήσεις Μηταράκη σε ερωτήσεις πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης.

 

Ο Δήμος Θάσου σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκδήλωση στο νησί – ενημερωτική ημερίδα- για την προβολή της ανάγκης εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού. Στόχο έχει να πεισθούν ακόμη περισσότεροι κάτοικοι της Θάσου, αυτοί που έχουν τις ηλικιακές προϋποθέσεις της περιόδου που διανύουμε, ώστε να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο. Η ημερίδα θα γίνει σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. Πρίνου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

 

Το Κ.Υ. Πρίνου εμβολιάζει κάθε μέρα με το εμβόλιο της Pfizer αλλά εσχάτως πολλά νέα ραντεβού για την πρώτη δόση δεν υπάρχουν. Η εκδήλωση έρχεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Λέγεται μάλιστα ότι εντός του μήνα και στη Θάσο θα μπορούν να γίνονται εμβολιασμοί σε πολίτες ηλικίας 60-64 ετών με αυτό της Astrazeneca.

 

Με απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππα Αναστασιάδη δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στη Νικήσιανη και το Παλαιοχώρι. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει διακοπή ρεύματος, οι σταθμοί θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης κι έτσι για μία μέρα (σήμερα) δεν θα λειτουργήσουν. Αυτές οι αποφάσεις των Δημάρχων, πολλές φορές και για τη λειτουργία σχολείων αρμοδιότητας τους, είναι αναπόφευκτες όταν οι διακοπές ρεύματος γίνονται Χειμώνα. Σε εργάσιμες μέρες και ώρες. Αντί να γίνονται όπως στο παρελθόν, Σάββατο ή Κυριακή.

 

Το προσεχές διάστημα το Διοικητήριο θα αποκτήσει μια καινούργια, μεγάλη και φωτιζόμενη πινακίδα. Θα μπει στην πρόσοψη του (από την παραλιακή πλευρά) και θα αναφέρει τα αυτονόητα. Ότι πρόκειται για κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ κι ειδικότερα την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Είναι κάτι που δεν έχει το κτίριο σήμερα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, από την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μετά. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει που είναι η έδρα της Π.Ε. Καβάλας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν και ψάχνουν» λέει χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης.

 

Τελικά η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας εργάζεται και τα Σάββατα! Αυτό γίνεται μόνο στην περίοδο που διανύουμε, πρόληψης του κορωνοϊού, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος των πολιτών που προσέρχονται ειδικά στη λαϊκή αγορά. Ελέγχονται και για το νόμιμο της μετακίνησης τους. Η Δημοτική Αστυνομία κάνει τέτοιους ελέγχους κάθε μέρα (και Σάββατο) κι όπως έχουμε ξαναγράψει ως τώρα έχει επιβάλλει μόνο ένα πρόστιμο.

 

Αρχίζει να φαίνεται, να ακούγεται κάθε μέρα πιο πολύ, η διαμαρτυρία των Καβαλιωτών για την σταθερά μεγάλη ουρά έξω από το Ταχυδρομείο. Σε αυτό καμιά φορά, ανάλογα με την κίνηση, χρειάζεται να περιμένεις περισσότερο απ’ ότι περιμένεις έξω από τράπεζα! Ας συνηθίσουμε στην κατάσταση, στη διαδικασία. Τα χειρότερα έρχονται ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΕΛΤΑ Καβάλας. Τόσο στο κατάστημα όσο και στη διανομή αλληλογραφίας.

 

Ο Χρήστος Κέλλης ήταν δημοτικός σύμβουλος Καβάλας την εποχή του Λευτέρη Αθανασιάδη. Την Κυριακή γνωστοποιήθηκε δια της συνηθισμένης ηλεκτρονικής οδού (facebook) ο θάνατος του. Όσο καιρό ήταν δημοτικός σύμβουλος Καβάλας δεν είχε κάποια θέση αντιδημάρχου ή προέδρου. Ήταν μόνο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Συλλυπητήρια στους συγγενείς του.

 

Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο ΕΚΑΒ Καβάλας εκδήλωση για την παρουσίαση της ολοκληρωμένης πλέον, δωρεάς του ΑΟΚ. Ένα μικρό επιβατικό όχημα, κατάλληλο για τους στενούς δρόμους των συνοικιών της πόλης. Το όχημα είναι έτοιμο (πινακίδες, ΚΤΕΟ κτλ) κι έχει τα σήματα του ΕΚΑΒ. Τις προάλλες έκανε δοκιμαστική περιπολία, απόλυτα πετυχημένη, στα σοκάκια της Παναγίας. Αχρείαστο να είναι αλλά υπάρχει στο ΕΚΑΒ Καβάλας.

 

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καβάλας έσπευσε χθες στο Διοικητήριο προς συνδρομή εργαζόμενης που αισθάνθηκε αδιαθεσία. Της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε για περισσότερες εξετάσεις στο Νοσοκομείο. Το περιστατικό ήταν από τα συνηθισμένα καθημερινά, δεν είχε καμία σχέση με τον κορωνοϊό.

 

Με μια σημαντική και συγκινητική ανάρτηση του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Γιώργος Παπαφιλίππου γνωστοποίησε τη συνταξιοδότηση του και την αποχώρηση από τη μάχιμη δικηγορία: «Τα εξηκοστά έβδομα(67) γενέθλιά μου, που γιορτάζω σήμερα(28/2/2021), συμπίπτουν με ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της ζωής μου. Την οριστική διακοπή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας(δικηγορία) λόγω υποβολής αίτησης για τη συνταξιοδότησή μου. Ύστερα λοιπόν από 38 και πλέον χρόνια άσκησης μάχιμης δικηγορίας ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να παραδώσω τη σκυτάλη σε νεότερους συναδέλφους. Ήταν ένα δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι σε θάλασσες πότε γαλήνιες και πότε φουρτουνιασμένες,με πολλές χαρές και λύπες, ενθουσιασμούς και απογοητεύσεις. Ήταν μια υπέροχη και ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής και αισθάνομαι τυχερός που τη βίωσα. Από σήμερα λοιπόν νέα σελίδα στη ζωή μου, που ελπίζω και εύχομαι να είναι και αυτή ενδιαφέρουσα».

 

Μέσα σε αυτόν τον «πυρετό» δηλώσεων και καταγγελιών για τις παρενοχλήσεις των ηθοποιών κτλ, ξεχωρίζει η δήλωση της πρώην Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου. Αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, για την οποία δήλωσε: «Δεν βιάζομαι να ρίξω το ανάθεμα πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη». Απόλυτα σωστό. Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής … ελληνικό. Αν ο κατηγορούμενος είναι της συμπάθειας μας (πολιτικής ή άλλης), τότε περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Αν ισχύει το αντλιθετο, τον δικάζουμε και τον καταδικάζουμε πολύ πριν τη δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να ισχύουν τα λόγια της κ. Κονιόρδου.

Διαβάστε επίσης