• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αντιπροσωπεία του συλλόγου των Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο, ειδικότερα το ογκολογικό τμήμα. Δεν πήγε με άδεια χέρια. Μοίρασαν πασχαλινές λαμπάδες σε όλους. Ασθενείς και εργαζόμενους. Ευχήθηκαν για τη μεγάλη γιορτή που πλησιάζει. Στη φωτογραφία εκπρόσωποι του συλλόγου κατά την άφιξη τους στο Νοσοκομείο.

 

Ο συνοικιακός σύλλογος των Ποταμουδίων είναι ένας ακόμη σύλλογος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΠΕ Καβάλας. Ο σύλλογος γνωστοποίησε τα ακόλουθα: «Στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας , ο σύλλογός μας παρέδωσε χθες το πρωί, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να δοθούν σε οικογένειες ενόψει του Πάσχα. Θέλουμε να συγχαρούμε την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για την πρωτοβουλία και όλους τους πολίτες και πολιτιστικούς συλλόγους για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους.Καλό Πάσχα σε όλους». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε χθες αλλά φανταζόμαστε ότι όποιος σύλλογος (ακόμη και πολίτης) έχει κάτι να προσφέρει, η προσφορά του είναι πάντα ευπρόσδεκτη από την ΠΕ Καβάλας.

 


 

Η ιστοσελίδα της Πρωινής αξιολόγησε ως πολύ ενδιαφέρον το επίκαιρο κείμενο συμπολίτη. Ο οποίος με ανάρτηση του ανακοίνωνε την απόφαση που έλαβε να κάνει χθες στο Νοσοκομείο το εμβόλιο της Astrazeneca. Εξηγούσε τους λόγους χωρίς να υποτιμά όλα όσα λέγονται για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

 

Στην ιστοσελίδα της Πρωινής προχθές βράδυ έγινε η σχετική ανάρτηση και «αναπαραγωγή». Επιλέχθηκε το κείμενο να μην έχει την υπογραφή του συμπολίτη. Αν και το αρχικό την είχε. Επακολούθησαν οι αναμενόμενες αντιδράσεις. «Κατάρες», ειρωνείες και πολλά άλλα. Έδρασαν θρασύτατα οι γνωστοί αρνητές τόσο της νόσου όσο και των προβλημάτων που προκαλεί. Αν διαβάσει κάποιος τα σχόλια θα απογοητευτεί. Θα καταλάβει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο το πρόβλημα στην Καβάλα είναι σε κατάσταση «βαθύ κόκκινου».

 

Πάνω κάτω οι ίδιοι λίγοι άνθρωποι βρήκαν αφορμή στην γιορτή της 25ης Μαρτίου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη τάχα για να τιμήσουν την εθνική επέτειο. Αυτός έλεγαν ότι είναι ο σκοπός τους. Έτσι παρέσυραν κάποιους που δεν είχαν αντιληφθεί την αλήθεια του πράγματος. Γιατί τελικά εκείνο το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν πρώτοι και καλύτεροι οι αρνητές της μάσκας που μόνο για κάλυψη είχαν στα χέρια τους την ελληνική σημαία. Οι συγκεκριμένοι δεν φορούσαν μάσκα, κινήθηκαν οργανωμένα σε σύντομη πορεία κι έτσι έβαλαν όπως φαίνεται το χεράκι τους η πόλη μας να αποκτήσει χρώμα… βαθύ κόκκινο.

 

Είναι μάλλον οι ίδιοι που παρακολουθούν κάθε ανάρτηση στο διαδίκτυο κι είναι με το χέρι στην … «σκανδάλη»! Τα βάζουν με τους πάντες και τα πάντα. Βρίζουν. Αναπτύσσουν θεωρίες. Μεταφέρουν ειδήσεις που δεν υπήρξαν ποτέ. Το χειρότερο; Χαίρονται κάθε φορά που η εμβολιαστική διαδικασία αργεί ή έχει προβλήματα.

 

Ο συμπολίτης έγραψε το σύντομο κείμενο του με τίτλο «Αύριο θα κάνω το εμβόλιο της Astrazeneca». Αυτοί του απάντησαν, τον σχολίασαν και τελικά διέδωσαν ηλεκτρονικά τον «θανατηφόρο» τους ιό. Δυστυχώς η Εισαγγελική αρχή δεν ασχολήθηκε ακόμη μαζί τους. Τους δίνει όπως φαίνεται χρόνο να συνέλθουν μα ο χρόνος περνά χωρίς καμία αλλαγή. Καμία βελτίωση.

 

Αν ψάξει κάποιος προσεκτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα βρει – πάλι Καβαλιώτη- ανάρτηση ανθρώπου που νόσησε, τρόμαξε κι ανακουφισμένος που έγινε καλά διηγείται την εμπειρία του. Ομολογώντας ότι πριν την περιπέτεια ήταν σε αυτούς που δεν πίστευαν. Η συγκεκριμένη Καβαλιώτικη ιστορία, με όνομα και επίθετο, είναι ένα σχολείο. Ένα μάθημα. Που κάποιοι αρνούνται. Ναι μεν είναι αυτοί που αποφασίζουν για τον εαυτό τους, ας αποφασίσουν ότι θέλουν, αλλά προς τι η διάδοση όλης αυτής της κακίας; Δικαίωμα τους να αμφισβητούν και να μην δέχονται. Τόσο ενοχλητικό να επιχειρούν με αστείο τρόπο να μας πείσουν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα. Καλύτερα κι από τους γιατρούς!

 

Δεν ανακοινώθηκε επίσημα αλλά προγραμματίστηκε κι ήταν να γίνει. Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Κωτσιόπουλου στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Ο κ. Κωτσιόπουλος θα προέρχονταν από ίδια επίσκεψη στο Νοσοκομείο των Σερρών. Δεν ξέρουμε αν όντως επισκέφθηκε το Νοσοκομείο των Σερρών. Της Καβάλας πάντως το απέφυγε. Θα έρχονταν χθες στις 11 το πρωί, την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία γιατρών και εργαζόμενων του Νοσοκομείου μας.

 

Κάθε μέρα πολίτες αναφέρουν μικρά αλλά και πολλά προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη ισχυρή βροχή και χαλαζόπτωση. Μιλούν για τρύπες και ζημιές σε δρόμους (συνοικιακούς) και πεζοδρόμια. Στην οδό Βενιζέλου και κοντά στο Φάληρο, το νερό ξήλωσε ένα κομμάτι πλακών του πεζοδρομίου. Τα πλακάκια «φούσκωσαν», κάποιος πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα με τις λακκούβες στους δρόμους. Κάθε ισχυρή βροχή και κακοκαιρία αφήνει το αποτύπωμα της στην Καβάλα.

 

Τις προηγούμενες μέρες έγινε νέα προσπάθεια συνεννόησης για τα διοικητικά του ενδιάμεσου φορέα «ΔΕΣΜΟΣ ΑΕ». Η προσπάθεια απέτυχε. Τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ συνεχίζουν να έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο αλλά η Περιφέρεια ΑΜΘ συνεχίζει να αντιδρά.

 

Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου αποφάσισε να ενισχύσει τοπικούς συλλόγους και σωματεία. Ειδικότερα με ποσό 1.500 ευρώ το σωματείο Πωλητών Λαϊκών Αγορών του Ν. Καβάλας και με 2.000 ευρώ την ομάδα εθελοντών αιμοδοτών «Απόστολος Μαρδύρης».

 

Μικρές προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόστηκαν χθες το πρωί στο δρόμο από Καβάλα προς το Παληό. Ιδιωτικό συνεργείο εκτέλεσε έργο διαγραμμίσεων. Ήταν απαραίτητο μιας και οι διαγραμμίσεις είχαν «εξαφανιστεί». Τέτοια έργα αυτό το διάστημα γίνονται και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Μπάμπης Δράκος, κάθε ένας μόνος του ή και οι δύο μαζί, πρότειναν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χώρους για την μεταφορά των προσφύγων του «Ασημακοπούλου». Ένας από αυτούς είναι ο Ξιφίας. Ο Δήμος Νέστου και οι φορείς της Νέας Καρβάλης αντέδρασαν αμέσως. Διαφώνησαν με την συγκεκριμένη πρόταση όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Πασχαλίδης και Δράκος «φρενάρισαν» κι όπως λέγεται διέψευσαν σε επικοινωνία ειδικά με τους Καρβαλιώτες τα περί Ξιφία. Αυτό υπονόησε χθες που μίλησε στο ράδιο Πρωινή, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του χωριού Νίκος Καρακεϊσογλου.

 

Με λίγα λόγια τόσο ο κ. Πασχαλίδης όσο ο κ. Δράκος δεν είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν την πρόταση για τον Ξιφία. Δίστασαν για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους. Πήραν αποστάσεις λες και δεν ανακίνησαν αυτοί το θέμα. Σα να μην έφθανε αυτό το πισωγύρισμα, χθες το απόγευμα ο Γιάννης Πασχαλίδης έκανε δηλώσεις με τις οποίες στρέφεται κατά του Μακάριου Λαζαρίδη. Κι έτσι το θέμα από ουσίας, γίνεται εσωκομματικό.

 

Ο Υπουργός Νότης Μηταράκης ζήτησε προτάσεις. Οι δύο προαναφερθέντες ανακοίνωσαν ότι τις έκαναν και μάλιστα προ μηνών. Οι προτάσεις τους έγιναν αναλυτικά γνωστές, προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι δύο άνδρες «μαζεύτηκαν» και δεν συνέχισαν ότι ξεκίνησαν. Κάτι για το οποίο, ισχυρίζεται ο κ. Δράκος, είχε ενημερωθεί και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τελικά αντί να κάνουμε βήματα εμπρός, κάνουμε βήματα πίσω…

 

Χθες ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας γνωστοποίησε την απόφαση του για την πραγματοποίηση τον Αύγουστο της μεγάλης διοργάνωσης του. Του διεθνούς σκακιστικού τουρνουά, με όλα τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό. Είναι μία ακόμη προσπάθεια που συνεχίζεται παρά τις ιδιαιτερότητες της περιόδου που διανύουμε. Με μάσκες και μέτρα το διεθνές τουρνουά έγινε και πέρσι. Και μειωμένη όπως αναμένονταν, προσέλευση σκακιστών από το εξωτερικό.

 

Διαβάστε επίσης