• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τόσο η πόλη όσο και ο Νομός Καβάλας δεν φαίνεται να έχουν κάποιο ιδιαίτερο και μεγάλο πρόβλημα. Η πανδημία στα μέρη μας είναι σαφώς υπό έλεγχο ενώ τα περισσότερα από τα νέα και καθημερινά κρούσματα είναι τόσο εύκολα που δεν χρειάζεται να απασχολήσουν καθόλου το Νοσοκομείο. Ίδια είναι η κατάσταση σε πολλές ακόμη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Παντού στη «γειτονιά» μας το τρίτο κύμα αποδεικνύεται απλή υπόθεση. Πιο απλή απ’ ότι θα περίμενε κάποιος. Τούτο φαίνεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Νοσοκομεία τόσο της Καβάλας όσο και των άλλων –κοντινών μας- περιοχών και Νομών.

 

Παρόλα αυτά το κράτος αποφάσισε ίδια μέτρα παντού ή σχεδόν παντού. Δεν έκανε εξαιρέσεις. Αντιμετώπισε όλη τη χώρα σα να είναι στην ίδια κατάσταση. Δύσκολη. Δίκαιο; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν σχετικά επιχειρήματα που ακούγονται, τα οποία ίσως και να έχουν κάποια βάση. Είναι πάντα δύσκολο οι άνθρωποι που γενικά κουράστηκαν από τα προηγούμενα μέτρα, να πεισθούν να τηρήσουν ακόμη πιο αυστηρά. Το δύσκολο αφορά το τι συμβαίνει γύρω τους. Στην πόλη και το Ν. Καβάλας δεν συμβαίνει τίποτα που να θυμίζει τις καταστάσεις του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη του 2020.

 

Επειδή είμαστε γνώστες του προβλήματος, βάζουμε τα κεφάλια κάτω. Πειθαρχούμε. Άλλωστε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ψάχνουμε να βρούμε την καλή πλευρά, αν υπάρχει, αποφασίζουμε να κάνουμε κι άλλη υπομονή. Ακόμη 10 μέρες. Παράλληλα δικαιούμαστε να διατυπώνουμε δημόσια το παράπονο μας. Αυτό το κάνουμε ενώ τηρούμε τα νέα μέτρα. Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι σε περιπτώσεις όπως η δική μας όλα θα μπορούσαν να είναι όπως πριν. Δεν θα χάνονταν ο κόσμος αν στον Ν. Καβάλας δεν άλλαζε κάτι.

 

Σύντομα θα αποδειχθεί, φαίνονταν και χθες, η βούληση πολλών πολιτών να συνεχίσουν να ξεφεύγουν έξυπνα και συστηματικά των μέτρων και των ελέγχων. Ακολουθούν μια δική τους τακτική και πορεία. Έχουν μια κάποια ελευθερία κινήσεων ενώ ταυτόχρονα προσέχουν. Γιατί τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν κάποιοι ανόητοι που ειρωνεύονται και αμφισβητούν. Υπάρχουν άλλοι πολλοί και περισσότεροι που δεν θέλουν το κράτος χωροφύλακα. Ξέρουν καλά τι θα κάνουν για να προφυλαχθούν, το κάνουν συνεχώς και χωρίς να τους το επιβάλει κανείς.

 

Λέγεται, αλλά όχι συγκεκριμένα κι επίσημα, ότι η αποστολή εξωδίκων από το ΒΙΟΠΑ στους επαγγελματίες που νοίκιασαν οικόπεδα του οφείλεται και στον εξής λόγο. Υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι που ζητούν οικόπεδα για να αναπτυχθούν σε αυτά επαγγελματικά. Το ΒΙΟΠΑ απευθύνεται στους παλαιούς και αρχικούς του πελάτες ώστε να γνωρίζει ποιοι έχουν πρόθεση να παραμείνουν και ποιοι θα αποχωρίσουν. Προκειμένου αμέσως μετά να διαχειριστεί τους νέους ενδιαφερόμενους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα είναι καλό νέο για την Καβάλα κι ακόμη καλύτερο για το ξεχασμένο Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας. Στους χώρους του οποίου συνεχίζει να λειτουργεί μόνο μία επιχείρηση.

 

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα. Είναι η 4η συνεχόμενη συνεδρίαση δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εδώ και έναν μήνα συνεδριάζει συνεχώς μία φορά την εβδομάδα. Κι αν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είναι πολλά κι αυτήν την φορά, αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Είναι πάντα πολλά τα θέματα που θέτει με τις ερωτήσεις της η δραστήρια αντιπολίτευση.

 

Ο συμπολίτης έμπορος και επαγγελματίας κ. Σταύρος Χτενάς επανήλθε με νέα σημαντική δωρεά στο Νοσοκομείο. Στο πρόσφατο παρελθόν έκανε την πρώτη, αξίας 18.000 ευρώ. Η δεύτερη και πιο πρόσφατη αφορά εξοπλισμό high flow οξυγόνου. Η αξία του είναι περίπου 4.500 ευρώ. Οι πράξεις του κ. Σταύρου Χτενά προς το Νοσοκομείο Καβάλας είναι τρανό παράδειγμα προς μίμηση. Το νοσηλευτικό ίδρυμα τον έχει ευχαριστεί ποικιλότροπα.

 

Αναφορά (ανάρτηση) του συμπολίτη Θανάση Μήττα, λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων και αυστηρών μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού: «Είμαι κάτοικος Παληού που ανήκει στο Δήμο Καβάλας . Γνωστό Super Market  που ψωνίζω εδώ και χρόνια και απέχει από το σπίτι μου λιγότερο από 1900 μέτρα ανήκει στη Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου. Το άλλο κοντινότερο της ίδιας αλυσίδας ανήκει στο Δήμο Καβάλας αλλά απέχει από το σπίτι μου 8.900 μέτρα. Σε ποιο Super Market πρέπει να πάω χωρίς να με γράψουν;»

 

Ο δικηγόρος Απόστολος Αγελαράκης ασχολείται και σχολιάζει την ανεπιτυχή προσπάθεια της Άννας Διαμαντοπούλου ως προς τη θέση του επικεφαλής στον ΟΟΣΑ: «Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να συγχαρώ θερμά την Άννα Διαμαντοπούλου, για τον επίπονο, εξαιρετικά δυσχερή και ταυτόχρονα ωραίο αγώνα που έδωσε, ανεβάζοντας την Ελλάδα μας, ένα σκαλί ψηλότερα …… Λυπάμαι πολύ για την αποχώρησή της …Είναι βέβαιο πως ο ΟΟΣΑ χάνει μία άξια Γραμματέα, αλλά από την άλλη είμαι βέβαιος πως θα έχει να κερδίσει πολλά η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας».

 

Καλά νέα για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Υπογράφηκε χθες από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού η καθιερωμένη απόφαση ενίσχυσης του. Το Υπουργείο εκπληρώνει την δέσμευση του και το επιχορηγεί, όπως πρέπει, με ποσό 70.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν την υποχρέωση του Υπουργείου για το έτος 2021. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αν και στο παρελθόν ήταν σταθερά λιγότερα.

 

Ο Δήμος Παγγαίου ετοιμάζεται να διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου, το απόγευμα. Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κα. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» (για την πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης). Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης