μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην Ελευθερούπολη εργάστηκε την Κυριακή το πρωί (ως το μεσημέρι) ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας. Απομάκρυνε το υπέργειο δίκτυο στο κέντρο της πόλης και το αντικατέστησε με καινούργιο και υπόγειο. Τέτοια έργα θα γίνουν κι άλλα το 2021 στο Ν. Καβάλας. Τα υπόγεια δίκτυα είναι κάτι σύγχρονο και περισσότερο ασφαλές. Αλλά δεν είναι κι εύκολο να αλλάξουν γρήγορα και παντού καταστάσεις πολλών προηγούμενων δεκαετιών. Ίσως και ενός αιώνα! Υπομονή λοιπόν για να φθάσει η υπογείωση του δικτύου παντού.

 


 

Η ναυτιλιακή εταιρία Blue Star Ferries γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αλλαγή και το δρομολόγιο (της) προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω Θεσσαλονίκης. Οι αντιδράσεις ποικίλες. Άλλοι Θεσσαλονικείς δήλωσαν τη χαρά τους που επιτέλους η συμπρωτεύουσα συνδέεται με τα συγκεκριμένα νησιά. Κάποιοι άλλοι –αρκετοί είναι αλήθεια- ειρωνεύτηκαν αφού όπως είπαν πρόκειται για πολύωρο και γεμάτο ταλαιπωρία ταξίδι.

 

Κάπου κάπου διάβαζες σχόλια και Καβαλιωτών. Ζητούσαν το δρομολόγιο (του Σαββάτου) να επανέλθει στο λιμάνι της πόλης τους. Πάντως η απόσταση από το λιμάνι αφετηρία ως τα νησιά τώρα είναι μεγαλύτερη αφού απλά η Θεσσαλονίκη είναι πιο μακριά από αυτά σε σχέση με την Καβάλα. Το συγκεκριμένο γεγονός ήταν άλλωστε η αφορμή όλα αυτά τα δρομολόγια να έρθουν στην Καβάλα.

 

Συνεχίζονται καθημερινά οι εμβολιασμοί στα τρία εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου Καβάλας. Τα ραντεβού ισχύουν, οι ώρες των ραντεβού όχι. Συχνά το Νοσοκομείο τηλεφωνεί και καλεί τους πολίτες να προσέλθουν για το εμβόλιο την ώρα που τους βολεύει και όχι την ώρα που αναφέρει το ραντεβού τους. Έτσι ακόμη κι αυτοί που είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν μεσημέρι ή πολύ περισσότερο απόγευμα, μπορούν να εμβολιαστούν (χωρίς να ταλαιπωρηθούν) το πρωί. Η αλλαγή μόνο της ώρας του εμβολιασμού γίνεται για τη διευκόλυνση αυτού που θα κάνει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

 

Από πλευράς αφιερωμάτων η ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη δεν πρέπει να έχει παράπονο. Της έγιναν διαδοχικά, αναλυτικά κι ωραία. Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Από αυτήν την πλευρά η δουλειά έγινε. Το κτίριο παραμένει ταυτόχρονα κλειστό κι εκτός λειτουργίας. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού, αρκετές τοπικές εκδηλώσεις θα είχαν ήδη γίνει στους χώρους της. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, ίσως όχι ο μοναδικός, που το κτίριο είναι ακόμη και σήμερα κλειστό. Δίδεται η αντίθετη εντύπωση στους αναγνώστες των αφιερωμάτων, όπως αυτό πρόσφατα στην Καθημερινή (του περασμένου Σαββάτου).

 

Μια μέρα μετά η ίδια εφημερίδα (και η δημοσιογράφος κ. Μαρία Πουρνάρα) ασχολήθηκε με τη Δράμα. Εκεί με χρήματα του ιδιώτη Άρη Θεοδωρίδη ανακατασκευάζεται καπναποθήκη, η οποία θα στεγάσει μουσείο φωτογραφικών μηχανών. Στηριγμένο στη συλλογή του δωρητή. Η συγκεκριμένη εργασία και παρέμβαση είναι σίγουρα η σημαντικότερη ως προς την επανάχρηση των καπναποθηκών σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Ερώτηση πολιτών που βαδίζουν στην Περιμετρική οδό: «Γιατί ενώ η ΠΕ Καβάλας ξεκίνησε να καθαρίζει και να βάφει τις κολώνες φωτισμού του δρόμου, σταμάτησε αυτήν την εργασία;». Οι ίδιοι άνθρωποι παρατηρούν ότι όλες οι κολώνες χρειάζονται αυτήν την συντήρηση, καλούν την ΠΕ Καβάλας να επανέλθει και να τις βάψει.

 

Η επαναλειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου αφορά και τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πολιτών. Αυτής της κατηγορίας οι συμπολίτες επανήλθαν στην καθημερινή τους εκγύμναση με κολύμπι. Επειδή μία φορά την εβδομάδα τους ζητούν αρνητικό τεστ στον κορωνοϊό, ζητούν τα έξοδα να τα αναλάβει ο Δήμος Καβάλας. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι οικονομικά αδυνατούν να κάνουν κάθε εβδομάδα καινούργιο τεστ.

 

Με ανάρτηση του ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης δηλώνει την απογοήτευση και διαφωνία του για το πρόσφατο περιστατικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα: « Αυτό είναι το περίφημο κράτος δικαίου; Πραγματικά ως πολίτης και ως νομικός θλίβομαι και ντρέπομαι για αυτήν την εικόνα. Από το βίντεο ντοκουμέντο είναι παραπάνω από ολοφάνερο ότι η άσκηση βίας από τους αστυνομικούς δεν ήταν ούτε αναγκαία ούτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο δικαιολογημένη. Στη θέση αυτών των παιδιών αύριο μπορεί να είναι κάποιος φίλος ή συγγενής μας ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που απεικονίζονται στο βίντεο ντροπιάζουν την Ελληνική Αστυνομία, είναι απολύτως ακατάλληλοι να ασκούν τα καθήκοντά τους και εάν δεν παρέμβει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κίνηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών εναντίον τους θα είναι και αυτή υπόλογη για αυτό το αίσχος που ζήσαμε σήμερα».

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα έγινε αποδοχή της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του σημαντικού και απαραίτητου έργου ανακαίνισης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Η θετική απόφαση της επιτροπής επί έργου με προϋπολογισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ δεν ήταν ομόφωνη. Καταψήφισε το έργο (!) – ναι, το έργο- ο κ. Σωτήρης Λαζαρίδης.

 

Και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της ΑΜΘ ξεκίνησε τη διαδικασία για να προσλάβει ειδικό σύμβουλο. Μια –βασική- από τις προϋποθέσεις είναι ο υποψήφιος για τη θέση «…Να έχει ειδίκευση σε επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που άπτεται των αρμοδιοτήτων του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών και αποδεικνύεται με αξιόλογη επαγγελματική ενασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία, ανάλογη με τα αντικείμενα στα οποία θα απασχοληθούν. Επίσης, η ειδίκευση ή η εμπειρία μπορεί να αποδεικνύεται και από την ιδιότητα των προσλαμβανομένων ως επαγγελματιών ειδικής εμπειρίας ή από την ιδιότητά τους ως πρώην αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

Τα αυστηρότερα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού που ίσχυαν και στο Ν. Καβάλας πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκαναν το … θαύμα τους. Περιόρισαν τις κινήσεις και κοντινές εκδρομές των πολιτών στο δάσος. Το διαπίστωσε ο κ. Αχιλλέας Σαββόπουλος, που διαθέτει κατοικία στο περιαστικό δάσος της Καβάλας. Έγραψε σχετικά: «Κάθε Σαββατοκύριακο το περιαστικό δάσος και η περιοχή του Αγίου Σίλα έσφυζε από ζωή. Περιπατητές ,ποδηλάτες κλπ. Τώρα με τα νέα έξυπνα μέτρα τα κομμένα και ραμμένα για το κράτος των Αθηνών, η μόνη επιλογή για τον Καβαλιώτη είναι να γίνει μια μεγάλη παρέα στο λιμάνι….».

 

Αυτήν την εβδομάδα θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα ανάμεσα στο αρμόδιο Υπουργείο και τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών της χώρας. Είναι συζητήσεις για το περιεχόμενο του νέου νόμου για τις λαϊκές αγορές. Η αρχική πρόταση του Υπουργείου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών κι αποσύρθηκε άρον άρον.

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα, με καθυστέρηση είναι αλήθεια, η διαμαρτυρία των ασφαλιστών του Έβρου. Διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να επωφεληθούν του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Φανταζόμαστε ότι ίδια είναι η μεταχείριση του προγράμματος στους ασφαλιστές γενικά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Άρα και σε αυτούς του Ν. Καβάλας. Η ανακοίνωση των ασφαλιστών του Έβρου αναφέρει: «Η Περιφέρεια, δυστυχώς, όχι μόνο δεν μας έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα επιχορήγησης, αλλά απαξιεί και να απαντήσει για τους λόγους αποκλεισμού του κλάδου των ασφαλιστών, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των Ασφαλιστικών Ενώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστών νομού Έβρου, μετά και το τρίτο αίτημα που υπέβαλε για την ένταξη του ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο πρόγραμμα ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων. Επικαλείται, μάλιστα, τις αποφάσεις άλλων Περιφερειών της χώρας, που ενέταξαν στους δικαιούχους τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου, χαρακτηρίζει «κατάφωρη αδικία» τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα ενίσχυσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και καλεί τον Περιφερειάρχη, «για ύστατη φορά», όπως επισημαίνει, να υιοθετήσει την υπαγωγή τους στη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση».

Διαβάστε επίσης