• 10 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

«Το Υπουργείο είναι θετικό κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για να κατασκευαστεί … δρόμος πίσω από το Ασημακοπούλου»

 


 

Κυρίως το Σάββατο (προχθές), με πραγματικά Ανοιξιάτικο καιρό, οι κάτοικοι του Ν. Καβάλας βγήκαν μαζικά έξω. Έξω από το σπίτι τους. Έκαναν μια μεγαλύτερη του φυσιολογικού βόλτα, αξιοποίησαν τους ελεύθερους- κοινόχρηστους χώρους κοντά στο σπίτι. Τους οποίους γέμισαν. Σχετικές φωτογραφίες από την κατάσταση στην Καβάλα π.χ. του γεμάτου πάρκου Φαλήρου ή της ασφυκτικά γεμάτης παιδιά αυλής του 6ου Λυκείου προβλήθηκαν πολύ στο διαδίκτυο. Παλιά αυτός ο «συνωστισμός», αυτή η συμπεριφορά, ξάφνιαζε. Ήταν αφορμή και επικριτικού σχολιασμού. Εν τω μεταξύ τα πράγματα άλλαξαν.

 

Ο κόσμος βγαίνει έξω αφού με μια τέτοια Άνοιξη δεν μπορεί να μείνει μέσα. Έμεινε το προηγούμενο διάστημα και δεν αντέχει άλλο. Βγαίνει λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης. Που σε μεγάλο βαθμό τηρεί. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας είναι μικρομεσαία με τάξη αύξησης (την ερχόμενη εβδομάδα). Μας σώζει το γεγονός ότι όσοι νοσούν, περνούν τον κορωνοϊό ήπια και στο σπίτι τους. Οι περισσότεροι.

 

Αυτή η βασική αλλαγή σχετικά με τους νοσούντες ευνοεί μια χαλαρότητα στην πράξη. Στην καθημερινότητα μας. Επειδή η αντίδραση περιέχει και ρίσκο, όλοι εύχονται η μαζική και καθημερινή έξοδος (ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός) να μην επιδεινώσει την κατάσταση. Αντίθετα και παρά την χαλάρωση των μέτρων περιμένουμε και στο Ν. Καβάλας υποχώρηση των κρουσμάτων. Αυτό που περιμένουμε ελπίζουμε να γίνει ακόμη κι αν αργήσει λίγο. Τελικά αισιοδοξούμε και –το βασικότερο- εμβολιαζόμαστε.

 

Διαδικαστικό μεν, απαραίτητο δε. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αρμόδιος για τις υπηρεσίες υγείας, κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης ενέκρινε με πρόσφατη απόφαση του τον προϋπολογισμό του 2021 του Νοσοκομείου Καβάλας. Ο προϋπολογισμός αποφασίστηκε προ εβδομάδων σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος, στη συνέχεια στάλθηκε προς έγκριση (όπως άλλωστε προβλέπεται) από τον Υπουργό.

 

Θορυβήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικές αρχές του Ν. Καβάλας. Πολύς κόσμος καλούσε το 100 όπου ανέφερε προσπάθεια εξαπάτησης του. Ήταν η γνωστή μέθοδος του υποτιθέμενου τροχαίου, μέσω του οποίου ασκούνταν πίεση άμεσης καταβολής χρημάτων. Το κακό είναι ότι αυτές οι απόπειρες – γνωστές από το παρελθόν- τελευταία ξανάγιναν πολλές. Το καλό αντίθετα είναι ότι κανείς «δεν έφαγε» το παραμύθι των απατεώνων. Παρόλα αυτά ειδικά οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν, όπως επίσης να ενημερωθούν από τους συγγενείς τους για τη συγκεκριμένη προσπάθεια εξαπάτησης ανυποψίαστων ανθρώπων.

 

Μέχρι και πριν λίγες μέρες υπήρχε στο διαδίκτυο το ηχητικό απόσπασμα μιας ομιλίας, στο πλαίσιο του θείου κηρύγματος, του ιερέα της Νέας Ηρακλείτσας. Ακούγονταν ξεκάθαρα και μετά το πέρας της θείας λειτουργίας να απευθύνεται στους πιστούς σχολιάζοντας αρνητικά κατοίκους της Νέας Ηρακλείτσας και του Παληού. Το ηχητικό επιβεβαιώνει πλήρως την κακή συμπεριφορά του ιερέα που πιεζόμενος για τα αυθαίρετα στο λόφο της Ρέμβης, παρασύρθηκε. Ξέφυγε. Άραγε η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης έκανε όσα έπρεπε για να τον επαναφέρει; Ο τρόπος που αναζήτησε το δίκιο του, αν κάπου έχει δίκιο, είναι επιεικώς απαράδεκτος. Η συνεχιζόμενη σιωπή της Ι. Μητρόπολης Ελευθερούπολης φανερώνει και τις δικές της ευθύνες στο όλο θέμα.

 

Εθελοντική εργασία από συμπολίτη στην είσοδο (από την οδό Αγίου Τρύφωνος) του δημοτικού σχολείου στη συνοικία της περιοχής του Αγίου Αθανασίου. Με μεράκι ζωγραφίζει παράσταση με τους ήρωες του 1821. Κι επειδή ως εργαζόμενος δεν έχει άλλον ελεύθερο χρόνο, ζωγραφίζει απογευματινές αλλά και βραδινές ώρες. Μπράβο του. Αυτός είναι πραγματικά ένας χρήσιμος εθελοντισμός.

 

Θετική η αντίδραση του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας στα μέτρα στήριξης της εστίασης. Μέτρα που ανακοινώθηκαν προ λίγων ημερών από την Κυβέρνηση: «Οι τοποθετήσεις μας, για στοχευμένη ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της εστίασης, στο άνοιγμα τους, βρίσκει θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση… Σημαντικά μέτρα ενίσχυσης ανακονωθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Συγχαρητήρια» ήταν η ανάρτηση του κ. Δέμπα.

 

Αυτήν την περίοδο οι επαγγελματίες της εστίασης και στην Καβάλα «βράζουν». Περίμεναν επαναλειτουργία το προσεχές διάστημα αλλά ο Πρωθυπουργός τους είπε από τη Βουλή ότι τα μαγαζιά τους θα λειτουργήσουν μετά το Πάσχα. Αν ως τότε τα κρούσματα υποχωρήσουν!

 

Χωρίς καν να ερωτηθεί η κ. Φωτεινή Κόγια αποκάλυψε ότι είναι φιλοξενούμενη του Μάκη Παπαδόπουλου, στο γραφείο της δημοτικής παράταξης «Τόπος της Ζωής μας». Επέρριψε ευθύνη στον κ. Μουριάδη που δεν της δίνει χώρο στο Δημαρχείο (ως πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καβάλας) κι έτσι όπως είπε αναγκάστηκε να απευθυνθεί στον κ. Παπαδόπουλο. Που πρόθυμα ανταποκρίθηκε κι ικανοποίησε το αίτημα της. Μόνο που ο Μάκης Παπαδόπουλος δίνει άλλη εξήγηση. Ερωτηθείς σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη, απέδωσε τη φιλοξενία της κ. Κόγια στα μέτρα λόγω της πανδημίας! Καλό είναι Κόγια και Παπαδόπουλος να συνεννοηθούν προκειμένου να μην λένε διαφορετικά πράγματα για το ίδιο θέμα.

 

Είναι της επικαιρότητας και της… μόδας να ασχολείται κάποιος με τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ακόμη και να αμφισβητεί τη διαδικασία αδειοδότησης, την οποία ο ίδιος απαίτησε. Πέραν όσων γίνονται δημόσια και φανερά, υπάρχουν κι αυτά που γίνονται ανεπίσημα. Κρυφά. Κάποιοι μάλιστα ασχολούνται- ανεπίσημα- με το χώρο στάθμευσης δίπλα στη Δ. Αγορά εδώ και αρκετό καιρό. Ο καημός τους (και η απορία τους) το πότε θα βγει σε δημοπρασία. Λες και θα ενδιαφερθούν να το νοικιάσουν… Μήπως δεν ρωτούν για τους ίδιους αλλά για λογαριασμό και διευκόλυνση καβαλιώτικων εταιριών;

 

Κινητοποιήθηκαν το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οι αστυνομικές αρχές στην Καβάλα όταν σε αυτές δηλώθηκε εξαφάνιση ημεδαπού, κατοίκου χωριού του Δήμου Νέστου. Η δήλωση εξαφάνισης έγινε από συγγενείς του, που τον έψαχναν μα δεν τον έβρισκαν πουθενά. Ως που το Σάββατο ο εξαφανισθείς εμφανίστηκε πάλι. Είχε πάει- είπε- Θεσσαλονίκη κι επέστρεψε. Χωρίς όπως φαίνεται να ενημερώσει όσους έπρεπε.

 

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου γίνεται γνωστό ότι αυτό που συνέβη στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου είναι απόλυτα νόμιμο και ορθό. Ο δεύτερος ιερέας λόγω προσόντων και αξιοκρατίας θα προηγείται του πρώτου και παλαιότερου. Μήπως αλήθεια οι χειρισμοί στο θέμα δεν ήταν οι κατάλληλοι; Μήπως υποτιμήθηκε η αντίδραση κάποιων εκ των πιστών; Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το ρητό για καλούς λογαριασμούς που κάνουν τους καλούς φίλους. Κάπου εκεί φαίνεται να έγιναν κάποια λάθη. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις και παρά τα λόγια του κόσμου (τις διαμαρτυρίες του στην προκειμένη περίπτωση) ο χρόνος είναι το καλύτερο φάρμακο. Κι ένας σεβασμός στον παλαιότερο ιερέα μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρουν οι κανόνες, οι νόμοι και οι διατάξεις.

 

Ο Δήμος Καβάλας έχει γνωστά και μεγαλεπήβολα σχέδια για το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Τα οποία τα προηγούμενα χρόνια – όταν παρουσιάστηκε μεγάλη ευκαιρία- τα εμπόδιζε το ιδιοκτησιακό (συνιδιοκτήτης της έκτασης είναι ο Στρατός). Πλέον τα εμποδίζει η δομή φιλοξενίας προσφύγων. Προχθές ο κ. Μουριάδης παρέκαμψε τα βασικά, ασχολήθηκε με το ελάχιστο. Ζήτησε να ανοιχτεί ο προβλεπόμενος δρόμος πίσω από το πρώην στρατόπεδο. Προς γενική έκπληξη το Υπουργείο είναι θετικό κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για να κατασκευαστεί … δρόμος! Μακάρι αυτή η υπόσχεση να τηρηθεί αφού προηγούμενες για το «Ασημακοπούλου» (και τους πρόσφυγες) δεν υλοποιήθηκαν ως τώρα.

 

Δηλώσεις για τα έργα στον κόμβο της Εξοχής, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει, έκανε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Είπε – σε συνεντεύξεις του στους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς της Καβάλας- ότι τα έργα θα τελειώσουν σε δύο μήνες από σήμερα. Αρχές Ιουνίου. Πολλοί τον άκουσαν, λίγοι τον πίστεψαν.

 

Το ίδρυμα φιλοξενίας ηλικιωμένων «Κωνστάντειο» επισκέφθηκε το Σάββατο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Η ανάρτηση του εξηγεί τον λόγο: «Επίσκεψη στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων “ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΙΟ” και συνάντηση με τους εργαζόμενους και τους οικότροφους. Ως εποπτεύων υγειονομικός φορέας, φροντίζουμε για την αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών και άλλων θεμάτων που θέτουν εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία του.Το προσωπικό παρέχει ιατρική μέριμνα, καθαριότητα και γενικά υψηλού επιπέδου περίθαλψη για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ηλικιωμένων ατόμων».

 

 

 

Διαβάστε επίσης