• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναρτήθηκε και στη Διαύγεια το Προεδρικό Διάταγμα που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη κι ουσιαστικά επιτρέπει την εκτέλεση του γνωστού δημοτικού έργου. Το κείμενο αναφέρει: «Εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας του ομώνυμου Δήμου(ν. Καβάλας) στην πλατεία Καπνεργάτη καθώς και στην ευρύτερη περιοχή αυτής, και ειδικότερα με: Α. την τροποποίηση οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών, B. τη δημιουργία δύο νέων Ο.Τ., του Ο.Τ. 6 και του Ο.Τ. 7, 3Γ. Την κατάργηση στοών, Δ. τη μετατροπή τμημάτων του Χώρου Σχολείου στο Ο.Τ. 1 σε Κέντρο Πόλης, Ε. τον καθορισμό κόκκινου περιγράμματος διατηρητέων κτιρίων, Στ. την κατάργηση και έγκριση οδών και πεζοδρόμων και την έγκριση οδών ήπιας κυκλοφορίας». Στα σχετικά έγγραφα μαθαίνουμε για τη συγκεκριμένη … ιστορία (που ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία) από το 2018 μέχρι και σήμερα. Η υπόθεση δηλαδή διευθετήθηκε μετά από τρία χρόνια γραφειοκρατίας!

 


 

Οι δύο πρώτες ημέρες του Καλοκαιριού και του Ιουνίου – χθες και προχθές- δεν ήταν όπως τις περιμέναμε. Δροσιά και κρύο, βροχή και συννεφιά αιφνιδίασαν τους πολίτες. Τους άλλαξαν τα σχέδια. Κατά την ΕΜΥ ο καιρός από σήμερα βελτιώνεται, ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το Καλοκαίρι επανέρχεται ή έρχεται επιτέλους. Παρόλα αυτά δεν ακούς παράπονα. Ίσως γιατί ακόμη και τώρα άλλα είναι τα σημαντικά. Σημαντικό ήταν και παραμένει το υγειονομικό κι αυτό- κακά τα ψέματα- βελτιώθηκε αρκετά.

 

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες ο Νομός Καβάλας ανασαίνει αισιόδοξα αφού τα κρούσματα, τα περιστατικά κι οι άρρωστοι έχουν μειωθεί πολύ. Κι ενώ ο καιρός δεν είναι καλός, καλά είναι τα νέα για τον κορωνοϊό. Αυτή η προϋπόθεση είναι αρκετή. Για τους περισσότερους. Χωρίς κορωνοϊό και με λίγη ακόμη υπομονή, θα συναντήσουμε λίαν συντόμως αυτό που ψάχνουμε. Το ελληνικό Καλοκαίρι.

 

Στους δρόμους της Καβάλας βλέπουμε όλο και περισσότερα οχήματα με πινακίδες Βουλγαρίας, Ρουμανίας κτλ. Απόδειξη ότι το πράγμα αλλάζει. Οι επισκέπτες δειλά δειλά μας έρχονται. Κι όπως έχουν εξηγήσει οι γνωρίζοντες, το τελευταίο 10ήμερο του μήνα (όταν ο καιρός θα είναι επιτέλους ζεστός) θα πρέπει να ετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε αυτούς που περιμένουμε. Τους πολλούς τουρίστες. Οι περισσότεροι Βαλκάνιοι και μέσω του οδικού τουρισμού.

 

Υπάρχει λοιπόν μια αισιοδοξία κι αυτό είναι φανερό. Η αισιοδοξία δεν είναι η εκ φύσεως αισιοδοξία του προηγούμενου διαστήματος. Είναι ισχυρή, είναι τεκμηριωμένη. Είναι ταυτόχρονα και ελπίδα. Τόσα και τόσα σχέδια στηρίζονται στο ελληνικό Καλοκαίρι. Με όλα αυτά τα δεδομένα, τα συγκεκριμένα σχέδια είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν πραγματικότητα. Δικαίωση όλων όσων τα έκαναν και κυρίως τα πλήρωσαν.

 

Ο κορωνοϊός, ο καιρός, το ελληνικό Καλοκαίρι και ο τουρισμός είναι τα θέματα που απασχολούν τους περισσότερους. Ακούμε μάλιστα ότι υπάρχει θέμα αφού τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ετοιμάστηκαν παντού αλλά δεν υπάρχουν καθαρίστριες! Παρουσιάζεται έλλειψη αυτής της ειδικότητας παρά τις επίμονες έρευνες των ιδιοκτητών των δωματίων να καλύψουν το πρόβλημα.

 

Λέγεται ότι οι καθαρίστριες (δωματίων και κοινόχρηστων χώρων) που δεν υπάρχουν θα βρεθούν με τη γνωστή διαδικασία. Θα είναι κυρίως γυναίκες όμορων Βαλκανικών χωρών. Κάτι σαν τους εργάτες γης που αναζητούσαν τον Απρίλιο και τον Μάρτιο ομάδες παραγωγών στο Νέστο!

 

Λάβαμε μήνυμα παραπόνων και διαμαρτυρίας για το δημόσιο ΙΕΚ της Καβάλας. Ο συμπολίτης μας γράφει: « Θα ήθελα να παραπονεθώ για το δημόσιο ΙΕΚ της Καβάλας. Ένα μόνο άτομο! Κάθε Δευτέρα και για 3 ώρες εξυπηρετεί όλους τους εκπαιδευόμενους που πρόκειται να κάνουν πρακτική. Δεν προλαβαίνει ούτε 6-7 άτομα να εξυπηρετήσει. Άλλοι τόσοι και παραπάνω δεν εξυπηρετούνται. Υπάρχουν άτομα που πήγαν τρεις φορές χωρίς να έχουν εξυπηρετηθεί. Γιατί γίνεται αυτό;».

 

Άλλος συμπολίτης κάλεσε χθες το πρωί στο τηλέφωνο τη Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να αναφέρει ιδιαίτερα ενοχλητική παράνομη στάθμευση κοντά στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου. Δεν μπόρεσε να έχει επικοινωνία μαζί της. Άλλοτε η Δημοτική Αστυνομία δεν απαντούσε κι άλλοτε η γραμμή «έπεφτε». Εκ της υπηρεσίας γίνεται γνωστό το τηλέφωνο επικοινωνίας με τους πολίτες, αυτό που πρέπει να καλούν για να διαμαρτυρηθούν ή να καταγγείλουν. Είναι τα νούμερα 2513500320-321 και 322.

 

Ο ΟΤΕ Καβάλας έβαλε ομπρέλα στην είσοδο του μεγάλου του καταστήματος (πλατεία Καπνεργάτη) ώστε όσοι περιμένουν έξω από το κτίριο να περιμένουν όρθιοι αλλά στη σκιά. Η Afidea στην παραλία έβαλε στη σκιά καθίσματα, επίσης για όσους περιμένουν. Αντίθετα έξω από τις τράπεζες άπαντες περιμένουν όρθιοι. Στη βροχή ή στον ήλιο.

 

Ο Δήμος Καβάλας ισχυρίζεται ότι έχει σε μεγάλη προτεραιότητα την εκκρεμότητα στον κλειστό δρόμο της ΜΟΜΑ μα περιμένει η απόφαση της Οικονομικής του Επιτροπής να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη. Είναι κάτι που θα συμβεί εντός των ημερών. Αμέσως μετά και πριν το βασικό έργο, σκοπεύει να ανοίξει το δρόμο έστω προσωρινά. Λογικά αυτή η ενέργεια θα συμβεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Εφόσον συμφωνήσει φυσικά η … γραφειοκρατία.

 

Τον περασμένο Οκτώβρη επισκέφθηκε την Καβάλα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Με δηλώσεις που έκανε στο ξενοδοχείο Λούσυ υποσχέθηκε προσλήψεις συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στη Νέα Καρβάλη. Έκτοτε η υπόσχεση του δεν υλοποιήθηκε. Αν και δεσμεύτηκε αυτό να συμβεί άμεσα. Μήπως το μετάνιωσε; Μήπως οι προσλήψεις δεν θα γίνουν επειδή οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν; Δεν πρέπει να μας πει τι ισχύει, πολύ περισσότερο αν δεν ισχύει η υπόσχεση του;

 

Αυτές τις μέρες είναι να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, κυριότερη της οποίας είναι  η αλλαγή στην εκλογική διαδικασία. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Καβάλας διαμαρτύρονται. Όπως και όλοι οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων της χώρας. Ζητούν να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη, όπως υπήρχε στις εκλογές του 2019. Το αίτημα δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό.

 

Ο Νίκος Καρακεϊσογλου εκ μέρους των προέδρων των συμβουλίων του Δήμου Καβάλας δήλωσε χθες για το θέμα: « Δώσαμε στη δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφουμε οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας. Το κείμενο δεν είναι δικό μας. Είναι του δικτύου δημοτικών κοινοτήτων Ελλάδας και το υιοθετούμε. Ζητούμε να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής μας. Έτσι κι αλλιώς οι αλλαγές Θεοδωρικάκου το Καλοκαίρι του 2019 μας αποδυνάμωσαν. Θέλουμε να υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια».

 

Η τοπική εταιρία του κ. Μιχάλη Καβούκη έκανε δώρο στο Νοσοκομείο ένα παλετοφόρο καρότσι. Η διοίκηση του Νοσοκομείου αποδέχθηκε τη δωρεά κι όπως συνηθίζεται, ευχαριστεί την εταιρία για την πρωτοβουλία της.

 

Η τουριστική επιτροπή του Δήμου της Κω αποφάσισε να διαφημιστεί στο γνωστό περιοδικό της αεροπορικής εταιρίας Aegean. Σύμφωνα με την απόφαση η διαφήμιση θα είναι ολοσέλιδη και έγχρωμη και για αυτήν θα πληρωθεί ποσό 6.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Δηλαδή… τζάμπα πράγμα!

 

Και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης επιστρέφει στην κανονικότητα του. Ρεπορτάζ από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: «Επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετά και την επιδημιολογική ύφεση, που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο με τη μείωση των εισαγωγών στις απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και του αριθμού των διασωληνωμένων στη ΜΕΘ. «Επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα καθώς ξεκίνησαν να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία αυτά που αφορούν τις λίστες αναμονής που δυστυχώς εν μέσω πανδημίας έχουν διογκωθεί. Όσο αφορά τα κρούσματα είμαστε σε ύφεση και υποχώρηση και στα χαμηλότερα του έτους από την αρχή της πανδημίας καθώς σήμερα στις δυο κλίνες covid-19 νοσηλεύονται 15 ασθενείς εκ των οποίων οι τρεις (3) είναι στη ΜΕΘ,» ανέφερε στην ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ευάγγελος Ρούφος».

 

 

 

Διαβάστε επίσης