• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια παρέα τουριστών, από τη Ρουμανία όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, κυκλοφορούσε χθες το πρωί στις Καμάρες. Φωτογράφιζαν το παλιό υδραγωγείο και φωτογραφίζονταν με αυτό πίσω τους. Απόδειξη ότι η τουριστική κίνηση σιγά σιγά αρχίζει. Οι Ρουμάνοι (της φωτογραφίας) ήρθαν ημερήσια εκδρομή στην Καβάλα από τη Θάσο όπου κάνουν τις διακοπές τους. Στη χώρα μας μπήκαν εύκολα αφού όλοι – όπως δήλωσαν- έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

 


 

Το πράγμα άρχισε να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Αναμενόμενο ίσως αλλά όχι για την τρέχουσα περίοδο. Διάφοροι γνωστοί άνθρωποι και συμπολίτες θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, θεωρούν ότι αυτό θα διευκολυνθεί εφόσον έχουν την υποστήριξη (την διακριτική ίσως υποστήριξη) της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουν λοιπόν παράλληλη προσπάθεια. Ετοιμάζονται γενικώς για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας, «πολιορκούν» το συγκεκριμένο κόμμα. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους. Η πρώτη αντίδραση όσων εκπροσωπούν τη ΝΔ στο Ν. Καβάλας είναι η γνωστή. Διαμηνύουν σε όλους ότι είναι νωρίς ακόμη…

 

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα ονόματα σε μια σειρά. Κι ας θυμηθούμε ότι υπάρχει κενό λόγω του ότι η κ. Τσανάκα αποσύρεται. Στη θέση της εμφανίζονται αρκετοί που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι στην Καβάλα με τη στήριξη της κυβερνητικής πλευράς. Ο πρώτος που έγινε γνωστός είναι ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί. Να κινηθεί επίσημα. Προτιμά τις κατάλληλες «υπόγειες διαδρομές» και συνεχείς ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Στοχεύει πολύ συγκεκριμένα στη στήριξη της ΝΔ, της οποίας άλλωστε είναι πρώην βουλευτής.

 

Η Αναστασία Ιωσηφίδου μας προέκυψε στην πορεία και σχετικά πρόσφατα. Η ίδια κρατά πολύ χαμηλούς τόνους. Ακούει τα μηνύματα του κόσμου αλλά είναι προσεκτική και το σκέφτεται. Προς την κατεύθυνση να λάβει τη διαφαινόμενη απόφαση. Η κ. Ιωσηφίδου φυσικά και προέρχεται από τη ΝΔ Καβάλας, είναι εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος. Εκλεγμένη με το συνδυασμό που υποστήριξε (το 2014 και το 2019) η ΝΔ.

 

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος φέρεται να έλαβε οριστική απόφαση συμμετοχής στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ετοιμάζεται και κοιτά προς τη ΝΔ, από την οποία άλλωστε προέρχεται. «Σφήνα» σε όλους αυτούς προσπαθεί να μπει ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο οποίος έχει ως στηρίγματα του τους εκπροσώπους της ΝΟΔΕ Δράκο και Παπαντίδη. Μάλλον και τον κ. Φρατζεσκάκη. Ο Μάκης Παπαδόπουλος κάνει ότι το 2019. Προχωρά ανεξάρτητος, όπως δηλώνει παντού, αλλά κάνει κόρτε στην κυβερνητική παράταξη. Θα ήθελε να πάρει ότι περισσότερο μπορεί. Υπό αυτήν την προϋπόθεση άλλωστε θα έχει ελπίδες. Αν αντίθετα δεν συνδεθεί με τη ΝΔ τότε το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Το γνωστό.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι αυτός (ή και αυτός) που ευνοείται από τα αυθαίρετα σενάρια περί διεκδίκησης στήριξης από τη ΝΔ του Θόδωρου Μουριάδη. Κάτι τέτοιο λέγεται από συγκεκριμένους ανθρώπους και στόχο έχει να κινητοποιήσει το κόμμα για να δράσει μπροστά στον υποτιθέμενο κίνδυνο να στηριχθεί (από την Αθήνα και την κεντρική διοίκηση) ο κ. Μουριάδης. Θέμα Μουριάδη και ΝΔ δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο στα λόγια τους. Στα έξυπνα ή και πονηρά λόγια που κι αυτά δεν αποδίδουν. Ο κόσμος άλλωστε είναι γνωστό ότι ακόμη κι αν το δείχνει, τελικά δεν το τρώει το κουτόχορτο.

 

Νέος παίκτης με τα ίδια πάνω κάτω χαρακτηριστικά είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης. Καταλαβαίνουμε ότι επιδιώκει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, επικεφαλής μιας προσπάθειας νέων ανθρώπων που έχουν την ίδια αφετηρία. Την αγορά. Και ο κ. Λεμονίδης απευθύνεται προς την τοπική ΝΔ. Χαλαρά και χωρίς βιασύνες.

 

Αμέσως αμέσως προκύπτει το εύλογο ερώτημα για το αν η τοπική ΝΔ καταφέρει και παρουσιαστεί ενωμένη, αν θα έχει δηλαδή έναν μόνο υποψήφιο δήμαρχο. Με τόσους ενδιαφερόμενους αυτό μοιάζει, είναι, δύσκολο. Η κομματική πειθαρχία και διαδικασία θα προσπαθήσει να επιβληθεί παντού. Επειδή ένας (ή μία) θα είναι ο τυχερός ή η τυχερή, κανείς δεν είναι βέβαιος για την στάση όσων δεν θα προτιμηθούν.

 

Ένα σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες. Κι ένα περιθώριο χρόνου που βοηθά όσους θα λάβουν την τελική και κρίσιμη απόφαση. Καλώς ή κακώς όσο ο χρόνος περνά και οι επόμενες εκλογές πλησιάζουν, τόσο οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονται. Αντί να μειώνονται. Κι επειδή αυτές οι διαδικασίες φημίζονται για το πόσο δεν είναι αξιοκρατικές, ας κρατήσουμε αυξημένη την προσοχή μας. Έχουμε να δούμε και να μάθουμε πολλά ακόμη.

 

Χθες ρωτήθηκε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Πασχαλίδης. Απέφυγε την ευθεία απάντηση και είπε: « Πιστεύω ότι ακόμη είναι νωρίς. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Σίγουρα θα εξεταστούν όλες οι υποψηφιότητες». Ειδικότερα για το ενδιαφέρον του Μάκη Παπαδόπουλου ο κ. Πασχαλίδης είπε: « Αν καταθέσει αίτηση ή δημιουργεί τις προϋποθέσεις ….». Ο κ. Πασχαλίδης είπε επίσης ότι ο ίδιος έως τώρα δεν είχε ενόχληση από κάποιον ενδιαφερόμενο.

 

Οι γάμοι συγγενών των ανθρώπων της ΝΔ Καβάλας συνεχίζονται. Επόμενος αυτός του γιου του Γιώργου Καλαντζή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει εδώ, μάλλον τον προσεχή Αύγουστο.

 

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα ρωτήθηκε χθες, στη συνέντευξη της στην Πρωινή, για το αν ήρθε η ώρα να συνεδριάσει δια ζώσης το Δημοτικό Συμβούλιο. Φάνηκε να υποστηρίζει το ενδεχόμενο αρκεί οι σύμβουλοι, οι υπάλληλοι και οι δημοσιογράφοι (ή και οι πολίτες) στην αίθουσα να είναι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με την κ. Τσανάκα η δια ζώσης συνεδρίαση στη γνωστή αίθουσα του Δημαρχείου θα πρέπει να γίνει με εμβολιασμένους παρόντες ή παρούσες. Σωστό. Πιθανό. Αν όχι το Καλοκαίρι, σίγουρα το Φθινόπωρο.

 

Ένα ακόμη τροχαίο υλικών ζημιών έγινε χθες το πρωί μπροστά από διάβαση. Στην οποία σταμάτησε κάποιος αλλά όχι αυτός που ήταν πίσω του. Το περιστατικό με λίγες υλικές ζημιές έγινε στη Ραψάνη. Προφανώς τα δύο επιβατικά συγκρούστηκαν χάρη στην προτεραιότητα που δόθηκε στους πεζούς.

 

Διαδικτυακά ξεκίνησε πρωτοβουλία πολιτών με συγκέντρωση υπογραφών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν τον ίδιο στόχο. Να γίνουν έργα για την αναβάθμιση του Πάρκου Φαλήρου. Πρόκειται για υπογραφές πολιτών που βρίσκονται στο Πάρκο συνήθως το απόγευμα κάθε μέρα.

 

Η Θάσος στους χάρτες του κράτους (δηλαδή του ΕΟΔΥ) εμφανίζεται να έχει εμβολιάσει το 57% των κατοίκων της. Κι εξ αυτού του λόγου να ξεχωρίζει σε πανελλαδικό επίπεδο. Φυσικά και το ποσοστό δεν είναι σωστό αφού όπως ξέρουμε στη Θάσο πήγαν πολλοί και διάφοροι μόνο για να εμβολιαστούν. Από τον υπόλοιπο Νομό αλλά και την υπόλοιπη ΑΜΘ. Ήταν η εποχή που όποιος εμβολιάζονταν στη Θάσο απέφευγε στα σίγουρα το Astrazeneca.

 

Την Τρίτη 8 Ιουνίου στη Θάσο έγιναν 242 εμβολιασμοί. Όλοι στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου. Από αυτούς οι 220 ήταν της δεύτερης δόσης. Άρα νέοι εμβολιασμοί στη Θάσο έγιναν –την ίδια μέρα- πολύ λίγοι. Εικόνα αντίθετη κι αυτή της προηγούμενης (με εμβολιασμένους το 57% των κατοίκων του νησιού).

 

Ένας γλάρος αναστάτωσε χθες το πρωί τη γιορτή των καθηγητών και των μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Καβάλας. Οι χαμηλές του πτήσεις είχαν αναγνωριστικό χαρακτήρα. Οι παρόντες διασκέδαζαν με τα πετάγματα του πολύ κοντά τους. Ως που «εφόρμησε» στον μπουφέ. Φεύγοντας πήρε στο στόμα του ένα μεγάλο κομμάτι πίτα. Άπαντες έμειναν άφωνοι. Κι επειδή στην περιοχή μαζεύτηκαν γρήγορα κι άλλοι γλάροι, πεινασμένοι κι αυτοί, εκπρόσωποι του σχολείου στάθηκαν δίπλα στα κεράσματα. Αν χρειαστεί να αποτρέψουν άλλη … κλοπή και απώλεια.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης