• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Για τις ανάγκες των γεωτρήσεων που συνεχίστηκαν χθες πλησίον της πεσμένης γέφυρας, χρειάστηκε να υπάρξει και η βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας. Προσωπικό της οποίας ειδοποίησε ιδιοκτήτες επιβατικών αυτοκινήτων να τα μετακινήσουν. Η τελευταία γεώτρηση που γίνεται από χθες στην περιοχή αφορά σημείο, στην αρχή της γέφυρας, στο οποίο καθημερινά παρκάρουν κάτοικοι ή εργαζόμενοι ή επαγγελματίες της ίδιας περιοχής. Πώς να χωρέσει το γεωτρύπανο όταν εκεί που πρέπει να δουλέψει υπάρχουν πλήθος παρκαρισμένων; Αυτό επετεύχθη μόνο με την παρέμβαση της Δ. Αστυνομίας, η οποία όντως κατάφερε κι απομάκρυνε τα οχήματα που ενοχλούσαν. Δεδομένης της μεγάλης έλλειψης χώρων στάθμευσης στην Καβάλα, δεν είναι περίεργο που μετατράπηκε σε παρκινγκ ακόμη και η μη χρησιμοποιούμενη γέφυρα. Ευτυχώς οι γεωτρήσεις τελειώνουν κι έτσι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν άλλα παρκαρισμένα οχήματα, τα οποία θα επανέλθουν εκεί όπου εξυπηρετούνται το αργότερο από το Σάββατο. Τότε αναμένεται να αποχωρήσει οριστικά το όχημα- γεωτρύπανο. (Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι η μόνη υπηρεσία του Δήμου που βοήθησε και βοηθά για την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων. Το γεωτρύπανο έχει συνεχώς δίπλα του βυτιοφόρο της ΔΕΥΑ Καβάλας. Χωρίς το νερό της οποίας γεώτρηση δεν θα μπορούσε να γίνει).

 


 

Ούτε χθες εντοπίστηκε ο Μητροπολίτης Ελευθερούπολης κ. Χρυσόστομος προκειμένου να εξηγήσει την στάση που θα κρατήσει στα γεγονότα με τον ιερέα της Νέας Ηρακλείτσας. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τον Μητροπολίτη Ελευθερούπολης. Ενώ έπρεπε να βγει μπροστά και πρώτος, δίνει την εντύπωση ότι συνεχίζει να κρύβεται. Κι είναι και κωμικοτραγικό η μεν Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης να μην τον βρίσκει να τον ενημερώσει για αυτούς που τον αναζητούν, ο δε πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπένος να μην απαντά επίσης στο τηλέφωνο του. Άπαντες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Να ξέρουν ότι όσο καλά και να κρυφτούν στο τέλος δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την κριτική των πιστών. Ειδικά αυτοί της Νέας Ηρακλείτσας περιμένουν να μάθουν την άποψη του Μητροπολίτη Ελευθερούπολης με αγωνία. Κι όσο την περιμένουν, τόσο αυτός παραμένει άφαντος!

 

Ο ιερέας της Νέας Ηρακλείτσας δεν είναι ανεξάρτητος. Δεν κάνει κουμάντο μόνο αυτός σε όλα όσα είναι θέματα της αρμοδιότητας του. Υπάρχουν υπερκείμενες αρχές. Διαδικασίες, νόμοι κτλ. Το αδιέξοδο που προέκυψε στη Νέα Ηρακλείτσα λύνεται μόνο με άνωθεν παρέμβαση. Την οποία αν ήταν άλλος Μητροπολίτης, θα την είχε ήδη κάνει. Για το καλό όλων των εμπλεκομένων. Για το καλό της Ν. Ηρακλείτσας και της εκκλησίας της.

 

Πριν από έναν περίπου χρόνο ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε πρώτη φορά τα σχέδια του για την ηλεκτρονική ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης. Έδειξε την πρόθεση του, την προτίμηση του σε κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αθήνα. Από τη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων. Κάλεσε ανθρώπους που παρουσίασαν το έργο τους. Μετά ήρθε η πανδημία και όλα σταμάτησαν. Πριν καλά καλά αρχίσουν.

 

Στο διάστημα που μεσολάβησε (ή και λίγο πριν) υπήρξαν οι πρώτες «παρενοχλήσεις» από ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Τις προτάσεις τους τις έλαβε επίσης υπόψη του. Κι όταν ήρθε η ώρα να συνεχίσει ότι είχε ξεκινήσει, προέκυψε βιαστική και αυστηρή κριτική από συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο. «Δεν ήταν κριτική, ήταν λάσπη» είπε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να αναδιπλωθεί. Να τολμήσει να προχωρήσει μόνος του. Αυτό δείχνει η πρώτη απόφαση της Οικονομικής του Επιτροπής.

 

Κάνει πολύ καλά. Για αυτό άλλωστε την λένε αυτοδιοίκηση. Γιατί πολύ συχνά έχει τη δύναμη, το κουράγιο και τα κότσια να προχωρά μόνη της. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι επιθυμητή αλλά ήταν και παραμένει μια ύστατη επιλογή. Μόνο όταν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

 

Προχωρώντας μόνος του ο Δήμος Καβάλας προσπερνά τα πολλά συμφέροντα. Που ως συνήθως είναι οικονομικά. Απορρίπτει την κακή επιχειρηματικότητα, αυτή που μπερδεύεται με το σύστημα. Αυτή που επιδιώκει να επιβληθεί και μέσω καταστάσεων διαπλοκής. Όποιο κι αν είναι το κόστος και το ρίσκο, ο Δήμος Καβάλας πολύ καλά κάνει και προχωρά μόνος του στην ηλεκτρονική ελεγχόμενη στάθμευση. Πάντα στη ζωή άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όσο για αυτούς που μένουν με την όρεξη, ας πρόσεχαν. Πρώτοι ξεπέρασαν τα όρια και να τώρα που από πιθανοί πρωταγωνιστές θα γίνουν θεατές.

 

Μία ακόμη υπουργική αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’». Από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη. Σε χθεσινές του δηλώσεις για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος σε κρουαζιέρα και «γιοτινκ», μνημόνευσε την ιδιωτικοποίηση των 3 πρώτων περιφερειακών λιμένων της χώρας. Η οποία όπως είπε, δεν αργεί να ολοκληρωθεί.

 

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία κατεδάφισης ακινήτου στην περιοχή των Σφαγείων. Δουλειά του Δήμου Καβάλας που γίνεται παρουσία του νυν αντιδημάρχου Κυριάκου Σταυρίδη και του πρώην δημοτικού συμβούλου (κατοίκου της περιοχής) Ανδρέα Γράσσου. Χθες έπεσαν τα ντουβάρια γύρω από το ακίνητο. Η κατεδάφιση των υπόλοιπων κτισμάτων ολοκληρώνεται σήμερα. Ταυτόχρονα άλλοι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται στα παρτέρια προς την πλευρά της εισόδου του μικρού λιμανιού.

 

Νωρίς χθες το πρωί ένα ακόμη μεγάλο φορτηγό (νταλίκα με αλλοδαπό οδηγό) έκανε λάθος, κινήθηκε από τα ανατολικά προς τα δυτικά στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Κι εγκλωβίστηκε στην αρχή της οδού Βάσσου. Λόγω πολλών σταθμεύσεων ήταν αδύνατη η αναστροφή, όσο κι αν βοήθησε προσωπικό της Τροχαίας Καβάλας. Τελικά το περιπολικό προηγήθηκε του φορτηγού, το οποίο κινήθηκε αντίθετα (σύμφωνα με τα ισχύοντα κυκλοφοριακά δεδομένα). Πέρασε μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο μέχρι να βρει το δρόμο του. Είχε καιρό να γίνει τέτοιο περιστατικό, από το οποία θα γλιτώσουμε οριστικά μόλις τελειώσει το έργο στο τοιχίο του παλιού Νοσοκομείου. Πολύ σύντομα με λίγα λόγια.

 

Για άγνωστο λόγο λειτουργούσαν επί ώρες χθες το πρωί τα φώτα των δρόμων τόσο στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού όσο γενικότερα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Κάποιοι νόμισαν ότι επρόκειτο για σκόπιμη λειτουργία- έλεγχο από την υπηρεσία του Δήμου. Ως που διαπιστώθηκε ότι ήταν λάθος. Μάλλον του χρονοδιακόπτη. Επειδή τέτοια λάθη αργούν να διορθωθούν ελπίζουμε τα ίδια φώτα να μην λειτουργήσουν και σήμερα το πρωί. Το λάθος με λίγα λόγια ευχόμαστε να διορθώθηκε χθες και οριστικά.

 

Διαμαρτύρονται επιβάτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην επιστροφή τους από τη Ξάνθη στην Καβάλα. Το δρομολόγιο ξαφνικά δεν έγινε. Κι όταν άρχισαν οι δικαιολογημένες γκρίνιες, τα φυσιολογικά παράπονα, τότε το ΚΤΕΛ της Ξάνθης υποχρεώθηκε να βάλει ένα μίνι bus προκειμένου οι 6-7 επιβάτες να εξυπηρετηθούν. Να επιστρέψουν στην Καβάλα.

 

Ανακοινώθηκαν χθες κι άλλα ράπιντ τεστ στη Δ.Ε. Φιλίππων. Προγραμματίζονται από τον ΕΟΔΥ, με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας. Θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου (μεσημβρινές ώρες) για τους κατοίκους των χωριών Ζυγού και Κρυονερίου. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ζυγού. Οι πρόεδροι των δύο τοπικών συμβουλίων θα επιδιώξουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων των δύο χωριών. Αυτή η διαδικασία συχνά κρίνεται σε αυτό το σημείο. Στην προσέλευση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

 

Αν δεν υπήρχε η πανδημία και ο κορωνοϊός, η Καβάλα σήμερα (παραμονή 25ης Μαρτίου) θα γιόρταζε. Στα σχολεία θα γίνονταν μαθητικές εκδηλώσεις και στον Δ. Κήπο η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν θα γίνει πράξη. Όπως και πέρσι τέτοια μέρα. Κρατούμε μία ακόμη φορά την όρεξη μας, κάνουμε υπομονή. Είναι για το καλό μας, για το καλό της υγείας τόσο της δικής μας όσο και των συνανθρώπων μας.

 

 

Διαβάστε επίσης