• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να φροντίζει την ακτή της Καλαμίτσας. Με απλές αλλά καθημερινές παρεμβάσεις του. Στη φωτογραφία η κεντρική είσοδος της παραλίας, από την οποία απομακρύνθηκε ένα επικίνδυνο (πρώην) στέγαστρο. Η τέντα δεν υπήρχε εδώ και χρόνια. Ο Δήμος Καβάλας απομάκρυνε τη σιδερένια κατασκευή. Χθες έγιναν στην Καλαμίτσα και κάποια επιπλέον ασπρίσματα.

Οι παραλίες της πόλης θα ετοιμαστούν για το Καλοκαίρι την επόμενη περίοδο. Παντού θα περάσει πρώτα το μηχάνημα που θα στρώσει την άμμο. Όπου χρειάζεται θα μεταφερθεί κι άλλη. Αφού γίνει η πρώτη και βασική αυτή εργασία αμέσως μετά θα μπουν ομπρέλες- καρέκλες- κάδοι καθαριότητας κτλ. (Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να δράσει άμεσα στο θέμα της εποχής, στην κοπή των χόρτων. Αναφέρεται η παιδική χαρά του Αγίου Λουκά όπου τα χόρτα παραμεγάλωσαν και πρέπει να κοπούν άμεσα).

 


 

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η χαλάρωση των μέτρων και φυσικά η γιορτή του Πάσχα (με τις μαζεμένες αργίες) βοήθησαν ώστε πολλά πράγματα να αλλάξουν. Αλλαγή αυτήν την φορά προς το καλύτερο. Το βλέπουμε στην πόλη, σε όλο το Ν. Καβάλας. Το συναντούμε εκεί έξω, στα πρόσωπα των ανθρώπων. Ένας ούριος άνεμος φύσηξε. Μια αισιοδοξία ήρθε. Κι ήρθε για να μείνει. Μέχρι το τέλος της Καλοκαιρινής περιόδου.

 

Δεν είναι μόνο θέμα ψυχολογίας, της ψυχολογίας μας. Είναι και θέμα ουσίας. Οι αριθμοί επηρεάζονται επίσης. Μικραίνουν. Κι όπως προβλέπουν οι ειδικοί, μαζί με τους πολιτικούς, όλα σύντομα θα είναι ακόμη καλύτερα. Είναι και η διαδικασία του εμβολιασμού. «Τρέχει» κι είναι φανερό. Οι άνθρωποι αφήνουν στην άκρη δίκαιες ή υπερβολικές επιφυλάξεις, σπεύδουν να εμβολιαστούν προκειμένου να απελευθερωθούν. Κατάλαβαν, κάθε μέρα το καταλαβαίνουν και περισσότεροι, ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

 

Κι ενώ όλο τον Απρίλη η κατάσταση ήταν πολύ κακή, τώρα τελευταία τα πάντα άρχισαν να μεταβάλλονται. Κι είναι είδηση το ότι η αλλαγή αυτή είναι προς το καλύτερο. Μια αλλαγή που έρχεται και ξαφνικά, από εκεί που ίσως κανείς να μην την περίμενε!

 

Βλέπουμε μπροστά. Κοιτάμε το Καλοκαίρι. Χαμογελούμε. Δεν σημειώθηκε κάτι συγκεκριμένο και σημαντικό. Τα πράγματα είναι όπως τα αφήσαμε τη Μ. Εβδομάδα. Κι όμως, υπάρχει η πίστη ότι το πράγμα σύντομα θα βελτιωθεί και στο τέλος θα γίνει αυτό που τόσο καιρό μας περιέγραφαν. Το ερχόμενο Καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

 

Αν ρίξουμε μια ματιά ειδικότερα στην Καβάλα, στην πόλη και στον υπόλοιπο Νομό, θα τα βρούμε τόσο κοντά μας όλα αυτά που ήδη περιγράψαμε. Οι άνθρωποι εκπέμπουν το μήνυμα τους, τη χαρά τους. Τη θετική τους προσέγγιση. Προγραμματίζουν δραστηριότητες, κάνουν αυτό που τόσο καιρό απαγορεύονταν. Βάζουν στο πρόγραμμα τους ακόμη και ταξίδια. Κοντινά ή και πιο μακρινά.

 

Καταλαβαίνουμε ότι η επαναλειτουργία της εστίασης ήταν απλά η αρχή. Σύντομα θα επανέλθουν κι άλλα. Πολλά ακόμη. Κι έτσι σίγουρα τον Μάη θα ξαναγίνουμε όπως παλιά. Όχι προσωρινά και όχι ως τον Χειμώνα. Οριστικά και τελεσίδικα για πολλά επόμενα χρόνια. Καλοκαίρια, Χειμώνες μαζεμένους.

 

Και το Πάσχα στον τόπο μας ήταν προσαρμοσμένο στα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Οι πολίτες πειθάρχησαν. Κράτησαν απόσταση από τον επιτάφιο ακόμη και στην περιφορά του. Έκαναν ανάσταση στις 9 το βράδυ. Έμειναν σπίτι και για το πασχαλινό γεύμα. Έκαναν το καθήκον τους. Επιπλέον κίνητρο τους το ότι πείσθηκαν για το σύντομο τέλος της περιπέτειας. Κι όταν βλέπεις να έρχεται αυτό που προσδοκάς, αυτό που περιμένεις, τότε η υπομονή που κάνεις είναι μια πιο ευχάριστη διαδικασία. Κάτι που το κάνεις μετά χαράς αφού γνωρίζεις ότι αυτό το δύσκολο και επίπονο που ζεις επιτέλους τελειώνει.

 

«Κλειδί» στην όλη υπόθεση η επαναλειτουργία της εστίασης. Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά όλα είναι αλλιώς. Δεν είναι τυχαίο που η εστίαση επαναλειτούργησε στο σύνολο της. Δέχθηκαν κόσμο ακόμη και τα παραθαλάσσια μπάρ. Η κοντινή μας θάλασσα έγινε η μεγάλη μας εκδρομή. Κανείς δεν γκρίνιαξε για το πλαγκτόν. Όλοι απόλαυσαν τη διαδρομή και τη διαδικασία έχοντας πρόσφατα στο μυαλό τους τα δύσκολα. Αυτά που όπως φαίνεται φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν.

 

Χρήσιμη για ανάλυση και η κατάσταση που επικρατούσε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο. Εκεί που γίνονται οι εμβολιασμοί. Κόσμος που περίμενε. Πολύς κόσμος. Κόσμος που περίμενε κι ήταν ανυπόμονος. Ήθελε να εμβολιαστεί αμέσως. Όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κόσμος που επέλεγε ακόμη και το astrazeneca. Μια άλλη ατμόσφαιρα, ένα διαφορετικό περιβάλλον. Μια ελπίδα, η οποία κάθε μέρα μεγαλώνει και στηρίζεται περισσότερο. Στην απόφαση των ανθρώπων να βγουν με δική τους πρωτοβουλία από το τούνελ.

 

Τα καλύτερα είναι φανερό ότι έρχονται. Η πρόβλεψη δεν είναι ούτε η τυποποιημένη, ούτε αόριστη. Τις επόμενες μέρες, ίσως εβδομάδες, τα δεδομένα θα βελτιωθούν. Είναι σίγουρο. Κι όλα όσα αποφεύγαμε (και με το φόβο του προστίμου) θα επιτραπούν. Ξαναγινόμαστε άνθρωποι. Αυτοί που ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Το καταφέρνουμε και με τη δική μας δράση, κι ως εκ τούτου έχουμε λόγους να χαρούμε το γεγονός. Τα χειρότερα πέρασαν. Τα φυσιολογικά είναι πια έξω από την πόρτα μας!

 

Κανονικά γίνονται από την προηγούμενη εβδομάδα τα μαθήματα οδήγησης και οι πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος ΙΧ αυτοκινήτου. Ο κλάδος των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών του Ν. Καβάλας επανήλθε σε εργασία ενώ τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Το καταλαβαίνει κανείς κάθε μέρα, όταν βλέπει στους κεντρικούς και συνοικιακούς δρόμους τα οχήματα των Σχολών Οδήγησης σε εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Έληξε χθες η προθεσμία της Ενεργειακής Αιγαίου προκειμένου οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Από σήμερα και μετά αναμένεται η επόμενη κίνηση της εταιρίας. Η οποία θα εξαρτηθεί από το πόσοι δέχθηκαν να μπουν στο πρόγραμμα. Εικάζεται ότι καμιά 10αρια – τουλάχιστον- δέχθηκαν. Πρόκειται για εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση τους. Η εταιρία φέρεται να περίμενε (ή να είχε στόχο) σαφώς περισσότερες αιτήσεις. Μπορεί να τον πέτυχε, μπορεί και όχι.

 

Στην Καβάλα βρίσκεται ο Γιώργος Καλαντζής. Έκανε Πάσχα με φίλους του, σχολίασε όπως συνηθίζει την γενικότερη πολιτική κατάσταση αλλά και τα τοπικά ζητήματα- πρόσωπα- πράγματα. Περιγράφεται ορεξάτος, αιχμηρός στην κριτική του (ειδικά στην εσωκομματική του κριτική) και καλά ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Αν και όποτε υπάρχουν τέτοια νέα.

 

Κυκλοφόρησαν σε όλο το Νομό Καβάλας τις ημέρες του Πάσχα Βούλγαροι (κυρίως αυτοί) και Ρουμάνοι επισκέπτες. Ήταν οι πρώτοι Βαλκάνιοι τουρίστες για το χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας. Στη Θάσο οι πρώτες αφίξεις Βαλκάνιων είχαν σημειωθεί πριν το Πάσχα.

 

Για να έρθουν στην περιοχή πλήρωσαν περισσότερα απ’ ότι συνήθως. Ένα τεστ PCR στην άφιξη τους κι ένα ακόμη κατά την αναχώρηση τους από την Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αφίξεις θα παραμείνουν λίγες. Σύντομα ωστόσο τα δεδομένα θα αλλάξουν. Ο οδικός τουρισμός θα διευκολυνθεί χωρίς να υπάρχει ρίσκο τόσο από τους επισκέπτες όσο κι από αυτούς που θα τους φιλοξενήσουν και θα τους εξυπηρετήσουν.

 

Στη συνεδρίαση της τη Μεγάλη Τετάρτη η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» έλαβε και μια ομόφωνη απόφαση. Ενίσχυσης του ΑΟΚ. Σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό, η ΠΑΕ θα επωφεληθεί ποσού 15.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θα γίνει προβολή μέσω διαφημίσεων των λασπόλουτρων στις Κρηνίδες.

 

Τουλάχιστον δύο ακόμη καταστήματα εστίασης, ειδικότερα take away καφέ, ετοιμάζονται να λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα στο κέντρο της πόλης. Σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη τέτοιες επιχειρήσεις. Πλέον φθάνουμε στο σημείο το ένα take away καφέ να ανοίγει δίπλα ή παραδίπλα από το άλλο!

 

 

 

Διαβάστε επίσης