μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αίθουσα είναι μικρή. Για τα δεδομένα της εποχής πολύ απλή. Μέχρι παρεξήγησης. Παρόλα αυτά υπάρχει ως ένας χώρος μαθήματος (και ελληνικών) για τα παιδιά των προσφύγων. Στους τοίχους της ίδιας αίθουσας, σε ένα από τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», οι ζωγραφιές των μαθητών. Όπως άλλωστε συνηθίζεται. Τα παιδιά των προσφύγων ζωγραφίζουν διαφορετικά. Με μια άλλη θεματολογία και προτεραιότητα.

Στη φωτογραφία το σχέδιο ενός μικρού μαθητή που εύχεται ποτέ κανένα παιδί να μην είναι μακριά από τον πατέρα του. Μακριά από τους γονείς του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο «Ασημακοπούλου» δεν θέλουν να παραμείνουν στην Καβάλα. Επιζητούν σύνδεση με τις οικογένειες τους που καλώς ή κακώς βρίσκονται ήδη στην κεντρική Ευρώπη. Τα δε παιδιά ζωγραφίζουν για τους γονείς τους. Που προφανώς δεν έχουν κοντά τους. Ζουν για τη στιγμή που θα τους ξανασυναντήσουν. Αυτή η συγκινητική στιγμή είναι το μέλλον, ο στόχος, το μεγάλο όνειρο.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας είναι σε καθημερινή δραστηριότητα τόσο στο κεντρικό όσο και στα άλλα λιμάνια της αρμοδιότητας του. Γίνονται πράγματα που πρέπει να γίνουν. Άλλοτε φαίνονται και προβάλλονται και άλλοτε όχι. Μεταξύ αυτών η συντήρηση του εξοπλισμού που υπάρχει στην λιμενολεκάνη και συλλέγει αυτόματα όσα περισσότερα σκουπίδια μπορεί. Σύγχρονος εξοπλισμός που συνήθως είναι αρκετός, κάνει καλά τη δουλειά για την οποία αγοράστηκε. Το πλύσιμο της φωτογραφίας έγινε την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 


 

Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διαφοροποιούνται. Προσεγγίζουν το γνωστό θέμα διαφορετικά κι εντοπίζουν ευθύνες και στα Επιμελητήρια. Στην προχθεσινή τους ανακοίνωση (δελτίο τύπου) κάνουν λόγο για «…εσωτερικές αντιπαραθέσεις των μετόχων» του ενδιάμεσου φορέα ΔΕΣΜΟΣ. Αυτή η αναφορά είναι πλήγμα για τα Επιμελητήρια μιας και τα επιχειρήματα που τόσο καιρό παρουσιάζουν, τα απορρίπτουν αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι και καλύτεροι να τα αποδεχθούν. Αμέσως μετά να τα αναπαράγουν.

 

Στη συνέχεια ήρθε η προς την ίδια κατεύθυνση παρέμβαση του κ. Άγγελου Τσατσούλη. Άρα σε αυτήν τη διένεξη δεν υπάρχει ένας μόνο υπεύθυνος. Είναι πολλοί που έχουν ευθύνη, κάθε πλευρά τη δική της.

 

Πρέπει να συνεργαστούν, μοιάζει να το φωνάζει ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Η προτροπή και πρόταση του αναφέρεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης. Παραγωγής χρήσιμου έργου. Αυτός θα ήταν ένας εφικτός στόχος αν δεν μεσολαβούσαν κι όλα τα άλλα. Γιατί σε αυτά τα άλλα πρέπει να σταθούμε περισσότερο, μιας και σε αυτά ίσως να υπάρχει η αφετηρία. Η αρχή του όλου προβλήματος.

 

Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα βρουν μεταξύ τους και θα συνεργαστούν. Θα συνεχίσουν αντίθετα ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο. Κι ενώ κάποιοι θα απολαμβάνουν τον έντονο καυγά, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα εισπράξουν όταν πρέπει χρήματα που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τόσο απλά και τόσο… ωραία!

 

Δεν υπάρχουν νεότερα για το περίφημο Γραφείο Ασύλου που το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σκοπεύει (ή μήπως σκόπευε;) να μεταφέρει από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. Το θέμα παραμένει στάσιμο. Η έλλειψη κινητικότητας περί του θέματος ίσως και να είναι μήνυμα ότι η συγκεκριμένη «μετακόμιση» τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Κι όμως, η Καβάλα και η Δράμα με τόσους πρόσφυγες- φιλοξενούμενους αξίζουν κοντά τους αυτήν την υπηρεσία. Μήπως πρέπει να ξεκινήσουν προσπάθειες για ένα Γραφείο Ασύλου καινούργιο, με έδρα την Καβάλα; Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τους πρόσφυγες της περιοχής. Θα στήριζε την τοπική οικονομία και αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες των δύο πόλεων.

 

Σε έναν συνοικιακό δρόμο με κίνηση και λίγες θέσεις στάθμευσης όπως η οδός 13ης Σεπτεμβρίου, είναι «πολυτέλεια» το αφημένο στην τύχη του, παρατημένο, επιβατικό αυτοκίνητο. Χωρίς αυτό να διαθέτει πινακίδες. Κάποτε ο Δήμος μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία είχαν πρόγραμμα. Ενεργούσαν για την απομάκρυνση αυτών των οχημάτων. Κάποτε…

 

Οι νέοι υπάλληλοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένονται από τις υπηρεσίες τους. Κι ενώ έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε αυτές, τούτο δεν έγινε. Εννοούμε τους δημοτικούς υπαλλήλους της Καβάλας που μέσω της κινητικότητας «πέταξαν» από το Δημαρχείο προς το Διοικητήριο. Η απόσταση είναι μικρή αλλά η μετάταξη δεν λέει να ολοκληρωθεί στην ώρα της. Η γραφειοκρατία είναι ο γνωστός, σταθερός και αξεπέραστος λόγος.

 

Με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας συνεργείο της ΕΤ3. Η απόφαση εξηγεί τον λόγο: «Ο Δήμος Καβάλας και οι συντελεστές της εκπομπής της ΕΤ3 «Η τέχνη του δρόμου», θα παρουσιάσουν ένα ειδικό αφιέρωμα στα αξιοθέατα και τις ομορφιές που διαθέτει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στα ιστορικά μνημεία που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας, ενώ θα προβληθούν και διάφορα αθλήματα και δράσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν διακεκριμένοι συντοπίτες μας. Η συνολική διάρκεια της εκπομπής, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή προβολή του Δήμου μας, θα διαρκέσει μια (1) ώρα και θα προβληθεί τον επόμενο μήνα». Αναφέρεται κόστος φιλοξενίας (ύπνος και φαγητό για 4 άτομα επί 4 ημέρες) ποσό 1.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Από πλευράς ειδήσεων σχετικών με την τουριστική κίνηση ξεχωρίζει η επίσκεψη στη Ρουμανία του έλληνα Υπουργού Τουρισμού. Από χθες μέχρι και σήμερα. Ενδιαφέρον έχουν κι άλλα νέα. Από τη Βουλγαρία: «Η Βουλγαρία θα κλείσει τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα για δέκα ημέρες από τις 22 Μαρτίου στην προσπάθειά της να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έχει επιβαρύνει τα νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας».

 

Και τη Ρωσία: «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται για μία ακόμη χρονιά ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες, με τους τουριστικούς οργανισμούς που ειδικεύονται σε ταξίδια προς τη χώρα μας και παράγοντες της τοπικής αγοράς να εκτιμούν πως φέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 400.000 έως 500.000 Ρώσοι. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα προέκυψε στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΜΙΤΤ 2021 της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε μέχρι και χθες στο Crocus Expo City της Μόσχας και στην οποία λαμβάνει μέρος ο ΕΟΤ μετά από έναν χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας».

 

Οι γνωστοί αμετανόητοι αρνητές της πανδημίας «μεταδίδουν» από χθες το πρωί, σκόπιμα αόριστα, γεγονός θανάτου 60χρονου στην Καβάλα. Τάχα αφού εμβολιάστηκε. Πάνω σε αυτόν τον ισχυρισμό τους σχολιάζουν πολλά και διάφορα. Λόγια του αέρα και του διαδικτύου. Όσο και να προσπαθούν, μια φήμη εντελώς ανυπόστατη δεν μπορεί να γίνει αλήθεια. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό με τίποτα. Για αυτό άλλωστε και κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα κείμενα τους…

 

Διαβάστε επίσης