• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ώρες ώρες τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ θυμίζουν παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 


 

Οι ειδικοί, γιατροί και άλλοι ερευνητές, ισχυρίζονται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα γίνει ευκολότερη μόλις έρθει η πραγματική Άνοιξη και εξελιχθούν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί. Το δεύτερο ξέρουμε ότι αργεί. Το πρώτο θέλει κι άλλο χρόνο. Όλη η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα θα είναι Χειμωνιάτικη. Κατάλληλη για να μείνουμε σπίτι! Με λίγα λόγια σιγά σιγά τελειώνει κι ο Μάρτιος και δεν είδαμε την βελτίωση που περιμέναμε. Φταίει ο κακός καιρός; Φταίει. Φταίνε τα εμβόλια που δεν παραδίδονται; Φταίνε. Φταίμε κι όλοι εμείς που προσπαθούμε να ζήσουμε φυσιολογικά, να μην επηρεαστούμε καθόλου από τις συνέπειες των μέτρων.

 

Εμείς πρώτοι και καλύτεροι τα εξουδετερώνουμε, ξεφεύγοντας από αυτά. Τα δε πρόστιμα που ανακοινώνονται καθημερινά δείχνουν ένα μόνο μέρος της όλης κατάστασης. Στην πραγματικότητα τα μέτρα εφαρμόζονται μερικώς κι όχι επαρκώς. Να τα χαλαρώσουν σκέπτονται αλλά με τέτοιες καιρικές συνθήκες και τόσο λίγα εμβόλια, ούτε αυτό μπορούν να πράξουν.

 

Αδιέξοδο. Που θα ξεπεραστεί μόλις έρθει η πραγματική Άνοιξη. Φέτος, λες και το κάνει επίτηδες, καθυστερεί την άφιξη της. Κι ενώ μας περιέγραφαν έναν άλλο Μάρτιο, τελικά κι αυτός ήταν ένας δύσκολος μήνας. Πλέον εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Απρίλιο. Ελπίζοντας ότι δεν θα μας διαψεύσει…

 

Ώρες ώρες τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ θυμίζουν παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Περισσότερο απ’ όλα τα Επιμελητήρια αυτό της Καβάλας. Ο πρόεδρος Μάρκος Δέμπας σφάλει όχι γιατί διαφωνεί ή γιατί κάνει κριτική στον κ. Μέτιο, το βασικό του λάθος αφορά την επιλογή σταθερά υψηλών τόνων. Μια καταγγελία διαρκείας που ξεπέρασε κι αυτές του Τοψίδη και του Μαρκόπουλου! Κι αν οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι μας έχουν συνηθίσει, ο κ. Δέμπας δεν κάνει σωστά που κάθε μέρα τους μοιάζει και περισσότερο.

 

Τα Επιμελητήρια οφείλουν να είναι ανεξάρτητα, δυνατά, με τη δική τους φωνή. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παρασύρονται. Να γίνονται μέρος του προβλήματος. Σήμερα είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κάτι που τα ίδια το αποφάσισαν λες και έχουν κάτι το προσωπικό με τον κ. Μέτιο. Άρα οι χαμηλοί τόνοι δεν θα έβλαπταν όπως και μια πιο ουσιαστική προσπάθεια να υπάρξουν λύσεις στο γνωστό πρόβλημα. Ας αφήσουν άλλους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Τα Επιμελητήρια είχαν και έχουν άλλη αποστολή, στην οποία οφείλουν άμεσα να επανέλθουν.

 

Η λάθος τακτική και λάθος αντιμετώπιση ακόμη και της καθημερινότητας, προκύπτει από τα συνεχή «μέτωπα» που ανακύπτουν. Προκύπτουν, συντηρούνται. Το Επιμελητήριο Καβάλας έκανε λάθος χειρισμούς όχι μόνο στην υπόθεση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και σε άλλες. Με τον ΑΟΚ, με την Ομοσπονδία κτλ. Αν όλα αυτά τα μαζέψει κάποιος και τα δει συνολικά, θα καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.

 

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας καλείται να ηρεμήσει, να χαμογελά συχνότερα. Να συζητά ήρεμα με αυτούς που της κάνουν κριτική. Να δέχεται την άλλη άποψη και το ενδεχόμενο λαθών της. Σε μια άλλη ατμόσφαιρα καλόπιστου διαλόγου ο φορέας θα κερδίσει γρήγορα όλα όσα το τελευταίο διάστημα έχασε. Γιατί ναι, υπέστη ήττες. Άλλο που κακώς δεν το παραδέχεται.

 

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται, διαβεβαιώνουν για την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Εριφυλλίδη. Τον θεωρούν σίγουρο υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Προσθέτουν πληροφορίες τους, σύμφωνα με τις οποίες η προεκλογική προσπάθεια ξεκίνησε. Την περιγράφουν ως αθόρυβη και ουσιαστική. Στα πρότυπα της ΑΚΕΠ της δεκαετίας του 90. Από τότε πολλά άλλαξαν, κάποια βασικά σημεία μιας τέτοιας προσπάθειας όχι. Εξ αυτού του λόγου ο Γιάννης μοιάζει να επαναλαμβάνει –σε γενικές γραμμές- το εγχείρημα του πατέρα του. Που ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος είχε επιτυχία. Παρένθεση. Το Σάββατο Στάθης και Γιάννης Εριφυλλίδης ήταν μαζί στο μνημόσυνο των νεκρών της πόλης!

 

Το πρώιμο προεκλογικό ρεπορτάζ, πάντα για τις εκλογές στο Δήμο Καβάλας, έχει κι άλλες ειδήσεις. Ή έστω ασαφής κι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις οποίες ο Κώστας Αντωνιάδης δεν «πάει» για Δήμαρχος, γεγονός που διευκολύνει την προσεκτική δράση του κ. Ντίνου Κλειτσιώτη. Ως το Καλοκαίρι ο διοικητής του Νοσοκομείου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, να επισημοποιήσει τις προθέσεις του. Ως τότε προετοιμάζει το έδαφος, χωρίς αρκετοί να μαθαίνουν τα νέα του. Κι ας υπάρχουν. Γεγονός που το επιδιώκει αφού προς το παρόν η εκτός δημοσιότητας δουλειά είναι περισσότερο χρήσιμη.

 

Η Αναστασία Ιωσηφίδου φέρεται να «έριξε χυλόπιτα» σε ενδιαφερόμενο να συνεργαστεί μαζί της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες του απάντησε ευγενικά αρνητικά, κόβοντας του την όρεξη. Η κ. Ιωσηφίδου αν αποφασίσει να ασχοληθεί εκ νέου με το Δήμο Καβάλας, δύσκολα θα αποδεχθεί να είναι συμμέτοχος σε προσπάθεια. Έχει άλλα σχέδια για τον εαυτό της. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την σχεδόν καθημερινή δημοτική της δράση.

 

Αυτή η …κολόνια κρατά από το Φθινόπωρο του 2019. Από τότε κάποιοι λίγοι και συγκεκριμένοι κατηγορούν τον Θοδωρή Γκόνη ότι μετέφερε στο Καστελόριζο αλλάζοντας μόνο το όνομα, παράσταση που είχε ετοιμαστεί (και παρουσιαστεί) στην Καβάλα. Στο τότε Φεστιβάλ Φιλίππων. Οι χλιαρές ή και καθόλου διαψεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος στους ισχυρισμούς. Οι οποίοι κατέληξαν πρόσφατα να παρουσιάζονται ως βέβαιο γεγονός. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) η παράσταση του Καστελόριζου ήταν κάτι άλλο από την παράσταση της Καβάλας. Όσοι διαφωνούν και επίμονα μάλιστα, τους δίδεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν το αληθές των ισχυρισμών τους. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα αυτό πρέπει να γίνει συγκεκριμένα και όχι με τις γνωστές θεωρίες και αληθοφανείς- τάχα- υποθέσεις.

 

Όσοι ταυτόχρονα παρασύρονται, πρέπει επιτέλους να γίνουν πιο προσεκτικοί. Όπως όταν ήταν αυτοί αιρετοί και διοικούσαν ήθελαν υπεύθυνη αντιπολίτευση (αντί για λαϊκισμό και ψέματα), έτσι τώρα οφείλουν να δείξουν μια μεγαλύτερη σοβαρότητα. Πολλές φορές τα πράγματα είναι αλλιώς κι όχι όπως θέλουμε ή όπως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι.

 

Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων ο Μένανδρος Μαρινάκης θυμήθηκε τον Θόδωρο Καλλιοντζή στον οποίο αφιέρωσε ένα μικρό κείμενο. Αφορμή η στενή σχέση της συζύγου του κ. Μαρινάκη, η οποία για πολύ καιρό ήταν ως γραμματέας έξω από το γραφείο του τότε Νομάρχη Καβάλας. Η ανάρτηση του κ. Μαρινάκη αναφέρει: «Κάθε χρονιά η Βούλα μου έλεγε μέρα σαν τη σημερινή :” μην τηλεφωνείς εσύ στον Νομάρχη για χρόνια πολλά, θα τηλεφωνήσω εγώ…”. Οι αδυναμίες δεν κρύβονταν, άλλωστε, ιδίως όταν επρόκειτο για το άνθρωπο, κοντά στον οποίο εργάσθηκε για αρκετά χρόνια… Για τον Θόδωρο Καλλιοντζή μιλάω και για το ότι, (το έχω ξαναγράψει), όταν λέμε” Ο Νομάρχης”, το μυαλό μας θα πηγαίνει αυτομάτως σ’ αυτόν… Λείπει σε όλους, πόσο μάλλον στην οικογένεια του και τους στενούς του φίλους… Ας είναι αναπαυμένος και ας βλέπει από ψηλά τα παιδιά του να προοδεύουν…! Και παρεμπιπτόντως, επειδή πολλοί ισχυρίζονται πως ακολουθούν τα χνάρια του…Υπήρχε ποτέ περίπτωση, έργο αρμοδιότητας της Νομαρχίας να το ανακοίνωνε βουλευτής σε συνέντευξη στο γραφείο του Νομάρχη παρόντος του ιδίου; Ούτε κατά διάνοια…! Και με αυτόν τον τρόπο (και με αυτόν…!) αναδεικνύεται ένας θεσμός, που ακόμη δεν έχει μπει στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη με τον τρόπο , που είχε εδραιωθεί ο θεσμός του Νομάρχη… Για την Περιφέρεια μιλάω και τον θεσμό του Αντιπεριφερειάρχη… Ααα Θόδωρε, ήσουν Πολιτικό Ον, με κεφαλαία τα αρχικά, και το λέω εγώ, που δεν ανήκα στην “αυλή” σου… Είχες, πάντως, τη δύναμη να χαράζεις αυτόνομη πορεία… Ξεκίνησες πολιτικά από το μηδέν, δεν ήσουν “τζάκι”, γι’ αυτό και δημιούργησες “σχολή”…! Λείπεις από την πολιτική ζωή της Καβάλας, όχι μόνον της “εγωστρεφούς” πόλεως, αλλά και (ιδίως) των απλών ανθρώπων της υπαίθρου… Σήμερα, ημέρα της γιορτής σου, ο λογισμός και η σκέψη μας είναι για λίγο μαζί σου…!».mikras

Διαβάστε επίσης